Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

Lär dig använda antivirusprogram på rätt sätt!

 

 

Drabbad av virus? Lär dig att ladda ned de rätta programmen.

 

Här koncentrerar jag texten på säkerhetsprogram för din dator
men sökning och nedladdningstipsen gäller även för andra program du tänkt ladda ner.

 

Har din dator blivit infekterad av skadlig programvara!
Internet vimlar av alllehanda säkerhetsprogram Antivirus, Antispyware, etc men  hur letar man upp ett bra säkerhetsprogram/ och andra program, (jag inriktar mig här på säkerhetsprogrammen tipsen att söka  gäller alla övriga program på nätet) och hur kan man vara säker på att programmet är vad de utger sig för att vara!

 

Här lär gratisebra dig att söka program på rätt sätt och undvika att installera annat än de programmen du är ute efter..
Om du följer mina råd här, så ska du kunna få en hygglig chans att hamna rätt.

 

Så, har din dator blivit infekterad och du slänger i panik iväg ett par sökord i närmaste sökmotor och greppar första bästa alternativ som dyker upp, ja då ska du fortsätta att läsa här nedan.
Det finns många svindlare på nätet som skor sig på andras olycka. Oärliga webbsajts ägare kan manipulera sökresultat och de kan vara svårt att separera de trovärdiga resultaten från de med skumma avsikter. Programmakarna lovar guld och gröna skogar om du väljer deras produkt.

 

Ett nästintill kriminellt försök hur dom försöker att prångla ut sina program är när du är ute och surfar runt och helt plötsligt får upp ett fönster att din dator är infekterad av virus och spionprogram sök i genast igen datorn och du uppmanas att söka igenom med detta program. Efter att sökt igenom så hittar programmet konstigt nog alltid din dator är infekterad men att du måste köpa programmet för att ta bort angreppet.

 

GÅ INTE PÅ DET, OCH FÖRSÖK INTE ATT KLICKA PÅ KRYSSET I PROGRAMFÖNSTRET OFTAST BÖRJAR PROGRAMMET ATT INSTALLERA SIG ISTÄLLET.

 

Tryck istället tangentbordkombinationen CTRL + ALT +DEL och försök att stänga programmet därifrån. Eller försök att trycka ALT + F4  för att stänga fönstret.
Eller helt enkelt stäng av datorn från att förhindra att programmet installeras.
Många av dessa program ställer till med mycket elände och dom kan vara svåra att avinstallera

 

Det finns rent ut sagt riktiga skitprogram som istället för att göra vad de utlovar istället ställer till det än värre och installerar spionprogram, eller än värre trojan eller keylogger om du har otur, och du får ett ännu värre problem att ta i tu med.

 

Men om du tar det lugnt och kollar upp nätet med länktipsen nederst här på sidan så får du en ärlig chans att komma rätt.
Det finns många webbsajter på nätet som man kan ladda ner samma program ifrån men för att vara på den helt säkra sidan så håll dig till orginalsidan i den mån det går, många programmakare väljer att lägga sina program på download eller tucows t ex för att få ut sina program till så många som möjligt så där är en bra start att söka.

 

När du plockat ut de program du vill ha så ska du i första hand ladda ner dom ifrån programmakaren hemsida, ladda ALDRIG ner program från fildelningsprogram eller piratsidor som piratebay eller liknande du kan  aldrig veta vad som finns instoppat i programmet. Köp programmen istället eller använd gratis alternativen som står sig bra.  Kostnaden har du tillbaka med ett rent samvete och vetskapen att programmet är äkta. Oftast kostar dom flesta inte mer än 2-300 kr. Om du tänker på kostnaden som programtillverkaren har lagt ned på sina program, så är det bara en struntsumma du behöver att betala.

 

Men säger du jag har kompisar som laddat ner därifrån och det har funkat kanske det, men hur vet dom att programmet är rent, själva vitsen är ju att så osynligt som möjligt dölja keyloogers och andra skadeprogram som kan ta reda på dina lösenord alla dina tangenttryckningar på dit skrivbord eller ta helt över din dator eller totalt rensa din dator.

 

Vill du ta den risken? Knappast, du är ju ute för att lösa ett problem inte skapa ett.

 

Kolla alltid att adressen är den riktiga innan du klickar på webbsidans länk. Har den en kontaktadress eller något telefonnummer? är du osäker så använd webbsajterna download.com eller tucows som samlar många bra  recensioner av program. Där hittar du också programmakarens webbsideadress.

 

Själv använder jag i stor utsträckning download.com för att ladda ner program och att checka den ”riktiga” webbsidan,  en sökning kan t ex  se ut så här i Google. Adaware +download.com Notera mellanslaget efter adaware. Oftast finns de program du letar efter där och med sökningen du gjorde nyss så kommer du direkt till sidan med programmet.

 

Kör aldrig programmen direkt från nätet utan spara det på din hårdisk och sök sedan igenom det med ditt antivirusprogram.

