Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

Vistatips

Här har jag samlat mina bästa och smartaste Vistatips.

Uppdaterad 2018-06-03

 

 

 

 

 

Tips: Ta med filer och inställningar när du byter till Windows 7.
Funderar du på att byta från Vista till det nya operativsystemet Windows 7?
Vista blev ju inte riktigt omtyckt av användare runt om i världen och många gick tillbaka till XP som fungerat bra under alla år. Men med Windows 7 verkar det som utvecklarna tagit till sig av lärdomen av Vista och nu lyckats skapat ett riktig bra operativsystem med den nya versionen. Med Windows Filöverföring (Windows Easy Transfer) kan du flytta dina inställningar från din gamla dator till den nya med Windows 7. Du kan spara inställningar och filer för Windows och program och flytta över dessa till din nya dator, för att bibehålla inställningar för exempelvis utseende och e-post.

Windows Easy Transfer for transferring from Vista (32 bit) to Windows 7

Windows Easy Transfer for transferring from Vista (64 bit) to Windows 7

 

Ta reda på IP-adressen på din eller någon annan dator i ditt nätverk.
Skriva cmd /k ipconfig Startmenyns sökfält. Lägger du till växeln /all efter ipconfig får du  information om ditt nätverkskort och nätverk.

 

Ta reda på hur fragmenterad din hårddisk är i Vista. 

I Windows XP och tidigare versioner kunde man i det grafiska gränssnittet se hur fragmenterad en hårddisk var innan man bestämde sig för defragmentera disken. I Vista finns inte den synligt men det går att ta fram med kommandot  "defrag -v -a C:" (utan citationstecken) i en kommandoradstolk (cmd.exe).

 

Visa XP datorer i nätverkslistan på Vista.
Har du xp datorer kopplade i nätverket tillsammans med Vista så har du troligtvis upptäckt att du inte kan se xp-datorerna när du använder "Nätverk och delningscenter för att visa en karta över ditt nätverk. Det är tyvärr inget som du kan ställa in inifrån Vista utan du får då ladda ned ett program som heter Link Layer Topology (LLTD) Responder for Windws XP. Installera sedan programmet på alla de XP datorer som ingår i nätverket. Aktivera sedan fil och skrivardelning så kommer XP datorerna att dyka upp på Vistas nätverkskarta.

 

Tycker du att det går segt att surfa med internet explorer 8.
Flera rapporter på nätet visar att man genom att registrera en dll-fil kan åtgärda detta problem och snabba upp Internet Explorer 8 ordentligt, i Windows XP, Windows Vista men även Windows 7. I Windows XP kör du nedanstående kommando i Start > Kör medan du i Windows Vista och Windows 7 söker upp cmd.exe i sökfältet i startmenyn och sedan högerklickar det och väljer "Kör som administratör". När du har kört kommandot nedan så startar du om din dator.
regsvr32 actxprxy.dll

 

Så optimerar du Vista -i 5 snabba steg
Windows Vista behöver inte vara segt som sirap här får du lära dig att optimera och
trimma ditt Windows till att bli mer resurssnålt och snabbare och dessutom få längre
batteritid på din bärbara. Börja optimera

 

Tycker du att funktionerna för säkerhetskopiering känns begränsade
i Vista, xp eller Mac så finns det ett bra gratisprogram att ladda hem.
Om du har en hårddisk från tillverkaren Seagate eller från Maxtor så finns ett smartprogram att ladda ned från seagate webbplats.

Det är egentligen ett verktyg för installation av deras respektive hårddiskar.

 

Men Programmet är baserat på OEM-versionen av Acronis True Image så du kan använda det inte bara för installationen av hårddiskarna utan även till att te x klona hårddiskar, lägga till nya hårddiskar och du kan även ta säkerhetskopior på partioner eller hela hårddiskar och du kan även välja kompressionsgrad.

 

Medföljer gör också det smarta programmet BartPe med den kan du göra en startbarskiva en så kallad rescue disk ett miniformat av 32-bitars Windows för att genomföra en reparations- eller dataräddningsaktion.

 

Programmet du ska ladda ned beroende på vilken hårddisk du har är DiscWizard till Seagate och MaxBlast till Maxtor.
Du hittar programmen om du klickar på download center i vänstra menyn. ladda ned respektive program genom att välja vilken språk du vill ha, tyvärr finns inte svenska presenterat.

Finns för både ATA och SATA hårddiskar 
Operativsystem system: Windows 98 / ME/ Windows XP / 2000/ Windows Vista/ MacOS 10.x

 

Snabba upp tiden det tar att starta Vista
Skriv "msconfig" i startmenyns sökfält och tryck Enter och godkänn UAC-rutan som dyker upp. Gå vidare till fliken "Systemstart" och tryck på "Avancerade alternativ". Där bockar du i rutan för "Antal processorer" och trycker fram korrekt antal processorer/kärnor som din dator har, i rullgardinslisten. Har du en Dual Core-processor, vilket är den vanligaste i dag, skall det stå två i rutan och har du en Quad Core ska det stå fyra. När du är klar stänger du ner med OK och väljer Verkställ och OK igen. Det här tipset gör att det går lite snabbare att starta än tidigare!
 

