Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

PC-TIPS

"Använd  sökfunktionen här ovan för att hitta det du letar efter.
Exempelvis letar du efter "hur kan man se dolda mappar"
så behöver du bara söka på till exempel ordet mappar. Så dyker alla
ord upp om det ämnet."

Kolla även in sidan PC-Problem

 

Sidan uppdaterad 2012-06-27

 

Aktivera "God Mode" för Windows 7
Ett klassiskt tips för Windows 7 som gör att man på ett bräde får upp alla kontrollpaneler och dess underinställningar är något som kallas för "god mode". Du skapar helt enkelt en mapp och döper den till GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} och vips så ändras mappen till en genväg som leder dig direkt till alla inställningar som finns för de olika kontrollpanelerna.

 

Nya sidor öppnas inte maximerade i min webbläsare IE utan bara till hälften.

Starta Internet Explorer och gå till en hemsida, där ska du klicka på en länk på sidan samtidigt som du håller håller ner (Shift)- tangenten när du klickar, detta gör att sidan öppnas i ett nytt fönster.

Växla nu tillbaka till ursprungsfönstret som innehöll länken och stäng detta.
Storleks ändra nu detta fönster så det blir så stort du vill ha det.
Det gör du genom att dra i kanterna för att göra det större INTE tryck på maximera knappen för du kommer det inte att funka.

Stäng nu även detta fönster, genom att välja alternativet "Stäng" eller "Avsluta" i arkivmenyn och samtidigt hålla (Ctrl-tangenten) nedtryckt.
Tryck INTE på alternativet "stäng flik" i Internet Explorer 8 det funkar inte.

Nu ska fönster öppnas i den storlek du valde nästa gång du öppnar Internet Explorer.

 

 

Kryptera filerna så att bara du kommer åt dem

I Windows XP kan du om du kör med Professional-versionen välja att kryptera vissa filer eller mappar så att bara du kan komma åt dessa. Detta är möjligt tack var något som kallas Encrypting File System. För att kryptera mappar eller filer högerklickar du dessa och väljer Egenskaper och sedan knappen "Avancerat". Kryssa sedan i rutan för "Kryptera innehåll för att skydda data". När du utför detta så krypteras filerna och endast ditt användarkonto kan komma åt filerna. Mycket viktigt när du krypterar data på detta sätt är att om du tar bort användarkontot eller exempelvis installerar om datorn så kommer du aldrig att kunna komma åt filerna igen. För att säkerhetskopiera certifikatet som används för att kryptera filerna startar du Internet Explorer och går till Verktyg > Internetalternativ > Innehåll > Certifikat . Du ser nu ett eller flera certifikat i listan och du ska markera det certifikat som gör att det står "Kryptera filsystem" i rutan för vad certifikatet är avsett för. När certifikatet är markerat väljer du Exportera och följer guiden för att spara undan certifikatet så att du kan komma åt de krypterade filerna och mapparna om något händer med Windows eller om du vill sätta hårddisken och komma åt filerna i en annan dator.

 

 

Hur stoppar man skrivaren?

Fråga: Hur stoppar man skrivaren om den har börjat skriva ut en massa dokument som inte ska skrivas ut?

Svar:
Dubbelklicka på skrivarikonen som syns på aktivitetsfältet bredvid klockan. Välj Skrivare och sedan Avbryt alla dokument.

Säg nej till allt vid kopiering

Om du använder Windows XP och kopierar många filer mellan mappar så kan du ibland få frågan om du vill skriva över de gamla filerna. Om du vill säga nej till alla så kan du hålla nere Skift och klicka på Nej.

Hindra att program skickar e-post utan godkännande

Om du vill vara extra garderad mot att virus sprids från din dator så kan du öka på säkerheten i Outlook Express och ställa in så att andra program inte kan skicka e-post från dig utan att du först godkänner det. Öppna Outlook Express och klicka på menyn Verktyg. Välj Alternativ och öppna sedan fliken Säkerhet. Bocka för alternativet Varna mig när andra program försöker skicka e-post för min räkning. Avsluta med att klicka på Verkställ.


Rensa bort namnen på mapparna

Genom att använda visningsläget Miniatyrer för en mapp i Windows XP kan du välja att visa ikonerna i mappen utan namn. Gör så här. Håll nere Skift-tangenten när du växlar visningsläget i mappen till Miniatyrer.

Ta bort knappen Gå till

Om du vill göra Internet Explorer renare och enklare genom att rensa bort knappar som du inte behöver kan du till exempel välja att ta bort knappen Gå till som ligger vid adressfältet. Högerklicka på knappen och klicka på raden Gå till-knappen så att markeringen (och knappen) försvinner. När du skrivit en webbadress räcker det med att trycka på Retur för att gå till den adressen.

Rulla fram på Internet

Med hjälp av en mus som har ett inbyggt rullhjul kan du bläddra mellan de sidor du har besökt. Håll bara nere Skift och rulla på hjulet upp eller ner för att bläddra framåt och bakåt mellan sidorna.

Hindra ikoner från att döljas på startmenyn

Om du har ikoner på startmenyn i Windows XP som döljs automatiskt så kan du enkelt ändra så att de syns hela tiden om det passar dig bättre. Gör följande. Högerklicka på Start och välj Egenskaper. Öppna fliken Aktivitetsfältet och klicka på Anpassa. Markera den ikon du vill korrigera och välj Alltid synlig. Klicka Ok och sedan Ok.

Kolla stavningen innan du skickar ett mejl

Om du ska skicka ett mejl med Outlook Express kan du få hjälp med att kontrollera stavningen. Gör så här. Öppna ditt meddelande och klicka på menyn Verktyg. Välj Stavning så kollar programmet om det finns några stavfel och markerar dem.

Snabbaste sättet att stänga program

Om du vill stänga ner ett program eller ett objekt är en av de enklaste och snabbaste vägarna kortkommandot Alt + F4.

Markera ikoner med tangentbordet

Om du vill markera flera ikoner som ligger på skrivbordet eller i en mapp kan du markera en och sedan hålla nere Skift och markera flera i samma rad eller hela rader med hjälp av piltangenterna.

Ändra tiden som länkarna till besökta webbsidor ska sparas

Du kan enkelt ändra hur många dagar som länkningen till en besökt webbsida ska sparas i Internet Explorer. Börja med att öppna Internet Explorer, klicka på menyn Verktyg och sedan Internet- alternativ. Öppna fliken Allmänt. Under rubriken Tidigare kan du ställa in hur många dagar som länkar till besökta webbsidor ska sparas. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Rensa hårddisken

I Windows XP kan du få hjälp med att välja vilka filer som du kan slänga om du tycker att hårddisken börjar bli alltför full. Börja med att klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Välj Prestanda och underhåll. Klicka på Frigör utrymme på hårddisken. Välj den hårddisk som du vill rensa och klicka på Ok. Du får nu upp förslag på filer som du kan rensa bort från datorn utan att skada något program. Välj ut de som ska tas bort och klicka sedan på Ok.

Ställ in rätt ljudegenskaper

I Windows XP kan du anpassa högtalarinställningarna så att de passar den typ av högtalare som du använder till datorn. Gör så här. Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Välj Ljud, tal och ljudenheter. Klicka på Ändra högtalarinställningarna. Öppna fliken Volym och klicka på avancerat under avdelningen Högtalarinställningar. Under fliken Högtalare kan du välja den typ av högtalare (eller hörlurar) du använder. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Visa detaljerad information om ditt system

Om du vill veta mer om ditt system, som till exempel hur lång tid datorn har varit igång eller din systemversion, så kan du ta fram en massa intressant information på följande sätt. Klicka på Start och sedan Kör. Skriv: cmd och klicka på Ok. Skriv: systeminfo och tryck på retur så får du fram informationen.

Ta bort storleksförändringen av bilder i Explorer

Du kanske har märkt att Internet Explorer automatiskt skalar om bilder som är för stora så att du ska se hela bilden. Om du föredrar att visa bilder i deras naturliga storlek även om de är större än din skärm så kan du stänga av den funktionen. Gör så här. Klicka på menyn Verktyg och välj Internet-alternativ. Öppna fliken Avancerat. Under Multimedia tar du bort markeringen vid Aktivera automatisk storleksändring för bilder.

Genväg till att låsa datorn

Om du använder Windows XP och snabbt vill kunna låsa datorn men saknar en Windows-tangent på tangentbordet kan du lägga upp en genväg på skrivbordet som ger dig möjlighet att snabbt låsa datorn om du behöver lämna den en stund. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv in följande: %windir%\System32\rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation och klicka sedan på Nästa. Ge din genväg ett lämpligt namn och klicka sedan på Slutför.

Snabb rensning av alla aktiva fönster

Ett bra knep som är extra användbart när du har många fönster öppna är att hoppa mellan ett tomt skrivbord och de fönster du har öppnade med hjälp av en enda ikon. Du behöver bara klicka på ikonen Visa skrivbordet som du hittar på snabbstartfältet (till höger om Start-knappen). Klicka för att visa ett tomt skrivbord och klicka en gång till för att återställa dina öppnade fönster.

