Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Phishing är en typ av skräppost, fast mer än bara oönskad och irriterande. Den kan orsaka att kreditkortsnummer, lösenord, kontoinformation eller annan personlig information stjäls.

Här kan du läsa mer om identitetsstöld via e-post och webbplatser samt se hur du kan skydda din personliga information.

Vad är phishing? smishing? vishing?

Phishing är en sorts bedrägeri som går ut på att stjäla din identitet. Vid phishing försöker en illvillig person att få information
såsom kreditkortsnummer, lösenord, kontoinformation eller annan personlig information från dig genom att övertala
dig att lämna ut den under falska premisser.
Phishing kommer vanligtvis via skräppost eller popup-fönster.

Numera har det blivit mer avacancerat förut blev man drabbad om man klickade på länken i det falska e-postbrevet och fyllde i sina bankuppgifter.
Den som inte fyllde i någon information kunde inte heller bli drabbad.

Numera leder länken till en smittad hemsida och den som inte ( uppdaterat sitt windows)
kan drabbas istället av en trojan. Den fångar upp den information som du matar in och skickar den vidare till brottslingarna.
Vad som händer när du går in på din vanliga banksida är att trojanen fångar upp all information du matar och in går istället till en brottsling som i sin tur överför dina
pengar tilll ett annat konto oftast utomlands.

Datorn kan också smittas av program som styr om ditt surfande. När du tror att du går in på bankens hemsida hamnar du istället på en falsk kopia,
där de kan komma åt alla dina inloggningsuppgifter.

Det finns också nya sätt att att lura dig efterföljaren till phising kallas smishing (sms smishing) . Du får inte uppmaningen att logga in på en bluffsajt
via email utan via sms.

En annan metod kallas vishing (voice.phising). Bluffmakarna skapar en kopia av telefonbanken. Menysystem och röst instruktionerna är likadana.
Den enda skillnaden är ett nytt telefonnumer som givetsvis går till en telefonserver hos brottslingarna

 

Hur fungerar det?

Phishing fungerar på så sätt att den som vill lura dig och stjäla din identitet skickar ett falskt e-postmeddelanden (ofta som massutskick) som ser ut att komma från en webbplats du litar på och ofta besöker, exempelvis din bank eller ditt kreditkortsföretag.

De e-postmeddelanden och webbplatser de ofta hänvisar dig till ser tillräckligt officiella ut för att många människor ska luras att tro att de är riktiga. Vilket många också gör och i god tro svarar och lämnar ut kreditkortsnummer, lösenord, kontoinformation eller annan personlig information.

För att få dessa falska e-postmeddelanden att verka ännu mer riktiga kan de som skickar dem bifoga en länk som går till den riktiga webbplatsen, men som i verkligheten tar dig till en falsk webbplats eller ett popup-fönster som ser ut exakt som den officiella webbplatsen.

Dessa "kopior" av webbplatser kallas ofta för "spoofed Web sites" (falska webbplatser). När du har kommit till en falsk webbplats kan du oavsiktligt ange ännu mer personlig information som överförs direkt till den person som skapat webbplatsen och som sedan kanske använder informationen för att köpa varor, ansöka om ett nytt kreditkort eller stjäla din identitet.

Skyddet mot lösenordsfiske är att alltid misstro meddelanden om kontroll av lösenord och andra hemliga uppgifter. Kolla alltid med det företag som påstås vara avsändare. Kontrollera att webbadressen (url:en) är den vanliga, utan ändringar. (Lämna aldrig ut ditt lösenord) till någon som frågar, vare sig via e-post eller telefon - inga seriösa företag gör så. Anmäl alla misstänkta försök till fiske till företaget eller banken.(Spara länken till din bank som ett bokmärke i webbläsaren och använd sedan alltid bokmärket.)
Och det som är också mycket viktigt är att du har ett bra uppdaterat antivirusprogram samt en brandvägg 

 

Gör en test här och se om du kan avgöra om det handlar om
ett phising mail eller ett legitimt mail.
http://www.sonicwall.com/phishing/index.html

 

Se längre ned på sidan Så skyddar du dig.


 

Så här kan ett phisingbrev som utger sig att komma från Paypal se ut Paypal

Money transfer sms alert and confirmation.
Dear Paypal user,

Because of the recent Internet fraud activity and the recent innovations
in our anti-fraud Department we are planning to introduce a new checking
and money transfer coming from the PayPal system confirmation. You`ll get
a notification about every PayPal transaction on to your mobile phone.
For this we strongly reccomend you to click the link bellow and update
your personal info by entering the
paypal site and entering your cell phone number.

click here to update your account
Thank you for using PayPal!
The PayPal Team.

Och ett som utger sig att komma från Nordea.
Nordea-brevet
Lägg märke till!

Extraförnyelse av elektronbetalingars säkerhetssystem!!