 

Stäng av Vista-datorn istället för att gå till Vila 

När du trycker på Strömknappen på Vistas startmeny så stängs inte datorn av utan den går då ner i Vila. För att se till att knappen faktiskt stänger av din dator söker du upp Energialternativ i Startmenyn och går till

 

Ändra schemainställningar > Ändra avancerade inställningar > Strömbrytare och lock och expanderar sedan just det alternativet.

 

Tryck på Startmenyns Strömbrytare och ändra till "Stäng av". Nu ska datorn faktiskt stängas av när du trycker på strömknappen och inte längre gå ner i Vila.

 

Detta tips gäller för: Samtliga Windows Vista-versioner.


 

Nekad åtkomst till filer.
Har du stöt på filer som inte varken går att redigera eller radera trots att du kör med administratörsrättigheter. Vad du då bör göra är att ta över ägandeskapet till filen/filerna.

För att göra det så behöver du öppna ett kommadofönster se sedan till att du kör som administratör. För att ta över ägandskapet av en fil så skriver du
takeown /f <filnamn>

 

Ersätt då filnamn med det filnamn du vil modifiera nu är du ägare till filen.

 

Vill du ha full kontroll över filen så skriver du
cacls <filnamn> /G <användarnamn>:F

 

"filnamn" byter mot filnamnet på filen du ska redigera och "användarnamn" med namnet på den användare som ska få rättigheterna. F: betyder att du får full kontroll över filen.


 

Lägg till kör på startmenyn.
Alternativet kör finns inte med som alternativ i Vistas startmeny från början men det är lätt att lägga till. Höger klicka på aktivitetsfältet och välj egenskaper. Byt till fliken för startmenyn och klicka på anpassa. Lite längre ned i listan hittar du kommandot kör markera det och klicka sedan på ok, så var det fixat. Att ha kommandot kör på startmenyn är väldigt praktiskt då flera tips som rör både Vista och XP börjar med att du går till kör.

 

 

User Acess Control.
Den här funktionen (UAC) var nog bland de första du stötte på när du startade upp ditt nya Vista system.
UAS förhindar att otillåtna program körs utan din tillåtelse och när rutan dyker upp betyder det att du har försökt att utföra en uppgift som kräver administratörsrättigheter och säkerhetsmässigt så är det en mycket bra funktion i Vista. Men dialogrutan kan ibland upfattas som störande och det går att avaktivera funktionen men rekomenderas inte men beslutet är upp till dig som användare och därför visas här hur du går till väga om du vill avaktivera UAS.

 

Öppna kontrollpanelen och gå till "Användarkonton och säkerhet för familjen", välj Användarkonton. Längst ned på sidan hittar du alternativet "Aktivera eller inaktivera kontroll av användarkonton".


UAC låser skrivbordet.
När dialogrutan UAC visas så låser den ditt skrivbord. Du kan inte nå några applikationer  innan du du har bekräftat eller avbrutit dialogen. Nyttan med denna säkerhetsfunktion kanske inte är så självklar för alla eller så tycker man bara att det är högst irriterande.
Men den ger en extra säkerhet. de applikationer som körs kan inte påverka funktionen, det gör att eventyellt illasinnade program inte kan påverka UAC-dialogrutan.

 

Du kan även såsom själva UAC inaktivera funktionen. (Men du gör det på egen risk).
Det innebär att du kan behålla UAC-dialogen samtidigt som du kan förhindar att funktionen låser skrivbordet något som är väldigt smidigt och samtidigt kan du fortsätta med ditt arbete och sedan när du själv vill det ägna dig åt UAC-dialogen.

 

Öppna startmenyn och skriv "secpol.msc" i sökfältet, och tryck på enter. Välj "Lokala principer/säkerhetsalternativ". Sök upp "Användarkontokontroll: Växla till skyddat...", dubbelklicka på posten och välj att inaktivera.


 

Som jag skriver här ovan så är det en dålig ide att permanent avaktivera UAC för säkerheten äventyras istället kan du använda ett program som TweakUAC (www.tweak.uac.com) som tar bort irriterande diaologrutor utan att helt avaktivera själva kontrollen av användarkonto.
När du har tagit ned programmet och startat upp det så väljer du Switch UAC to quit mode och klickar på OK.


 

Indexeringen.
Upplever du din Vista dator som slö kan det ha att göra med att Indexeringen körs i bakgrunden.Prova att stänga av den.

 

Gå till kontrollpanelen och välj "system och underhållning/Indexeringsalternativ.
Här kan du välja vad som ska indexeras här kan du välja att avmarkera allt då får du snabbare prestanda men långsammare sökningar om du nu kan leva med det åandra sidan hur ofta använder man sökningen? men behåll indexeringen av startmenyn som gör att de går snabbt kan starta och hitta program från sökfältet.


 

Vänteläget/Viloläget fungerar inte.

Det kan hända om du använt diskrensnings verktyyget i Vista då kan det ha hänt att du råkat raderat den fil som används för vänteläget.
Prova då med detta. Start, skriv command i rutan Påbörja sökning, högerklicka på Kommandotolk i listan Program, och klicka sedan på Kör som administratör.

 

Skriv powercfg /hibernate on på kommandoraden.

 

Det här kan även inträffa om, datorn inte har stöd för vilolägesfunktionen, vilolägesfunktionen är avstängd, hybridviloläget är aktiverat.