Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

Uppdaterat 2018-06-03

 

Varning för olika bluffprogram som mindre nogräknade
webbplatser lockar med bara för att skinna dig på pengar.

 

Bluff-antivirus sk. Rogue software eller scareware som det också kallas är fejkade program som utger sig för att vara ett säkerhetsprogram och som lurar användare att betala för att bli av med malware och virus som inte finns. Programmen påstår att de hittat många virus i datorn men i verkligheten är det bara fejkade säkerhetshot och många av dessa program innehåller skadlig kod som öppnar upp datorerna för olika attacker och för att ta bort de virus programmet hittar så krävs det att du betalar runt 200- till 700 kr för något som inte finns.
Enligt en rapport från Symantec är miljoner amerikanska datorer infekterade av falska säkerhetsprogram och som de även har betalat för
.

 

För många människor skapar det här en ångest och rädsla att deras dator har blivit smittad och betalar för att senare visa sig att allt var en bluff. Spridningen av dessa falska säkerhetsprogram har tagit en stor fart på nätet genom att de använder olika forum för att sprida programmet till och till och med har det dykt upp i olika annonsnätverk NYTimes.com gick nyligen efter kritik ut på Twitter med ett meddelande på Twitter där de varnade besökarna om ett popup-fönstret med ett fejkat säkerhetsprogram som hade letat sig in till sajten genom en annonsbokning.

 

Om användaren besöker en hemsida kan det dyka upp ett popup-fönster, som varnar om att användarens dator innehålla virus. Om användaren väljer att installera programmet det länkas till påstår det att datorn är infekterad av virus och trojaner. Och även om användaren trycker nej på popup-fönstret tas användaren in på sidan och laddar ner programmet oavsett om användare vill eller inte. Om användaren avinstallerar programmet installeras det igen. Och kan sedan vara väldigt påstridig för att få dig att betala en registreringskostnad för att ta bort virusena.

 

Här nedan har jag satt i hop en lista över program och webbplatser du bör undvika. Programmen byter ofta namn för att hålla sig vid liv men följer du nedanstående råd så är du bättre rustad nästa gång ett popup fönster talar om för dig att din dator är infekterad av virus och annat otyg. Lita bara på ditt egna antivirusprogram. Och skulle du få in otyget i datorn så visar jag dig olika program som du kan använda för att ta bort bluffprogrammet.

 

A och O är att du använder ett antivirusprogram och håller det uppdaterat innan du scannar igen datorn. Kan inte ditt antivirusprogram ta bort bluffprogrammet så kan du använda dig av programmen nedan.

 

Om du scannat igenom datorn och tagit bort den infekterade filen men det visar sig att den kommer den tillbaka ska du göra om sökningen men denna gång så bör du avaktivera systemåterställning för att undvika att programmet återställer sig. Öppna System genom att Start, Kontrollpanelen, System och underhåll och sedan på System. Eller så kan du högerklicka på "Den här Datorn" och välj Egenskaper. Välj sedan fliken systemåterställning och sätt en bock i rutan. OBS "detta tar bort alla tidigare systemåterställnings punkter som skapats". När du scannat igenom och tagit bort den infekterade filen ska du gå tillbaka och ta bort bocken för att aktivera systemåterställningen så att nya återställningspunkter kan skapas om du vid ett senare tillfälle vill återställa datorn till en senare tidpunkt.

 

Själv har jag den avaktiverad dels för att inte råka ut för att skadliga program sparar sig i återställningspunkterna och dels för att spara utrymmme, men det är inte något att rekommendera till gemene man för möjligheten försvinner att kunna återställa datorn om du har till exempel installerad ett program som fått datorn att krascha. Systemåterställning är fortfarande en bra räddare i nöden.
Läs mer på microsofts hemsida om systemåterställning


 

Symantec.com kan du läsa mer om dessa fejkade säkerhetsprogram 
Symantec Report on Rogue Security Software

 

blogs.zdnet.com finns en bra artikel att läsa och lära sig mer om scareware
The Ultimate guide to scareware protection

 

Vissa anti-spionprogram kan ta bort dessa program till exempel: Ad-Aware, AVG Anti-Spyware, AVG Anti-Virus, Spybot - Search & Destroy, SpySwepper, AntiVir, SpyWareDoctor, SUPERAntiSpyware och Malwarebytes som är min favorit.
Källa Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bluff-antivirus

 

De händer också att bluffprogrammen blockerar möjligheten att komma ut på säkerhetssidor på nätet så var förberedd med att ladda ned ett par säkerhetsprogram innan så att du är redo om det skulle hända.

