Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Här får du tio tips som hjälper dig att surfa säkrare samt hålla din dator uppdaterad och stabil.

Tio tips för att surfa säkrare

1
Använd sunt förnuft och var försiktig
Använd sunt förnuft och var försiktig när du använder Internet samt när du skickar och tar emot e-post
.
 
2
 
Ha ett starkt lösenord
Använd både versaler och gemener, samt tecken och siffror. Håll lösenordet hemligt. Du bör ändra ditt lösenord minst var tredje månad. Microsoft rekommenderar att du ändrar ditt lösenord en gång i månaden


Genom att ändra lösenord ofta förhindrar du att obehöriga personer får tillgång till ditt Internet-konto och dina e-postmeddelanden hos Internet-leveratören.
3
 
Håll ditt operativsystem uppdaterat
För att åtgärda problem som kan göra datorn sårbar för virus eller maskar släpper Microsoft då och då kritiska uppdateringar till ditt Windows-operativsystem. Därför bör du absolut använda tjänsten Automatiska uppdateringar och ställa in den med alternativet för schemalagd automatisk uppdatering. Dessutom är det en bra idé att besöka webbplatsen Microsoft Update regelbundet för att få information om ytterligare uppdateringar och förbättringar.
4
 
Håll dina lösenord hemliga
Lösenordet är en kod som gör att andra personer inte kan få tillgång till din information. Ingen, förutom du, bör känna till ditt lösenord. I vissa fall kan dock andra personer behöva känna till ditt lösenord, men avslöja bara lösenordet för vänner/kollegor som du litar på.
5
 
Öppna inte bifogade filer från okända personer
Bifogade filer kan medföra obehagliga överraskningar. Små program kan innehålla så kallade "hacker"-verktyg. När du kör ett sådant program installeras samtidigt en öppen "bakdörr" i systemet. På det här sättet kan obehöriga personer få tillgång till din information. Ett virus installeras vanligtvis när du kör ett program. Det finns ännu inga virus som kan överföras med vanlig text.

6

 

 
Logga ut från Internet-kontot
Det är viktigt att du loggar ut från ditt Internet-konto när du inte använder det så att obehöriga personer inte kan få tillgång till det. Genom att logga ut stänger du din anslutning och skadliga program kan inte överföras. Med en öppen anslutning ökar risken för att obehöriga personer ska få tillgång till din information.
7
 
Kör inte program direkt från Internet
Du bör inte köra program direkt från Internet. Om du vill använda ett program hämtar du det först till din hårddisk. Därefter kan du kontrollera programmet med ett anti-virusprogram. Hämta bara program från Internet-platser som du anser vara säkra.
8
 
Svara inte på skräppost
Om du returnerar skräppost (även kallad "spam") riskerar du att ditt e-postsystem översvämmas av e-postmeddelanden, som kan blockera systemet. Dessa skräppost-meddelanden kan vara avsedda för att ställa till större skada än vad namnet antyder. Ta bort dem direkt. Både Outlook och Outlook Express innehåller funktioner för automatisk blockering av skräppost.
9
 
Använd anti-virusprogram
Genom att använda anti-virusprogramvara minimerar du risken för att din dator ska utsättas för virus. Tänk på att uppdatera din anti-virusprogramvara regelbundet.
10
 
Ange säkerhetsnivå i webbläsaren
Följ alltid säkerhetsinformationen som finns i din webbläsare. I Internet Explorer kan du ange säkerhetsnivån till låg, mellan normal och låg, normal eller hög. Vi rekommenderar att du använder säkerhetsnivån "normal", som är en bra kombination av säkerhet och tillgänglighet. Om du höjer säkerhetsnivån kanske du inte kan visa vissa Internet-sidor, men du minimerar risken för säkerhetsbrott.