Tydligare med hög kontrast

Om du använder Windows XP och har svårt att se innehållet på bildskärmen kan du ta hjälp av inställningen Högkontrast. Börja med att klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Klicka på Hjälpmedel och sedan Hjälpmedel. Öppna fliken Bildskärm och markera rutan Använd Högkontrast. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Ändra skärmupplösningen

Tycker du att din skärm fladdrar eller känns oskarp kan det bero på att du använder fel skärmupplösning. På Windows XP kan du ändra skärmupplösningen på följande sätt. Börja med att klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Klicka på Utseende och teman och sedan på Ändra bildskärmens upplösning. Flytta markören vid rubriken Skärmupplösning och klicka på Verkställ.

Anpassa storleken på din bakgrundsbild

Om du har ett foto som du vill använda som bakgrundsbild men upptäcker att den har fel mått kan du anpassa den så att bilden upprepas eller centreras. Det går även att sträcka ut den fast då kan bilden komma att se lite konstig ut. Gör så här för att anpassa bilden. Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skrivbord. Klicka på knappen Bläddra och öppna den bild du vill använda. Under Position väljer du sedan om du vill ha bilden centrerad, sida vid sida eller anpassad. Avsluta med att klicka på Ok.

Byt skal på Windows Media Player

Om du tröttnat på utseendet hos Windows Media Player kan du lätta byta ut skalet mot något annat. Det finns en hel del att välja mellan utan kostnad på nätet. Klicka på knappen Skalväljare som du hittar i den vänstra menyn och välj Fler skal. Ladda ner det nya skal som du vill ha så lägger det sig i listan med skal.

Skaffa en genväg till den du mejlar ofta

Om du använder Windows XP och ofta skickar e-post till en viss person kan det vara smidigt att lägga upp en genväg på skrivbordet för mejl till den personen. Gör så här. Högerklicka på Skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv in: mailto:+ den e-postadress det gäller (till exempel mailto:pren@idg.se). Klicka på Nästa och döp genvägen. Klicka på Slutför.

Flytta aktivitetsfältet

Om du använder Windows XP och använder aktivitetsfältet kan det vara bra att känna till att du enkelt kan flytta det till en annan del av skrivbordet. Du kan exempelvis välja att lägga det på högerkanten istället för längst ner. För att kunna flytta fältet måste du först se till att det inte är låst. Högerklicka på aktivitetsfältet och klicka på Lås aktivitetsfältet så att markeringen bredvid försvinner. Nu kan du ställa pekaren på en tom del av aktivitetsfältet, klicka och dra det till en ny plats.

Bestäm hur ofta Windows Media Player söker efter uppdateringar

Du kan själv bestämma hur ofta Windows Media Player ska söka efter nya uppdateringar. För att ändra inställningen klickar du på menyn Verktyg och väljer Alternativ. Öppna fliken Spelare och markera om spelaren ska kolla en gång per dag, vecka eller månad. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Snabb väg till adressfältet i Internet Explorer

När du behöver skriva in en adress i Internet Explorer är ett riktigt användbart snabbkommando Alt + D. Då hamnar du direkt i skrivklart läge.

Programdelning i Messenger

Du kan dela dokument i något av dina öppna program via Windows Messenger om den som du pratar med har samma program på sin dator. På det viset kan ni titta på dokumentet samtidigt. Du startar programdelningen genom att klicka på menyn Åtgärder och välja Starta Programdelning. Placera volymkontrollen på aktivitetsfältet

Saknar du volymkontrollen på aktivitetsfältet i Windows XP? Gör då följande för att få dit den. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Ljud, tal och ljudenheter och sedan Ljud och ljudenheter. Under fliken Volym markerar du rutan Visa volymikonen i aktivitetsfältet.

Snabba vägen till Grupprinciperna i XP

Om du vill kunna nå Grupprinciper i Windows XP snabbt och enkelt kan du välja att lägga en genväg på skrivbordet som tar dig dit. Börja med att högerklicka på Skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv: gpedit.msc och klicka på nästa. Döp genvägen och klicka på Slutför.

Realtidsklotter i Messenger

En smart funktion i Windows Messenger som underlättar om du vill förklara något genom att rita är Whiteboard-funktionen. Du startar den genom att klicka på menyn Åtgärder och välja Starta Whiteboard.

Anpassa musens känslighet

Om du tycker att din mus beter sig underligt kan det vara värt att testa att ändra inställningarna för hur känslig musen ska vara. Gör följande. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Skrivare och annan maskinvara, klicka sedan på Mus. Öppna fliken Pekaralternativ och justera pekarhastigheten. Markera även rutan Förbättra pekarens precision om den inte är markerad. Prova dig fram för att se vilken hastighet som passar dig bäst.

Lägg den här datorn på aktivitetsfältet

I Windows XP kan du placera Den här datorn på Aktivitetsfältet och på så vis skaffa dig en snabb väg till dina olika diskar. Gör bara följande. Klicka och dra Den här datorn till den högra delen av aktivitetsfältet.

Placera Mina nätverksplatser på skrivbordet

Om du använder Windows XP och saknar att ha en ikon för Mina nätverksplatser på skrivbordet kan du enkelt lägga dit en sådan på följande sätt. Högerklicka på Skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skrivbord och klicka på knappen Anpassa skrivbordet. Markera rutan Mina nätverksplatser och klicka Ok och sedan Ok.

Snabb väg till Fullskärmsläge i Internet Explorer

Om du gillar fullskärmsläget i Internet Explorer och vill ha möjligheten lättillgänglig kan du välja att lägga till knappen fullskärmsläge bland knapparna i verktygsfälten. Gör så här. Högerklicka på någon av knapparna i verktygsfältet och välj Anpassa. Under Tillgängliga knappar väljer du Helskärm och klickar sedan på Lägg till. Klicka sedan på Stäng. Nu behöver du bara klicka på knappen Helskärm för att komma till det läget.

Lägg adressfältet på aktivitetsfältet

Om du vill ha en snabb väg till att kunna skriva in webbadresser utan att behöva klicka fram webbläsaren kan du välja att lägga ett adressfält på aktivitetsfältet i Windows XP. Gör så här. Högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet, välj Verktygsfält och sedan Adress.

Den enkla vägen till Energialternativen

Du behöver inte gå via Kontrollpanelen i Windows XP för att hitta till Energialternativen. Högerklicka på Skrivbordet och välj Egenskaper. Under fliken Skärmsläckare klickar du på knappen Inställningar som du hittar i rutan Bildskärm.

Snabbare menyer i XP

Om du vill att menyerna i Windows XP ska visas snabbare kan du göra följande. Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Där klickar du på Prestanda och underhåll och sedan System. Öppna fliken Avancerat och klicka på knappen Inställningar i rutan Prestanda. Under fliken Visuella effekter markerar du alternativet Justera för bästa prestanda.

Skapa en genväg till Klippbokshanteraren

Om du vill kunna komma åt Klippbokshanteraren i Windows XP på ett smidigt sätt kan du skapa en genväg som du lägger på skrivbordet. Gör så här. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv: C:WINDOWS\system32\clipbrd.exe och klicka på Nästa. Döp genvägen och klicka Slutför.

Installera externa enheter sist

Om du ska installera Windows XP på en dator är det klokt att ta bort de externt anslutna enheterna under installationen av operativsystemet. Koppla sedan på de externa enheterna en i taget så hjälper Windowx XP till med installationen av dem. På det viset får du en stabilare installation av ditt system.

Navigera på skrivbordet utan musen

Du behöver inte använda musen för att kunna navigera på skrivbordet i Windows XP, gör bara så här. Tryck ner Windows-tangenten för att aktivera Startmenyn. Tryck på Esc för att ta bort Startmenyn men hålla aktivitetsfältet verksamt. Tryck på Skift och Tab en gång för att aktivera skrivbordet. Använd piltangenterna för att navigera mellan skrivbordsikonerna och Retur-tangenten för att aktivera.

Ställ in ClearType för att få tydligare text på skärmen

Om du använder Windows XP och har en LCD-monitor kan du använda ClearType för att texten på skärmen ska bli tydligare och lättare att läsa. Du kan aktivera ClearType och ställa in funktionen på Microsofts webbsida som du hittar på: http://www.microsoft.com/typography/ cleartype/tuner/1.htm.

Starta skärmsläckaren direkt

Om du vid vissa tillfällen vill aktivera skärmsläckaren i Windows XP utan att behöva vänta det tidsintervall som är inställt kan du göra följande. Börja med att leta klicka på Start och välja Sök. Sök efter alla filtyper och skriv *.scr i sökfältet, Klicka på Sök. Leta reda på den skärmsläckare du vill använda bland sökresultaten, du kan dubbelklicka på skärmsläckarna för att se dem. Högerklicka på den du valt och välj Skicka till och sedan Skrivbord (skapa genväg). Nu kan du starta skärmsläckaren direkt från skrivbordet genom att klicka på genvägen.

Skapa egna återställningspunkter i XP

Innan du gör någon större förändring på din dator, som att installera ny programvara eller göra ändringar i registret, kan det vara klokt att lägga in en återställningspunkt. På det viset kan du hoppa tillbaks till det läget du befann dig i om förändringen orsakar problem. För att skapa en återställningspunkt i Windows XP gör du följande. Klicka på Start, välj Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och sedan Systemåterställning. Markera Skapa en återställningspunkt och klicka på Nästa. Skriv en beskrivning och klicka på Skapa.