Min erfarenhet av program som jag själv använt för att få bort dessa blufffprogram är Malwarebytes http://www.malwarebytes.org/
och SUPERAntiSpyware http://www.superantispyware.com/

 

Ta bort falska säkerhetsprogram

Remove Fake Antivirus är ett gratisprogram utvecklad av en lärare i Malaysia vid namn Olzen och programmet tar bort en rad kända fejkade antivirus. Mer om programmet och hur du använder det kan du läsa på hans sida.
http://freeofvirus.blogspot.com/2009/05/remove-fake-antivirus-10.html

Här finns en bra sida som tar upp suspekta säkerhetsprogram och sidor som man bör undvika
samt legitima program som är bra att använda.
http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm

 

McAfee Fake Alert Stinger är gratis och ett effektivt program för att hitta och ta bort olika bluffprogram ladda ned och packa upp zip-filen och kör igång. Du kan även lägga det på ett USB-minne och köra det på den drabbade datorn det är bra om bluffprogrammet stoppar möjligheten att köra borttagningsverktyg.
McAfee Fake Alert Stinger
Ladda ner


Trend Micro Fake Antivirus Removal Tool 

Kan ta bort de flesta falska antivirusprogram
Programmet är snabbt och enkelt att använda, eftersom den skannar pågående processer snarare än filer. Allt du behöver göra är att klicka på Skanna alla processer knappen. Du kan även välja att scanna specifika processer om du vet var hotet finns redan. På bara några sekunder, kommer existerande falska antivirusprogram på ditt system att inaktiveras, och din dator skall vara tillbaka till det normala. Observera att Fake Antivirus Removal Tool är en körbar fil som heter svchost.exe. Tanken är att, om din infektion blockerar körbara filer, kommer den här att tillåtas att köra eftersom den har namnet på en Windowskomponent. Men det är också möjligt att andra säkerhetsprogram kan skrika varningar om det, eftersom som denna kopia av svchost.exe inte kommer att vara på sin vanliga plats, så var beredd. Titta i listan på vilka falska antivirusprogram det kan ta bort och läs noga hur du använder programmet på deras hemsida.
http://esupport.trendmicro.com/solution/en-us/1056510.aspx

 

