Operativsystem

 

Internet verktyg

 

PDF verktyg

 

Minneshantering


Hårddiskhantering


Filhantering


Optimering Diagnostik


Backup Recovery


Desktop

 

Tillbaka

 

 

 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

Verktygsprogram

Uppdaterad 2011-05-26


 

De bästa gratisprogrammen från gratisebra.com

 

Operativsystem

Ubuntu
Ubuntu 10.10 Desktop Edition

Är du trött på att trampa runt i windows träsket, varför inte prova ett annat operativsystem. 
Världens snabbaste växande operativsystem heter Ubuntu och är ett Linux-operativ.

Ubuntu är nu uppe i version 9.04 när detta skrivs och det är givetvis gratis och är kanon enkelt att använda! Du kan börja skapa en cd där du kan köra operativsystemet ifrån din cd-spelare och testa, verkar det fungera bra på din dator så kan du välja att installera ubuntu på din hårddisk.

 

" Live-cd (Live-Distribution "
En live-cd eller live-distribution är en linuxdistribution eller ett operativsystem som kan köras direkt utan att någonting installeras på hårddisken. Om du vill veta lite mer om de olika distributionerna är Distrowatch.com en bra sida (sidan är delvis på engelska). På The Live CD List finns en hel sida för dig som vill testa nya live-distributioner. Idag har de flesta större distributioner en egen live-cd som du kan testa innan du installerar ".
( Källa:  linuxnyheter.blogspot.com )

 

Det finns masssor av hjälp på nätet om du skulle fastna sök bara på ubuntu i till exempel google sökmotor så hittar du en hel del.

 

Dator tillverkaren Dell har börjat sälja bärbara datorer med ubuntu förinstallerat, ännu bara i USA så länge, men vi för väl hoppas på att Dell i sverige inom kort hakar på.

Det finns en hel drös av olika linux versioner men Ubuntu är i särklass den lättaste att komma i gång med. Så varför inte prova.

Utgivare
Storlek 693 MB, du laddar ned en ISO-fil som du bränner med lämpligt brännarprogram. Så här går det till.
Systemkrav Minst 256 MB ram minne
Hemsida (Officiella)  http://www.ubuntu.com/  
Guide till hur du installerar Ubuntu

Här hittar du mycket hjälp och guider om linux

Ubuntu.se är en öppen och ideell gemenskap, för ubuntuanvändare och ubuntuintresserade
och här kan du få en hel del hjälp.

http://ubuntu.se/portal/index.php

Installera operativsystem i en virtuell miljö
Det finns många tillfällen då det kan vara bra att ha ett extra operativsystem till hands, som till exempel om du vill testköra ett program för att se om det fungerar stabilt på din dator. Du kan enkelt fixa en miljö för detta genom att skaffa VMware Player som kan skapa en virtuell dator för installation av operativsystem. Det har den fördelen att det erbjuder stöd för usb vilket till exempel konkurrerande Virtual PC från Microsoft inte gör. Programmet är gratis, men VMware kräver att du går igenom en registreringsprocess för att tanka hem det.
VMvare Player
 

 

 

 

Internetverktyg

Kolla om dina program är säkra - gratis!
Secunia PSI 2.0

Är ett smart verktyg för att hjälpa dig att hålla din dator uppdaterad och säker. Programmet skapar en lista över alla program du har installerat i datorn. Därefter kopplar det upp sig mot Secunia - som är ett säkerhetsföretag - och kontrollerar om du har de senaste versionerna av dina program, och om något av dina program du har något säkerhetshål. Du får även länkar till nerladdning av senaste versionerna så att du kan uppdatera. Kanonbra!

 

Utgivare: Secunia

Storlek: 1.65 MB

Systemkrav: Win 2000/XP med servicepack eller senare/2003 Server/Vista/Windows 7

Hemsida: http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal

 

Ha dina filer alltid synkroniserade och aktuella.
DropBox (Bra val)
Det finns många olika synkroniseringsprogram som man kan använda sig av för att alltid ha en uppdaterad säkerhetskopia tillgänglig men frågan är om inte DropBox är den smidigaste lösningen, det tycker i varje fall jag.
DropBox heter ett program som jag testat nu under ett par veckor och som jag är helt såld på enkelt, smidigt och otroligt praktiskt. Dropbox använder du för att säkerhetskopiera och synkronisera dina filer online och på ditt nätverk så att du snabbt kan komma åt dina filer var du en befinner dig.

Jag gjorde så tidigare att jag använde mitt usb-minne för att flytta runt dokument och filer mellan datorerna (och visst det funkar ju också) men ibland glömde man att ta en kopia från jobbet för att ha och arbeta på hemma och det var riktigt irriterande. Men nu kommer jag åt mina filer genom DropBox istället mycket smidigare och kan ladda ned de filer jag behöver.

När du installerar programmet så skapas det en mapp i Mina Dokument som heter My DropBox (men du kan välja senare var du vill ha dessa mappar) alla filer du sparar här synkroniseras omedelbart och laddas upp till ditt konto webbaserade gratiskonto som du skapade, och till alla de dator i ditt nätverk som du väljer att installera DropBox på och som du smidigt kommer åt från vilken webbaserad dator som helst. Filerna ligger säkert på krypterade (AES-256) servrar. Vidare finns en mapp som kallas "Public" där du placerar filer som du vill ska vara åtkomliga för andra. Nästa mapp är Photos och när du lägger till foton så skapar DropBox ett webbaserat fotoalbum åt dig, mycket smidigt. Fungerar även för att visa dina filer på din iPhone eller iPod Touch.

DropBox fungerar smidigt i bakgrunden och tar inte så mycket systemresurser eller bandbredd.
2 GB lagringsutrymme bjuds det på i gratisversionen och du kan om du vill betala och få upp till 100 GB

Utgivare DropBox
Storlek 14,8 MB
Systemkrav Win XP/Vista Mac 10,4+ och Linux
Hemsida 
https://www.dropbox.com/tour
Ladda ned: https://www.dropbox.com/

Komigång med Dropbox

 

 

Fjärrmanövrera datorer
VNC Free Edition 4.1.
VNC Free Edition låter dig fjärrstyra en annan XP-dator på ett förträffligt sätt. Både server- och klientdel finns tillgängligt i versioner för nästan alla möjliga och omöjliga plattformar, och de är kompatibla med varandra. På så sätt kan du fjärrstyra en Linuxdator från Windows, och tvärtom (till exempel).

Hjälp dina vänner att felsöka deras datorer över nätet eller är du systemansvarig för datorerna på ditt företag så kan du installera VNC i nätverket och enkelt administrera datorerna direkt från programmet. VNC kan också användas för att erbjuda ett flexibelt hot-boardsystem genom att låta de anställda komma åt sina program från en serverdatorn i företaget eller från andra platser, oavsett vilken typ av datorer det finns. Fjärruppkopplingen med hjälp av VNC kräver att ett serverprogram ("VNC Server") installeras i den dator som ska styras från distans. Den anslutna datorn måste installeras med en så kallad viewer ("VNC Viewer"). Datorerna som ska användas behöver inte vara av samma typ du kan använda VNC både för Windows, eller Linux. Du kan även installera deras javaprogram och kontrollera datorerna via en webbläsare utan att behöva installera programvaran.

VNC har olika versioner men det är Real VNC Free Edition som får användas fritt och gratis. Den som vill höja säkerhet och sekretess med stark kryptering och authenticering får satsa på betalversionerna VN Personal Edition eller VNC Enterprise Edition.

Utgivare
Storlek 724 kB
Systemkrav Win NT4/2003/2000/XP/Vista/Linux
Hemsida
http://www.realvnc.com/

Ladda ner  gratisversionen
(för att ladda ned behöver du inte skriva in namnuppgifter klicka dig bara vidare till "Download").
Har du Vista, Server 2008 måste du ladda ned betalprogrammet minst Personal Edition.
För Mac OSX (x86 och PPC) ska du välja betalprogrammet Enterprise Edition.

 

 

TeamViewer v 6.0.9947

är ett gratis program för att fjärrstyra och dela datorer.

TeamViewer är det mest smidigaste och lättaste program jag någonsin har provat  för att fjärrstyra en annan dator på internet.

Du laddar ned TeamViewer fullversionen till din dator. Klienten laddar ned TeamViewer QuickSupport till sin dator och meddelar dig sitt ID nummer som dyker upp när programmet startas detta nummer skriver du in i ditt program och och startar sedan fjärrstyrningen

och du får tillgång till den andra datorn på bara några sekunder sedan är det bara att sätta igång och hjälpa någon på distans, superenkelt!

Du kan även dela filer mellan datorer, finns en inbyggd chat, som gör kommunikationen lite enklare,

du slipper dessutom problem med brandväggar, IP adresser och NAT-portar det klarar TeamViewer automatisk av själv.

Äkta VPN-tunnel bjuder programmet på, problemfri användning med bakom brandväggar och routrar.

Support för Windows /Apple Mac OS X

Du laddar ned TeamViewer fullversionen till din dator. Klienten laddar ned TeamViewer QuickSupport till sin dator och meddelar dig sitt ID nummer som dyker upp när programmet startas detta nummer skriver du in i ditt program och och startar sedan fjärrstyrningen.

TeamViewer är gratis om du använder det som privatperson.

I gratisversionen visas en pop-up-meny efter varje anslutning men det kan man stå ut med. Supersmidigt program som rekommenderas.

 

Utgivare TeamViewer

Storlek 3,35 MB

Systemkrav Windows alla Apple Mac OS X

Hemsida http://www.teamviewer.com/sv/download/index.aspx

 

Kom åt din dator där hemma från vilken annan plats var som helst i världen.
LogMeIn
ger dig enkelt möjligheten att fjärrstyra din internet-anslutna dator Pc eller Mac från någon annan dator via webbläsaren så att du snabbt och enkelt kan komma åt den från där du är och det tar bara några minuter sedan är du igång. Installera LogMeIn på den dator du vill komma åt, logga sedan in på ditt konto från en annan dator och du kommer enkelt åt den dator du vill styra och alla program precis som om du skulle sitta framför den-och det över hela världen, smart eller hur!. I gratisversionen som är begränsad får du fjärråtkomst och kontroll av din Pc eller Mac du får även Wake on LAN funktion så att du kan starta din dator via nätverkskortet mer om det kan du läsa här. AES 256-bitars kryptering SSL/TSL intrångsskydd och det behövs ingen konfiguration av brandvägg, router eller Proxy.

När du har skapat ett konto på hemsidan och laddat ned gratisversionen LogMeIn Free så är det Pro versionen du startar med och som du får använda i 30 dagar sedan går den över till den begränsade gratisversionen.

Utgivare LogMeIn
Storlek installationen sker antigen direkt från nätet eller så kan du välja att ladda ned programmet genom "Alternate installation" som är på 15,8 Mb
System Pc och Mac
Hemsida Hemsida https://secure.logmein.com/US/products/free/

 

Sluta leta efter nya drivrutiner på nätet #1 
DriverMax v. 5.6

är ett smart verktyg som gör att du kan ladda ned den senaste drivrutinerna till din dator.

Programmet söker igenom din dator efter uppdaterade drivrutiner (det är i praktiken ett hopplöst arbete om man ska göra det manuellt) och visar sedan en lista på de du vill ta hem, smidigt värre. Den söker igen alla drivrutiner vare sig det är drivrutiner till usb eller grafik sedan är det bara att markera de som du vill uppdatera.

Själv hade jag stora problem med att hitta rätt drivrutin till ljudet på en gammal dator jag hade

stående hemma och efter många långa sökningar på nätet så höll jag på att ge upp. men så

provade jag programmet DriverMax som jag ramlade över av en slump och se den hittade rätt drivrutin på en gång, kanon. 

 

Du kan även exportera alla dina nuvarande drivrutiner till en mapp eller en komprimerad fil.

Export-guiden kommer bara att exportera de drivrutiner du väljer genom att kopiera de nödvändiga filerna till en mapp eller en komprimerad zip-filen.

Efter ominstallation av Windows du kommer att ha allt på ett ställe!

 

När du laddat hem programmet måste du först skapa ett gratis konto, logga in och börja ladda ner uppdateringar som du behöver. Verkligen smidigt program.

 

Utgivare Innovative Solutions

Storlek 3,69 MB

Systemkrav Win XP/2003 Server/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.innovative-sol.com/drivermax/

Tillbaka 

Sluta leta efter nya drivrutiner på nätet #2
Bigfix
söker efter vilka program du har installerat och letar sedan efter eventuella uppdateringar på nätet till dem. Ett mycket effektivt och bra program. Dels för att du får reda på de senaste uppdateringarna för dina program så att du
kan skydda dig mot eventuella angrep utifrån dels att dina program fungerar bättre med en uppdaterad version.
Läs mer på deras hemsida.

Det finns även en video där som förklara nyttan med bigfix.

 

Utgivare: Bigfix

Storlek 2.61 MB

Systemkrav Win Olika plattformar, Windows, Mac OS X, Linux med flera.

Hemsida: http://www.bigfix.com/

Ladda ner Big fix client här: http://www.tucows.com/preview/208920  

Tillbaka

 

Hantera filer
Gekko Manager 0.77

Med Gekko Manager liknar utforskaren men är mer än bara det, du hantera dina filer snabbare skicka dem med den inbyggda FTP-klienten. Och det är lika enkelt som om du skulle ha arbetat direkt i utforskaren. Du kan även packa ner och upp zip-arkiv, återuppta avbrutna nedladdningar. mm.

 

Utgivare: New Software

Storlek: 811 kB

Systemkrav: Win 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida: http://www.gekkomanager.com

Ladda ner: 

 

Se alla öppna portar på din dator
TCPView 3.02
TCPView är ett windows-baserat verktyg som i en detaljerad lista visar all slags nätverkskommunikation via olika portar TCP och UDP inklusive lokala-och fjärradresser och för TCP-anslutningar.  När du kör programmet så listas precis alla program och Windowstjänster på din dator som för tillfället körs och antingen lyssnar på en specifik port. Du ser även anslutningar med Internet Explorer. Programmet uppdaterar informationen i realtid och du ser vilka anslutningar som öppnas och stängs, markerat med antingen röd eller grön text

 

Utgivare: Sysinternals ( Microsoft köpte för en tid sedan upp företagen Sysinternals, därav länken dit))

Storlek: 291 kB

Systemkrav: WindowsXP eller bättre Windows Server 2003 eller bättre

Hemsida: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897437.aspx  

Ladda ner

 

Tillbaka

 

TCP/IP-nätbytare
Netchange 1.01
Netchange är ett litet verktyg för att ändra TCP / IP-inställningar på en dator. Det är mycket snabbare än manuell förändring, och inställningarna kan sparas  automatiskt.

Förflyttar du ofta din dator mellan olika nätverk, trådlösa som trådade, så kommer du att ha stor nytta det här programmet. Du kan lagra flera olika profiler för IP-nummer, DNS, WINS, med mera och du kan sedan enkelt växla mellan de olika inställningarna.
Välj Downloads i menyn på sidan sedan Freeware Software så hittar du NetChange

Utgivare: Lyra Software

Storlek: 362 kB

Systemkrav:

Hemsida: http://www.lyrasoftware.com

Ladda ned:

 

Ändra nätverksinställningarna enkelt
NetSetMan 3.1.1
Med  NetSetMan kan du spara sex olika profiler med olika nätverksinställningar på din dator så att du enkelt kan ansluta till olika nätverk. Med bara ett par musklick kan du byta mellan de olika profilerna. Inställningarna inkluderar bland annat IP-adress, subnät, DNS, WINS, datornamn och vilken skrivare som ska användas. Mycket smidigt för dig som skiftar mellan olika nätverk.

 

Utgivare: Ilja Herlein

Storlek: 2.32 MB

Systemkrav: Win 2K/XP/Server 2003/Server 2008/Vista/Windows 7 - 32 och 64 bit

Hemsida: http://www.netsetman.com/index.php?s=nsm.php

 

Tillbaka

 

Analysera nätverket
VisualSniffer 2.0
Dator kommunicerar över nätverk genom att skicka och ta emot små paket.  Med VisualSniffer kan du analysera ditt nätverk och se vad som skickas.

Ett utmärkt verktyg för administratörer för nätverksövervakning och detektering av intrång till exempel.

Även programmerare som vill se om det nyskrivna programmet skickar rätt sorts trafik över nätet har stor användning av programmet.

 

Utgivare BW Tech

Storlek 3,07 MB

Systemkrav Win 98ME/2000/NT 4.0 SP6 eller senare/XP

Hemsida http://www.biovisualtech.com/vindex.htm

Ladda ner

 

Ändra proxy enkelt
ProxyPal
För bärbara datorer som ansluter mellan olika nät och som behöver ändra inställningen för proxy ofta. Jämfört med Internet Explorer där du behöver gå fler steg  behöver du med ProxyPal bara ett klick för att göra samma sak. smidigt.

 

Utgivare Brett Bartholomew

Storlek 270 kB

Systemkrav Win 98/ME/NT/2K/XP

Hemsida http://www.bartdart.com/  scrolla ned till ungefär mitten på sidan.

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Proxyinställningen
En proxy är en server eller en tjänst som agerar mellanhand och väldigt vanligt i företagsvärlden. För den som får använda sin bärbara dator både i tjänsten och privat så kan man ibland behöva slå av denna proxy för att kunna använda Internet. Det är dock inte säkert att man får göra det på grund av säkerhetspolicyn på företaget, så ta noga reda på vad som gäller på ditt företag. En proxy används ibland också av Internetleverantörer och det kan vara nyttigt att veta var man ändrar proxyinställningarna. Det görs på Verktygs-menyn i Internet Explorer genom att välja "Internetalternativ". Välj sedan fliken Anslutningar och klicka på knappen LAN-inställningar. Där finns alla inställningar för proxyserver. Kryssrutan bestämmer om proxyn ska användas eller ej.
Läs mer här om vad Proxy är.