Lås upp verktygsfälten för att anpassa dem

Om du vill kunna anpassa verktygsfälten i Windows XP måste de först låsas upp. Sedan kan du till exempel dra knapparna och menyerna till en andra platser på verktygsfältet. För att låsa upp verktygsfältet högerklickar du på en tom del av fältet och klickar på Lås verktygsfältet så att markeringen bredvid försvinner. För att låsa verktygsfältet klickar du så att markeringen kommer tillbaka.

Schemalägg defragmenteringen i Windows XP

Det är lätt att glömma bort defragmenteringen av datorns hårddiskar. En lösning är att schemalägga dem. Så här gör du i Windows XP. Börja med att öppna Kontrollpanelen och klicka där på Prestanda och underhåll. Klicka på Schemalagda aktiviteter. Dubbelklicka på Lägg till schemalagd aktivitet och klicka på Nästa. Bläddra till Windows/system32 och markera defrag.exe och klicka Öppna. Välj hur ofta schemat ska köras och klicka på Nästa. Ange användare och lösenord och klicka på Nästa. Avsluta med att klicka på Slutför.

Skapa en genväg till skärmtangentbordet

Du behöver inte mata in tecken från ditt vanliga tangentbord. I Windows XP finns ett tangentbord som du kan använda direkt på skärmen och för att enkelt nå det kan du lägga in en genväg på skrivbordet. Gör så här. Högerklicka på en tom del av skrivbordet välj nytt och sedan Genväg. Skriv osk och klicka sedan på Nästa. Välj ett namn för din genväg och klicka på Slutför.

Ta bort möjligheten att stänga av datorn från välkomstskärmen

Om du vill vara säker på att Windows XP bara ska kunna stängas ner av personer som är inloggade kan du välja att ta bort avstängningsknappen från välkomstskärmen. Gör så här. Öppna Kontrollpanelen och välj Prestanda och underhåll. Klicka sedan på Administrationsverktyg. Dubbelklicka på Lokal säkerhetsprincip. Öppna mappen Säkerhetsalternativ som du hittar under Lokala principer. Dubbelklicka på Nedstängning: Tillåt att systemet stängs av utan krav på inloggning. Markera Inaktiverad och klicka på Verkställ.

Rensa verktygsfältet i Internet Explorer

Om du vill få mer plats och skapa ett luftigare verktygsfält i Internet Explorer kan du göra följande. Högerklicka på en tom del av verktygsfältet och välj Anpassa. Vid textalternativ markerar du Inga textetiketter och vid Ikonalternativ väljer du Små ikoner. Avsluta med att klicka på Stäng.

Skapa en snabb väg till systemadminstrationsverktygen

För att snabbare och enklare nå fram till de systemadminstrationsverktygen i Windows XP kan du välja att lägga in dem på startmenyn. Börja med att högerklicka på Startmenyn och välj Egenskaper. Klicka på Anpassa och öppna sedan fliken Avancerat. Under Objekt på Start-menyn går du till Systemadminstrationsverktyg och markerar Visa på menyn Alla program och på Start-menyn. Avsluta med att klicka på Ok och sedan Verkställ.

Rensa texter från formateringar med Anteckningar

Om du sitter med en text som har en mängd formateringar du helst vill slippa kan du använda programmet Anteckningar för att snabbt rensa den från formateringar. Börja med att kopiera texten och klistra sedan in den i Anteckningar så får du en ren text att utgå ifrån.

Låt monitorn vila och spar energi

Genom några enkla inställningar i Windows XP kan du ställa en schemalagd avstängning av din monitor och på så vis spara energi och värna om miljön. Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skärmsläckare och klicka på knappen Inställningar som du hittar under rubriken Bildskärm. Öppna fliken Energischema. Vid Stäng av bildskärmen markerar du den tid du tycker är lämplig. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Ändra inställningarna för cookies i Internet Explorer 6

Om du använder Internet Explorer 6 kan du anpassa inställningarna för hur cookies ska hanteras på följande vis. Börja med att klicka på menyn Verktyg och välj sedan Internet-alternativ. Öppna fliken Sekretess. Dra i skjutreglaget för att ändra sekretessnivån, du kan läsa i texten bredvid reglaget vilka de nya inställningarna är, och avsluta med att klicka på Ok.

Snabb väg till högre kontrast

Om du använder Windows XP och snabbt vill kunna växla mellan normalläge och hög konstrast på bildskärmen kan du göra följande. Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Hjälpmedel. Öppna fliken Bildskärm och klicka på knappen Inställningar. Se till att rutan Aktivera kortkommandot är markerad. Nu kan du använda kortkommandot Alt + vänster Skift + Print Screen för att växla mellan hög kontrast och vanligt läge.

Ställ in säkerhetsnivåer i Internet Explorer

Ett sätt att öka säkerheten när du surfar är att anpassa säkerhetsnivåerna i Internet Explorer. Om du vill ändra inställningarna kan du göra följande. Klicka på menyn Verktyg och välj sedan Internet-alternativ. Öppna fliken Säkerhet. Markera zonen Internet och klicka på knappen Standardnivå. Dra sedan i reglaget och läs vilket skydd de olika nivåerna ger. Ställ in den nivå som passar dig. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Kolla detaljerna på webbsidan innan du skriver ut

Om du använder dig av förhandsgranskning av webbsidor innan du skriver ut dem kan det vara bra att känna till möjligheten att snabbt zooma. För att förhandsgranska går du till den webbsida du planerar att skriva ut, klickar på menyn Arkiv och väljer Förhandsgranska. Tryck Alt och minustecken för att zooma ut och Alt och plustecken för att zooma in. Du kan snabbt stänga förhandsgranskningen genom att trycka på Alt och C.

Snurrande 3D-text som skärmsläckare

I Windows XP kan du lägga in en personlig text i 3D som du låter snurra eller tumla omkring när du inte använder datorn. Gör så här. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skärmsläckare. Under rubriken markerar du 3D-text och klickar sedan på knappen Inställningar. Vid Text markerar du alternativet Egen text och skriver sedan in den text du vill visa. Gör övriga val som exempelvis teckensnitt och rörelse och avsluta med att klicka på Ok. Klicka sedan på knappen Exempel för att testa hur skärmsläckaren ser ut. Avsluta med att klicka på knappen Verkställ.

Kolla hur mycket utrymme som finns kvar på hårddisken

Om du använder Windows XP och är nyfiken på hur stort utrymme som finns kvar på en hårddisk kan du kolla det på följande sätt. Börja med att dubbelklicka på Den här datorn. Högerklicka sedan på den hårddisk du vill undersöka och välj Egenskaper. Nu kan du se hur stor hårddisken är och hur mycket som är använt respektive ledigt utrymme.

Bestäm papperskorgens storlek

I Windows XP kan du enkelt välja hur mycket diskutrymme som papperskorgen ska få ha. Gör så här. Högerklicka på papperskorgen och välj sedan Egenskaper. Nu kan du reglera i procentenheter hur stort utrymme som ska tilldelas papperskorgen. Avsluta med att klicka på Ok. Om du har flera diskar kan du välja att ha olika inställningar för de olika hårddiskarna.

Skapa ordning på skrivbordet med det osynliga rutnätet

Om du tycker att ditt skrivbord känns väldigt stökigt och att ikonerna ligger staplade på varandra eller i alldeles för oregelbundna rader kan du enkelt ordna dem efter ett osynligt rutnät. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Ordna ikoner efter. Välj sedan Justera till rutnätet. Om du har ikonerna ordnade efter rutnätet och hellre vill ha dem efter ett eget mönster kan du istället välja att avmarkera den funktionen.

Lägg tillbaka borttagna genvägar

Om funktionen Rensa skrivbordet i Windows XP har städat alltför bra kan du välja att lägga tillbaka genvägar som du vill behålla på skrivbordet. Gör så här. Börja med att öppna mappen Gamla genvägar (där dina genvägar har placerats av Rensa skrivbordet). Klicka på den genväg du vill lägga tillbaka och dra den utan att du släpper upp musknappen tills det att den ligger på skrivbordet och släpp sedan musknappen.

Ta bort program som du fäst på startmenyn

Om du har valt att fästa ett program på startmenyn i Windows XP och ångrar dig kan du ta bort det på följande sätt. Klicka på Startknappen och högerklicka på programmet som du fäst på startmenyn och som du vill ta bort. Välj nu Ta bort från Start-menyn.

Dela upp långa utskrifter

Om du använder Windows XP och skriver ut många sidor på en gång kan det vara bra att veta att du enkelt kan göra ett avbrott i utskriften och sedan fortsätta. Klicka på Start och välj sedan Skrivare och fax. Markera den skrivare du använder och klicka sedan på Gör paus i utskrift som du hittar på den vänstra menyn under Skrivaraktiviteter. Klicka sedan på Återuppta utskriften för att fortsätta skriva ut.

Lägg in ett sidhuvud i din anteckningstext

Om du använder programmet Anteckningar som följer med Windows XP för att skriva texter så kan du välja att lägga in ett sidhuvud i ditt textdokument innan du skriver ut det. Gör så här. Klicka på menyn Arkiv och välj Utskriftsformat. Skriv in texten du vill ha i ditt sidhuvud vid rutan Sidhuvud och avsluta med att klicka på Ok.

