Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Säkerhets lexikon

 

Antivirusprogram
Ett program som som är en nödvändighet att ha installerat nu för tiden. Programmet ligger i bakgrunden och övervakar systemet och filer för att skydda dig mot attackerande virus. Antivirusprogrammet ska hållas uppdaterat så oftast som möjligt för att vara effektivt varje dag kommer det nya hot och är inte antivirusprogrammet uppdaterad med nya virusdefinitioner så kan nya virus slinka in i din dator.

 

Brandvägg
En brandvägg är ett program som fungerar som ett filter mellan internet och din dator. Brandväggen kontrollerar all trafik som skickas och tas emot av din dator och släpper igenom bara den informationen den känner igen och som är godkänd. I en brandvägg används flera olika filtreringsmetoder. Den första kallas ”paketfiltrering” och analyserar IP-adresserna hos sändarna och mottagarna, pakettypen (med hjälp av TCP-protokollet) och portnumret som används vid överföringen av denna data. Den här metoden genomförs med hjälp av ”dynamisk filtrering”. Den övervakar inte bara paket utan även alla andra dataöverföringar. För att ge högre säkerhet ingår också "applikationslagerfiltrering" i de flesta brandväggar. Det innebär att data som överförs mellan olika typer av program kontrolleras.

 

Anslutningsförsök som inte överensstämmer med de angivna reglerna blockeras automatiskt av brandväggen och användaren får ett meddelande om vad som hänt. Om användaren t ex har valt att förbjuda FTP-tjänsten (eftersom han/hon inte anser sig behöva den och ett godkännande kan orsaka sårbarhet), blockerar brandväggen alla anslutningsförsök till den här tjänsten. En brandvägg kan även konfigureras så att åtkomst till vissa webbplatser och -tjänster förbjuds eller godkänns. Det kan t ex gälla hämtning av filer eller peer-to-peer.

 

Förutom de här övervakningsåtgärderna kan brandväggen även öppna och stänga portar beroende på de olika risker de utgör. Portarna 25, 110 och 80 (hör till anslutningar för e-post och Internet) kan t ex godkännas, medan port 23 (som hör till Telnet-tjänsten och möjliggör fjärråtkomst) ofta blockeras på grund av tjänstens kapningsrisk. Brandväggar kan även hantera åtkomstbehörigheter för godkända användare så att de kan ansluta till systemet. En brandvägg ersätter inte ett antivirusprogram som en del tycks tro utan ska kompleteras med ett antivirusprogram för maximalt skydd.

 

Browser hijacking
Betyder att din startsida som du har i webbläsaren byts ut eller rättare sagt kidnappas med resultatet att du kommer till en annan sida än din normala startsida. Riktigt iriterande och ibland så måste det till specialprogram för att ta bort eländet. Syftet är naturligtvis att de få många besökare till sin hemsida.

 

Dialers
Dialers är alternativa anslutningsprogram som ersätter windows eget anslutningsprogram för modem och ISDN-anslutningar.Vad programmet gör är att de byter ut ditt uppringningsnummer till internet med ett annat oftast ett dyrt utlandsnummer och du märker det inte förrän det kommer en saftig telefonräkning.

 

Vad du kan göra om du har råkat ut för dialers och fått en räkning från dom är att direkt polisanmäla otyget och kontakta berörda bolaget om det går och bestrida räkningen, du kan även försöka att ta hjälp av din konsumentrådgivare i din komun, troligen så har dom haft flera fall av just dialersprogram och vet hur dom ska kunna hantera det.

Dialers-programmen gäller bara för de med uppringt internet genom vanligt modem eller ISDN.
Sitter du med ett bredband  ADSL- modem eller fiberuppkoppling så kan du inte råka ut för dialers.
Installera ett skydd mot dialers i framtiden, numera brukar det finnas inbyggda i säkerhetsprogram typ antivirus och vissa brandväggar. Konsumentverket hade tidigare ett program som hette bluffstopparen men det är numera nedlagt. Därför att många antivirusprogram  numera är utrustade med liknande finesser.

