Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Unvik bluff antivirus (eng. Rouge Software).
är program som lurar användare att betala för att bli av med malware som inte finns. Programmen tar inte bort några virus utan lägger in skadligt innehåll i datorn utan användaren vet det.
Läs mer om dessa bluffprogram

 

Avaktivera Autorun i Windows.
Undvik med enkla åtgärder att sprida virus från ditt usbminne eller andra usb-anslutna enheter genom att avaktivera Autorun.
Så gör du.

Använd alltid antivirusprogram
Ett av det första stegen för en säkrare dator och ett säkrare surfande är att ha ett antivirusprogram och en brandvägg installerade samt hålla dom ständigt uppdaterade. 

Windows update
Se till att ha programmet automatiska uppdateringar aktiverat som tar ned de senaste säkerhets- uppdateringarna från windows update så att du alltid har de senaste säkerhets uppdateringarna
för din dator de minimerar risken betydligt för att drabbas av intrång

Använd olika lösenord
Du har säkert massor av lösenord på olika ställen till Windows, Internetbanken, webbplatser av diverse slag och mycket annat. Se till att inte använda samma lösenord på alla ställen! Om det avslöjas kan du snabbt råka illa ut. Se till att ha programmet automatiska uppdateringar aktiverat som tar ned de senaste säkerhets- uppdateringarna från windows update så att du alltid har de senaste säkerhets uppdateringarna
för din dator de minimerar risken betydligt för att drabbas av intrång

Byt lösenord ofta
Extra viktiga lösenord, som exempelvis till banken, bör du byta ofta.

Skydda dig mot intrång
För alla som har en fast bredbandsanslutning borde en brandvägg vara en självklarhet, men även vid modemuppkoppling kan den göra nytta. Skydda din dator mot obehörigt intrång och mot osäkra program som försöker ta sig ut på nätet med en bra hårdvarubrandvägg.

Stäng portarna
Öppna eller visa inte mer av din dator mot internet än vad som är absolut nödvändigt. Ställ in brandväggen på högsta säkerhet och osynlighet utifrån.

Uppdatera Windows
För att åtgärda problem som kan göra datorn sårbar för virus eller maskar släpper Microsoft då och då kritiska upp dateringar till Windows. Använd tjänsten Windows Uppdate regelbundet för att få information om uppdateringar och förbättringar. Utnyttja också "Automatiska uppdateringar" och ställ in den med alternativet för schemalagd automatisk uppdatering.

Skydda dina filer
För att göra din dator ännu säkrare kan du se till att viktiga eller hemliga filer är oläsbara även om någon kommer åt dem. Det gör du genom att kryptera dem med ett lösenord som bara du kan. Det finns gott om program på Internet som kan användas för detta ändamål.

Var rädd om dig
Lämna inte ut dina personliga uppgifter på webbplatser om du inte är helt säker på att de är pålitliga.

Håll dig uppdaterad
Ta del av information, debatt och händelser i datorvärlden och försök lära dig vad de olika hoten och riskerna innebär.

Håll datorn i trim
Se till att du regelbundet städar bort onödigt skräp i datorn som till exempel program som inte används, tillfälliga filer och internetrester.

Säkerhetskopiera.
Ett viktigt skydd mot både attacker och hårdvaruolyckor är säkerhetskopieringen. Det du måste kopiera är framför allt din oersätterliga data. Windows och programmen kan alltid installeras på nytt. Säkerhetskopiera ofta.

Säkerhetsinformation.
Varken Microsoft eller något annat seriöst företag skickar någonsin uppdateringar via e-post. Installera eller kör inte sådana filer!

Gå inte på luringen (Phising) läs mer om Phising här En metod att lura av dig lösenord eller kreditkortsnummer är att skicka e-post som ser officiell ut, där du blir ombedd att bekräfta dina uppgifter. Den webbsida du kommer till kan också se äkta ut, men kanske inte är det. Var försiktig!

Varning för reklamrutor
Så kallad popup-reklam kan utgöra en väldig säkerhetsrisk. Förutom att vara väldigt irriterande kan rutorna nämligen innehålla otäcka program och annat. När du i desperation klickar för att stänga en ruta kan du råka installera ett modemkidnapparprogram eller en startsidekidnappare. Klicka aldrig på Ja eller Yes, utan stäng helst fönstren med krysset i övre högra; hörnet (även Nej eller No kan vara en luring). Eller använd Alt + F för att stänga markerat fönster.

 Kör inte direkt från nätet
Du bör inte köra program direkt från nätet. Om du vill använda ett program hämta det först till hårddisken och viruskontroll era det innan du öppnar det.
Drabbad av virus? Lär dig att ladda ned de rätta programmen.