Snabb navigering mellan mappar

Om du använder Windows XP och brukar navigera mellan mapparna på datorn via Den här datorn och sedan klicka dig fram kan följande tips göra det enklare att ta sig framåt och bakåt bland de mappar du besökt. Tryck på Alt- tangenten och sedan vänsterpilen för att backa en mapp och högerpilen för att bläddra framåt bland mappar du har besökt.

Skapa en musikmapp

I Windows XP kan du anpassa dina mappar efter innehållet. Om du har placerat musikfiler i en mapp kan du enkelt ställa in mappen så att den är anpassad för musik på följande vis. Högerklicka på mappen med musiken och välj Egenskaper. Öppna sedan fliken Anpassa. Nu kan du välja mellan olika mappmallar, för musik har du tre olika att välja mellan (Musik, Musikartist och Musikalbum). Välj det alternativ som passar och avsluta med att klicka på Verkställ.

Skapa identiteter för hela familjen i Outlook Express

Det går att skapa olika identiteter i Outlook Express, på det viset kan alla i familjen ha sin e-post separerad från de övriga. Gör så här för att lägga till en ny identitet i Outlook Express. Börja med att Klicka på menyn Arkiv och välja Identiteter. Välj Lägg till en ny identitet, skriv in namnet och klicka på Ok. Klicka på Ja när du tillfrågas om du byta till den nya identiteten. För att sedan växla mellan identiteter klickar du på Arkiv, väljer Växla identitet och väljer sedan vilken identitet du vill ta fram.

Gör en egen musikmix i Media Player 9

Om du använder Media Player i Windows XP kan du enkelt skapa egna spelningslistor där du väljer vilken musik som ska ingå, gör så här. Börja med att klicka på Mediebibliotek i aktivitetsfältet. Klicka sedan på Spelningslistor och välj Ny spelningslista. Nu kan du döpa listan vid rubriken Spelningslistans namn. Markera de låtar som du vill lägga in på spelningslistan i den vänstra listan. Klicka på Ok. Den nya listan finns nu bland Mina spelningslistor.

Aktivera säkerhetskopiering i XP Home Edition

Med hjälp av Windows Säkerhetskopiering kan du göra en kopia av informationen på datorns hårddisk och sedan spara på någon annan enhet. I XP Home Edition måste du installera säkerhetskopieringen från din installationsskiva på följande sätt. Börja med att stoppa in installationsskivan i datorn. Öppna sedan Den här datorn och öppna D:\valueadd\msft\ntbackup (eller motsvarande på den enhetsbeteckning där du har din cd/dvd). Dubbelklicka på ntbackup.msi och följ guiden för installationen.

Ta fram information om de drivrutiner som laddas vid start.

Om du vill ta reda på vilka drivrutiner och tjänster som laddas när du startar Windows kan du göra följande. Utför en omstart och tryck på F8 när datorn startar. Välj alternativet Aktivera Startloggning. Uppgifterna sparas då i en textfil (ntbtlog.txt) som placeras i Windowsmappen.

Bättre skydd mot makron i Outlook

För att bättre skydda dig mot makrovirus kan du ändra följande inställning för Outlook 2000 och 2002. Öppna menyn Verktyg och välj Makro. Klicka sedan på Säkerhet. Öppna därefter fliken Säkerhetsnivå och välj den nivå du vill ha, förslagsvis Hög. Avsluta med att klicka på Ok.

Ta bort gamla lösenord från Explorer

Det är smidigt att låta Internet Explorer komma ihåg lösenord åt dig men det är kanske inte en ideal lösning om du ger andra personer tillträde till din dator. Hur bär du dig då åt för att rensa bort de sparade lösenorden? Gör så här. Öppna menyn Verktyg i Internet Explorer och välj sedan Internet-alternativ. Öppna fliken Innehåll och klicka på Komplettera automatiskt. Under rubriken Rensa tidigare automatiska kompletteringar klickar du på Rensa lösenord. Klicka Ok.

Snabba vägen till att minimera alla öppna fönster

Det kanske allra enklaste och smidigaste sättet att minimera eller återställa alla aktiva fönster är nog följande tips. Tryck bara på Windowstangenten och D.

Skapa en telefonlista från kontakterna i Outlook Express

Du kan enkelt och smidigt skriva ut en telefonlista från dina kontakter i Outlook Express. Det kräver givetvis att du har lagt in telefonnummer för dina kontakter. Gör bara så här. Klicka på knappen Adresser i verktygsfältet. Markera de kontakter du vill ha med i listan och klicka på Skriv ut. Markera Telefonlista under Utskriftsformat och klicka sedan på knappen Skriv ut.

Byt ut färgen på länkarna

Du kan enkelt byta ut färgen på de länkar som du stöter på när du surfar på Internet. Gör så här. Starta Internet Explorer och öppna menyn Verktyg. Klicka på Internet-alternativ, öppna fliken Allmänt och klicka sedan på knappen Färger. Vid Länkar kan du välja vilken färg du föredrar genom att klicka på färgen och välja från färgkartan. Avsluta med att klicka Ok och sedan Ok igen.

Upptäck radio på Internet med Media Player

Det finns massor av spännande radiostationer över hela världen som sänder över Internet och om du använder Windows Media Player 9 kan du hitta dem lätt som en plätt. Klicka bara på knappen Radio i den vänstra menyn i standardläget. Klicka på Sök efter fler stationer. Nu kan du välja mellan olika genrer och skriva in nyckelord för att avgränsa antalet stationer. Klicka sedan på länkarna i listan som visas och välj Slå på för att komma till den radiostationen.

Skriv ut länkarna på en sajt

Ett sätt att få en överblick av alla länkar som finns på en webbsida är att skriva ut dem. Prova följande knep. Öppna den webbsida som du är intresserad av och klicka på menyn Arkiv. Välj skriv ut och öppna fliken Alternativ och markera rutan Skriv ut en länktabell. Klicka på knappen Skriv ut.

Dela med dig av bra webbsidor

Om du använder Internet Explorer och vill dela med dig av intressanta webbsidor till släkt och vänner kan du bland annat välja att e-posta webbsidor. Gör följande. Gå till sidan du vill dela med dig av. Öppna menyn Arkiv och välj Skicka. Välj sedan Länk med e-post alternativt Sida med post.

Högre fart på surfandet utan grafik

Hör du till dem som sitter med en seg uppkoppling och tycker att det kan gå plågsamt långsamt när webbsidor med mycket grafik ska laddas? Ett sätt att få upp farten kan vara att stänga av visningen av grafik och bara visa de bilder som verkar vara av intresse. Gör så här. Öppna menyn Verktyg i Internet Explorer och välj Internet-alternativ. Välj fliken Avancerat. Där kan du bocka ur alternativ som Visa bilder, Visa animeringar och Visa videoklipp. Klicka sedan på Ok. För att kunna visa en bild som tagits bort men som du ändå vill se när du surfar behöver du bara högerklicka på ikonen och välja Visa bild.

Sortera favoriterna i Explorer

Om du börjar få många favoriter i Internet Explorer kan det vara klokt att sortera dem. Börja med att klicka på menyn Favoriter. Högerklicka på någon av dina favoriter och välj sedan att sortera efter namn så arrangeras de i bokstavsordning.

Spara webbfiler utan att öppna dem

Om du vill spara en fil från Internet så behöver du inte först öppna den för att kunna göra det. Gör så här. Högerklicka på länken som leder till den fil du vill spara och välj Spara mål som. Välj sedan den plats du vill placera filen på och klicka på Spara.

Stoppa den automatiska krympningen av bilder i Explorer

Om du inte vill att Internet Explorer 6 automatiskt ska kunna ändra storleken på bilder som är större än webbfönstret kan du ändra på följande inställning. Öppna menyn Verktyg och välj Internet-alternativ. Öppna fliken Avancerat och avmarkera alternativet Aktivera automatiskt storleksändring för bilder. Klicka Verkställ.

Radar för musen

I Windows XP kan du koppla på en radarfunktion som hjälper dig att se var på skärmen muspekaren gömmer sig. Gör så här. Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Öppna Mus och välj sedan fliken Pekaralternativ. Markera alternativet Visa var pekaren är när jag trycker ned CTRL-tangenten. Klicka Ok. Nu behöver du bara trycka på Ctrl för att få en tydlig indikation på var pekaren finns.

Snabb bläddring på nätet

Om du använder en mus med skrollhjul kan du enkelt och smidigt bläddra mellan webbsidor du besökt med Internet Explorer. Du behöver bara hålla nere Skift-tangenten och rulla hjulet framåt eller bakåt för att bläddra mellan sidorna.

Kopiera utan att ersätta filer i XP

Om du vill kopiera många filer mellan mappar där du har tidigare versioner av vissa av filerna så kan det vara irriterande att behöva klicka nej för alla filer som är likadana om det är så att du vill behålla den gamla filen. I Windows XP kan du göra följande för att göra den processen smidigare. När dialogrutan som frågar om du vill skriva över filen som har samma namn dyker upp trycker du på Skift och klickar på Nej. Då väljs automatiskt nej för alla av de följande filerna som har samma namn.

Kortkommandon för genvägarna på skrivbordet

Ibland är genvägarna som du placerat på skrivbordet inte så lättåtkomliga, då kan en lösning vara att lägga till ett kortkommando som låter dig öppna mappen eller programmet du vill komma åt. I Windows XP behöver du bara högerklicka på genvägen som du placerat på skrivbordet och välja Egenskaper. Öppna sedan fliken Genväg och klicka i rutan Kortkommando. Tryck den tangent eller tangentkombination du vill använda. Avsluta med att klicka Ok.