 

 

Vad då behöver i första hand är ett antivirusprogram samt ett antispyware program och kanske ett mera specialiserat borttagningsprogram.
Även kan du fundera på om du behöver en bättre brandvägg än den som finns i win Xp.

 

Att ta hjälp av ett forum där man kan ta till vara på andras erfarenheter är en bra start
Oftast hittar man hjälp och råd hur där man ska gå vidare.

 

Om du ska använda sökmotorer i din sökning håll dig till Google, Yahoo, eller MSN.
Google har till exempel en funktion som varnar dig om du är på väg att besöka en sida som är skadlig med texten ”Varning-webbplatsen som du tänker att besöka kan skada din dator”
Det är ett bra steg i rätt riktning, en favör för google.

 

Om vi börjar med Antivirusprogram så har microsoft en lista av pålitliga antivirusprogram
där det finns både betal och gratisversioner att välja på, en bra start där du kan känna dig tryggare att kunna ladda ner ett bra program.
http://support.microsoft.com/kb/49500
eller här  kan du välja efter vad som passar dig bäst.

 

Vissa virus kan vara svåra att ta bort och då kan det behövas ett specialprogram för att kolla om det finns för just ditt problem, gå in på Symantecs Security response Remova Tool-sajt www.symantec.com/enterprise/security_response/removaltools.jsp

 

Eller så kan du använda en Rescue CD
Om datorn inte startar inte längre på grund av att ett virus angripit operativsystem, eller om du misstänker att säkerhetsprogrammen har äventyrats,
kan du använda en Rescue CD och starta upp datorn för att ta bort angreppet.

Här hämtar du din Rescue CD filen kommer som en ISO-fil för att brännas som Image-fil med lämpligt brännarprogram på en CD-skiva som du sedan startar upp din dator med.
Panda
http://research.pandasecurity.com/Panda-SafeCD-3.4.3.5-Released/
F-Secure
http://www.f-secure.com/en_EMEA/security/security-lab/tools-and-services/rescue-cd/
BitDefender
http://download.bitdefender.com/rescue_cd/
Kaspersky
http://support.kaspersky.com/faq/?qid=208282173  Bra val.
Avira
http://dl.antivir.de/down/vdf/rescuecd/rescuecd.iso
Dr.Web
http://www.freedrweb.com/livecd/
VBA
ftp://anti-virus.by/pub/vbarescue.iso

 

 

Vissa virus blockerar möjligheten att installera ett antivirusprogram försök då att istället köra direkt från ett usbminne till exempel ClamWin som inte behöver någon installation på datorn.

 

Om du inte hittar något verktyg där så prova Mcafees Threat Center
Detta verktyg är kapbel att hitta och radera virus och trojaner.
http://vil.nai.com/vil/stinger/

 

Om du inte heller där hittar vad du söker så prova about.com där finns en lista med gratis virusborttagningsverktyg
 http://antivirus.about.com/od/freevirusremovaltools
Om du inte heller här hittar vad du letar efter så finns det antagligen inte.

 

Om du vill ha mer information om virus eller trojaner eller annat skadlig program
så sök i första hand på tillverkarens hemsida av antivirusprogrammet där där kan
du hitta info om vad du behöver för att ta bort infektionerna.
De bästa sajterna för att hitta informationen hittar du här på
Symantec security Response
http://symantec.com/enterprise/security_response/index.jsp

 

På McAfee Threat center
http://vil.nai.com
och
http://www.kaspersky.com/viruswatchlite?hour_offset=-2

 

När det är dags att ladda ner ett antispywareprogram förelår jag en sökning på den mycket proffisionella webbsidan  Spyware Warriors. Där har dom en lista på pålitliga antispywareprogram att välja mellan.
Spyware warriors uppdateras regelbundet och rekomenderas starkt. 
http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm


 

När du misstänker att din dator har blivit angripet av virus.
När du ladddat ner och installerat programmen ska du se till attt uppdatera dom innan du söker av datorn. För att sökningen ska bli grundligt bör du slå av  systemåterställningen så att inte virus som ligger där kan återställa sig själva. Högerklicka på den här ”datorn” välj fliken systemåterställning och sätt en bock i rutan Inaktivera systemåterställningen på alla enheter.
Det här behöver du bara göra om du misstänker att din dator har blivit virusinfekterad annars brukar man bara söka igenom datorn som vanligt. Men skulle du hitta ett virus när du söker som vanligt så bör du söka en gång till med systemåterstälningen avaktiverad för att verkligen ta bort det helt annars finns risken att viruset återaktiverar sig när du använder systemåterställningen.
Ibland kan man också få göra en sökning i felsäkert läge eftersom en skadlig programvara är aktiva i windows-läget. För att söka i felsäker läge ska du starta om datorn och samtidigt hålla tangentbordsknappen F8 nedtryckt efter ett tag så dyker en sida där du ska välja alternativet felsäkert läge, använd piltangenterna på ditt tangentbord för att ta dig dit.Tappa inte tålamodet de brukar ta en stund att komma in i felsäkert läge. Sök först med antivirusprogrammet sen antispywareprogrammet.