Ärade kunder av InternetBank NORDEA. Vi låtar komma Ers kännedom de senaste nyheter

om vår bankens säkerhetssystem.

Den förnyade teknologi och den nya server tillåtar att gå ut på den annan säkerhets nivå av era online-betalingarna.

Banken Nordea insisterar på det bindande förfarande att genomgå den upprepade autentifisering, för att få er personalinformation överfört så fort som möjligt på den nya, mera säker server av vår banken.

För att få ert kontots normal funktions fortgång, behövar ni ingå i ert
konto på den nya server, som är skyddad, med utnyttjande av era diskontdata; i motsatt fall skall ert Internet konto blockeras provisoriskt under 24 timmar för er säkerhet för tillgångarsbortförande, för att undgå "Phishing" 's attackers stora antal, som stiger ständigt.

Ni har infört den felaktiga TAN kod (engångskod) var så snäll att pröva en gång till.


Här kan du kolla in hur fler olika phisingbrev ser ut. 

 

 

Så skyddar du dig

Precis som i den verkliga världen utvecklas det ständigt nya och mer elaka sätt att lura dig online. Följ de här fem enkla stegen för att skydda dig och din information.

  • Svara aldrig på frågor om personlig information via e-post. Om du är tveksam, ring upp företaget som säger sig ha skickat e-brevet.

  • Besök webbplatser genom att skriva URL-adressen i adresslistan.

  • Kontrollera att webbplatsen använder kryptering.

  • Granska regelbundet dina kreditkorts- och kontoutdrag.

  • Anmäl misstänkt missbruk av din personliga information till rätt myndighet.

 

Fem tips för att undvika phishing

1
 
Svara aldrig på frågor om personlig information via e-post
Microsoft och andra seriösa företag frågar aldrig efter lösenord, kreditkortsnummer eller annan personlig information i ett e-postmeddelande. Om du får ett e-postmeddelande där sådan information efterfrågas ska du inte svara. Om du tror att e-postmeddelandet är riktigt bör du kontakta företaget per telefon eller via deras webbplats för att få det bekräftat.
2
 
Besök webbplatser genom att skriva URL-adressen i adressfältet
Om du misstänker att ett e-postmeddelande från ditt kreditkortsföretag, din bank, en betaltjänst du litar på eller någon annan webbplats där du gör affärer inte är riktigt ska du inte följa länkarna till webbplatsen från e-postmeddelandet.

Dessa länkar kan ta dig till en falsk webbplats som sedan skickar all information du anger till den person som har skapat webbplatsen. Även om rätt fält står i adressfältet ska du inte riskera att bli lurad. Det finns flera sätt för hackare att visa en falsk URL-adress i adressfältet på din webbläsare. De senaste versionerna av Internet Explorer gör det svårare att förfalska adressfältet så det är en god idé att besöka Windows Update regelbundet och uppdatera din programvara.
3
 
Kontrollera att webbplatsen du handlar från använder kryptering
Om du misstänker att ett e-postmeddelande från ditt kreditkortsföretag, din bank, en betaltjänst du litar på eller någon annan webbplats där du gör affärer inte är riktigt ska du inte följa länkarna till webbplatsen från e-postmeddelandet. De här länkarna kan ta dig till en falsk webbplats som sedan skickar all information du anger till den person som har skapat webbplatsen.

Låsikon för säker webbplats.
Om låset är stängt används kryptering på webbplatsen.

Den här symbolen betyder att webbplatsen använder kryptering för att skydda känslig och personlig information som du anger.

Dubbelklicka på låsikonen om du vill visa säkerhetscertifikatet för webbplatsen. Det namn som följer efter Utfärdat till (Issued to) ska överensstämma med den webbplats du tror att du besöker. Om namnet skiljer sig är du med största sannorlikhet på en falsk webbplats. Om du inte är säker på att ett certifikat är riktigt ska du inte ange någon personlig information. Ta det säkra för det osäkra och lämna webbplatsen.

Läs mer om hur du tar reda på om en webbplats är säker via länken nedan.

4
 
Granska dina kreditkorts- och bankkortsutdrag regelbundet
Även om du följer stegen ovan kan du ha oturen att bli offer för en identitetsstöld. Om du granskar dina bankkorts- och kreditkortsutdrag minst en gång i månaden kan du dock fånga och få stopp på personer som sysslar med bedrägeri online innan skadan hinner bli alltför omfattande.
5
 
Anmäl misstänkt missbruk av din personliga information till rätt myndighet
Om du har utsatts för phishing bör du omedelbart anmäla det till företaget vars webbplats har blivit förfalskad. Om du är osäker på hur du ska kontakta företaget kan du besöka företagets webbplats för att få korrekt kontaktinformation.

Många företag har en särskild e-postadress för att anmäla sådant missbruk.