Snabbaste vägen till Kör

Om du brukar använda dig av dialogrutan Kör vet du säkert att du når den genom att klicka på Start och sedan välja alternativet Kör. Ett ännu snabbare sätt att få upp rutan Kör är genom att klicka på Windowstangenten + R.

Ta bort filnamnen på miniatyrer

Du kan spara plats genom att ta bort visningen av filnamnen på miniatyrer i Windows XP. Du behöver bara hålla nere Skift när du öppnar en mapp eller ändrar visningsläget till miniatyrer så tas namnen bort. Upprepa för att ändra tillbaks.

Snabbt sätt att få bättre ordning på filer som hör ihop

Om du har musikmappar i Min musik på Windows XP som saknar skivomslag eller om du helt enkelt vill göra omslagen lite mer personliga kan du lägga in egna bilder. Gör så här. Spara den bild du vill använda i formatet jpg och lägg bilden i den mapp du valt ut. Döp bilden till Folder.jpg. Nu kommer bilden du lagt in användas i mappvisningen och när du spelar upp musiken i Media Player.

Snabbt sätt att få bättre ordning på filer som hör ihop

Om du använder Windows XP och har en stor samling filer som hör samman kan du snabbt och enkelt döpa dem till samma namn men med individuell numrering. Gör så här. Markera den grupp filer som hör ihop, högerklicka på den första av dem och välj Byt namn. Skriv in namnet på den så ändras resten automatiskt.

Visa alternativet viloläge vid avstängning

Om du brukar använda dig av viloläget på Windows XP kan du enkelt nå det via den vanliga vägen för att stänga av datorn. Klicka på Start och Stäng av. Håll sedan nere Skift-tangenten så byts alternativet Vänteläge ut mot Viloläge.

Placera “Kör” på skrivbordet

Om du använder Windows XP kan du placera alternativet Kör på Skrivbordet om du vill ha det ännu mer lättillgängligt. Gör bara följande. Klicka på Start och dra sedan alternativet Kör till skrivbordet så placeras det en genväg där.

Öppna upp vägen till papperskorgen

Om du använder Windows XP och brukar släpa de filer du vill slänga till papperskorgen kan följande knep vara intressant. I vissa lägen kan du ha ett eller flera program eller mappar öppna vilka ligger för papperskorgen på skrivbordet. Du kan lätt minimera dem genom att markera det objekt du vill kasta och släpa det till en tom del av aktivitetsfältet och hålla det där ett par sekunder. Då rensas de öppna dokumenten bort och du har vägen till papperskorgen fri.

Sök från adressfältet i Explorer

Du kan använda adressfältet i Internet Explorer som sökmotor. Gör så här. Skriv in ? (frågetecken) följt av ett eller flera sökord och tryck på returtangenten så görs en sökning hos MSN automatiskt.

Redigera bilder med Photo Editor

Innan du lägger in en bild i ditt Officeprogram kan du passa på att putsa den med Photo Editor men du kan även använda bildredigeringsprogrammet för allmän redigering av dina bilder, det innehåller en rad bra grundverktyg för att fixa och trixa med en bild. Öppna Photo Editor så här. Klicka på Start, Alla program, Microsoft Office-verktyg och sedan Microsoft Photo Editor.

Byt ut dubbelklicken mot enkelklick

Tycker du att det är svårt att få till dubbelklicken? Det går att ändra inställningen i Windows XP så att du bara behöver klicka en gång för att öppna program eller dokument. Gör så här. Klicka på Start, Alla program, Tillbehör och sedan Utforskaren. Öppna menyn Verktyg och välj Mappalternativ. Öppna fliken Allmänt och markera Enkelklicka för att öppna (peka för att markera). Avsluta med att klicka på Verkställ.

Spara ett eget tema

Om du använder Windows XP och gillar att designa utseendet på din dator kan det vara klokt att spara inställningarna du gjort som ett eget tema. På det viset kan du lätt växla mellan dina olika personliga variationer. Gör så här för att spara ett tema. Högerklicka på Skrivbordet och välj Egenskaper. Efter att du gjort de ändringar du vill ha öppnar du fliken Teman. Klicka på Spara som och döp ditt nya tema.

Byt standardwebbläsare

Om du använder Windows XP och haft en annan standardwebbläsare än Explorer och vill byta tillbaka kan du göra följande. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Lägg till eller ta bort program. Klicka på Ange programåtkomst och standardprogram. Markera Anpassa och klicka sedan på pilen till höger. Välj Internet Explorer under rubriken Välj standardwebbläsare och klicka sedan på Ok.

Ändra namnet på ett konto i XP

Om du vill byta namn på ett konto i Windows XP och har administratörsrättigheter kan du göra följande. Öppna Kontrollpanelen och välj Användarkonton. Klicka på det konto du vill byta namn på och klicka sedan på Ändra namn. Skriv in det nya namnet och klicka på Byt namn.

 

Ta bara emot meddelande från dina kontakter i messenger

Du kan lägga in en spärr i Windows Messenger så att du bara tar emot meddelanden från de användare som ligger med i din kontaktlista. Gör så här. Öppna menyn Verktyg och välj Alternativ. Gå till fliken Sekretess och klicka på Andra .NET Messenger Service-användare under menyn Tillåtna användare och klicka därefter på Blockera. Avsluta med att klicka Ok.

Enkel växling av användare i XP

Om du vill växla användare i Windows XP utan att behöva stänga ner öppnade program kan du göra följande inställning. Öppna Kontrollpanelen och välj Användarkonton. Klicka på Inloggningsalternativ vid rubriken Välj en aktivitet. Bocka för Använd välkomstskärmen och Använd snabbt ägarbyte. Avsluta med att klicka på Verkställ.

Visa en webbsida på skrivbordet

Om du använder Windows XP så går det att lägga en webbsida direkt på skrivbordet. Gör bara följande. Högerklicka på skrivbordet och välj Egenskaper. Gå sedan till fliken Skrivbord och välj knappen Anpassa skrivbordet. Öppna fliken Webb. Nu kan du markera om du vill använda din startsida eller välja en annan webbsida. Klicka Ok och sedan Ok igen.

Ändra storleken på ikonerna

Om du använder Windows XP kan du nästan steglöst ändra storleken på skrivbordsikonerna på följande vis. Högerklicka på skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Utseende och klicka på knappen Avancerat. Under Objekt väljer du Ikoner. Till höger kan du nu bläddra fram den storlek du tycker är lagom för dina ikoner. Avsluta med att klicka Ok och Verkställ.

Minispelare till Windows Mediaplayer

Om du vill komma åt de vanligaste spelarfunktionerna hos Mediaplayer 9 när den är minimerad kan du välja att aktivera minispelaren. Gör så här. Högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet, peka på Verktygsfält och välj Windows Media Player.

Utnyttja hela adressboken i Outlook Express

Det ryms betydligt mer än bara e-postadresser i adressboken i Outlook Express. Det går bland annat att lägga in adresser och telefonnummer för hem och arbete, familjeuppgifter och födelsedagar. För att kunna lägga in extra uppgifter gör du så här. Dubbelklicka på ikonen för adressboken eller klicka på menyn Verktyg och sedan Adressbok. Dubbelklicka på den kontakt du vill skriva in fler uppgifter till. Bläddra mellan flikarna och skriv in de kompletterande uppgifterna. Klicka Ok

Smart förhandsgranskning av webbsidor

Om du valt att förhandsgranska en webbsida före utskrift kan du använda dig av följande kortkommandon. Med Alt + U skriver du ut. Zooma in eller ut med hjälp av Alt + minustecken eller plustecken. Stäng fönstret förhandsgranskning med Alt + S.

Förhandsgranskning av webbsidor före utskrift

Om du använder Internet Explorer 6 eller senare och vill skriva ut en webbsida kan du välja att förhandsgranska hur utskriften kommer att bli innan du skriver ut. Gör följande. Öppna webbsidan du vill skriva ut och klicka på menyn Arkiv. Välj Förhandsgranska.

Kolla innehållet i en cookie

Om du använder Windows XP och vill veta vad en viss cookie egentligen innehåller för information kan du göra följande. Klicka på menyn Verktyg i Explorer och välj Internet-alternativ. Gå till fliken Allmänt. Vid Tillfälliga Internet-filer klickar du på Inställningar. Klicka på knappen Visa filer. Dubbelklicka på en cookie så öppnas den i ett textprogram.

Snabbkommando för webbadress

Ett alternativt sätt att gå till en ny webbsida är att använda sig av snabbkommandot Ctrl + O och sedan skriva in den önskade adressen i rutan som öppnas. Avsluta med att klicka Ok så öppnas sidan du angivit. Ett knep som kan vara väldigt praktiskt om du använder dig av helskärmsläget när du visar webbsidor.

Visa din Messengerstatus med Outlook Express

Om du använder dig av Messenger med hjälp av Outlook Express så kan det vara bra att veta att du från mejlprogrammet kan ställa in visning av tillgänglighet. Det är enkelt, gör så här. Klicka på menyn Verktyg och välj Min onlinestatus. Klicka sedan på den aktuella statusen.