 

Optimera Internetanslutningen
CyberTweak 1.3
Med det här programmet kan du optimera din Internetanslutning. Programmet har även en funktion för att återställa värdena som dom var från början .

 

Utgivare

Storlek 860 kB

Systemkrav Win XP

Hemsida http://www.cybertweak.co.uk/index.html

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Låt andra ansluta direkt till ditt trådlösa nätverkskort
2hotspot 1.4.0.6 Beta 4
2hotspot.com är en tjänst som gör det möjligt att skapa trådlösa hotspots.med din trådlösa router eller det inbyggda trådlösa nätverkskortet. Du kan på så sätt enkelt dela med dig av din internetanslutning genom ditt trådlösa nätverkskort . På bara 10 minuter ska du kunna sätta up en egen Hotspot och visst går det. OBS att denna är en Beta version när detta skrivs (testversion) och alltså inte helt färdig. Men hittils har den fungerat utan klander.

Utgivare 2hotspot

Storlek 2,99 MB

Systemkrav Win 2000/2003/XP

Hemsida http://www.2hotspot.com/ (Webbsidan verkar vara oåtkomlig, filen kan laddas ned från download.com)
Ladda ner
Liten komigång guide

 

 

Se signalstyrkan i ditt trådlösa nätverk
WiFi SiStr WiFi SiStr 1.0.2678.17860 Finns svensk språkfil i paketet.
Har du din dator uppkopplat till ett trådlöst nätverk ? Med WiFi SiStr får du en bra mycket bättre överblick än i windows. Med en liten graf som du kan ha framme på skrivbordet och som både grafiskt och i text kan visa dig hur stark den trådlösa signalen är.

Gratisprogrammen hittar du i menyn till vänster klicka på Dnsoft.be Freeware list.

 

Utgivare Gino Dicandio

Storlek 7,47 MB

Systemkrav Win 2000/2003/XP

Hemsida http://www.dnsoft.be/
Ladda ner

 

Tillbaka

 

Har du rätt fart i nätet! testa bandbredden.
Tptest
Bredbandskollens Tptest kan man super enkelt testa sin bredbandsanslutning och se om den håller måttet. Du behöver inte installera något program utan det körs direkt ifrån nätet.
Programmet testar mot oberoende nätverkstjänster, och det är alltid är en god idé att köra flera tester på olika tider för att få en rättvis bild av hur bra anslutningen fungerar.
Det finns lite olika motsättningar hur vida bredbandskollen mäter på rätt sätt, men och andra sidan finns inte så många andra program förutom Tptest 5.02 här under för oss
konsumenter att ta till när vi misstänker att vi inte får den fart i nätet vi betalar för.

 

Utgivare

Storlek

Systemkrav

Hemsida http://www.bredbandskollen.se/
Här kan du läsa fakta vad tptest är.

 

Kolla nätverkstrafiken
UD Meter 1.0
UD Meter mäter hur mycket data som passerar genom ditt nätverkskort. På det här sättet kan du även kolla om du har någon mystisk aktivitet och vad det är för nätverkstrafik som sker, till exempel om du drabbats av något virus eller liknande

 

Utgivare Alexander Gjoesund

Storlek 154 kB

Systemkrav Win alla

Hemsida http://www.udmeter.com/

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Radera onödiga filer automatiskt
Erase Temp 3.5.0.0
Erase Temp är ett program som håller rent efter temporära filer.
Utgivare

 

Storlek 124 kB

Systemkrav Win 95/98/NT/ME/2000/XP +Net framework 2.0 som du laddar ned från Microsoft Update och välj anpassad installation

Hemsida http://www.nodesoft.com/EraseTemp/ 

 

Tillbaka 

 

Snabb och smart fildelning till kompisarna
Zapr

Det här är ett häftigt program för att snabbt dela ut filer till dina kompisar.

När du laddat ned Zapr får du upp ett litet login fönster det första du ska göra är att skapa ett konto (register new account) sedan öppnas din webbsida där du kan dela ut filer och mappar.

Välj filer du vill dela ut och skriv in en epost adress till den du vill skicka filen till.

Har du redan lagt in epost adress i listan kan du bara dra filen över namnet så skapas en webb länk och filen skickas.

Mottagaren klickar sedan på länken och kommer till din sida och kan välja filer, smidigt värre. Dina kompisar behöver inte ha programmet installerat på sin dator om de bara ska ladda ned eftersomZapr agerar som webbserver på din dator Prova, lättare än så kan det inte bli!.

 

Utgivare Zapr

Storlek 1,57 MB

Systemkrav Win 2000/2003/ XP/Vista (kräver microsoft NET Framework 2 eller bättre (kan hämtas här)

Ladda ner 

 

Tillbaka

 

Storleksändra webbsidor
EasyRead 1.5
EasyRead är ett program Internet Explorer, för dig som ibland har svårt att läsa vad som står skrivet på webbsidorna. Vanligtvis kan man storleks ändra texten på en hemsida genom att snurra på scrollhjulet samtidigt som du håller [Ctrl]-tangenten nedtryckt, men ibland fungerar inte detta alltid.

Med programmet EasyRead kan du enkelt zooma in och ut på vilken webbsida som helst genom att bara trycka på en knapp i webbläsaren. Så där det inte fungerar att scrolla med musen tar Easyread över det är bara att högerklicka på en sida för att zooma in och ut. Bra för dig med dålig syn när du tittar på en liten text. Ett kanonsmart program.

 

Utgivare ICONICO

Storlek 198 kB

Systemkrav/2000/XP/Vista/7
Hemsida
http://www.iconico.com/easyRead/index.aspx

 

Tillbaka

 

Gratisprogrammet som hjälper dig med rätta webbutskrifter.
HP Smart Web Printing

Tillhör du också skaran som svurit ve och förbannelse när du ska skriva ut från en hemsida på nätet och istället får blanka papper som kommer ut när allt man ville ha var tio rader text eller en sidan bara och så får du istället menningar klippta på hälften för att datorn inte förstår att man vill ha ut hela textmassan.

 

Men men HP Smart Web Printing kan du enkelt få webbutskriften som du vill ha den. Du styr själv vad du vill skriva ut och hur det ska se ut
Programmet är nämligen skapat för att ta kål på alla onödiga utskrifter som lätt kommer ut när man försöker skriva ut information på en hemsida.
 

Utgivare HP

Storlek 26 MB

Systemkrav Win XP/Vista/Windows 7

Hemsida http://h71036.www7.hp.com/hho/cache/562855-0-0-205-399.html 

 

Tillbaka

 

 PDFProgram

Förutom pdf programmet Acrobat Reader som är vanligast att ladda ned men är ganska resurs krävande så finns en hel del andra program som både är mindre resurskrävande och helt gratis att prova istället till exempel Foxit Reader som du hittar här. Nedan visar jag förslag på bra och helt gratis pdf-program som jag tycker fungerar ypperligt.

 

Foxit Reader 4.3

är en grymt bra och gratis PDF-läsare med en mycket liten installation (i jämfört med adobe acrobat reader) och oerhört snabb.

Programmet belastar inte datorn som ovanstående gör.

Foxit Reader öppnas omedelbart när du klickar på en pdf-fil, och visar inga störande popup fönster.

 

Med Foxit Reader kan du rita grafik, markera text, skriva in text och göra anteckningar eller kommentera i PDF-dokumenten och sedan skriva ut eller spara det kommenterade dokumentet.

 

Du kan även konvertera hela PDF-dokument till en enkel textfil.

Foxit PDF Reader ligger inte aktiverad i bakgrunden och drar systemresurser som andra pdf-läsare utan aktiveras bara när du klickar på en pdf-fil.

 

Utgivare Foxitsoftware

Storlek 7,49 MB

Systemkrav Win Me/2000/XP/2003/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.foxitsoftware.com/

Ladda ned

 

eXPert PDF Reader 4.0.170
Med eXpert PDF Reader kan du läsa och skriva ut pdf-dokument du kan också redigera kommentarer, sammanfattningen, och lägga på stämplar.

 

Utgivare Visage software

Storlek 12.5 Mb

Systemkrav Win 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista eller senare

Hemsida http://www.visagesoft.com/products/pdfreader/  

Ladda ner

 

Tillbaka

 

 

Konvertera en webbsida till PDF

På Web2pdfconvert.com kan man konvertera och spara ner webbsidor till pdf-format. Man skriver in adressen till sajten man vill konvertera och trycker "convert to pdf" så akpas en pdf-fil.

Man kan sedan välja om man vill spara den till datorn eller om man vill komma åt via Google Docs eller spara och dela dem på filejumbo.com.

 

Det går även att skicka en url med  e-postmeddelande till sajten web2pdfconvert.com/ och få den konverterad, en pdf-fil skickad tillbaka till dig.

 

Och det går även att ladda ned en plugin till webbläsarna Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, eller Opera.

 

Skapa en knapp för din webbsida eller blog så att besökarna enkelt kan spara din sajt som en pdf-fil.

 

För att få mer val möjligeter hur du vill konvertera och att hantera din pdf och hur många du får skicka så kan man bli medlem för en liten summa.

http://www.web2pdfconvert.com/

 

PDFCreator 1.1.0
Med PDFCreator kan du skapa pdf-filer från nästan alla windows-program. Du kan
kryptera och skydda dokumentet från att både öppnas och skrivas ut. Möjligheten finns att slå samman fler filer till en pdf-fil.
Programmet installeras som en skrivare i Windows, och i stället för att skriva ut till din vanliga skrivare väljer du i stället att skriva ut till PDFCreator.
Du kan därefter spara ditt dokument som en pdf-fil som kan läsas av fler olika operativsystem.

 

Utgivare OS Development

Storlek 16.8 MB

Systemkrav Win Alla

Hemsida http://www.pdfforge.org/

 

PDFMoto 1.6

Program för att skapa  pdf-filer. PDFMoto finns på svenska att ladda ned.

En enkel registrering krävs sedan får du ett email med nedladdningslänken.

 

Utgivare:

Storlek 8.29 MB

Systemkrav NT 4.0, 2000, XP

Hemsida

http://www.pdfmoto.com/

Ladda ned

 

Tillbaka

 

PDF-XCHange Viewer  2.5.190
Ett bra alternativ istället för Adobe Acrobat Reader

Funktioner som visa och skriva ut dokument, exportera PDF-dokument, lägga till kommentarer och anteckningar, skriva direkt i PDF-filen,mm.
Finns även som portable version för usb-minne

 

Utgivare: Tracker Software Products

Storlek 13.7 MB Portabla versionen 7 MB

Systemkrav Win 2000 och senare både 32 och 64 bitars

Hemsida http://www.docu-track.com/home/ 

Ladda ned 

 

Skapa PDF-filer
Primo Pdf
 
Du som behöver skapa pdf-dokument är Primo Pdf från Active Pdf ett mycket bra alternativet. Programmet installerar sig som en skrivardrivrutin i Windows. Efter en omstart av systemet efter installationen väljer du att skriva ut med Primo Pdf som skrivare.
Du kan även optimera pdf-filen för tryck, skärmvisning, e-bok alternativt prepress.
det går även att lösenordsskydda filerna samt kryptera den med 40- alternativt 128-bitars kryptering. Det går även att bestämma om mottagaren ska få ändra, kommentera och skriva ut det. Ett bra val 

Utgivare Nitro PDF Software
Storlek 7,11 MB
Systemkrav Win /XP/Vista/Windows 7
Hemsida www.primopdf.com

 

Cute Pdf Writer ver. 2.8
installerar sig även den som en virtuell skrivare. En nackdel är att du inte kan inte optimera filstorleken. Även funktioner för hantering av typsnitt och låsning av dokument saknas också.
Men om man bortser från det så arbetar Cute Pdf Writer snabbt och kvaliteten på de pdf-filer som skapas är bra.
För att kunna använda Cute Pdf Writer krävs att konverteraren GPl Ghostscript först installeras. GPL Ghostscript hämtas även det gratis. 

Utgivare Acro Software
Storlek 3,83 MB
Systemkrav 98/ME/2000/XP/2003/Vista/7 (x86/x64).
Hemsida www.cutepdf.com
Ladda ned

 

Pdf995 Printer Driver ver. 9.5
Fungerar på samma sätt som de ovan att de lägger sig som skrivare i Windows och det är lätt skapa PDF-filer från alla program genom att välja kommandot skriv ut.
Pdf995 skapar fina högkvalitativa pdf-filer och kan nås från alla program med utskrift på menyn. PDF995 använder Microsoft krypteringsteknik 128-bitars DES-kryptering.
Nackdelen i gratisversionen är att det visas reklam och om du inte står ut med det kan du köpa programmet för ynka 75 riksdaler. 

Utgivare Pdf995
Storlek 2.5 MB
Systemkrav Win 95/98/NT 4.0/2000/ME/XP/Server 2003 och 2008/Windows 7
Hemsida www.pdf995.com
Ladda ned 

 

 

Minneshantering

Kolla vilket hur mycket minnet ditt moderkort klarar av
Crucial System Scanner
ett mycket använbart verktyg som kollar av
vilken minnesmodell du har i datorn. Programmet laddar du ned till datorn och därefter söker den igenom vilka minnen du har, hur många minnesplatser det finns på moderkortet.
Sedan för du veta vad för minnesmoduler det sitter i datorn och hur mycket du kan sätta in.
Du kan direkt från hemsidan beställa minnena, eller så kan du ta med dig uppgifterna till
närmaste datorbutik och köpa dem där.
Du får även reda på vilken cpu som sitter i datorn, om du inte redan visste det.
Mycket smidigt program som jag rekommenderar

 

Utgivare: crucial
Storlek
Systemkrav Win alla
Hemsida 
http://www.crucial.com/
Ladda ned

 

Testa minnet
Windows Memory Diagnostic
och programmet Memtest86 är två av minna favoriter för att test minnet.Har du problem med krascher och blåskärmar kan de vara minnesmodulerna som krånglar och innan du börjar att plocka ur minnena och testa dem var för sig så är det enklare att köra ett av de diagnostikprogram som jag tipsar om här.

Windows Memory Diagnostic laddar du ned och bränner det på en CD, som du därefter bootar (startar upp) från. Mer om hur du gör kan läsa i manualen.

Windows Memory Diagnostic ( http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp)

 

Utgivare Microsoft

Storlek 639 kB

Systemkrav Pentiumeller Celeron, Amd-K6. Athlon-Duron

Hemsida http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp
Ladda ner

 

Tillbaka

 

Memtest86 v 3.5
En klassiker och ett mycket bra program för att felsöka och testa dina minnesmoduler för att se om minnet i datorn fungerar som det ska.

Oftast när man får oförklarliga felmeddelanden och när datorn hänger sig så kan de bero på felaktiga minnen. Memtest går ordentligt igenom minnena och rapporterar eventuella fel. Programmet finns i två versioner en för att köras från
diskett (Pre-Compiled) den andra är en ISO-fil som du skapar en startbar cd-skiva med.  Ett av mina favorit program.

 

Programmet är inte uppdaterat sedan 2002men fungerar fortfarande.
Det finns en annan modernare vidarutveckling av Memtest86
som heter Memtest86+ från memtest.org som du hittar
här

 

Utgivare Chris Brady

Storlek 522 kB (Iso Image för bootbar cd))

Systemkrav 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida  http://www.memtest86.com/
Ladda ner

 

Kolla minnet
Mr. Memory
Mr.Memory är ett enkelt och behändigt program med ett enda syfte; det kollar din dators internminne. När du startat Mr. Memory syns programmet i aktivitetsfönstret. Flytta muspekaren över program ikonen så kan du se hur mycket minne som är tillgängligt.

För att avsluta programmet behöver du bara dubbelklicka på ikonen nere vid klocka .

 

Utgivare FX Software

Storlek 686 kB

Systemkrav Win alla

Hemsida http://www.fxc.btinternet.co.uk/

Ladda ner Finns under Other Software scrolla ned en bit

 

Tillbaka

 

Testa minnet
MemScope 1.1
Ibland kan datorminnet kan gå sönder men ändå verka fungera. Ibland kan det vara så att bara en del av minnet fungerar men ju fler program du använder så fylls minnet på och kommer fram till den skadade delen sen kraschar dator. MemScope kör en kontroll av datorns minne/minnen och ger dig en rapport på hur det ligger till med minnena och om dom krånglar. Om du laddar ned från deras sida så krävs en enkel registrering. Men går du via download.com så slipper du det om du bara vill ladda ned filen för diskett- versionen, men vill du ha ISO-filen ska du välja deras sida.

 

Utgivare: Micro 2000

Storlek: nedladdning av ISO-fil att bränna på cd 1,76 MB eller till diskett 147 KB

Systemkrav: Win 3.x, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT,
Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista

Hemsida: http://www.micro2000.co.uk/products/microscope/MemScope_Free_Memory_Tester.htm

 

Kolla upp allt om ditt moderkort, minnet, cpu.
CPU-Z 1.53 
Med CPU-Z kan du ta fram en mängd information om komponenterna i din dator, allt om din processorn, moderkortet, minnet och presenteras sedan i en textfil eller en HTML-fil.
Programmet är så litet och inte behöver installeras. Det är bara att köra igång.

Kolla närmare på deras hemsida vilka processorer, minnen och chipset CPU-Z stödjer.

 

Utgivare CPUID

Storlek 2,62 MB

Systemkrav Windows och DirectX version.

Hemsida http://www.cpuid.com/cpuz.php

 

Tillbaka

 

Rensa internminnet

CleanMem 1.6.5
är ett mycket bra program och ett av det bättre för att rensa interminnet på din dator och det fungerar riktigt bra. Överlag har Cleanmem fått bra vitsord av de som använt programmet. Efter installation lägger sig programmet i Schemaläggaren för att köras var 30:e minut. När det körs frigör det minne som dina program inte använder.

Och det märks faktiskt att minnet frigörs,tittar du i Aktivitetshanteraren så kan du se att minnet frigörs.