Exempel på bluffprogram undvik dessa program
Additional Guard, Advanced Defender, Advanced Virus Remover, PersSecurity, AdvancedVirusRemover,
AKM Antivirus 2010 Pro, Alpha Antivirus, AlphaAV, ANG AntiVirus 09, Anti Trojan, Antimalware Doctor,
AntiMalware Pro, AntiMalware_ProNET, AntiMalwareGuard, Antimalwarepro, Antispyware PRO XP,
AntispywareD, AntiSpywareDeluxe, AntiSpywareMaster, AntiVermins, Antivir64, Antivirus 2008,            
Antivirus 2008 XP, Antivirus 2009, Antivirus 2010, Antivirus 2010, Antivirus Action, Antivirus Doktor 4.1,  
AntiVirus Plus, Antivirus Pro 2010, Antivirus Protection, Antivirus Scan, Antivirus Soft, Antivirus Software Alert,
Antivirus Studio 2010, Antivirus System Pro, Antivirus_Doktor 4.1, AntiVirus_Pro, Antivirus2008, Antivirus2008y,
Antivirus7, AntiVirusGold, AntivirusPro2009, AntivirusScan, AntivirusXP2008, AV Security Suite, AV7.0,
Avaccine, BitDefender boan119, Brave Sentry, CleanV, Control Center, Cyber Security, Data Protection,
DdosClean, Defense Center, Desktop Defender 2010, Desktop Security 2010, Digital Protection, DirectVaccine,
DoctorCleaner, Dr. Guard, Dr.Anti-Spy, DriveCleaner, Easy Scan, EasyVaccine, Enterprise Suite, ErrorGuard,
Errorsafe, General Antivirus, HDD Fix, HDD Plus, HomeAntivirus2010, Infocure, Infocure - Korean, Info-Safe,
Internet Antivirus Pro, Internet Security 2010, Internet Security Suite, InternetSecurity2010, ireshark Antivirus,
Kaspersky Email Security, Malware Defense, Malware Removal Bot, MalwareRemovalBot, MicroAV,
Microsift Security Essential, Microsofy Security Essential, MS AntiSpyware 2009, MS Removal Tool, MultiClean,
MultiClean - Korean, My Security Shield, MyPCCheck, oneclick, PAL SpywareRemover, PC Scout, PC_Security2009,
PCClearPlus, PCHealthCenter, PCLock, Perfect Defender 2009, Personal Antivirus, Personal Antivirus (pax.exe)
Personal Guard 2009, Personal Protector, Personal Protector\Soft, Personal Security, PersonalAV, PersonSecurity,
PestTrap, Power-Antivirus-2009, Privacyhidden, ProBoan, Prodefence, Protection Center, Protection System,        
ProVaccine, Quick Defragmenter, Registry Doktor, Registry Tool, RegTool, RESpyWare, SafetyCenter, Security Center,
Security essentials 2010, Security Essentials 2011, Security Shield, Security Tool, Smart Antivirus 2009, Smart Antivirus-2009,    
Smart Engine, SpyAxe, SpyBouncer, SpyDawn, SpyLocked, SpyOfficer, SpySheriff, SpyTrooper, SpyVampire, Spyware Guard 2008    
Spyware Guard 2009, Spyware Protection, SpyWareGuard 2008, SpywareNo, SpywareQuake, SpywareRemover2009        
SpywareStrike, SpyWiper/MailWiper/SpyDeleter, Sysinternals Antivirus, System Guard 2009, System Security, System Security 2009
System Security 2010, System Security 2011, System Tool, SystemDoctor, SystemSecurity2009, ThinkPoint, TitanShield,
Total PC Defender, Total Security 2009, Total Security 2010, Total Security 2011, TRE AntiVirus, Trust Warrior, Ultimate Cleaner,
Ultimate Defender, User Protection, VaccineFree, VaccineProgram,  VCBoan, VirusBurst, VirusRemover2008, VirusRemover2009,          
VirusTriggerBin, Win Antivir 2008, WinAntiVirus Pro 2006, WinAntiVirus, WinAntivirusPro, WinAntivirusPro3.8, WinDefender,               
WinDefender 2009, Windows Alert, Windows Antivirus Pro, Windows defender, Windows OneClick, Windows Security Alert,
WinFixer, WinHound, WinPC Antivirus, WinPC Defender, XP Antispyware, XP Antivirus, XP Police Antivirus, XP_SecurityCenter,
XPPoliceAntivirus, XPProtectionCenter, XPSecurityCenter, XPShield.

Windows Stability Center (tillagd April 2011)

Tre nya bluffprogram (tillagda Januari 2010)
Total PC Defender
Antispyware Shield Pro
SystemCleanerPRO

 

Håll er borta från dessa sajter och program
Windows Stability Center
Xpertantivirus.com
Pwrantivirus.com
Powerantivirus2009.com
Powerantivirus-2009.com
Defender-scan.com
Watcher-scan.com
Win Defender 2009 är en klon av Total Secure 2009, som ingår i familjen IEDefender.
MS Antivirus 2008 är ett fejkat antivirusprogram som tidigare bland annat har gått under namnet XP Antivirus 2008.
Antivir64 är en ny rogue software. Som är en klon av bluffprogrammen Win Antivir 2008/ Win Antivirus 2008.

 

Använd bara kända program sök på programmets namn med nätet för att kolla om det är ett bluffprogram du håller på att installera.
På min sida
har jag samlat kända och bra gratis säkerhetsprogram både virus, antispywareprogram och är ett bra ställe att söka på.
Använd McAfee SiteAdvisor
eller WOT som jag skrivit om en hel del om och som du kan läsa mer om här och som jag själv använder dagligen den varnar för om du är på väg att besöka en sida som kan anses som skadlig.