Anpassa användningen av RAM-minnet

I Windows XP kan du välja att anpassa användningen av RAM-minnet för att förbättra prestandan utifrån hur du använder datorn. Gör följande för att ändra inställningarna. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Prestanda och underhåll. Klicka på System och sedan fliken Avancerat. Vid Prestanda klickar du på Inställningar. Öppna fliken Avancerat. Vid Minnesanvändning kan du välja Program om du vill tilldela mer minne till dina program. Används datorn som server kan du välja Systemcache. Klicka Verkställ och sedan Ok.

Justera processortiden för bästa prestanda

I Windows XP kan du anpassa fördelningen av processorresurser mellan förgrunds- och bakgrundsprogram. Om du vill att programmen du arbetar i ska svara snabbare kan du öka resurserna för förgrundsprogrammen. Vill du att bakgrundsprogram som virussökning ska kunna jobba effektivare kan du ställa in för lika fördelning mellan förgrunds- och bakgrundsprogrammen. Gör så här. Öppna Kontrollpanelen och välj Prestanda och underhåll. Klicka på System och välj fliken Avancerat. Klicka sedan på Inställningar vid Prestanda och därefter Avancerat vid Prestandaalternativ. Vid Schemaläggning av processorer kan du klicka på Program om du vill ha mer resurser till förgrundsprogram och Bakgrundstjänster för att ha lika fördelning mellan för- och bakgrundsprogram. Klicka Verkställ och sedan Ok.

Enkla vägen till kontaktlista i Outlook Express

Ett lätt sätt att bygga på kontaktlistan i Outlook Express är att låta programmet lägga till alla personer som du svarar. Gör så här. Öppna menyn Verktyg och välj Alternativ. Gå till fliken Skicka och markera där Lägg automatiskt till användare som jag svarar i adressboken. Avsluta med att klicka Ok.

Kolla när en webbsida senast blev uppdaterad

Om du använder Internet Explorer och vill ta reda på när en webbsida uppdaterades senast kan du göra följande. Gå till den sida du vill kolla och skriv in följande i adressfönstret: javascript:alert(document.lastModified)
Tryck sedan på Retur.

Snabb väg till skrivbordet

Om du använder Windows XP och har många program öppna kan det vara bra att känna till den här enkla genvägen för att återvända till skrivbordet. Tryck bara på Windows-tangenten + M.

Ändra utseendet på papperskorgen

Om du vill byta ut standardikonen för papperskorgen på Windows XP kan du göra följande. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj Egenskaper. Gå till fliken Skrivbord och välj Anpassa skrivbordet. Markera Papperskorgen (full) och klicka på byt ikon. Välj den ikon du vill ha istället. Gör samma sak för Papperskorgen (tom). Avsluta med att klicka Ok och sedan Verkställ.

Kasta gamla användarprofiler

Om du använder Windows XP och har användarprofiler som är inaktuella och inte längre används kan du ta bort dem och på så vis bli av med en utrymmesbov. Gör så här. Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Gå till fliken Avancerat. Klicka på Inställningar under rubriken Användarprofiler och markera den profil du vill ta bort. Klicka på Ta bort och klicka sedan på Ok.

Anpassa mappen efter innehållet

Om du använder Windows XP kan du ändra en mapps egenskaper på följande vis så att mappen anpassas efter innehållet. Börja med att skapa en ny mapp eller gå till den mapp du vill anpassa. Högerklicka på mappen och välj Egenskaper. Klicka på fliken Anpassa. Där väljer du någon av mallarna, du kan bland annat välja mellan Dokument, Bilder, Musik och Video. Avsluta med att klicka Verkställ.

Snabb koll av diskettinnehåll

Om du använder disketter ofta så kan följande knep kanske vara användbart. För att snabbt uppdatera visningen av mappen med innehållet på en diskett när du byter från en diskett till en annan kan du bara trycka på F5.

Digitalt fotoalbum i datorn

Om du använder Windows XP kan du lätt skapa egna fotoalbum. Gör följande för att använda rätt mall till dina mappar. Börja med att gå till Mina bilder. Under Fil- och mappaktiviteter klickar du på skapa en ny mapp och döper sedan den till ett lämpligt namn. Högerklicka sedan på mappen som du skapat och välj Egenskaper. Gå till fliken Anpassa. Under Använd följande mapptyp som mall väljer du Fotoalbum. Klicka Ok.

Välj mottagarmapp i Messenger

Om du vill att de filer som du tar emot i Messenger ska hamna i en särskild mapp kan du göra följande. Gå till menyn Verktyg i Messenger och klicka sedan på Alternativ. Gå till fliken Inställningar. Under Filöverföring kan du bläddra till den mapp du vill använda dig av. Avsluta med att klicka Ok.

Sortera mappar efter kategori

Om du använder Windows XP kan du göra följande för att få dina mappar och dokument överskådligt sorterade efter kategori. Öppna den mapp som du vill organisera på det viset. Gå till menyn Visa och klicka på Ordna ikoner efter och välj Typ. Klicka därefter på Gruppera.

Visa Kontrollpanelen i Den här datorn

Om du ofta använder dig av Den här datorn för att nå olika mappar kan ett lätt sätt att nå Kontrollpanelen vara att lägga in en sökväg i Den här datorn. Gör så här. Gå till Utforskaren och välj menyn Visa. Klicka på Mappalternativ och välj sedan fliken Visning. Markera rutan Visa ikonen Kontrollpanelen i Den här datorn. Klicka Verkställ.

Ta bort informationsrutan till skrivbordsobjekten

Om du vill slippa den informationsruta som dyker upp när du pekar på en mapp eller skrivbordsobjekt kan du göra följande. Gå till menyn Verktyg i Utforskaren och välj Mappalternativ. Välj fliken Visning. Se till att avmarkera Visa popup-beskrivningar för mappar och skrivbordsobjekt. Klicka Verkställ.

Så slipper du automatiska uppdateringar

Om du föredrar att själv hålla reda på uppdateringar och vill koppla ur automatiken som Windows XP har för just automatiska uppdateringar kan du göra följande. Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Välj Prestanda och underhåll och sedan System. Gå till fliken Automatiska uppdateringar. Bocka ur markeringen Se till att min dator har de senaste uppdateringarna. Klicka Verkställ.

Enkelt sätt att e-posta digitala bilder

Om du använder Windows XP och vill dela med dig av dina digitala bilder kan du lätt och smidigt gör det på följande vis. Placera dina bilder i mappen Mina bilder om de inte redan ligger där. Klicka på den bild du vill skicka så att den blir markerad. Under Fil- och mappaktiviteter klickar du sedan bara på Skicka den här filen som e-post så skapas ett nytt e-postmeddelande där bilden är bifogad.

Spara ett personligt energischema

Om du vill få bättre kontroll på hur din dator beter sig när det gäller energihanteringen kan du välja att skapa och spara ett eget energischema. I Windows XP gör du så här. Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och sedan Energialternativ. Gör de inställningar som du tycker passar dig bäst. Klicka sedan på Spara som och välj ett namn för ditt energischema. Klicka Ok.

Skapa en ikon som stänger datorn

Ett snabbt och smidigt sätt att kunna stänga av en dator med Windows XP är att skapa en särskild genväg för avstängning och lägga den på skrivbordet. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv in: shutdown -s -t 00 och välj sedan ett valfritt namn på din genväg.

Smidig bläddring av webbsidor

Om du använder Internet Explorer och har en mus med ett skroll-hjul kan du testa följande knep för att snabbt och enkelt bläddra framåt och bakåt när du surfar på nätet. Håll nere Skift-tangenten och rulla ett hack framåt eller bakåt på hjulet för att bläddra sida.

Dölj namn i utforskaren

Här kommer ett litet knep för att dölja filnamnen när du använder visningsläget Miniatyrer i Utforskaren. Gör följande. Håll nere Skift-tangenten när du växlar till Minityrer, upprepa proceduren för att återställa namnen.

Snabb aktivering av låstangenter

För att snabbt kunna aktivera låstangenter, vilket gör att du hör ett ljud varje gång Caps Lock, Num Lock eller Scroll Lock aktiveras, kan du göra följande. Tryck ner Num Lock i fem sekunder.

Använd musen i kommandotolken

Om du använder Windows XP och vill kunna markera text i kommandotolken genom att högerklicka med musen så kan du göra följande. Börja med att öppna kommandotolken. Klicka på ikonen högst upp (C:\) och välj Standardvärden. Markera Snabbredigeringsläge och klicka sedan Ok. Nu kan du markera och kopiera texten från kommandotolken med ett klick.

Byt titeltexten på Explorer

Om du använder Windows XP Professional och vill byta ut titeltexten hos Internet Explorer kan du göra följande. Klicka på Start och välj Kör. Skriv: gpedit.msc och klicka Ok. Gå till Användarkonfiguration/Windows-inställningar/Underhåll av Internet Explorer/Användargränssnitt för webbläsaren. Dubbelklicka på namnlist i webbläsaren. Markera Anpassa namnlister. Skriv in valfri text och klicka Ok. Nu kommer den texten att läggas in på titellisten i Explorer.

Snyggare verktygsfält i Explorer

Om du använder Windows XP Professional och vill lägga in en annan bakgrund på verktygsfältet i Internet Explorer kan du testa följande. Klicka på Start och välj Kör. Skriv: gpedit.msc och klicka Ok.
Gå till Användarkonfiguration/Windows-inställningar/Underhåll av Internet Explorer/Användargränssnitt för webbläsaren. Dubbelklicka på Anpassningar av verktygsfält i webbläsaren som du hittar i det högra fältet. Markera Anpassa verktygsfältets bakgrund. Bläddra sedan efter en lämplig ny bakgrund.