 

Utgivare: PcWintech
Storlek 896 kB
Systemkrav
2000, XP, 2003, Vista, & 2008, Win7 (32bit & 64bit)
Hemsida http://pcwintech.com/node/145

 

Optimera minnet
Ram Booster 2.0

Program för att optimera datorns ram-minne och frigöra minne vid behov

 

Utgivare: J.Pajula

Storlek 3 MB

Systemkrav Win 95/98/ME /NT/2000/2003 server/XP

Hemsida: http://www.sci.fi/~borg/rambooster/

 

Cachman 5.50
Optimerar användandet och hanteringen av cache-minnet.
Denna versionen fungerar bäst på Win 95/98/ME har du xp eller win 2000 kan du ladda ned Free Ram XP Pro här under istället. Har du XP,Vista eller Win7 finns det en betalversion på deras webbsida att ta ned istället.

 

Utgivare: Outer technologies

Storlek 927 kB

Systemkrav Win 95/ 98/ME/

Hemsida: http://www.outertech.com
Ladda ned:

 

Tillbaka

 

Optimerar ram-minnet.
Free Ram XP Pro v 1.52
Program för att optimera ram-minnet och öka prestandan för att gör systemet snabbare.

 

Utgivare Your Ware Solution

Storlek 606 kB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/2003 Server/XP

Hemsida: http://www.yourwaresolutions.com/

Ladda ner: 


Hårddiskhantering

 

Radera enskilda filer för gott utan att data kan återställas.
Heidi Eraser 6.0.8

är ett verktyg som raderar känslig information på din hårddisk.
Tänk dig att du ska sälja din dator men du vill inte formatera om hela hårddisken och nyinstallera hela windows. Men du vill ta bort känslig information från hårddisken.
Om du bara raderar dina dokument, lösenord, bilder , e-post, etc så finns möjligheten att återskapa informationen från hårddisken. Det gäller även om du helt formaterar om hårddisken  från din skiva eller  med kommandot  "format  C: "  så går det i efterhand ta fram de mesta som du trodde var borta.
Det beror på att en formatering bara tar bort hänvisningen till filen och informationen ligger kvar så länge den inte blir överskriven med ny data. Vill du göra en formatering som garanterat raderar och omöjliggör återskapade så kan du använda programmet Active Killdisk eller Hard Drive Eraser  istället  ”läs mer här nedan om programmen”. Och då blir du tvungen att installera om windows helt igen.

Men för att radera känslig information helt från enskilda filer och spara operativsystemet om du ska sälja den vidare kan du göra så här. Gå igenom din dator och radera allt i mina dokument ( glöm inte att ta en egen backup först)
Gå sedan in i Kontrollpanelen/Internetalternativ och ta bort alla temporära filer, historik, cookies, sparade lösenord, formulärdata och annat.
Ta även bort all e-post, alla arkiverade meddelande från exempelvis Messenger och allt sådant. Kör en diskrensning för att vara säker " Start - Program - Tillbehör – Systemverktyg – Diskrensning.
Använd sedan Heidi Eraser (gratis på  http://www.heidi.ie/eraser för att radera alla oanvända delar av hårddisken med en säker överskrivningsmetod.

Programmet Eraser består av ett vitt fönster där filraderingar kan schemaläggas om man vill att filer periodiskt ska raderas. Denna funktion är ganska onödig. Det enda viktiga med fönstret är menyvalet Edit > Preferences > Erasing.
Det finns två flikar här. Den ena bestämmer hur individuella filer ska raderas. Du kan välja vilket alternativ du vill av dessa. Den andra fliken bestämmer hur ledigt diskutrymme ska raderas. Standardinställningen "Psuedorandom Data" rekommenderas i detta fall.
För att radera en enskild fil med Eraser kan man högerklicka på filen i Utforskaren och välja Erase. För att radera ledigt diskutrymme högerklickar man på volymen (exempelvis C:) och väljer Erase Unused Space. Om du använder Windows Vista kommer programmet förmodligen inte att fungera - du kommer att få ett varningsmeddelande om att radering inte kunde utföras. För att lösa det måste du antingen slå av UAC, eller köra Eraser med administrationsprivelegier.
Källa: Alice och Bob  

Här kan du läsa mer om filradering. Scrolla ned en bit i dokumentet på hemsidan så hittar du avsnittet om Heidi Eraser.
http://www.aliceochbob.se/harddisk.html 

Varning: Kom ihåg att filer raderade med Eraser inte går att få tillbaka. Verifiera flera gånger innan radering så att du inte råkar ta bort filer av misstag. 

Utgivare
Storlek 8,75 MB
Systemkrav Win XP/Vista/Windows 7. Finns även som portable version.
Hemsida http://eraser.heidi.ie

 

Raderar permanent hela hårddiskar utan att data kan återställas.
Hard Drive Eraser 2.0
Du har tänkt sälja din dator eller din hårddisk och så väljer du att formatera den i windows för att inte någon känslig data ska finnas kvar! Men där bedrar du dig informationen kan enkelt tas tillbaka och det med enkla program, det som sker när du formaterar är att bara hänvisningen till filen tas bort datan ligger kvar så länge den inte skrivs över med ny information.
Det är ett känt faktum att det är omöjligt att permanent förstöra data just genom att bara enkelt formatera hårddisken i windows.
Ett test utfört av PC World visar hur lätt det är att återvinna information från en formaterad enhet. Ett antal gratis verktyg för dataåterställning finns, liksom några mycket kraftfulla kommersiella lösningar som Data Recovery Software från disk Doctor. Idag, kan nästan vem som helst  återställa alla data från en enhet som är formaterad i windows.
Använd istället ett program som Hard Drive Eraser eller Active @ KillDisk (här under). (Om du inte vill betala dyra pengar för program som gör nästan samma sak).
Hard Drive Eraser är gratis program som permanent raderar  hela hårddiskar. Detta gör den genom att fylla den magnetiska ytan flera gånger med skräp data.
Säker hårddisk raderingen är en metod där en rad av slumpmässiga binära data har skrivits in i hårddisken, vilket gör det nästan är omöjligt att återställa informationen. Denna metod är långsammare än enkel formatering men försäkrar att informationen på din hårddisk inte kommer att återställas. 

Utgivare
Storlek 617 kB
Systemkrav Win XP/Vista
Hemsida http://www.harddriveeraser.org/
Ladda ned http://www.harddriveeraser.org/download/HardDriveEraser.exe

 

Radera hårdisken helt utan att data kan återställas
Active @ KillDisk - Hard Drive Eraser  5.2
är ett mycket bra kraftfull och kompakt formateringsprogram som låter dig förstöra all data på från hårddiskar eller disketter och helt omöjligör varje möjlighet av återskapande av raderade filer och mappar.
Du laddar ned en ISO Image-fil och bränner en image skiva som skapar en bootbar cd som du sedan startar upp datorn med. Om du inte har något program för att skapa skivorna kan du använda några av gratisprogrammen Active@ ISO Burner 2.0 http://www.ntfs.com/iso-burning.htm eller IMGBurn http://www.imgburn.com/
Detta är ett kraftfullt verktyg och det rekommenderas att du läser på innan du använder det. På hemsidan visas hur du går till väga.
Varning: Kom ihåg att filer raderade med Active @ KillDisk inte går att få tillbaka. Verifiera flera gånger innan radering så att du inte råkar ta bort filer av misstag.   

Ladda ned  http://www.killdisk.com/downloadfree.htm
Utgivare LSoft Technologies
Storlek 11.2 MB
Systemkrav Windows XP/2003/Vista/2008/7
Hemsida http://www.killdisk.com/
Alternativ nedladdning http://download.cnet.com/Active-Kill-Disk-Hard-Drive-Eraser/3000-2092_4-10073508.html?tag=mncol

 

 

Klona disken och skapa en exakt kopia av din hårddisk

EASEUS Disk Copy 2.3

Detta program kan användas för säkerhetskopiering, kloning, eller uppgradera din ursprungliga  hårddisk till en ny större enhet.

När man ska byta hårddisk till en ny eller större så vill man gärna få med innehållet från den gamla disken.Disk Copy hjälper dig att skapa en exakt kopia av en disk eller partition.

 

Utgivare PTDD

Storlek 31,1 MB

Systemkrav Win 3.x/95/98/Me/NT/2k/XP/2003/Vista/server 2008/7

Hemsida http://www.easeus.com/

Ladda ned  http://www.easeus.com/download.htm

 

Klona disken
HDClone Free Edition 4.0.2
HDClone precis som namnet antyder så kan du klona hela hårddiskar, praktiskt när man ska flytta från en liten/gammal disk till en ny/större. Du skapar en först en startbar diskett eller CD/DVD. Se till att datorn bootar genom att gå in i bios och ändra startordningen där till antigen diskett eller cd-skiva. Sedan kan du börja kopiera. Gränssnitt som stödjs är IDE, ATA, SATA och eSATA-diskar, utom SCSI.

Utgivare miray Software
Storlek 11.3 MB
Systemkrav Win XP/Vista/7 och server 2003/2008
Hemsida
http://www.miray.de/home/index.html 
Ladda ner 

 

Klona disken

DriveImage XML v2.20
DriveImage XML är en lättanvänd och tillförlitlig för diagnostik och säkerhetskopiering av partitioner och logiska enheter.

Du kan du ta en kopia (avbildning) av hela din dators hårddisk,säkerhetskopiera (spegla) alla logiska enheter och partitioner, även om de används, klona en hårddisk till en annan. Programmet bygger på Windowsfuntionen Volume Shadow Service vilket låter dig ta en kopia av en hårddisk trots att den för tillfället används av exempelvis operativsystemet. Du kan även återskapa en partition utan att starta om datorn. I speglingarna kan du även bläddra efter enskilda filer du vill återställa. Gratis alternativ till Norton Ghost.

 

Utgivare Runtime Software

Storlek 1,78 MB

Systemkrav Win /XP/2003/Vista/7

Hemsida http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm
Här kan du se en kom-igång-film

Ladda ned

 

Här finns ännu en bra guide som steg för steg förklara hur du tar en backup av din hårddisk
med DriveImage XML samt hur du skapar en
startbar recovery-skiva med programmet BartPE

 

Tillbaka

 

Klona disken
Backup & Recovery 2010 Free Advanced Edition
För att ta backup på en hel disk eller partition är detta ett mycket bra val. Freeware-versionen kan däremot inte användas för inkrementell (endast de delar som ändrats sedan senaste backupen) backup. 

Utgivare Paragon- Software
Storlek 94,3 MB
Systemkrav Win 2000, XP, Vista, 7 (32/64 bit))

Här kan du jämföra vad du kan göra och inte göra mellan gratisversionen och betalversionerna
Hemsida http://www.paragon-software.com/home/db-express/download.html

Här finns en guide http://www.makeuseof.com/tag/how-to-prepare-yourself-for-system-restore-from-scratch/

 

Formatering/partitionering

GParted Live CD 0.7.1-1

Parted Magic är en bootbar LiveCD för att hantera mer avancerade operationer som att ändra på partitionerna och ta backup på dina hårddiskar.

Du kan skapa, återskapa, ändra storlek, kopiera och slå samman diskpartitioner eller en hel hårddisk.

Programmet körs direkt från CD-skivan
Ett bra alternativ istället för betalprogrammet Partition Magic. före Windows-installation. Klarar av en mängd filsystem. Du tar ned en ISO-fil som du bränner till en skiva.

För att bränna ISO-filen kan du använda gratisprogrammet ImgBurn och här finns en
guide hur du bränner med ImgBurn

 

GParted Live kan förutom att installeras på CD, även installeras på USB, PXE-server.

Läs mer på hemsidan.

 

Tänk på att göra en säkerhets kopia av dina filer INNAN du använder programmet, för
säkerhets skull.

 

Utgivare Chi3 Hacklab

Storlek 117,9 MB ISO-fil

Systemkrav Win 2000/XP/Vista

Hemsida http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

Ladda ned

 

Partitionshanterare
MiniTool Partition Wizard Home Edition 5.2

Ett gratis och bra partitionsprogram som fungerar från Windows 2000 till Windows 7 och finns för både 32 och 64-bitars system och innehåller mängder med funktioner.

 

Du kan utföra komplicerade operationer som att kopiera partion till en ny hårddisk, ta bort och formatera partitioner till FAT eller NTFS, storleksändring partitioner, skapa partition, bort partition, Konvertera partition, Utforska partition, gömma partition, Ändra enhetsbeteckning , Bestäm aktiv partition, Konvertera dynamisk disk till enkel disk, Surface Test, Ändra Delning Serienummer, Byt Delning Typ-ID och Partition Recovery.

Det finns också bra guider på deras sida som förklara de olika stegen.

 

Utgivare MT Solution

Storlek 7,52 MB

Systemkrav Win 2000/XP/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

 

 

Partitionshanterare.
Här kommer ett bra program från EASEUS

EASEUS Partition Master Home Edition
använder du får att partionera din hårdisk,

ändra storlek, flytta och skapa partitioner, ta bort och formatera partitioner,

visa partitioner och mycket mer.

Stödjer RAID.

OBS gratisversionen har inte stöd för 64 bitars Vista 

Du kan också använda detta program för att organisera kataloger och filer, som kan snabba upp datorns prestanda

 

Utgivare PTDD

Storlek 9,89 MB

Systemkrav Win 2000 Professional/XP/Vista/ Windows 7, 32-bitar och 64-bitars

Hemsida.

Ladda nedhttp://www.easeus.com/download.htm

 

Tillbaka

 

Partitionsprogram.

Parted Magic 5.8

Parted Magic är egentligen till för Linux, men det finns även stöd för både FAT32 och NTFS och är ett utmärkt program för att partitionerna hårddiskar. Parted Magic är egentligen en samling verktyg med vilka du bland annat delar upp din hårddisk i flera delar med genom att krympa en befintlig partition.Det finns fler olika nedladdningar att välja på,  till exempel om du vill ha en livecd, till usb. etc.

 

Utgivare

Storlek 146 MB ISO-fil

Systemkrav Win 3.x/95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida. http://partedmagic.com/

Ladda ned

Dokumentation hur du skapar en live skiva, hårddisk varianten eller till USB-minne

 

Partitionsprogram.
Ranish Partition Manager 2.40 stabila versionen
Program för att skapa/dela upp hårddisken i fler partitioner och storleks ändra en redan befintlig partion,mm.
Stabila versionen.

"Två beta versioner finns även att ladda ned men jag skulle vilja rekommendera att inte göra det eftersom dessa inte är helt färdiga ännu och kan skapa en del problem".

 

Utgivare Ranish.com
Storlek 93 kB
Systemkrav Win 98/NT/XP/linux, FreeDOS, and FreeBSD on a single disk.
Hemsida:
http://www.ranish.com/part/

Tillbaka

 

Återskapa förlorade partitioner
TestDisk & PhotoRec 6.12 Två bra program i ett .
TestDisk är främst till att återställa återställa förlorade eller korupta partitioner och att göra hårddisken startbar igen. Sådana fel kan orsakas av en felaktig programvara, vissa typer av virus eller mänskliga fel ( du har själv råkat radera en partion t. ex.)

Med PhotoRec kan då återställa förlorade bilder,video, dokument och arkiv från hårddiskar och cd-rom och från digitalkamerans minne. Det är viktigt att tänka på när du vill återställa filer från PhotoRec (även andra recovery program  att INTE spara de filer du vill återställa på till samma partion. Du ska inte heller installera återställningsprogramet på den hårddisk du ska återställa ifrån, (om programmet inte redan är installerat där) risken är att du då skriver över de filer som du vill rädda. Använd istället en annan dator som du installerar på och som du sedan kopplar din hårddisk till.

 

Utgivare Christophe GRENIER

Storlek 3,25 MB (Windows 32-bitars versionen)

Systemkrav Win 9x/NT/XP/2000/2003/Vista/2008/7/Linux/Mac

Hemsida http://www.cgsecurity.org/wiki/Main_Page
Ladda ner

 

Tillbaka

 

Övervaka din hårddisk efter fel

Seatools for Windows
är ett diagnostisk-verktyg verktyg som du kan starta upp antigen från en diskett eller cd-skiva och som hjälper dig att testa konditionen och leta efter fel och reparera din hårddisk eller dina externa hårddiskar. Kan köras på SATA, USB, 1394, ATA (PATA/IDE) och SCSI diskar.

 

Programmet är mycket användbart om du har fått problem med om filsystemet/drivrutiner är korrupta, fel på MBR (Master boot Record) dåliga sectorersom seatools kan reparera

fått virus, trojaner spyware som angripit disken.

 

Obs! Använder du OneTouch och FreeAgents externa hårddiskar så bör du använda de diagnostisk programvara som redan finns inbyggd i OneTouch Manager eller FreeAgent.

 

Utgivare Seagate
Storlek 16.7 MB
Systemkrav 2000/XP/Vista/7. Du bör ha Microsoft.NET Framework v2.0
som du hittar här
Hemsida
http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/seatools
Här hittar du hjälp hur du kommer igång

 

Defragmentera en (1) fil
Contig 1.55 NT/2k/XP/2k03]
Att defragmentera en hårddiskpartition innebär att flytta runt data på hårddisken att allt som är länkat till en och samma fil ligger placerat intill varandra även rent fysiskt. Detta gör att det går snabbare att läsa och skriva till en fil, eftersom läs- och skrivhuvudet inte måste flytta sig så mycket. Vanliga defragmenteringsverktyg defragmenterar så gott det går hela partitioner i taget, men det här programmet från Sysinternals kan användas för att defragmentera en specifik fil. Det är bra om du ofta redigerar någon speciell och viktig fil som därmed riskerar att lätt bli väldigt defragmenterad och långsam att hantera.