 

Brandvägg.
Kanske det är dags att pröva en annan brandvägg än den som finns i XP. Den inbyggda brandväggen som finns i xp blockerar visserligen
inkommande trafik effektivt, men inte utåtgående och det är en stor svaghet. Du får dålig koll om något illasinnat program som hamnat
i datorn tar kontakt utåt, spionprogram (spyware) utnyttjar denna brist att vissa brandväggar inte klarar av att blockera även utgående trafik.  En dubbelsidig brandvägg som t ex Zonealarm  å andra sidan varnar dig om vilka program som vill ta kontakt både ut och in i
datorn, och du kan spärra eller tillåta programmen. Med en sådan brandvägg får du mycket större kontroll över vilka program som ska få
tillåtelse att köras.

 

Är du osäker på hur väl skyddad din dators brandvägg är kan du göra ett test på sidorna
https://www.testadatorn.se/ en svensk sida av post och tele styrelsen.
ShieldsUp en engelsk sida

 

Mina tips på bra gratis antivirus - antispywareprogram - Brandvägggar och rootkitborttagare
Antivirusprogram
Avast http://www.avast.com/eng/down_home.html
AVG http://free.grisoft.com/doc/Get+AVG+FREE/lng/us/tpl/v5
Använd även ett antivirusprogram på ditt usbminne till exempel portabla Clamwin, men det finns fler att välja mellan men detta är gratis.
Bra att ha när du fått virus som blockerar möjligheten att installera antivirusprogram på datorn. Clamwin körs direkt från usbminnet och
behöver ingen installation på datorn
.

 

Undvik att smitta datorer med ditt usbminne.
Avaktivera Autorun i Windows.
Undvik med enkla åtgärder att sprida virus från ditt usbminne eller andra usb-anslutna enheter genom att avaktivera Autorun i Windows.
Så gör du.

 

Antispyware
Adaware http://www.lavasoft.de/
Spybot Search & Destroy http://www.safer-networking.org/en/dictionary/
SuperAntispyware http://www.superantispyware.com/

 

Rootkit borttagare
Sophos Anti-Rootkit  http://www.sophos.com/products/free-tools/sophos-anti-rootkit.html
PS. Ett rootkit är ett program av något slag som används för att dölja information på datorn, det kan vara filer, registervärden, processer, trådar etc. Rootkits gömmer sig ofta även för antivirusprogram vilket gör dem relativt svåra att upptäcka.DS

 

Brandvägg
Zonealarm Free Version finns numera bara för Win 2000/XP/vista
stödjer inte längre äldre versioner av operativstystemen i windows .
Zonealarm Free Version

Jetico Personal Firewall
Windows 98/Me/NT/2000/XP/2003 Server
http://www.jetico.com/
 

Kolla upp dina autostartade program.

Om du dator är seg och slö beror det i de allra flesta fallen på att det körs en massa program i bakgrunden. Ofta installeras det autostartande program (startups) i Windows, som kör igång när du startar datorn och sedan ligger i bakgrunden och tar prestanda.

Långt ifrån alla är farliga men de är för det mesta onödiga. Ibland är det dock trojaner, adware och spionprogram (spyware) och dessa är farliga. Du kan stänga av autostartande program med hjälp av Systemkonfiguration; välj Start -> Kör och skriv “msconfig” (fungerar inte i Windows 2000), och klicka fliken Autostart. Ett bättre verktyg är gratisprogrammet Autoruns.

 

Men det är svårt, och ibland omöjligt, att veta vad som är legala startup-program. Du vill till exempel inte stänga av ditt antivirusprogram av misstag. Därför finns det ett par sökmotorer som du kan leta i. Sök efter programmets filnamn (det som syns i Autoruns eller Systemkonfiguration) så får du fram information om vad det är för något.

Notera dock att autostartande program inte är de som syns under Processer i Aktivitetshanteraren (som du får fram via [Ctrl]+[Alt]+[Del]). De syns säkert där, men det är inte samma sak. Se Avsluta processer för tips om detta.

 

Här finns sajter med databaser över autostartande program:

 

Här kan du även se om du drabbats av spionprogram. Adwares och spywares döper gärna sina program till en massa bokstavskombinationer; bxdfedshjt.exe till exempel. Har du fått in sådana program, så ladda ned ett program för att ta bort skadeprogrammet ta ned Spyboot Search & destroy eller Adaware två bra program som letar igenom och tar bort spionprogram.

 

Sysinfo                      Här kan du kolla upp dina autostartande och vad de gör över 24600 program i databasen.

Bleeping Computer    Närmare 21000 autostartande program i databasen.
Windows Startup       Sök antingen på filnamn eller programmets namn

PC Review Startup    Bra symboler visar vad det är för typ av program.

I Am Not A Geek      Många länkar till mer information om exempelvis virus.

Processlibrary            Bra sajt för att kolla upp vad alla processer är till för.

 

 

copyright © Gratisebra.com 2009