Aktivera mustangenter

För att snabbt kunna aktivera mustangenter, vilket gör att du kan flytta musen med hjälp av det numeriska tangentbordet, kan du göra följande. Tryck vänster Alt-tangent + vänster Skift-tangent + Num Lock-tangenten.

Lägg in mellanrum på startmenyn

Om du använder Windows XP och tycker att det börjar bli packat och svårt att hitta bland länkarna på startmenyn kan du lägga in mellanrum för att gruppera och sortera. Gör så här. Börja med att skapa en ny genväg på skrivbordet (till valfri fil). När du ska skriva in namnet på genvägen klickar du Alt+0160 på det numeriska tangentbordet för att få det blankt. När du är klar med det så högerklickar du på genvägen och väljer Egenskaper. Där byter du ikonen och i den lista som dyker upp väljer du en blank ikon (du kan även välja en synlig men då får du ha den som avgränsare). Klicka Ok. Släpa nu den blanka ikonen från skrivbordet till startmenyn där du vill ha avgränsningen.

Ta bort användarnamnet från Startmenyn

Om du vill slippa användarnamnet som står högst upp på Startmenyn i Windows XP så kan du göra följande. Klicka på Start och välj Kör. Skriv: gpedit.msc och klicka Ok. Gå till Användarkonfiguration/Administrativa mallar/Startmenyn och Aktivitetsfältet. I det högra fältet dubbelklickar du på Ta bort användarnamn från Start-menyn. Bocka för Aktiverad och klicka Ok.

Hur kan man ta bort gamla Google-sökningar?

Öppna menyn Verktyg i Internet Explorer och välj Internet-alternativ. Gå till fliken Innehåll och klicka på knappen Komplettera automatiskt. Klicka sedan på knappen Rensa formulär. Bekräfta

Snabbare XP utan indexering

Om du kör Windows XP och sällan eller aldrig använder dig av sökningar på datorn kan du öka prestandan något genom att stänga av indexeringen. Gör följande för att stänga av indexeringstjänsten. Gå till Kontrollpanelen och dubbelklicka på Administrationsverktyg (under Prestanda och underhåll). Dubbelklicka på Tjänster och stoppa där Indexing Service.

Schemalägg dina program

Med hjälp av tjänsten schemalagda aktiviteter kan du välja att köra ett valfritt program när det passar dig, exempelvis på en tid när du inte använder datorn. Gör följande för att öppna Schemalagda aktiviteter. Klicka på Start, Alla program och sedan Tillbehör. Välj Systemverktyg och sedan Schemalagda aktiviteter. Dubbelklicka på Lägg till schemalagd aktivitet för att starta guiden som låter dig lägga till ett valfritt program.

Byt färg på krypterade filer

Om du använder Windows XP och har valt att kryptera eller komprimera NTFS-filer så kan du markera dessa genom att ge dem en alternativ färg. Gör så här. Gå till Kontrollpanelen och dubbelklicka på Mappalternativ. Välj fliken Visa och markera rutan Visa krypterade eller komprimerade NTFS-filer med annan färg.

Filkryptering i Windows XP

Om du använder dig av filsystemet NTFS kan du kryptera filer eller mappar i Windows XP. Gör så här. Klicka på Start och sedan Alla program. Gå till Tillbehör och välj sedan Utforskaren. Högerklicka på den fil eller den mapp som du vill kryptera och klicka sedan på Egenskaper. Gå till fliken Allmänt och klicka på Avancerat. Markera rutan Kryptera innehåll för att skydda data.

Stoppa uppdatering i portföljen

Om du använder portföljfunktionen i Windows XP och vill stoppa uppdateringen av en fil kan du göra följande. Börja med att starta portföljen och högerklicka sedan på filen. Välj Egenskaper och gå till fliken Uppdateringsstatus. Klicka på Skilj från originalet och klicka sedan Ja. Klicka Stäng.

Kolla status för filer i portföljen

Om du använder portföljfunktionen i Windows XP och vill kolla om dina filer är synkroniserade kan du göra följande. Starta portföljen och högerklicka på den fil som du vill kontrollera. Klicka sedan på Egenskaper. Gå till fliken Uppdateringsstatus. Om Portföljen är synkroniserad visas en Aktuell-ikon. Om den inte är synkroniserad pekar en Ersätt-pil på den kopia av filen som behöver uppdateras.

Använd portföljen via en diskett

Om du vill använda dig av portföljfunktionen i Windows XP och göra överföringar mellan en bärbar dator och en stationär dator via en diskett kan du göra på följande vis. Börja med att sätta in en diskett i den stationära datorn. Starta sedan portföljen och kopiera de filer som du vill arbeta med till portföljen. Dra portföljen till disketten och flytta sedan över disketten till den bärbara datorn. Starta portföljen från disketten och arbeta med filerna. När du är färdig flyttar du tillbaks disketten till den stationära datorn. Starta portföljen från disketten och uppdatera sedan alla filer genom att klicka på Uppdatera allt på Portfölj-menyn.

Synkronisera filer med hjälp av portföljen

För att med hjälp av portföljen i Windows XP synkronisera filer mellan exempelvis en bärbar dator och en stationär dator kan du göra följande. Börja med att ansluta den bärbara datorn till den stationära, antingen via ett nätverk eller med hjälp av en direkt kabelanslutning. Starta nu portföljen på den bärbara datorn och dra de filer som du vill använda från den stationära datorn till den öppnade portföljen (mapparna som innehåller filerna måste vara utdelade). Efter att du jobbat med filerna (och den bärbara varit frånkopplad) ansluter du åter den bärbara datorn med den stationära. Starta portföljen på den bärbara. Uppdatera nu alla filerna genom att klicka Uppdatera allt på Portfölj-menyn.

Skapa en portfölj

Med hjälp av Portföljfunktionen i Windows XP kan du lätt synka och uppdatera filer om du arbetar på två olika datorer, exempelvis en stationär och en bärbar. Gör följande för att skapa en ny portfölj i Windows XP. Klicka på Start och sedan på Den här datorn. Välj en mapp där du vill ha den nya portföljen. Gå till menyn Arkiv och klicka på Nytt och därefter Portfölj.

Anpassa kolumnerna i Utforskaren till texten

Använd följande knep för att anpassa kolumnbredden på de detaljerade listorna i Utforskaren så att de anpassas efter hur långa texterna är. Börja med att öppna Utforskaren. Klicka på menyn Visa och välj Detaljerad lista. Dubbelklicka sedan på listen mellan kolumnerna Namn och Storlek.

Snabb bläddring i Explorer

Du kan bläddra sidor snabbt fram och tillbaka i Internet Explorer genom att hålla nere Alt-tangenten och klicka på vänster (bakåt) eller höger (framåt) piltangent.

Skapa egna tecken med Teckenredigeraren

Om du använder Windows XP kan du passa på att skapa specialtecken eller logotyper till teckensnittsbiblioteket med hjälp av Teckenredigeraren. Gör så här. Klicka på Start och sedan Kör. Skriv eudcedit och klicka Ok. Nu öppnas Teckenredigeraren och där kan du själv rita och spara dina egna tecken.

Sök på Internet från XP:s sökfunktion

Du vet väl att du kan söka efter webbsidor direkt från den inbyggda sökfunktionen i Windows XP. Allt som du behöver göra är att klicka på Start och välja Sök. Välj sedan Söka på Internet och skriv in ditt sökord.

Stäng av viloläget

Om du aldrig använder dig av viloläget i Windows XP och vill komma åt det diskutrymme som annars tas upp av den funktionen kan du välja att stänga av möjligheten till viloläge. Gör så här. Gå till Kontrollpanelen och välj Energialternativ. Klicka på fliken Viloläge och bocka sedan ur Aktivera stöd för viloläge.

Ändra grundinställningen på sökningar

Du kan anpassa sökhjälpen i Windows XP och bland annat ta bort den animerade figuren, ändra inställningarna för Internetsökningar, slippa tipsrutor eller aktivera indexeringstjänsten för snabbare lokala sökningar. Klicka på Start och sedan Sök. Klicka nu bara på Ändra inställningar så kan du anpassa efter eget huvud.

Skaffa dig en snabbare Start-meny

Om du vill öka farten på Startmenyn kan du testa att stänga av skuggningseffekten, vilket kan vara en prestandatjuv. Gör så här. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj Egenskaper. Gå till fliken Utseende och klicka på knappen Effekter. Bocka ur Visa skuggor under menyer.

Skapa en starta-om-genväg

Om du vill hitta ett snabbare sätt att kunna starta om Windows XP kan du skapa en särskild genväg för omstart och lägga den på skrivbordet. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv in: shutdown -r -t 00 och välj sedan ett namn på din genväg (lämpligen Omstart).


Byt enhetsbokstav på en flyttbar enhet

Om du har Windows XP och behöver byta enhetsbokstav på en flyttbar enhet kan du göra följande. Högerklicka på Den här datorn och välj Hantera. Klicka på Diskhantering. I det högra fältet högerklickar du på enheten och väljer Ändra enhetsbeteckning och sökvägar. Klicka på Ändra och ange den nya beteckningen. Klicka Ok.