Utgivare Sysinternals

Storlek 101 kB

Systemkrav 2000/NT/XP

Hemsida http://technet.microsoft.com/sv-se/sysinternals/bb897428(en-us).aspx

Ladda ner Scrolla ned till slutet på sidan

Titta även på sysinternals övriga smarta program här

 

Tillbaka 

 

Defragmentera snabbt och ordentligt
Auslogics
har ett brett utbud av bra verktyg. Genom att köra Auslogics Disk Defrag  kan du städa upp och trimma din hårddisk, på ett bättre sätt än med Windows egna verktyg. Disk Defrag finns i både 32- och 64-bitarsversioner och är kompatibelt med Windows 7.
Förutom att orsaka ett generellt lång-sammare system innebär fragmentering att din hårddisks
huvuden arbetar mer frekvent vid läsning av filer. Detta leder till små låsningar av systemet, långsammare start och ibland systemkrascher.
Auslogics Disk Defrag håller din hårddisk defragmenterad och optimerad så gott det går. Finns även en version för usb-minne.
En enkel registrering krävs för att ladda ned programmet. 

Utgivare Seagate
Storlek 4,43 MB
Systemkrav XP/Vista/2008/7  (32-bit & 64-bit)
Hemsida
http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/

 

Defragmentera snabbt och ordentligt
SpeeDefrag 5.2.1
SpeeDefrag kan defragmentera din disk mycket snabbare än Windows egna verktyg. Programmet gör så att det helt enkelt avslutar Windows och startar om datorn och kör defragmenteringen innan windows startas igång. Efter att processen är färdig kan du välja om du vill att datorn ska startas om eller stängas av.

 

Utgivare Vicky S Cool Softwares

Storlek 3,44 MB

Systemkrav Win XP/Vista
Hemsida
http://www.vcsoftwares.com/

 

Smidig defragmentering
UltraDefrag 4.40
Har presenterar jag ännu ett verktyg för att defragmentera hårddiskar Ultra Defragmenter är ett kraftfullt Open Source program och är enligt tillverkaren snabb på att jobba eftersom det körs i kernel-läge. Programmet har ett mycket enkelt gränssnitt men låt er inte luras av det för Ultra Defragmenter är ett vasst verktyg som gör det den ska och den gör det bra. Du kan även schemalägga din defragmentering när du vill.

 

Utgivare Dmitri Arkhangelski

Storlek beroende på plattform

Systemkrav Win 2K/03/XP/Vista. Både 32 och 64 bitars operativsystem. Har du vista och får felmeddelandet "Can't load ultradfg driver!" kolla FAQ

Hemsida http://ultradefrag.sourceforge.net/

 

Tillbaka

 

Kopiera repiga skivor
Roadkil's Unstoppable Copier 5.2
Har du fått problem att läsa sektorerna på din hårddisk/cd-skiva.Windows avbryter bara och säger att det inte går att läsa? Gäller det en cd eller dvd kan du först försiktigt göra rent skiva med lite diskmedel och vatten men låt skivan torka ordentligt innan du stoppar in den i läsaren. Unstoppable Copier kan råda bot på det genom att kopiera filer bit för bit, och även om någon enstaka sektor är oläsbar på mediet du läser från fortsätter programmet med nästa tills hela filen är kopierad. Du kan kanske inte kunna rädda hela filen men en del är bättre än inget, så ge programmet en chans.

 

Utgivare Roadkil
Storlek 417 kB För XP versionen
Systemkrav Win 9x/MENT/2000/XP/Vista/Win7/Linux
Hemsida 
http://www.roadkil.net/
Ladda ner
 

Har du trasiga disketter eller repiga cd-skivor
Copy Cat 2.0  

Har du cd-skivor som innehåller filer som vägrar kopieras av Windows? Synd, men hoppet kanske inte är helt ute. I stället för att avbryta hela kopieringsproceduren om ett läsfel uppstår kan Copy Cat helt enkelt hoppa över de oläsbara databitarna och fortsätta kopieringen ändå.
Du väljer själv i programmet hur många bitar som skall hoppas över om ett läsfel uppstår.

 

Utgivare: Vickey’s Cool Software

Storlek 2,92 MB

Systemkrav Win XP/Vista

Hemsida: http://www.vcsoftwares.com/

 

Tillbaka

 

Sequoia View 1.3
Visar grafiskt detaljerad info om din hårddisk
och program/filers användande.
Lite annorlunda men läcker visning.

 

Utgivare
Storlek 553 kB
Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP/Windows 7
Hemsida: http://www.win.tue.nl/sequoiaview/


Filhantering

Lås upp filerna
Lockhunter
Filen kan inte raderas, eftersom den används av ett annat program. Känner du till det felmeddelandet?
Ett liknande program som Unlocker här under men till skillnad att Lockhunter stödjer både 32 och 64 bitars operativsystem.
http://www.lockhunter.com
 

 

Lås upp filerna
Unlocker
1.9.0
Mycket bra program.
Filen kan inte raderas, eftersom den används av ett annat program. Känner du till det felmeddelandet?
Har Windows hindrat dig från att radera en fil eller en mapp med felmeddelandet att den aktuella filen eller katalogen används av något program? då är du inte ensam, Windows gör så här och ibland vet man inte vilket program som låst filen.
Med Unlocker kan du se vilka processer som låst en viss fil och dessutom släppa på låset utan att avsluta processen.
På webbsajten jämförs programmet med fyra andra gör som samma sak,
och fördelar och nackdelar med de oika programmen framförs. Finns även enportable för usb-minne.
Har haft lite problem att kunna ladda ned Unlocker (den portabla funkar att ladda ned) från hans hemsida, lägger även med en länk till programmet som också finns här på download.com

Utgivare: Cedrick Collomb
Storlek 992 kB
Systemkrav Win 2000/2003/XP/Vista
Ladda ned

 

Lås upp filerna
UnlockMe
Här är ett program till samma som unlocker här ovan som du enkelt kan radera enskilda filer som inte går bort när du markerar den och försöker ta bort filen. UnlockMe är ett program som integrerar sig med Windows och hamnar i högerklicksmenyn. Nu går det snabbt att ta bort den krånglande filen för gott.

Utgivare: Camtech 2000
Storlek 225 kB
Systemkrav 2000/XP/2003/Vista/
Hemsida http://camtech2000.net/Pages/UnlockMe.htm

Ladda hem http://camtech2000.net/Programs/UnlockMe.msi

 

Radera filer säkert och ordentligt med ett Shredder program
Freeraser 

När du raderar en fil i Windows, genom att dra den till Papperskorgen eller tömma papperskorgen, så är det fortfarande väldigt lätt att återställa den. En vanlig borttagning av filer är inte tillräckligt! Innehållet går att återställas från din hårdisk. När du vill ta bort all känslig information, som  hemliga dokument eller något annat oönskat innehåll från din hårddisk utan att det senare går att återställa och du vill vara säker på att det kommer att tas bort permanent prova Freeraser. Freeraser förstör innehållet med en komplicerad procedur genom att fylla det faktiska innehållet med slumpmässig data upp till 35 gånger kan Freeraser skriva över filen med slumpmässig data vilket gör det omöjligt att återställa filen. Du har tre nivåer att välja mellan

1.Fast (standard 1-runda påfyllning av slumpmässiga data)
2.Force (3 överskrivningar enligt DoD 5220.22M standard)
3.Ultimata (35 överskrivningar enligt Guttman algoritm).
Utgivare:
Storlek 1,94 MB
Systemkrav Win 2000/NT/XP/Vista
Hemsida http://www.codyssey.com/


Radera filer säkert och ordentligt  med ett Shredder program
Handy Bits File Shredder

När du raderar en fil i Windows, genom att dra den till Papperskorgen eller tömma papperskorgen, så är det fortfarande väldigt lätt att återställa den. En vanlig borttagning av filer är inte tillräckligt! Innehållet går att återställas från din hårdisk. När du vill ta bort all känslig information, som  hemliga dokument eller något annat oönskat innehåll från din hårddisk utan att det senare går att återställa och du vill vara säker på att det kommer att tas bort permanent använd handy Bits File Shredder som inte bara raderar filen utan skriver över den upp till 15 gånger med slumpmässig data vilket gör det omöjligt att återställa filen. Programmet kan till exempel integrera sig med Windows Explorer - Dvs du kan radera dina filer eller mappar direkt från Utforskaren. För att göra detta bara välj de filer eller mappar du vill ta bort, klicka på dem med höger musknapp och välj "Destroy med Shredder" från Explorer popupmenyn.
Du kan ställa in File Shredder att ha sin ikon  liggande på skrivbordet så den kommer att agera
som Windows Papperskorg, dvs du kan dra och släppa objekt rätt till ikonen

Utgivare: Teknum Systems AS
Storlek 1,55 MB
Systemkrav Win alla
Hemsida http://www.handybits.com/shredder.htm  

 

Radera enskilda filer för gott utan att data kan återställas.
Heidi Eraser 6.08

är ett verktyg som raderar känslig information på din hårddisk.
Tänk dig att du ska sälja din dator men du vill inte formatera om hela hårddisken och nyinstallera hela windows. Men du vill ta bort känslig information från hårddisken.
Om du bara raderar dina dokument, lösenord, bilder , e-post, etc så finns möjligheten att återskapa informationen från hårddisken. Det gäller även om du helt formaterar om hårddisken  från din skiva eller  med kommandot  "format  C: "  så går det i efterhand ta fram de mesta som du trodde var borta.
Det beror på att en formatering bara tar bort hänvisningen till filen och informationen ligger kvar så länge den inte blir överskriven med ny data. Vill du göra en formatering som garanterat raderar och omöjliggör återskapade så kan du använda programmet Active Killdisk eller Hard Drive Eraser  istället  ”läs mer här nedan om programmen”. Och då blir du tvungen att installera om windows helt igen.

Men för att radera känslig information helt från enskilda filer och spara operativsystemet om du ska sälja den vidare kan du göra så här. Gå igenom din dator och radera allt i mina dokument ( glöm inte att ta en egen backup först)
Gå sedan in i Kontrollpanelen/Internetalternativ och ta bort alla temporära filer, historik, cookies, sparade lösenord, formulärdata och annat.
Ta även bort all e-post, alla arkiverade meddelande från exempelvis Messenger och allt sådant. Kör en diskrensning för att vara säker " Start - Program - Tillbehör – Systemverktyg – Diskrensning.
Använd sedan Heidi Eraser (gratis på  http://www.heidi.ie/eraser för att radera alla oanvända delar av hårddisken med en säker överskrivningsmetod.
Programmet Eraser består av ett vitt fönster där filraderingar kan schemaläggas om man vill att filer periodiskt ska raderas. Denna funktion är ganska onödig. Det enda viktiga med fönstret är menyvalet Edit > Preferences > Erasing.
Det finns två flikar här. Den ena bestämmer hur individuella filer ska raderas. Du kan välja vilket alternativ du vill av dessa. Den andra fliken bestämmer hur ledigt diskutrymme ska raderas. Standardinställningen "Psuedorandom Data" rekommenderas i detta fall.
För att radera en enskild fil med Eraser kan man högerklicka på filen i Utforskaren och välja Erase. För att radera ledigt diskutrymme högerklickar man på volymen (exempelvis C:) och väljer Erase Unused Space. Om du använder Windows Vista kommer programmet förmodligen inte att fungera - du kommer att få ett varningsmeddelande om att radering inte kunde utföras. För att lösa det måste du antingen slå av UAC, eller köra Eraser med administrationsprivelegier.
Källa: Alice och Bob

Utgivare:
Storlek 8,72 MB
Systemkrav Windows XP (with Service Pack 3), Windows Server 2003 (with Service Pack 2), Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 and Windows Server 2008 R2
Hemsida
http://www.heidi.ie/eraser
Ladda hem 

Här kan du läsa mer om filradering. Scrolla ned en bit i dokumentet på hemsidan så hittar du avsnittet om Heidi Eraser.
http://www.aliceochbob.se/harddisk.html 

Varning: Kom ihåg att filer raderade med Eraser inte går att få tillbaka. Verifiera flera gånger innan radering så att du inte råkar ta bort filer av misstag

Läs innehållet på ISO-filer
DAEMON Tools Lite v 4.40.1
DAEMON Tools är ett program som skapar en virtuell Cd/Dvd-läsare på din dator för att lura datorn att en CD/DVD-skiva verkligen finns i datorn och som kan läsa ISO-filer det vill säga avbilder av cd/dvd-skivor lagrade som en enda fil utan att behöva bränna dem till en skiva, en mängd ändra olika format stöds. Och du kan även  göra säkerhetskopior av dina originalskivor. Även skivor skyddade med någon vanlig typ av kopieringsskydd klarar programmet att kopiera.

Använbart till exempel om du har en dator utan cd/dvd läsare.

Observera att det bara är Lite versionen som är gratis.

 

Utgivare Disc Soft

Storlek 10,6 MB

Systemkrav 2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida http://www.disc-soft.com/home

Ladda ned:

 

Läs innehållet på ISO-filer 
Virtual CloneDrive 5.4.4.0
Liknande som Daemon tools här  ovan.
Virtual CloneDrive låter dig ha flera virtuella CD/DVD-enheter på din dator. Virtual CloneDrive arbetar och beter sig precis som en riktig CD/DVD enhet, men ändå så existerar den endast virtuellt. Stödjer alla vanliga image format som ISO, BIN, CCD

Stödjer upptill 8 virtuella enheter samtidigt

Enkelt att använda - bara dubbelklicka på en imagefil för att mounta den som en enhet

 

Utgivare Slysoft

Storlek 1,49 MB

Systemkrav Win 98/98SE/ME/2000/XP/Vista , 500 MHz Pentium-class microprocessor 128 MB RAM

Hemsida http://www.slysoft.com/sv/virtual-clonedrive.html

Ladda ner

Tillbaka

Raderar onödiga filer.
Easy Cleaner
Programmet hittar och rensar ut onödiga filer, dubbletter, felaktiga genvägar i registret med mera.
Svenska språkfilen redan inbakad i programmet. 

Utgivare: Toniarts
Storlek 2.81 MB
Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP
Hemsida:
http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm 

 

Städa registret och ta bort skräpfiler
CCleaner
är ett av de bästa program som jag provat för att städa datorn från skräpfiler och rensa registret från filer som blir kvar efter avinstallationer. När du kör register rensning så får du möjligheten att ta en backup först, det är bra. Skräpfiler som ligger kvar i datorn slöar ned hela systemet och skapar oreda. CCleaner rensar ut allt som inte ska finnas där. Rena hälsokuren för din dator.
Och rekommenderas starkt. Finns på svenska
(Kolla även in ett annat mycket bra program på deras hemsida som kan återställa raderade filer Recuva heter det.)

Utgivare CCleaner
Storlek 2.83 MB
Systemkrav Win 2000 / XP / 2003 / Vista / Windows7 / XP64 / Vista64 / Windows7 64
Hemsida http://www.ccleaner.com/
  

Massinaktivering av skrivskydd på filer
CROA - Clear Read-Only Attributes 1.6
Är ett program som du kan använda för att enkelt inaktivera skrivskyddet på filer eller hela mappar. När programmet är installerat når du det enkelt från högerklicks-menyn där du lätt avaktiverar attributet skrivskydd. 

Utgivare David crowell

Storlek 1.11 MB

Systemkrav Win 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista

Hemsida http://davidcrowell.com/croa/

Ladda ner

 

Skriv ut innehåll i mappar
Pir 1.11
Ibland kan det vara praktiskt att kunna skriva ut innehållet i en mapp, något som är omständligt att göra i Windows. Med Pir kan man bland annat skriva ut storlek på filer och mappar, men förutom listor kan man också skapa trädstrukturer. I den senaste versionen av Pir kan du beräkna CRC32 och MD5 på filer. Från samma utgivare som gjort Programmappsfixaren, minigolgspelet Floginim, Hängmac.

 

Utgivare PEK's Productions
storlek 58,3 kB

Systemkrav

Hemsida http://www.pekspro.com/ 

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Snabbändra filnamn på flera filer
ReNamer 5.50
Med ReNamer kan ändra fler filer på en gång, genom att skapa en regel kan du dra och släppa filerna du vill namnändra enligt regeln till programfönstret, och klicka på "Rename" Regeln du skapar kan exempelvis ändra filändelse, lägga till nummer i en serie, ta bort vissa symboler, hämta information från metataggar inuti filerna och mycket annat.

 

Utgivare Denis Kozlov

Storlek 1,49 MB

Systemkrav Win 98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida http://www.den4b.com/

Ladda ner
Guide på engelska

 

Enkel namnändring av flera filer samtidigt
A.F.5 Version1.1
Ett liknade program som Renamer här ovan. Programmet är avsett för att göra liknande namnändringar av flera filer på en och samma gång, lägga till prefix och suffix, byta ut en strängar, ändra filändelsen, redigera filattribut, och mycket mer.

 

Utgivare Alex Faulands

Storlek 1,08 MB

Systemkrav 9x/Me/2000/XP,

Hemsida http://www.fauland.com/af5.htm

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Byt ut utforskaren
freeCommander 2009.02
freeCommander gör det enklare att flytta och kopiera filer. Det går att dela upp filer och programmet kan visa hur stora mapparna är, komprimerade filer hanteras och sökningar går snabbt. freecommander kan även radera filer så att de inte går att återskapa.

 

Utgivare Marek Jasinski

Storlek 2,36 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.freecommander.com/

Ladda ner
Guide

 

Hitta de största filerna
Largest File Finder 1.0
Stora filer kan ligga och gömma sig precis var som helst på din dator. Kör det här programmet
ingen installation behövs och du får snart se de 100 största filerna, (enligt tillverkaren ska det ta ca 60 sekunder bara att söka igenom en disk på 200 gig) oavsett var de befinner sig på din hårddisk. Komplett sökväg visas tillsammans med datum och klockslag när filen senast ändrades. Kanske kan du hitta gamla säkerhetskopior?

