Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Specialtecken.
Vet att det är många som har problem med,å,ä,ö på sina hemsidor, bokstäverna
försvinner ur texten och det ser bara konstigt ut.
Men det finns en lösning på detta.
 

I den svenska teckenuppsättningen ingår Å, ä och ö , men de finns inte i t ex den amerikanska. Det betyder att om vi använder specialtecken i en hemsida som någon med en annan teckenuppsättning än vår ska se, kommer de att ersättas av andra tecken. Därför finns det HTML-koder (character entities) som man kan (bör) använda i stället för specialtecken. Koden för å är å. Man skiljer på stora och små bokstäver: Å heter Å. Här är en lista över fler specialtecken:


å å
Å Å
ä ä
Ä Ä
ö ö
Ö Ö
< &lt;
> &gt;
& &etc;
" &quote;


Det finns fler, men detta är några av de mest användbara med svensk teckenuppsättning. Att ersätta specialtecken med character entities kan vara ganska tidsödande. Det är faktiskt ett jobb som en enkel ordbehandlare kan hjälpa till med.

De flesta ordbehandlare har en funktion som heter någonting i stil med "sök - ersätt" (find - replace). Den kan man använda till att säga "sök alla å och ersätt med &aring;" o s v. Då går det ganska fort. Den som är duktig på att bygga macron i t ex Microsoft Word kan lätt sätta ihop ett macro som ersätter alla specialtecken med character entities.

I en del av html-editorerna finns dessa funktioner integrerade.