Stoppa automatisk upprensning av skrivbordet

Om du använder Windows XP och vill ta bort den automatiska upprensning av skrivbordet som normalt sett är schemalagd kan du göra följande. Högerklicka på Skrivbordet och välj Egenskaper. Gå till fliken Skrivbord och klicka sedan på knappen Anpassa skrivbordet. Under fliken Allmänt bockar du ur Kör guiden rensa upp skrivbordet var 60:e dag. Klicka Ok.

Skapa ett autosvar i Outlook Express

Om du vill att Outlook Express ska skicka ett autosvar på alla mejl som kommer in kan du göra följande. Börja med att skapa en textfil med det meddelande som du vill skicka ut. Gå till menyn Verktyg och välj Regler för meddelande och sedan E-post. Under fliken E ?postregler klickar du på knappen ny. I ruta ett markerar du För alla meddelanden. I ruta två markerar du Svara med meddelande. I ruta tre klickar du på ordet Meddelande som är understruket och ändrar sedan filtypen till Text. Gå därefter till den textfil som du tidigare skapade. Klicka Öppna. I ruta fyra namnger du din regel och klickar sedan Ok.

Hur får jag tillbaka ikonen Den här datorn

Man kan välja mellan att visa eller inte visa Den här datorn på skrivbordet. Gör följande för att få fram ikonen. Högerklicka på skrivbordet och välj Egenskaper. Gå till fliken Skrivbord och klicka på knappen Anpassa skrivbordet. Välj fliken Allmänt och bocka för rutan Den här datorn

Stäng flera dokument med ett klick

Om du använder Windows XP och har många dokument öppna samtidigt i något program och har valt att visa dem staplade på Aktivitetsfältet kan du stänga alla på en gång genom att högerklicka och välja stäng grupp.

Avgränsa verktygsfälten i Explorer

Om du vill få bättre ordning bland verktygen i verktygsfältet i Internet Explorer kan det vara en idé att gruppera verktygen. Högerklicka på verktygsfältet och välj anpassa. I fältet Knappar i Verktygsfältet markerar du den ikon som ska inleda en gruppering. Under Tillgängliga knappar markerar du sedan Avgränsare och klickar på lägg till.

Ta bort knappen Stäng av från Inloggningsskärmen

Om du använder Windows XP och vill bli kvitt knappen Stäng av från inloggningsskärmen, kanske för att ingen av misstag ska kunna stänga av datorn i det läget, kan du göra följande. Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Välj Prestanda och underhåll och sedan Administrationsverktyg. Dubbelklicka på Lokal säkerhetsprincip. Under Säkerhetsinställningar, Lokala principer klickar du på Säkerhetsalternativ. I det högra fältet dubbelklickar du på Nedstängning: Tillåt att systemet stängs av utan krav på inloggning. Välj Inaktiverad och klicka Verkställ.

Hur man får samma mappsystem i XP som i en Mac.

Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Gå in på Utseende och teman och välj Mappalternativ. Under fliken Allmänt kan du bocka för Öppna mappar i separata fönster. Klicka Ok.

Lägg till adminstrationsverktyg på Startmenyn

Om du använder Windows XP och behöver komma åt adminstrationsverktygen med jämna mellanrum kan det vara en idé att lägga dem tillgängliga redan på startmenyn. Gör följande. Högerklicka på Startknappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Start-menyn och klicka på Anpassa. Välj fliken Avancerat och leta reda på Systemadministrationsverktyg i listan under rubriken Objekt på startmenyn. Bocka för Visa på menyn Alla program och på Start-menyn. Klicka Ok.

Lägg till ett röstmeddelande i dina mejl

Om du använder Windows XP kan du göra följande för att bifoga ett röstmeddelande i ett mejl (du behöver ha ett ljudkort där du kan koppla in en mikrofon och en mikrofon för att spela in ditt meddelande). Klicka på Start och sedan Alla Program. Välj Tillbehör och sedan Underhållning. Klicka på Ljudinspelaren. Gå till menyn Arkiv och välj Nytt. Klicka på Rec-knappen för att börja spela in och avsluta inspelningen med att trycka på Stopp-knappen. Spara wav-filen i en lämplig mapp och lägg sedan med filen som bilaga i ditt mejl.

Använd Explorer 6 i fullskärmsläge

Om du använder Internet Explorer 6 och vill se webbsidor i fullskärmsläge kan du göra följande. Högerklicka på verktygsfältet och välj Anpassa. Under tillgängliga knappar markerar du Helskärm och klickar sedan lägg till. Klicka Stäng. Du kan nu få fram fullskärmsläget genom att klicka på knappen du just lagt till. För att växla mellan fullskärm och standardläge kan du trycka F11. Om du vill slippa verktygsfältet i fullskärmsläget kan du högerklicka på fältet och välja Dölj automatiskt.

Visa storleken på filer i Outlook Express

Ibland kan bilagorna i mejlen vara riktigt stora. Om du använder Windows XP och Outlook Express kan du göra följande för att visa storleken på mejlen. Gå till menyn Visa och välj Kolumner. Bocka för rutan Storlek och klicka Ok. Nu kan du lätt sortera mejlen efter deras storlek genom att klicka på fältet Storlek.

Spara e-posten på en ny plats

Om du använder Windows XP och Outlook Express kan du göra följande för att byta platsen där dina mejl sparas. Gå till menyn Verktyg och välj Alternativ. Klicka på fliken Underhåll och sedan på knappen Mapp. Klicka på Ändra och välj den nya plats där du vill att dina mejl ska sparas. Förändringen tar effekt efter att du har startat om Outlook Express.

Anpassa alla mappar så att de är likadana

Om du använder Windows XP och vill att alla mappar ska visas på samma sätt, exempelvis som listor med detaljerad information, kan du göra följande. Klicka på Start och välj Alla program och sedan Tillbehör. Klicka på Utforskaren. Välj det visningsalternativ som du vill ha för alla mappar. Gå till menyn Verktyg och välj Mappalternativ. Klicka på fliken Visning. Klicka på knappen Använd i alla mappar. Klicka Ja.

Snabbt sätt att lägga till favoriter

Om du vill lägga till en webbsida till listan med favoriter i din webbläsare så kan du snabbt och enkelt göra det på följande vis. Medan du har webbsidan öppen i webbläsaren trycker du ner snabbkommandot Ctrl+D så läggs sidan in bland Favoriterna.

Snabbare navigering på webben

Om du använder dig av Windows XP och webbläsaren Internet Explorer 6 kan du hoppa mellan flera led av besökta webbsidor genom att klicka på den lilla svarta pilen som finns i anslutning till framåt- och bakåt-knapparna. Du får då en lista över besökta sidor och behöver alltså inte nöja dig med att gå fram eller bak en sida i taget utan kan till exempel hoppa fem steg bakåt på en gång.

Anpassa Explorer- rubriken

Om du använder Windows XP och vill anpassa rubriken på Internet Explorer och lägga in en egen text, till exempel ditt namn kan du göra följande. Klicka på Start och sedan Kör. Skriv in gpedit.msc och klicka ok. Välj Användarkonfiguration, Windows-inställningar och sedan Underhåll av Internet Explorer. Klicka på Användargränssnitt för webbläsaren och dubbelklicka sedan på Namnlist i webbläsaren. Bocka för rutan Anpassa namnlister och skriv in den text du vill visa. Klicka Ok. Överst på Internet Explorer kommer det sedan att stå Microsoft Internet Explorer erhållet av (följt av ditt namn eller den text du valt).

Hur blir man av med Windows Messenger?

Gå till C:\WINDOWS\inf (eller den disk du lagt Windows på). Öppna sysoc.inf. Leta upp raden: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7. Ändra den raden till: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7. Nu kommer Messenger att synas i Lägg till eller ta bort program på Lägg till/ta bort Windowskomponenter och du kan ta bort det på vanligt vis.

Stäng av indexeringen på Windows XP

Om du inte använder sökfunktionen i Windows XP kan du bättra på datorns prestanda genom att stänga av indexeringen. För att stänga av indexeringen gör du följande. Öppna Den här datorn, högerklicka på din hårddisk och välj Egenskaper. Bocka ur rutan Tillåt att indexeringstjänsten indexerar den här disken.

Hur blir man av med alla skrivbordsikoner?

Fråga: Jag vill ha skrivbordet rent från ikoner, där vill jag ha fina bilder utan störande inslag. Finns det någon möjlighet att få bort även ikonen för papperskorgen? Min dator vägrar detta Om detta är möjligt, hur får man åter fram den tillfälligt vid behov? (T ex efter uppgradering).

Svar: I Windows XP går det att få ett rent skrivbord på följande vis. Högerklicka på skrivbordet och klicka på Ordna ikoner efter och klicka på Visa skrivbordsikoner så att bocken försvinner.

Få gamla program att fungera med XP

Om du har ett äldre program som krånglar när du försöker använda det med Windows XP kan det vara värt att testa att ändra kompatibilitetsinställningarna. Högerklicka på programmets exe-fil och välj Egenskaper. Gå till fliken Kompatibilitet och markera rutan Kör det här programmet i kompatibilitetsläge för och välj sedan det operativsystemet där du vet att programmet fungerar. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att ändra skärmupplösningen.