Utgivare

Storlek 258 kB

Systemkrav Win  2000/2003/NT/XP/Vista

Hemsida http://www.file.net/software.html

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Kolla vilka mappar som tar störst plats i dator #1 
Visual Directory Explorer v1.5
Vill du få reda på vilka mappar som tar störst utrymme på hårddisken är Visual Directory Explorer ett bra program för att fixa det. Programmet som söker igenom hårddisken och i ett cirkeldiagram visar de största mapparna.

 

Utgivare SB - Software

Storlek 708 kB

Systemkrav 98/Me/NT/2000/XP

Hemsida http://www.sb-software.com/visdir/

 

Kolla vilka mappar som tar störst plats i dator #2
TreeSize Free 2.5.1
Börjar din hårddisk fyllas upp massor av filer och du vill ha reda på vilka mappar som tar upp mest utrymme. Då kan du använda det förnämliga verktyget TreeSize Free som visar dig hur mycket varje mapp på din hårddisk tar upp i utrymme – och du kan sedan bestämma dig för vad som ska bort.

 

Utgivare JAM Software

Storlek 2.8 MB (Installer)
Systemkrav Windows XP/Vista/7/2003/2008 (32 or 64 Bit). (en speciell version finns för Win9xME TreeSizeFree v2.1

Hemsida http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml

Tillbaka 

DoubleKiller 
Har du fler kopior av filer spridda på olika platser på din dators hårddisk? du är inte ensam! Programmet söker igenom mappar eller hela hårddisken och du får sedan möjligheten att radera de filer som finns i en eller flera kopior

 

Utgivare Big Bang enterprises

Storlek 392 kB

Systemkrav Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida http://www.bigbangenterprises.de/en/doublekiller/ 

 

Auslogics Duplicate File Finder 2.0.6.55
Ännu ett bra program liknande den ovan här som du kan använda för att söka igenom disken efter kopior/dubbletter
av nedladdade program eller dokument/foton som du sparat på olika platser på hårddisken.
Det kan ge dig en hel del tillbaka av hårddiskens lagringsutrymme.
Själv hade jag en hel del onödiga kopior av om allehanda filer jag laddat sparat på olika platser på disken,
Det blev en hel del värdefullt utrymme tillbaka.

Utgivare Auslogics Software
Storlek 4.33 MB
Systemkrav Win XP/Server2003/Server2008/Vista/Win7, 32-bitars och 64-bitars dual-core, CPU Stöd
Hemsida http://www.auslogics.com/en/software/duplicate-file-finder
Ladda ner http://www.auslogics.com/en/software/duplicate-file-finder/download

 

Raderar onödiga filer.
Easy Cleaner
Programmet hittar och rensar ut onödiga filer, dubbletter, felaktiga genvägar i registret med mera.
Svenska språkfilen redan inbakad i programmet. 

Utgivare: Toniarts

Storlek 2.81 MB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP

Hemsida: http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm

 

Tillbaka

 

En filhanterare bättre än utforskaren i windows.
ExplorerXP
med programmet kan du snabbare flytta mappar och filer och får en bättre översikt av dina filer.

Utgivare: Nikolay Avrionov

Storlek 410 kB

Systemkrav Win 2000/XP

Hemsida http://www.explorerxp.com/

 

Sökverktyg för filarkiv
LookDisk 4.5
Lookdisk kan söka efter filer, inuti komprimerade/okomprimerade filarkiv. Den kan söka efter textsträngar i filer, den kan söka efter duplicerade filer efter namn och innehåll, LookDisk visar en översiktlig bild av din hårddisk. Listan över hittade filer kan sparas eller skrivas ut.

Ett mycket smidigt program för att söka igenom filer.

 

Utgivare

Storlek 4,89 MB

Systemkrav

Hemsida http://www.fxsearch.com/ldw_eng/

 

Tillbaka

 

Katalogisera cd-skivor
Cathy 2.28.3
Med Cathy kan du indexera filer som lagras på flyttbara media (CD, DVD eller disketter), hårddiskar eller andra enheter och skapa sökbara kataloger som du kan använda utan att ha tillgång till original media för att spara i en databas på datorn. Du kan därefter söka bland filerna på dina cd-skivor utan att behöva stoppa in varje skiva i datorn. Sökbara fält är filnamn, datum och storlek, filtrering, söka efter dubbletter, stödjer dra och släpp, listan som skapas kan skrivas ut med mera…

 

Utgivare Robert Vasicek
Storlek 46 kB
Systemkrav Win alla
Hemsida
http://www.mtg.sk/rva/
Ladda ner

 

Kraftfull filhanterare
JCommander 0.7.0
JCommander är kraftfull och flexibel filhanterare som bygger på Java-kod, vilket innebär att den kan användas till ett stort antal plattformar. JCommander är användbara för att hantera olika applikationer samtidigt. Delade Windowsfilsystem, FTP-servrar och komprimerade arkiv hanterar du precis som om de vore en lokal hårddisk.

Utgivare The JCommander Team

Storlek 25 MB

Systemkrav Win/Linux x86/Mac OS X programmet kräver Java som du kan ladda ner här http://www.sun.com/getjava/

Hemsida http://jcommander.sourceforge.net/

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Filhanterare utan installationskrav
DualXplorer 0.876

DualXplorer är en filhanterare som ger dig möjlighet att utforska filer och mappar i två fönster samtidigt, förhandsvisning av filer, FTP-klient och FTP-server ingår, hex-editor, synkroniseringsverktyg, nätverksverktygen, ping, config, ipsniffer, ipstat, netview. Programmet kräver ingen installation.

 

Utgivare technojoly

Storlek 6.7 MB

Systemkrav Win 9x/XP/2k/2003

Hemsida http://technojoly.net/download.php?view.2

Ladda ner:

 

Filhanterare
muCommander for Windows 0.8.5
Söker du efter en bättre filhanterare än de som finns i  Windows så finns det många alternativ. Total Commander, är ett bra alternativ för de som vill betala för programmet. Vi som vill köra gratisprogram är  muCommander ett ypperligt alternativ: enkel flyttning och kopiering av filer, det virtuella filsystemet stödjer FTP,SFTP,SMB,NFS,HTTP, smart hantering av komprimerade filarkiv, och mycket mer.

Dessutom finns programmet på svenska, kan det bli bättre.

 

Utgivare mu-j

Storlek 3,9 MB (Win versionen)

Systemkrav Win 98/ME/NT/2000/XP/Vista/ Mac OS X 10.2 och uppåt. Linux, Solaris, *BSD, OS/2 och andra OS. Java Runtime Environment 1.4.0

Hemsida http://www.mucommander.com/

Ladda ner

Tillbaka

 

Lås upp filerna
Unlocker 1.8.7

Har Windows hindrat dig från att radera en fil eller en mapp med felmeddelandet att den aktuella filen eller katalogen används av något program? Då är du inte ensam, Windows gör så här, och ibland vet man inte vilket program som låst filen.
Med Unlocker kan du se vilka processer som låst en viss fil och dessutom släppa på låset utan att avsluta processen.
På webbsajten jämförs programmet med fyra andra som gör samma sak,
och fördelar och nackdelar med de olika programmen framförs

 

Utgivare: Cedrick Collomb

Storlek 255 kB

Systemkrav Win 2000/2003/XP/Vista

Hemsida: http://ccollomb.free.fr/unlocker/

Optimering och diagnostik

Kolla om dina program är säkra
Secunia PSI 2.0

Secunia Personal Software Inspector är ett excellent verktyg för att hjälpa dig att hålla din dator uppdaterad och säker. När du startat programmet så gör den först en lista över alla program du har installerat. Sedan när det är klart så kopplar det upp sig mot Secunia - som är ett säkerhetsföretag -  ( och ja, en internet uppkoppling behövs) där checkar det om du har de senaste versionerna av dina program, om några säkerhetshål finns. Om det skulle vara fallet att du har ouppdaterade program så länkas du till nerladdning av senaste versionerna. Mycket bra.

 

Utgivare Secunia

Storlek 1,65 MB

Systemkrav 2000/XP med servicepack 3/2003 Server/Vista med Servicepack 1 eller högre/Windows 7

Hemsida  http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/
Ladda ner

 

Aktivitetshanterare för processer
Process Lasso  ver. 4.00.29
Har du många processer igång på datorn och som verkar sluka all datorkraft ? Process Lasso övervakar processerna och ser till att sänka prioriteten när någon eller några tillsammans krånglar. Process Lasso Lite kan begränsa vilka processer som tillåts köras och kan avslutas automatiskt. Du kan även välja vilka processer som skall få tillåtelse att starta eller inte starta med operativsystemet på så sätt kan du snabba upp en annars seg uppstart av din dator.

Se bara till att du laddar ned rätt fil beroende på om du har 32 eller 64 bitars operativsystem.

 

Utgivare

Storlek 1,96 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003/Vista x32 and x64/Windows 7

Hemsida http://www.bitsum.com/prolasso.shtml

 

Tillbaka

 

Startup Inspector 2.2

På webbplatsen Windowsstartup.com finns en databas med information om mer än 3 400 program.

När du startar Windows Startup Inspector kontrollerar programmet vilka processer som Windows startar

i samband med att det startas upp, och genom att sedan kontakta windowsstartup.com kontrolleras hur

nödvändiga och bra de program du kör verkligen är.

Du kan sedan välja om du vill ta bort programmen eller inte.

Du kan därmed effektivt rensa undan inte bara minneskrävande spyware/adware utan också allmänna små

onödiga program som ibland installeras utan din vetskap.

I programmet presenteras också lite information om vad processerna egentligen är bra (eller inte bra) för.

 

Utgivare: William Yang

Storlek 669 kB

Systemkrav Win 95/98/Me/NT/2000/2003 Server/XP/Internet Explorer 4.0

Hemsida: http://www.windowsstartup.com/ 

 

Tillbaka

 

Winaudit ver. 2.28.2

Detta program tar reda på och berättar allt om den hårdvara som döljer sig i datorn.

Till skillnad från många andra program visar Winaudit, även på information om programmen i datorn. 

Du får veta i princip allt om installerade och aktiva program.

Winaudit är mycket användbart vid felsökning, överklockning och lösning av resurskonflikter samt jämförelser
av olika datorers prestanda.  

Programmet ger info om datorkomponenter, nätverksanslutningar och anslutna tillbehör  grafikkortets och moderkortets biosversion, minnet och hårddiskens kapacitet. 

Programmet behöver inte installeras utan kan köras direkt från ett usb-minne. 

Kompletta listor över varje dator sparas i format som html, txt och pdf.

 

Utgivare

Storlek 857 kB

Systemkrav Win 98/NT4/2000 med SP4/XP SP2/Vista eller högre/2008

Hemsida: http://www.pxserver.com/WinAudit.htm

 

Kolla upp allt om din, Minnet, CPU Moderkort
CPU-Z 1.56
Med CPU-Z kan du ta fram en mängd information om komponenterna i din dator, allt om din processorn, moderkortet, minnet och presenteras sedan i en textfil eller en HTML-fil.
Programmet är så litet och inte behöver installeras. Det är bara att köra igång.

Kolla närmare på deras hemsida vilka processorer, minnen och chipset CPU-Z stödjer.

 

Utgivare CPUID
Storlek 3,64 MB
Systemkrav Windows och DirectX version. Finns för både 32 och 64 bitar
Hemsida http://www.cpuid.com/cpuz.php

 

 

Analysera din dator
Belarc Advisor 8.1p

Är ett smart program som ger total översikt av din dators alla program och hårdvara.
Programmet går igenom din dator och ger dig sedan detaljerad information om både program och hårdvara som du har installerat.

Bara för windows

 

Utgivare: Belarc

Storlek 2,32 MB

Systemkrav: Win 95/98/ME/2000/Server 2003 - 2008/XP/Vista/Windows 7 både 32-64-bit.

Hemsida: http://www.belarc.com/free_download.html 

 

Fresh Diagnose v 8.48

Analyserar och rapporterar prestandan för cpu, moderkort, grafikkort, hårdisk med mera.

 En enkel registrering krävs för att kunna ladda ned programmet.
Kolla även in de 3 övriga gratisprogrammen freshdevices erbjuder.

 

Utgivare: Fresh devices

Storlek 2,21 MB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista

Hemsida: http://www.freshdevices.com/

eller ladda ner från download.com

 

Tillbaka

 

Freemeter v 2.8.2

Håller koll på ditt systems prestanda, proccoranvändning, minnet, fria systemresurser med mera.

Finns även en betalversion som heter freemeter professional

 

Utgivare Tiler

Storlek 887,03 kB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista

Hemsida:

http://www.tiler.com/

ladda ned:

http://www.tiler.com/freemeter/download/

 

Ta kontroll över dolda program
TaskPatrol Basic v2.
Med TaskPatrol får du kontroll över vilka program som startar upp och ligger i bakgrunden på datorn

Med de avancerade säkerhetprogram som finns kan TaskPatrol  identifiera ,analysera och ta bort skadlig programvara från din dator såsom fientliga program, spionprogram, annonsprogram, trojaner, bakdörrar, misstänkta Browser Helper objekt

Till skillnad från andra liknande programvaror,genomför TaskPatrol en säkerhetskontroll över filerna och analyserar dem för att hitta potentiellt farliga egenskaper och innehåll i dem.

Task Guardian ingår i gratisversionen

Task Guardian är en komponent som ger dig detaljerad information om de aktiva processerna.

Varje misstänkt process presenteras  på ett lätt icke-tekniskt sätt och är lätt att förstå,och med förslag på hur man hanterar det.

Task Guardian ingår i gratisversionen

 

Dessa moduler ingår inte i gratisversionen

Network Guardian kollar vilka andra datorer din dator har kontakt med över Internet.

Startup Guardian ger dig information om vilka program som autostartas med Windows.

Windows guardian analyserar vilka filer som gömmer sig i Windows-katalogen som egentligen inte hör till operativsystemet.

Browser Guardian över Internet Explorer så att inget elakt program får för sig att integrera sig med den.

 

Utgivare  Assembly Developers

Storlek 1.98 MB

Systemkrav Windows 2000/XP/2003 Server

Hemsida http://www.asmdev.net/products/taskpatrol/index.html
Ladda ned:

 

Tillbaka

 

Process Monitor 2.93
Process Monitor är mycket användbart för den som behöver felsöka sin dator.

Process Monitor är ett avancerat och ett mycket användbart verktyg, som i realtid visar processaktiviten i din dator, Du kan med Process Monitor realtidsövervaka de processer och trådar som startas och stoppas så du kan spåra program som inte fungerar som de ska. Du kan på så sätt upptäcka om elak kod tagit sig in i datorn

Process Monitor kombinerar två hjälpprogram av Sysinternals,Filemons och Regmons tagit deras bästa egenskaper och

slagit ihop dem till ett enda kallad Process Monitor

 

Utgivare Sysinternals

Storlek 1,26 MB

Systemkrav Win XP SP2 eller högre, Windows Server 2003 SP1 eller högre.

Hemsida http://technet.microsoft.com/sv-se/sysinternals/bb896645(en-us).aspx  

Titta även på sysinternals övriga smarta program här

 

 

Visa alla processer på en annan dator.
Remote Process Viewer 1.2
Detta smarta program kan hantera processer på andra datorer, och programmet behöver inte installeras på dom andra datorerna.

Det visar alla processer som körs på den valda klient nätverket och ger en detaljerad information om alla pågående processer på en dator och såsom processens-filnamn, den fullständig sökvägen och mycket mera.

Remote Process Viewer använder WMI-tjänsten i Windows så extra programvara behöver installeras på de datorer som du ansluter till.

 

Utgivare www.file.net

Storlek 230 kB

Systemkrav Win NT/2000/2003/XP/Vista

Hemsida http://www.file.net/remote-process-viewer/index.html

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Processkoll
Usage Monitor 2.0.0.4
Med Usage Monitor får du kontroll över hur mycket de aktiva processerna i Windows får ta åt åt sig av  tillgängliga resurser.

Du kan övervaka allt som körs i datorn och dessutom bli varnad när en process använder mer resurser

än den får. Limits ( begränsningar) kan sättas på minnesanvändningen, GDI-objekt och antalet USER-objekt.

Ett bra verktyg för utvecklare av till exempelvis program och som vill se till att minimera resursförbrukningen.

Utmärkt för att hålla koll på dina program och se vad de gör.

 

Utgivare Veign

Storlek 1,64 MB

Systemkrav 98/ME/2K/XP/2K3/Vista/Win7

Hemsida http://www.veign.com/application.php?appid=110

 

Kontrollera  uppstarten 
Startup Manager 2.4.2
Med Startup Manager får du möjlighet att kontrollera vilka program som startas upp automatiskt med windows. Det ger dig möjlighet att stoppa de procedurer du inte vill starta upp. Det är enkelt att avmarkera program man inte vill ska startas.

Användbart när man råkat installera något program som helt enkelt vägrar att låta sig tas bort från autostarten. Finns på svenska at välja i installtionen. Finns även som portable för ditt usb-minne.

OBS. Det finns två versioner att ladda hem beroende på vilket operativsystem du har.

 

Utgivare

Storlek 994 kB

Systemkrav Win 95/98/NT/2000/Server 2003XP/Vista

Hemsida http://startupmanager.org/

 

 

Tillbaka

 

Fixa inställningarna
Microsoft Powertoys

Tweak UI

Ett mycket användbart program som varit mitt favoritprogram länge.
Med Tweak UI kan du ställa in och pilla på en massa funktioner i windows.
Du kan snabba upp windows menyhantering, logga in automatiskt i windows, reparera trasiga ikoner och mycket mer.

Tweak ingår i en serie program under namnet Power Toys från microsoft där finns många gratis och använbara små program.
Verkligen värt ett besök.

 

Utgivare Microsoft

Storlek 147 kB

Systemkrav Win XP

Hemsida: http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

 

Winaudit v 2.28.2

Detta program tar reda på och berättar allt om den hårdvara som döljer sig i datorn.