 

Hackare
Brukar förväxlas med "knäckare" men det är egentligen bara en person som är duktig på att arbeta med datorer.
Uttrycket kommer från 60-talet då datorna hade lite minne och man tvingades att "hacka"programmen så att dom tog mindre plats.

 

Hoax
Ett så kallat hoax är en varning om ett virus som inte finns, det vill säga ett elakt rykte som du uppmanas att skicka vidare till alla du känner.

 

Keyloggning
Betyder tangentbordsregistrering. Och räknas som ett farligt hot. Keyloggnngsprogram registrerar precis allting som du skriver på datorn. Sedan skickas informationen vidare till den person eller företag som ligger bakom programmet. Och det kan handla om kreditkortsinformation, inloggningsuppgifter till webbplatser etc.

 

Knäckare
Från engelskans cracker. En person som knäcker säkerhetsfunktioner och skydd för att till exempel kunna tränga in i andras datorer via internet eller knäcka programmens kopieringsskydd för att senare piratkopiera dem. Oavsett motiven så är det olagligt. Knäckare eller engelskans cracker brukar oftast förväxlas med hackare. Knäckare och hackare behöver inte utesluta varandra och samma person kan vara både och, men det handlar om två olika saker.

 

Mask
En mask kan förklaras som ett program som förökar sig och växer genom att leta upp andra datorer i ett nätverk och sprida kopior av sig själv från dator till dator, vanligen via e-postmeddelanden. Den letar igenom adressboken i e-postprogrammet och så skickar sig vidare och så fortsätter infektionen attsprida sig.
Därför är det viktigt att täppa till säkerhetshålen i Outlook eller Outlooks Express genom att använda Windows Update regelbundet eller ännu bättre ha det inställt så att det automatiskt tar ner säkerhetsuppdateringar som kommit för att täppa till säkerhetshålen där maskarna tar sig in.

 

Virus
är ett datorprogram som sprider sig själv genom att lägga till sig på andra objekt. Samlingsnamnet för virus, bakdörrar, maskar, spionprogram och trojanska hästar är skadlig kod.
Många virus idag sprids via vanliga dokument som bifogats via e-post, och det är inte det det enda hotet mot våra datorer och den installerade mjukvaran.

 

Phishing 
Phishing kallas en sorts bedrägeri som går ut på att lura någon att uppge värdefull personlig information, såsom kreditkortsnummer, lösenord, kontoinformation eller liknande. (se mer om phising här och hur du skyddar dig) 

 

Spam
kan förklaras som oönskat massutskick av skräppostmeddelanden via Internet med reklam för olika företag och tjänster. Här gäller det att inte använda sitt egna e-post konto du har till datorn den ska du bara använda på särkra platser som du litar på te x microsoft hemsida eller till dina vänner.

 

Lägg aldrig ut din riktiga e-post adress på typ kontakt sajter, forum, eller när du måste fylla i registrerings uppgifter i program som du ska installera, om du inte litar på programmen ska sägas.
Om du måste fylla i uppgifter på nätet använd då ett webbaserad e-post konto typ spray, hotmail, passagen eller liknande det är oftast gratis att registrera sig och att använda deras tjänster.  

 

Spoof 
Spoofing är när någon förfalskar en avsändaradress för att lura mottagaren. Ett exempel är e-post som utger sig för att komma från Microsoft med uppmaning att öppna bifogad fil.

 

Trojansk häst
En trojansk häst är ett program som utger sig för att ha en funktion, men som även har andra dolda och skadliga funktioner. Dessa dolda delar av programmet aktiveras vid en viss inmatning eller tidpunkt och kan ställa till problem. En trojansk häst har som främsta mål att ta kontroll över din dator, när programmet är installerat ger den knäckaren ( se knäckare ) fri tillgång till din dator. Det behöver inte ens märkas att programmet är installerat och knäckaren kan rota runt på din hårddisk efter lösenord, dokument, kontokortsupplysningar eller vad som helst som finns på din dator. Den kan även använda din dator för att attackera andra datorer.

 

Spionprogram 
Program som samlar in information om dig utan att du vet om det och utan att du ger tillstånd till det brukar betecknas som spionprogram. De kan följa med när du installerar helt andra sorters program från otillförlitliga källor.