Till skillnad från många andra program visar Winaudit, även på information om programmen i datorn. 

Du får veta i princip allt om installerade och aktiva program.

Winaudit är mycket användbart vid felsökning, överklockning och lösning av resurskonflikter samt jämförelser
av olika datorers prestanda.  

Programmet ger info om datorkomponenter, nätverksanslutningar och anslutna tillbehör  grafikkortets och moderkortets biosversion, minnet och hårddiskens kapacitet. 

Programmet behöver inte installeras utan kan köras direkt från ett usb-minne. 

Kompletta listor över varje dator sparas i format som html, txt och pdf.

 

Utgivare

Storlek 857 kB

Systemkrav Win 95/98/Me/NT3.51/NT4/2000/XP/2003/Vista/2008

Hemsida: http://www.pxserver.com/WinAudit.htm

 

Tillbaka 

 

Samurize 1.64.3
Samurize är ett avancerat system för övervakning.

Du kan själv forma Samurize så det ser ut precis som du vill ha det.
Du kan övervaka din egen dator eller andras i ett nätverk, visa CPU-användning, hårddiskutrymme, du kan visa applikationer på ett lätt och snyggt sätt på skrivbordet som till exempel datum och tid  RSS läsare med det senaste nyheterna  systeminformation, almanacka, hur ser statistiken ut på din spelserver, vilka tv-program visas med mera. Samurize presenterar snyggt och enkelt allt du vill veta.och mycket mer på din dators skrivbord.
I princip all information du önskar kan du få Samurize att förse dig med: Den enda gränsen är din egen fantasi..
 
Tack vare det inbyggda skriptspråket kan du anpassa och fixa väldigt mycket själv.
Det kan vara lite svårt att komma igång med Samuize så det kräver lite mer än vanligt av dig som användare, men så snart du lärt dig hantera Samurize är det guld värt.
Även konfiguration av plugins underlättas av lite programmeringsvana.
Läs mer på deras hemsida
 

Utgivare: Gustaf & Oscar Lundt
Storlek 5.20 MB
Systemkrav 2000/2003/XP/Vista/
Windows 7. För att installera på Win 7 måste du högerklicka på installationsprogrammet, Egenskaper, fliken kompatibilitet och köra i XP läge.
Du kan även försöka att köra som administratör.

Hemsida:
http://www.samurize.com/modules/news/

 

Windows på en startbar cd-skiva
Bart's PE Builder 3.1.10a
Vägrar Windows att starta? Bart's PE Builder använder din befintliga
Windows XP  och 2003 Server installations-CD för att skapa en startbar cd-skiva eller göra
en strippad version av xp som du kan lägga på ett usb-minne som du
sedan kan använda för försöka få igång ditt operativsystem när allting
låst sig. Flera bra verktyg följer med på skivan dessutom kan du ladda
hem fler verktyg från programmets webbsida. När du startat upp
med skivan kan du komma åt både nätverk, filer på NTFS-partitioner
och köra antivirusprogram och en hel del andra program. Bart's PE Builder gör ett galant
jobb och är ett måste att ha tillhands hemma. Programmet är 3.15 MB stort
bara. Det finns bra hjälp att få via länkar på deras hemsida.
http://www.nu2.nu/pebuilder/.

Utgivare Nu2 Productions

Storlek 3.15 MB

Systemkrav Win 2000/XP/Windows Server 2003

Hemsida  http://www.nu2.nu/  

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Detaljerad processinformation
MalWhere 1.12
Kolla igenom vilka processer som är igång på din dator. Det kan visserligen ta reda på genom att starta Aktivitetshanteraren, men där hittar du endast namnen på processerna - inte vad som döljer sig bakom alla kryptiska namn förklaras inte. En process är en enda körbar modul som körs samtidigt med andra körbara moduler, de flesta av de processer som körs på datorn är giltiga program som du installerat, men många gånger inte.

 

MalWhere ger dig detaljerad information om de processer som körs på ditt systemet.

Programmet visar vilka processer som startas samtidigt med Windows, och genom att plocka bort de processer som stör eller kan tänkas krascha ditt system, så kan man samtidigt reducera starttiden väsentligt.

 

Ett bra verktyg för att öka kontrollen och upptäcka skadeprogram som hittat in i systemet.

 

Utgivare Ran Geva

Storlek 1.10 MB

Systemkrav Win NT/2000/2003/XP

Hemsida http://www.malwhere.com/
Ladda ner

 

Kolla hastigheten
CPU TrueSpeed 1.8
Kolla hastigheten på din processor. Har du rätt hastighet din processorn ?
Med det här programmet kan du exakt se vilken hastighet din processor klarar av att köra just nu.

Utgivare Igor P. Zenkov
Storlek 550 kB
Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP/Server2003/Vista
Hemsida
http://www.geocities.com/izenkov/product-truespeed.htm  
Ladda ner

 

Tillbaka

 

Övervaka fläktar och temperaturer
SpeedFan 4.42
Speedfan är ett smart program som du kan använda för att kolla temperatur och fläkthastigheter på ditt moderkort och för att tidigt upptäcka eventuella överhettningsproblem.

Med en mikrofon kan du spela in hur mycket buller den ger ifrån sig.  Den kan även ge dig svar på hur mycket ström datorn förbrukar

 

Utgivare Almico Software

Storlek 1.88 MB

Systemkrav Win 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 server/Vista/Vista 64/Windows 7

Hemsida http://www.almico.com/sfdownload.php

 

Tillbaka


Backup och recovery

Återskapa filer från trasiga disketter/CD-skivor
Dead Disk Doctor Version 1.21

är den som är gratis.      
Har du repat din cd/dvd eller är disketten oläslig (om nu någon använder en sån längre)

Dead Disk Doctor kan räddas vad som räddas kan så att du kan få tillbaka delar av filen.

Till exempel, en av dina favorit DVD-filmer är repad och får DVD-spelaren att stanna när du ska titta på filmen. Windows läsrutin fungerar så att så snart ett block inte längre kan läsas avbryts hela processen.

Med Dead Disk Doctor kan du i stället rädda vad som räddas kan, använd Dead Disk Doctor för att kopiera filerna till hårddisken, så kan du få dvd att kunna läsas genom att oläsbara områden på dina flyttbara lagringsmedium helt enkelt bara hoppas över och Dead Disk Doctor fortsätter till nästa och du kan se filmen därifrån. Delar av dina filer kan därmed vara borta för alltid, men kanske kan du ändå få ut något vettigt av det som fortfarande går att ta del av.

 

Utgivare deaddiskdocctor

Storlek: 1,75 MB

Systemkrav: 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server

Ladda ner

 

Miniprogram räddar trasiga filer
Encopy 4.72
Ett räddningsprogram liknande Dead Disk Doctor här ovan.

Encopy försöker att rädda din information från skivor eller diskett genom att försöka att återskapa datablocken. Om du inte lyckas med läsa mediat för att den hänger sig, låser sig är det dags att ta till detta program för att rädda det som räddas kan.

Att försöka återskapa större datablock kan dock ta lite tid.

Encopy är guld värt. Finns på svenska

 

Utgivare Micware

Storlek 29.3 kB

Systemkrav Win Alla

Hemsida http://micware.110mb.com/micp.htm

 

 

Tillbaka

 

Slipstreama

Gör en egen installationsskiva av ditt operativsystem

nLite 1.4.9.1

Tycker du att Windows har blivit alltför stort och klumpigt och tungrott på sistone? Med nLite kan du krympa ner det och anpassa det precis som du vill ha det. Ta bort de komponenter du inte vill ha kvar, och skapa sedan med hjälp av detta program en cd-skiva som du kan använda för att installera din nedbantade Windowsversion. Förutom att ta bort överflödiga komponenter kan du också lägga till servicepack 2 så att de redan finns på installationsskivan licensnummret, nätverket etc.. och installeras automatiskt med Windows. Med din individuellt anpassade Windowsskiva kan du installera ett Windows som är både bättre och uppdaterat, mindre och snabbare.

 

För er som kör Windows Vista kan kika här på Vlite istället

 

Utgivare: nuhi

Storlek: 2,54 MB

Systemkrav:  2000/XP/2003 Server, Microsoft .NET Framework 2.0

Hemsida:   http://www.nliteos.com/

Ladda ned:http://www.nliteos.com/download.html

 

Guider engelska

http://www.nliteos.com/guide/index.html

http://www.theeldergeek.com/

 

På svenska

Slipstreama säkerhetsuppdateringar och hotfixar med servicepack 3

Nordichardware.se

Städa registret och ta bort skräpfiler
CCleaner är ett av de bästa program som jag provat för att städa datorn från skräpfiler och rensa registret från filer som blir
kvar efter avinstallationer. När du kör register rensning så får du möjligheten att ta en backup först, det är bra. Skräpfiler som ligger kvar i datorn slöar ned hela systemet och skapar oreda. CCleaner rensar ut allt som inte ska finnas där. Rena hälsokuren för din dator.
Och rekommenderas starkt. Finns på svenska
(Kolla även in ett annat mycket bra program på deras hemsida som kan återställa raderade filer Recuva heter det.)

Utgivare CCleaner
Storlek 2,84 MB
Systemkrav Win 2000/XP/Vista/Windows 7, både 32 och 64 bitars
Hemsida http://www.ccleaner.com/
 

 

Städa registret
TweakNow RegCleaner ver. 5.2.0
Registret, här finns massor av data som behövs för att allt ska fungera ordentligt. Men allt eftersom man installerar och avinstallerar program så fylls det på med information eller lämnar kvar information i registret efter du avinstallerat, det tar upp plats och kan skapa konflikter. Därför är det bra att då och då städa registret, TweakNow RegCleaner ser till att skräpfiler försvinner.

 Men alltid när du använder liknande program som ändrar i registret så ska de användas med försiktigheten säkerhetskopiering av registret innan du startar är att rekomendera starkt så att du kan återställa om det inte blev bra.

Utgivare TweakNow

Storlek 3,66 MB

Systemkrav Win /XP/Vista/Win7

Hemsida http://www.tweaknow.com/RegCleaner.html

 

Tillbaka 

Trolla med registret
Registry Tweaker 2.1
I  Windows register finns en massa olika inställningar som den med datorvana kan manipulera men att peta i registret är dessvärre ganska komplicerat även för den erfarne, du kan därför använda registerprogrammet Registry Tweaker istället. Programmet erbjuder ett lättarbetat gränssnitt som presenterar de olika inställningarna på ett mera överskådligt sätt. Man bör vara ganska datorkunnig för att hålla på och ändra saker i registret. Så det är viktigt att ta en säkerhetskopia av registret innan man kör igång.

Utgivare: Miha Jakovac

Storlek: 1.25 MB

Systemkrav: Win 2000/XP/2003 Server/Vista

Hemsida: http://www.registrytweaker.net/ Programmet finns inte att ladda ned där utan finns att ladda ned här på Download.com

 

 

Ta en komplett backup på hela din hårddisk
Backup & Recovery 2010 Free Advanced

Skapa en exakt kopia av programmen på din dator inklusive operativsystemet Om du råkar ut för att hårddisken kraschar så kan du med den återställningsskiva - eller ett USB-minne där du sparade backupen - starta upp datorn och återställa hela din systemhårddisk. Programmet finns i både 32- och 64-bitarsversion.

 

Utgivare Paragon-Software
Storlek 94,3 MB
Systemkrav
Win 2000/XP/Vista/Windows 7 både 32 - 64 bitar
Hemsida
http://www.paragon-software.com/home/db-express/
Flera program om kloning hittar du här

 

Ha dina filer alltid synkroniserade och aktuella.
DropBox
De finns många olika synkroniseringsprogram som man kan använda för att

alltid ha en uppdaterad säkerhetskopia men frågan är om inte DropBox är den

smidigaste lösningen, det tycker jag varje fall jag.

 

DropBox heter programmet som jag testat under ett par veckor och är helt

såld på enkel, smidigt och otroligt pratiskt. Dropbox Använder du för att

säkerhetskopiera och synkronisera dina filer online och på ditt nätverk så att

du snabbt kan komma åt dina filer var du än du befinner dig.


Jag gjorde så tidigare att jag använde mitt usbminne för att flytta dokument och 

filer mellan datorerna och ibland så glömde man ta en kopia med sig hem från

jobbet och det var riktigt irriterande att upptäcka. Men nu kommer jag åt mina

sparade filer genom DropBox på webben och kan ladda ned den fil jag vill

fortsätta arbeta på.
 
När du installerar programmet så llägger den sig i Mina Dokument "My

Dropbox "alla filer du lägger här synkroniseras omedelbart och laddas upp till

ditt webbenbaserade gratiskonto som du skapade, och alla de datorer i hela

ditt nätverk om du installerar dropbox på dem och som du senare smidigt

kommer åt från vilken dator som helst. Filerna ligger säkert på krypterade

(AES-256) servrar. Vidare finns en mapp kallad Public där du placerar filer

som du vill ska vara åtkomligt för andra. Nästa mapp är foton och när du

lägger till foton så skapar dropbox ett webbaserat fotoalbum åt dig, mycket

smidigt.
Fungerar även för att visa dina filer på din iPhone eller iPod Touch.
DropBox fungerar smidigt i bakgrunden och tar varken så mycket

systemresurser eller bandbredd.
2GB lagringsutrymme bjuds det på gratis. Och om du vill betala för programmet
så får du ett lagringsuttrymme på 100 Gb.

 

Utgivare DropBox
Storlek 14 MB
Systemkrav Windows/Mac 10,4 + och Linux
Hemsida
http://www.getdropbox.com

 

Håll allt synkroniserat. Bra val
Windows Live Mesh 2011
Få åtkomst till innehåll på dina datorer oavsett var du är

Med Windows Live Mesh och webbplatsen Windows Live Devices kan du äntligen sluta skicka filer till dig själv via e-post, bära omkring på dina filer på ett USB-minne och oroa dig för om du har den senaste versionen. För Windows Live Mesh krävs Windows 7 eller Windows Vista.

Synkronisera mellan datorer

Se till att du har de senaste versionerna av dokument, foton och andra filer på alla dina datorer, både på PC och Mac. Du kan visa och arbeta med de filer du behöver även när datorn är offline.

Synkronisera programinställningar

Håll dina favoriter i Internet Explorer och dina Microsoft Office-inställningar uppdaterade på alla dina datorer.

Synkronisera på SkyDrive

Genom att synkronisera mappar på SkyDrive (5 GB gratis lagringsutrymme) kan du arbeta med de senaste versionerna av dina filer på webben från vilken dator som helst.

Fjärransluta till din dator

Arbeta på din dator från en annan plats ungefär som när du använder Anslutning till fjärrskrivbord i Windows. Kör program och bläddra bland alla filer på din dator var du än är.

 

Utgivare Microsoft
Storlek
Systemkrav Win Endast för Vista eller windows 7
Hemsida
http://explore.live.com/windows-live-mesh?os=winxp

 

 

 

Synkronisera dina filer #1
SyncBack Freeware 3.2.26.0
Syncback hjälper dig att enkelt synkronisera dina filer mellan två mappar på hårddisken/usb-minne. Så att du alltid har uppdaterade versioner av dina filer att jobba med.

 

Utgivare

Storlek 1,79 MB

Systemkrav Win 98/98SE/ME/NT 4/2000/2003/2008/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.2brightsparks.com/freeware/freeware-hub.html

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Synkronisera dina filer #2

SyncToy 2.1 (Ingår i sviten (Powertoys från Microsoft som jag skriver om mer här)

Ett enkelt och bra gratisprogram från microsoft för att synkronisera filer och få ordning på din filer på hårddisken.

Synctoy synkroniserar filerna och kan även radera filer på målenheten om de har raderats på orginalenheten.

Det är enkelt att komma igång med programmet en guide tar dig fram i installationen. I de två första stegen handlar

det om att skapa två mappar som ska synkroniseras Källkatalogen kallas Left och målkatalogen Right. I de tredje steget

ska du välja typ av synkronisering du har fyra val varav de första alternativet är de vanligaste ( om du inte har speciella krav) och där alla filer kopieras

och raderade filer raderas på bägge ställena. I sista steget ska du ge mapparna ett namn ge dom ett beskrivande namn det kommer att underlätta i längden

om du vill lägga till flera katalogpar. I den här nya versionen 2.0 ska problemet med enhetsbeteckningar vara borta genom att programmet känner av om enhetsbeteckningarna ändras och tar hänsyn till det.

 

Utgivare: Microsoft

Storlek: 2.9 - 3,5 MB

Systemkrav: Win XP/Vista och Windows 7 NET Framework v2.0

Hemsida:

 

 

Tillbaka 

Säkerhetskopiering  
Cobian BackupVersion 9 Amanita
Cobian är ett utmärkt alternativ till backuplösning. Programmet kopierar med regelbundna intervaller dina filer/mappar  till en annan plats te x annan partion. Du kan även kopiera  filerna över ett nätverk till exempelvis en ftp-server. Du kan även fjärrstyra programmet Cobian eftersom det kommunicerar med TCP/IP. (Version 9 Amanita är inte Open Source vill du ha programmet som Open Source kan du ladda ned version 8 Black Moon.)

Här kan du läsa en test av program för säkerhetskopiering som pcforalla gjort.

Utgivare: Luis Cobian

Storlek: 9,83 MB

Systemkrav: Win NT/2000/XP/2003/Vista
Hemsida:
http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm

 

Backup/Synkronisera
Acebackup ver. 3.0.0
Är ett kraftfullt verktyg för att skapa en säker backup av din data. Du kan spara din data på en lokal enhet cd/dvd eller på din ftpserver.
En särskild fördel med programmet är att du kan gå tillbaka till enstaka filer eller grupper av filer. Programmet kan även spara olika versioner
av dina filer det kan vara användbart om du vill återställa en viss version av filen vid ett senare tillfälle. Programmet har 5 olika krypteringsalgoritmer
för att skydda din data vid obehörig åtkomst.

 

Utgivare AceBIT
Storlek 5,18 MB
Systemkrav 98/ME/NT/2000/XP/Vista
Hemsida
http://www.acebackup.com/ 

 

Backup
Fbackup ver. 4.5
Med FBackup kan du enkelt ta en säkerhetskopia för att spara den på din lokalal hårddisk, nätverksenhet eller extern enhet
t.ex. usb-enhet. Du kan säkerhetskopiera både öppna och låsta filer och göra en fullständig backup som inte komprimerar filerna
om du inte vill komprimera dem. FBackup har stöd för ZIP64 (kan skapa säkerhetskopior över 2 GIG) programmet skapar standard
zip-filer och du har även möjligheten att lösenordsskydda din backup. Dessutom är programmet riktigt snyggt. 

 

Utgivare
Storlek 12,5 MB
Systemkrav 2003/2008 Server/2000/XP/Vista/Win7 (32 och 64 bitars)
Hemsida http://www.fbackup.com/
  

 

Backup
Comodo Backup
Comodo har många bra gratisprogram på sin sida brandvägg, antivirus och antispyware som jag skriver om på min säkerhetssida.
Och ett  bra backup program har dom också Comodo Bacup som hjälper dig att enkelt säkerhetskopiera dina filer och spara var
som helst, online, på datorn, nätverk, cd-rw, dvd-rw eller FTP-server. Filerna kan skrivas till en multi-session dvd om det redan finns en
fil med samma namn. Du kan sätta lösenord på filerna, schemalägga körningar av säkerhetskopieringen och spara dem som zip-filer.
Du kan även skicka epost om statusen på din säkerhetskopiering. 

 

Utgivare Comodo
Storlek 18,4 MB
Systemkrav: Windows XP x86 SP2, Windows XP x64 SP2, Windows Server 2003 x86, Windows Server 2003 x64, Windows Vista x86, Windows Vista x64, Windows Server 2008 x86, Windows Server 2008 x64, Windows 7 x86 or Windows 7 x64
Hemsida 
http://backup.comodo.com/

 

Tillbaka

 

Synkronisera och säkerhetskopiera  
GoodSync
Synkroniserar innehållet mellan olika datorer samt synkronisering mot ftp-servrar, Både envägssynkronisering och  tvåvägssynkronisering stöds alla filändringar lagras i en databas för att säkerställa att information inte försvinner när du gör en synkning. Good Sync har stöd för Webdav-servrar (för att på distans arbeta gemensamt), säkerhetsprotokollet ssh. Gratisutgåvan är begränsad till tre jobb och 100 filer.

 

Utgivare Siber Systems Inc

Storlek 5,8 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003 Server/Vista/ Windows 7

Hemsida http://www.goodsync.com/index.html

Ladda ned:

 

Glömt lösenordet för Bios

PCCMOSCleaner ver. 2.0
Har du till exempel själv satt ett lösenordet till Bios och nu glömt av det eller har fått eller köpt en dator där förra ägaren lösenordskyddat bios?
Ta det bara lugnt... PCCMOSCleaner är ett ypperligt program att använda för att ta bort lösenordet och det fungerar utmärkt har vid fler tillfällen
haft stor nytta det. Du tar ned en ISO-fil som du sedan bränner som en image fil på en cd-r skiva med ett brännarprogram som kan bränna ISO till Image

till exempel  IMGBurn eller ISOBurner sedan är det bara att boota upp datorn med skivan se bara till att datorn kan starta från cd det går på många
datorer att ändra startordningen just när du startar kolla på skärmen. Bra guide hur du går till väga finns allt är mycket enkelt.

 

Utgivare PCCMOS.com
Storlek 60 MB ISO-fil
Systemkrav: Support all x86, x86_64 Personal Computers.

Support most BIOS, such as: AWARD, AMI, Compaq, Phoenix, Samsung, IBM, Compaq, DTK, Thinkpad, Sony, Toshiba and so on.
Hemsida http://www.pccmos.com/

 

 

Återskapa e-postlösenordet
Mail PassView v1.70 
Program som tar fram lösenordet som du kanske glömt i Outlook/Outlook Express, IncrediMail, Eudora, Netscape, Mozilla, Yahoo! Mail (via Yahoo! Messenger), Hotmail/MSN Mail (via MSN Messenger), Gmail (via Gmail Notifier, Google Desktop eller Google Talk) och några program till. Stödjer inte programmet ditt epost program prova istället PassWord sniffer som finns på samma sida.

(Vissa antivirusprogram reagerar på Mail Pass View som en trojan men det är en bugg i programmet)

Sidan är en riktig guldgruva av allehanda gratisprogram.

Utgivare Nir Sofer

Storlek 125 kB

Systemkrav Win alla

Hemsida http://www.nirsoft.net/

Ladda ner Scrolla ned nästan till slutet så hittar du nedladdningsfilen.

Ladda hem svensk språkfil


Tillbaka
 

Vad var nu lösenordet?
Messenger Key
Ibland glömmer man helt bort sina lösenord . Med Messenger Key kan du enkelt återfå dina bortglömda lösenord till MSN Messenger, alla versioner av Mirabilis ICQ Lite från ICQ 99 och högre), Google Talk Messenger samt Yahoo Messenger.

Två gratis recoveryprogram till finns på hemsidan (Asterisk key tar fram lösenorden bakom asterikerna =*) och (Encryption Analyser Scannar igenom datorer i ett nätverk efter lösenord)

 

Utgivare Passware

Storlek 456 kB

Systemkrav Win 2000/XP/2003/2008/Vista/Windows 7 (32 och 64 bitars)

Hemsida http://www.lostpassword.com/free.htm

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Avslöja lösenordet under asteriskerna
Asterisk Key 
Asterisk Key är ett program för att avslöja lösenorden bakom asterikerna (när du skriver ditt lösenord i exempelvis Outlooks Express så visas lösenordet med stjärntecken) det här programmen plockar fram dina lösenord i lösenordsfälten i Windows, Asterix Key även på webbsidor, Asterisk key tar även fram inloggnings lösenordet i windows och en massa andra program kolla in deras lista på hemsidan.Snyggt praktiskt och givetvis gratis

 

Utgivare Passware

Storlek 452 kB

Systemkrav Win 2000/XP/2003 -2008 Server/Vista/Windows 7 (32 och 64 bitars)

Hemsida http://www.lostpassword.com/free.htm

 

Nollställ admin-lösenordet
Offline NT Password & Registry Editor

Här lägger jag in ännu ett program för att ta fram lösenord som riktar in sig på administratörs-

lösenordet enbart.

Vem har inte har glömt av lösenordet för sin dator när det är dags att reparera med, till-

exempel boot cd:n där man ska logga in med administratörs lösenordet och man kommer

inte längre än så och man förbannar sig själv att man inte skrev upp lösenordet.

Eller du kanske fått en dator som är lösenordsskyddad och ägaren kommer inte ihåg lösenordet, så finns det ett smart program som fixar det.

Man kan starta upp antingen från en diskett eller CD eller usb och sedan ändrar man eller tar bort lösenordet för administratörskontot.

Programmet som fixar detta Offline NT Password & Registry Editor och fungerar för alla Windowsversioner.

Bra dokumentation om programmet på hemsidan.

 

Utgivare: pnordahl

Storlek 3,59 MB  Bootdisk

Systemkrav NT 3.51, NT 4 (all versions and SPs), Windows 2000 (all versions & SPs), Windows XP (all versions, also SP2 and SP3), Windows Server 2003 (all SPs), Vindows Vista 32 and 64 bit (SP1 also), Windows 7 (all variants).

Hemsida  http://home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd/

Ladda ned: http://home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd/cd080802.zip 
(Gå tilll fliken bootdisk. Scrolla sedan ned en bit på sidan så hittar du nedladdningarna)

Tillbaka

 

Knäck alla slags lösenord i Windows
Cain & Abel 4.9.36

Programmet Cain & Abel är ett säkerhetsverktyg av sällan skådat slag och du
kan med programmet knäcka alla slags lösenord i Windows, allt från lösenord
för e-postkonton till andra användarkonton på datorn till lösenord sparade i
Internet Explorer 7 till att knäcka lösenord för trådlösa nätverk.
Vissa delar av programmet fungerar inte i Windows Vista, däremot
fungerar alla funktioner bra i Windows 2000 och i Windows XP.
Med programmet kan du även knäcka trådlösa nätverk, något att testa
på ditt hemmanätverk för att se om ditt lösenord  är lätt att knäcka.

Ditt antivirusprogram kommer att rapportera programmet som skadlig kod
men ta det lungt allt är i sin ordning programmet är riktigt skadligt för din dator
bara om någon annan placerat det där i skumma syften utan din vetskap.

Observera att de finns två nedladdningar beroende på vilket
operativsystem du har 9x eller Win 2000/NT/XP 

Utgivare:
Storlek 660 kB – 7,41 MB
beroende på vilket operativsystem du har.
Systemkrav win 9X – eller 2000/2003/XP/Vista
Hemsida 
http://www.oxid.it/cain.html
En bra dokumentation om hur du kommer igång finns
här

 

Skapa nya lösenord
SoftFuse Password Generator Free 2.3
Program som genererar lösenord. Programmet klarar att skapa lösenord på upp till tolv tecken, och du kan generera lösenord med både stora och små bokstäver samt siffror. Du skapar snabbt riktigt riktigt svåra lösenord.

Utgivare

Storlek 539 kB

Systemkrav Win 98/ME/NT4/W2K/XP/Vista/7

Hemsida http://www.password-generator.com/password-generator-lite.html

 

Tillbaka

 

Skapa lösenord enkelt klar oktober 2008 
Password Pond 1.0
Med Password Pond kan du snabbt skapa unika och svårknäckta lösenord

Lösenorden kan skapas med både bokstäver, siffror, specialtecken och ord från en ordlista du själv skapar. Du kan även kopiera lösenordet till klippbordet och klistra in den i något annat program.

 

Utgivare: Crave Worldwide

Storlek: 746 kB

Systemkrav: Win XP /2000/2003/

Hemsida: http://www.craveworldwide.com/passpond.html (Sidan existerar inte längre så nedladdningen sker från brothersoft.com

 

Hantera lösenord säkert
Security 1.2
Alla vill vi hantera våra lösenord säkert. Security är ett program som hanterar dina lösenord genom att koda dem med hjälp av ännu ett lösenord. Det erbjuder en tillräckligt bra säkerhet för att användas för enklare syften och trädstrukturen är mycket bra.

 

Utgivare Horst Schmidt Software KEG

Storlek 709 kB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP

Hemsida http://www.schmidtsoft.com/software/security/security_en.htm

Ladda ner

 

Tillbaka

 

Sniffa fram dina egna lösenord
SniffPass 1.12
En sniffer brukar normalt associeras till ett program som bevakar nätverkstrafiken som passerar in och ut ur ditt nätverkskort - även den som inte är avsedd för dig (det finns faktiskt sådan). SniffPass är dock ett program som bara snokar på dig själv. SniffPass är ett verktyg som avlyssnar nätverkstrafiken som passerar in och ut via ditt nätverkskort och fångar upp lösenord som passerar genom ditt nätverkskort, och visar dem på skärmen direkt.För visst har du säkert någon gång råkat ut för att du har glömt ditt lösenord till någon webbsajt eller ftp-server efter att du angett att de program du använder själva ska minnas det.

Då kommer Sniffpass till sin rätt. 

SniffPass kan fånga upp lösenord i följande protokoll: POP3, IMAP4, SMTP, FTP, och HTTP och enkelt plocka fram dina bortglömda lösenord åt dig igen!
OBS.Läs igenom sidan noga innan du laddar ned.

 

Utgivare NirSoft Freeware |

Storlek 110 kB

Systemkrav Win 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista med servicepack1 /Windows 7

Hemsida http://www.nirsoft.net/utils/password_sniffer.html   

 

Återskapa dina förlorade filer.

Pandora Recovery 2.1.1
Pandora Recovery är ett kraftfullt verktyg som du  kan anvbända för att göra ett försök att återskapa dina förlorade filer. Det handlar inte om de filer som hamnat i papperskorgen, utan dem du raderat permanent. Du kan bläddra,söka,förhandsgranska och återställa filer utgå från NTFS och FAT-volymer,även flash-hårddiskar och minneskort. Programmet klarar till och med i vissa fall att återställa filer efter en formatering. Se bara till att du har en backup på dina övriga viktiga filer innan du använder programmet för säkerhets skull.

 

Utgivare Pandora

Storlek 3,12 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003 Server/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.pandorarecovery.com/

Ladda ner

Tillbaka

 

Radera svårborttagna filer
DelAny 2.1
25 Kb stort! kan det vara något? Jodå, det är ju inte storleken det hänger på!
Har du en eller flera filer på din dator som du inte lyckas radera?
DelAny kan hjälpa dig bli av med den krånglande filen med hjälp av tre olika angreppssätt för attförsök bli kvitt den krånglande filen. Dels kringgår den filrättigheterna i NTFS-filsystemet, men den försöker också stänga ner allt användande av filen och om det inte skulle vara nog så kommer programmet att schemalägga en radering vid nästa omstart av datorn.
 

Utgivare Dâvis Moðenkovs

Storlek 25,1 kB

Systemkrav Win Alla

Hemsida http://seconfig.sytes.net/delany/

 

Bli av med låsta filer
Unlocker 1.9.0 (Svenska menyer)
Har du också råkat ut för dessa felmeddelanden från Windows när du försöker att ta bart en fil; ”Åtkomst nekad” – ” Källan eller målfilen används” -  ” Filen används av ett annat program eller användare” -  ”Kontrollera att disken inte är full eller skrivskyddad och att filen inte används”,  känns det igen?

Ett enkelt  program som du kan pröva, ” om det inte funkade med ”DelAny” här ovan är Unlocker är ypperligt bra för att försöka ta bort filer som vägrar avinstallera sig i windows.

När jag testade på en mapp som jag hade på min dator och som totalvägrade att avinstallera sig så fixade programmet det med bravu. Godkänt.

 Efter att programmet är installerat behöver du bara högerklicka på den krånglande filen och välja "Unlocker" sedan väljer du vad du vill göra med filen under menyn ”Aktion”.

 

Utgivare Cedrick Collomb

Storlek 992 KB

Systemkrav Win 2000/XP/2003/Vista

Hemsida är nedstängd nedladdning sker från download.cnet.com

 

Tillbaka

 

Återfå raderade filer
FreeUndelete
FreeUndelete är ännu ett program som jag rekommenderar av program som kan hjälpa dig att återskapa raderade filer,  det stödjer båda de vanliga Windows-filsystemen NTFS och FAT32. Gränssnittet är lätthanterligt och raderade filer kan sorteras efter deras möjligheter att bli återskapade.

Det finns massvis av recoveryprogram för alla möjliga program på deras sida att ladda ned, men alla är betalprogram men en demoversion kan man ladda ned för att prova.

Utgivare Recoveronix Ltd

Storlek 929 kB

Systemkrav NT/2000/XP/2003 Server/2008 Server/Vista  Filsystem: NTFS 1.0, NTFS 2.0, FAT32, FAT16

Hemsida http://www.officerecovery.com/freeundelete/index.htm 

Ladda ner

 

Återfå raderade filer
Restoration 2.5.14
Har du av misstag tömt Papperskorgen när den innehöll viktiga filer som du egentligen ville ha kvar? Eller raderat filer genom att hålla nere shift så dom inte hamnar i papperkorgen, och nu ångrat dig?

Restoration kan enkelt återskapa raderade filer - om du inte har använt datorn mycket sedan filen raderades. Restoration kan även radera filer så att de inte kan återskapas om du vill det.

Utgivare: Brian Kato

Storlek: 163 kB

Systemkrav: 95/98/Me/NT/2000/XP

Hemsida:  http://www3.telus.net/mikebike/RESTORATION.html
Ladda ner

Tillbaka

 

Återfå raderade filer
Undelete plus
2.92

är ett av det bästa program som jag provat det hittar allt vad den ska plus att programmet är lätt att förstå sig på. Programmmet har ganska få funktioner men gör ändå det lätt att återställa filer med ett par klick.
Undelete plus kan hitta hela mappar och spara dom i nya mappar så du får en bra överblick vad som har räddats och när.
Kan även återställa bilder från digitalkamerans minne som Compactflash, Smartmedia, Multimedia, och Secure digitals card.
Finns även som portable version som du kan köra från ditt usb-minne.

Programmet som annars kostar ca 30 dollar ges ut gratis en period. 

För att sådana här återställnings program ska jobba effektivt och för att unvika att inte skriva över filerna du vill rädda

från hårddisken rekommenderar jag att du installerar programmmet innan skadan är skedd då minimerar du risken
att programmet skriver över de filer du vill rädda.
Kom ihåg att  INTE installerar andra program eller använda datorn, det för att minimera risken att dina filer ska skrivas över
och bli omöjliga att återställa. Samt att du sparar resultatet på ett annat media som till exempel en extern hårddisk eller usb-minne.
Aldrig på den enhet du försöker att rädda filerna ifrån.
Skulle de inträffa att du har raderat filer och inte har hunnit installerat programmet kan du plocka ur din hårddisk och koppla
ihop den med en annan dator där du installerat ditt återställningsprogram.

 

Utgivare FdrLab

Storlek 1.07 MB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/2003/XPVista

Hemsida http://www.undelete-plus.com

Ladda ner

 

Program för att rädda dina digitalbilder
PC Inspector Smart Recovery 4.5

PC INSPECTOR™ smart recovery är programmet, som blixtsnabbt återskapar Dina semester-bilder, när Du oavsiktligt råkat ta bort dem. Återskapar från Flash Card™, Smart Media™, IBM™ Micro Drive, SONY Memory Stick™, Multimedia, Secure Digital Card och alla övriga lagringsmedia för kamera. Det spelar ingen roll, om Du har sparat foton, video eller audio. programmet återskapar lätt Dina förlorade eller raderade uppgifter.

För att återskapa filerna från mediat behöver Du endast en avläsare (Card-Reader / Writer) - PC INSPECTOR™ smart recovery läser bara av (READ ONLY) från Ditt medium. Därigenom garanteras att inga förändringar genomförts i Ditt medium. Med hjälp av en metod, som utarbetats av CONVAR ooch som blir patenterat inom kort, avläses uppgifterna där de blivit lagrade. Video- och audiofilerna sparas direkt i den förteckning, som Du angett.

* PC INSPECTOR™ smart recovery klarar av följande bildformat: .jpg, .tif, .amr, .bmp, .gif, Canon .crw , Fuji .raf , Olympus .orf (E-XX), Olympus .orf (C5050), Kodak .dcr, Minolta .mrw, RICOH .raw, Nikon .nef (D1H/D1X), Nikon .nef (D2H/D2X), Nikon .nef (E5000/E5700), Sigma - Foveon .x3f, mp4, QuickTime .mov (Konica Minolta). Även videofiler i formatet .avi, QuickTime .mov och audiofiler i .wav, .dss-format kan återskapas.

Utgivare: Convar

Storlek 6,09 MB

Systemkrav 95/98/Me/NT/2000/XP

Hemsida: http://www.convar.com/

Ladda ned

Tillbaka

 

Program för att rädda dina digitalbilder
Zero assumption digital image recovery 9.0
Ännu ett program för att rädda filer raderade av misstag från digitalkameran och minneskort.det söker igenom den
enhet du anger efter specefika filtyper.
Ingenting annat än bildfilereftersöks, men om de finns på ditt minneskort så hittas de, raderade eller inte.
Alla funna bilder återställs automatiskt och sparas på din hårddisk. Det här är ett program som är mycket lätt att använda.
OBS gratisversionen finns nu mera inbakad i ZAR 8.0 fullversionen men gratisversionen fungerar som förut. När du startar upp programmen så har du en flik som heter Image recovery (free) använd den för att återställa filer.

Klarar att återställa följande filer=

GIF

JPEG

TIFF

CRW - Canon RAW data

MOV - QuickTime movie

WAV - Waveform audio

CR2 - Canon CR2 RAW format

 

Utgivare Zero Assumption Software

Storlek 3,68 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003/Vista/Windows 7
Stöder filsystemen FAT 12/16/32 samt NFTS och dos.

Hemsida: http://www.z-a-recovery.com/digital-image-recovery.htm
Ladda hem http://www.z-a-recovery.com/zar84setup.exe 

Här finns en lista på kompatibla kameramodeller.

 

För att sådana här återställnings program ska jobba effektivt och för att unvika att inte skriva över filerna du vill rädda

från hårddisken rekommenderar jag att du installerar programmmet innan skadan är skedd då minimerar du risken
att programmet skriver över de filer du vill rädda.
Kom ihåg att  INTE installerar andra program eller använda datorn, det för att minimera risken att dina filer ska skrivas över
och bli omöjliga att återställa. Samt att du sparar resultatet på ett annat media som till exempel en extern hårddisk eller usb-minne.
Aldrig på den enhet du försöker att rädda filerna ifrån.
Skulle de inträffa att du har raderat filer och inte har hunnit installerat programmet kan du plocka ur din hårddisk och koppla
ihop den med en annan dator där du installerat ditt återställningsprogram.

Desktop-verktyg

Ändra XP inloggnings bild 
Logon Loader 3.0

Ändra enkelt till din egen bild vid inloggning i Windows XP. Visst går det att fixa det i xp med lite jobb men Logon Loader gör det mycket smidigare, välj bara vilken bild du vill ha i programmet och sedan är det fixat! Du kan även ställa in så att en ny bild laddas slumpmässigt varje gång du startar Windows.

 

Utgivare Daniel Milner

Storlek 312 kB

Systemkrav Windows XP, Microsoft NET Framework
Ladda ned

http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Logon-Loader.shtml

 

Sätt färg på dina mappar.
Folder marker 1.4 free

Här är ett program som jag använt en längre tid men av någon konstig anledning inte tipsat om det här på gratisebra.
Foldermarker 1.4 free heter gratisversionen och med det programmet kan du sätta färg på dina mappar så dom blir lätta och hitta, och ser ditt skrivbord ut som mitt med gula mappar överallt
ja, då kommer du att få användning av detta program. Programmet finns i 3 versioner 2 betal och en gratisversion
Obs när du tagit ned och installerat så vill programmet uppdatera sig till en nyare version.
Men gör inte det om du bara vill ha gratisversion annars får du istället en tidsbegränsad betalversion nedladdat.
 

Utgivare

Storlek 0.9 MB

Systemkrav 98/Me/NT/2000/XP/2003/Vista (x32)

Hemsida http://www.foldermarker.com/download.php

 

Tillbaka

 

Radera installerade säkerhetsprogram fullständigt.
AppRemover ver 2.2.9.2
är ett specialistverktyg som gör det möjligt att ta bort installerade säkerhetsprogram från ett flertal tillverkare. Ett problem när man ska avinstallera antivirus, antispyware och brandväggar, är att de kan vara svåra att avinstallera och oftast lämnar filer kvar som i sin tur ger det nya programmet problem. Ta till exempel Norton program som pockar på att det fortfarande ligger installtionsfiler kvar trots att man avinstallerat den för att lägga in den nya versionen,tungt. Men många antivirus och andra säkerhetsprogram har på sina sajter sina egna speciella avinstallationsprogram som man kan använda sig av för just deras program. Men fördelen med AppRemover är att den kan radera ett flertal säkerhetsprogram.
Några av de mest använda produkter som stöds av AppRemover är - avast!
Antivirus Professional, Anti Spyware, AVG Anti-Virus, Antivir Personal, eTrust Antivirus, clamWin, F-Secure Internet Security, Kaspersky Anti-Virus, Lavasoft Ad-aware, McAfee Total Protection, Microsoft Live OneCare, Panda Antivirus, Norton AntiVirus 2009, Trend Micro PC-Cillin Internet Security Antivirus Professional Anti Spyware, AVG Anti-Virus, AntiVir Personal, eTrust Antivirus, ClamWin, F-Secure Internet Security. 

Utgivare
Storlek 5,71 MB
Systemkrav Win 2000/2003/XP (32 / 64 bit), Vista (32 / 64 bit), 2008, Win 7 (32 / 64 bit)
Hemsida
http://www.appremover.com/

 

 

Avinstallera program
Revo Uninstaller 1.91
Ett bättre avinstallations program och en ersättare till Windows vanliga "Lägg till eller ta bort program". Och som på ett mycket bättre sätt avinstallerar program utan att lämna rester kvar i systemet med något som kallas "Hunter mode". Du kan även välja att ta bort historik i webbläsare, Office med mera. Finns även i en portabel version för ditt usb-minne

 

Utgivare VS Revo Group

Storlek 2,25 MB

Systemkrav Win 2000/XP/2003 Server/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.revouninstaller.com/

 

Avinstallera bättre
Absolut Uninstaller
2.8
Windows   ”Lägg till ta bort program” avinstallerar inte program ordentligt utan de blir ofta kvar en hel del skräpfiler av det ursprungliga programmet.

Absolut Uninstaller däremot tar däremot bort alla de filer som tillhör programmet på rätt sätt.

 

Utgivare Glary Soft

Storlek 3,62 MB

Systemkrav Win 98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista/Windows 7

Hemsida  http://www.glarysoft.com/au.html

Tillbaka

 

Alternativ avinstallerare
ZSoft Uninstaller 2
.5
Windows XP:s funktion för avinstallation av program är inte de snabbaste och bästa och har sina nackdelar. Ett bättre alternativ är programmet ZSoft Uninstaller som är mycket snabbare, och bättre. Om ett program av någon anledning till exempel inte går att avinstallera kommer det ligga kvar i listan.. ZSoft löser detta, och kan även också plocka bort registernycklar till program som redan är avinstallerade, programmet har en egen installationsanalyserare som analyserar vad ett installationsprogram gör och du kan sedan avinstallera programmet enkelt.

Finns översatt tilll svenska av Åke Engelbrektson

Utgivare ZSoft Software

Storlek 1.17 MB

Systemkrav Win XP/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.zsoft.dk/index.php?goto=software_details&prog_id=4 

Ladda ner

 

Alternativ till lägg till ta bort program
Safarp 0.5
Upplever du alternativet ” lägg till ta bort program” som onödigt slö  att generera hela listan över installerade program kan ta över en halvminut (känns ibland som en evighet) om man har många program. Detta beror på att Windows också samlar in information om hur mycket plats ett program ockuperar. Så om du tröttnat på windows inbyggda så är det läge att använda programmet Safarp i stället och som visar dina program på ett ögonblick.

Utgivare Romain Vallet

Storlek 130 kB

Systemkrav 2000/XP/2003/Vista

Hemsida http://wistinga.online.fr/safarp/

Tillbaka

 

Sandboxie v 3.52
Testa fullversionen i 30 dagar sedan går fullversionen ned till gratisversionen med begränsad funktionalitet.

Trött på att hantera mindre seriösa program, spionprogram och sabotageprogram?

Ibland är det uppenbart att ett program som kommer i e-posten är olämpligt att köra, ibland är det inte lika självklart. Sandboxie är ett verktyg som låter dig köra valfria program i en speciellt avskiljd miljö i datorn, så att inget av det programmen gör skrivs till datorns hårddisk, utan enbart till den skyddade sandlådan. Ett bra användningsområde för Sandboxie kan vara att köra webbläsaren i sandlådan så att inga spionprogram eller annat som laddas hem till datorn när du surfar verkligen sparas på riktigt. Eller så kan du testa verktygsrader, webbläsartillägg eller vad som helst i Sandboxie och om allt verkar lugnt är det bara att installera om det utanför sandlådan och köra det på riktigt.

 

Utgivare Ronen Tzur

Storlek 1.8 MB

Systemkrav 2000/XP/2003/Vista/Win7 (32-bit) Only.

Hemsida http://www.sandboxie.com/

 

Tillbaka

 

Supermultiverktyg
Wizmo
1.0
Programmet Wizmo är ett mycket litet och helt underbart och oumbärligt  program. Du kan med olika kommandoalternativ få Wizmo bland annat att stänga av datorn, starta om, öppna cd-läsaren, kontrollera skärmsläckare och ljudvolym. Skapa genvägar för att exempelvis starta om datorn eller justera volymen till en viss nivå. Ett superb program. Läs mer om programmet på hemsidan, jag tror du blir nöjd.

Kolla även i övriga gratisprogram ett som verkar intressant är Shoot the Messenger att kunna helt slå av och på Windows Messenger.

 

Utgivare Steve’s

Storlek 38 kB

Systemkrav

Hemsida http://www.grc.com/wizmo/wizmo.htm

 

Fresh UI 8.68
är ett program för att finjustera Windowsinställningar,alltifrån användargränssnitt till hårdvaruinställningar.
Programmet är lättanvänt och även väldigt utförligt: du får verkligen veta hur varje inställning påverkar systemet.
En enkel registrering krävs på deras hemsida. Annars kan du klicka på ”ladda ned” här under
så laddas filen ned från download.com istället och du slipper registreringen.

 

Utgivare Fresh devices

Storlek 1,47 MB

Systemkrav Win 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista/Windows 7

Hemsida: http://www.freshdevices.com/

Ladda ned

 

Tillbaka

 

Håll koll på programmen
Analogx DLL Archive 1.01

Bra verktyg som håller reda på systemets dll-filer och vilka du kan ta bort när du avinstallerar program.

 

Utgivare: Analogx

Storlek 345 kB

Systemkrav: Win 98/ME/NT/2000/XP/Vista/Win7

Hemsida: http://www.analogx.com/contents/download/system/dllarch.htm

 

Nästan 100 gratis program på en skiva.

TTCS OSSWIN CD  v1.99i uppdaterad 10 September 2010.
är en samling nyttiga gratisprogram samlade på en cd-skiva.
Du laddar ned en ISO-fil, som du bränner till en CD-skiva ca 700 MB.
Programmen är kategoriserade i skrivbordsapplikationer,
inlärning, spel, grafik, internet, server, ljud och video samt verktyg.
Några av de mer kända programmen som finns med är:
UltraVNC v1.0.8.8.2, Tux Paint 0.9.21, Tux Racer 0.61a,  OpenOffice, FolderSize 7-Zip,VideoLAN 1.1.4, Celesta, GIMP 2.6.10, Firefox, Audacity, VirtualDub, FileZilla, TrueCrypt och TaskSwitchXP 2.0.11 för att nämna några.

Utgivare

Storlek 695 MB ISO-fil som bränns ut med till exempel gratisprogrammet IrfraRecorder

Systemkrav Win 2000/XP/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.ttcsweb.org/osswin-cd/#download
Ladda ned
Här finns en lista över alla programmen som finns på skivan

Tillbaka

 

Alternativ "print screen"
Purrint.

När du trycker på PrintScreen-tangenten på tangentbordet för att till exempel kopiera en bild från skrivbordet så måste du sen öppna ett program oftast Paint för att klistra in bilden.
I programmet Purrint får du istället välja om du vill spara det som en fil (bmp, png, jpg, gif), eller skriva ut skärmbilden på skrivaren.
Smidigt.

Utgivare

Storlek 174 kB

Systemkrav Win Alla från Win95 till Win7

Hemsida http://www.bcheck.net/apps/
Ladda ned

 

Ett nytt verktyg från Symantec ersätter och förbättrar UAC i Vista

Norton UAC Replacement Tool

UAC eller kontroll av användarkonton har blivit ett stort irritationsproblem för många användare av Vista det är visserligen en bra säkerhetsfunktion men kan upplevas som mycket störande när man blir tvingad att godkänna samma program om och om igen.
Symantec har släppt ett verktyg (Norton UAC Replacement Tool) som gör att du bland annat kan godkänna UAC-prompter en gång för alla för dom program som kräver det.
Programmet är än så länge i en beta version när detta skrivs och Symantec håller på att samla in information från användare.

 

Utgivare

Storlek 1,12 – 1,55 MB beroende på om du har x86 eller x64 bitars operativsystem

Systemkrav Vista x86 och x64

Hemsida http://us.norton.com/theme.jsp?themeid=labs_uac&header=0&depthpath=0

 

Tillbaka

 

Så undviker du tangetbordsloggning
Neo´s Safekeys v
3
Här är ett kanonprogram för dig som är tvungen att använda andra datorer än din egen ibland.
Risken med att använda en offentlig dator är att det kan vara så att någon har installerat ett program som loggar allt som du skriver in via tangentbordet, såsom lösenord och/eller andra privata uppgifter. För att undvika risken att få dina lösenord loggade kan du använda programmet Neo´s Safekeys som gör att du får upp ett virtuellt tangentbord på skärmen. Med hjälp av detta kan du klicka på tangenterna med musen vilket innebär att det loggande programmet inte kan se vad du skriver.

Finns även en portabel version för usb-minne.

Utgivare

Storlek 677 kB (Den portabla versionen är på 91,2 kB)

Systemkrav Win Alla

Hemsida http://www.aplin.com.au/?page_id=246

 

Kryptera dina filer
Androsa Fileprotector 1.4.4
Androsa Fileprotector är ett program som krypterar dina filer och som är väldigt enkelt att använda. Välj bara filen, krypteringsmetod och låt sedan datorn kryptera.

Finns även i en portabel version för ditt usb-minne

Svensk språkfil finns att ladda hem.

 

Utgivare

Storlek 1,88 MB

Systemkrav Win 2000 (Service pack 4 )/ XP (Service pack 2 ) Server 2003/Vista (All versions) Windows 7

Hemsida http://www.androsasoft.net/

Ladda ner http://www.androsasoft.net/download.htm

Tillbaka

 

Ändra kör-kommandot
Path 2.0.0
Byt ut Windows "Kör"-menyn, med ett effektivare program för att komma åt alla delar av ditt system på ett smidigare och snabbare sätt du får möjligheter till egna menyer direkt från kör, snabbkommandon och desktopmeny.

 

Utgivare Xtort.net

Storlek 522 kB

Systemkrav Win 2000/XP

Hemsida http://www.xtort.net/xtort-software/path/

 

Snabba programstarter med Keybreeze
Keybreeze Basic 3.6
Keybreeze är ett program som kan fixa så att det bland annat går snabbare att starta dina program. Genom att trycka ned en förvald snabbtangent och skicka in namnet på det program du vill starta eller den fil du vill komma åt, så aktiveras programmet.

Det går att installera och köra ifrån ett usb-minne Väl Extract istället för Install.

 

Utgivare Boletrice

Storlek 3,4 MB

Systemkrav Win NT/2000/XP/Vista/Windows 7

Hemsida http://www.keybreeze.com/ 

Tillbaka

 

Skapa proffsiga installationsprogram
Inno
Setup 5.4.0
Behöver du ett bra installationsprogram så ska du titta närmare på Inno Setup med det kan du skapa egna självinstallerade exe-filer, som förser användaren med en professionell och lättanvänd installationsprocedur.

 

Utgivare Jordan Rusell

Storlek 1,574 kB Filnamn isetup-5.4.0.exe

Systemkrav Win 95,98,Me,2000,2003,2008,XP,Vista, Windows 7

Hemsida http://www.jrsoftware.org/isinfo.php

Ladda ner

 

Trixa upp prestandan på grafikkortet
aTuner 1.9.85.18048
Ett bra verktyg för att förbättra inställningarna på grafikkort från GeForce, Quadro och Radeon. Programmet är enkelt att komma igång med och känner automatiskt av vilken hårdvara och drivrutin du använder.

 

Utgivare Arne Seifert

Storlek 677 kB

Systemkrav Win 2000/XP

Hemsida http://www.3dcenter.org/3dtools/atuner

Tillbaka

 

Copyright © 2005-2011 Gratisebra.com All rights Reserved.