Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

Frågor och svar om
Pc problem

Kolla även in sidan  PC-Tips

"Använd  sökfunktionen här ovan för att hitta det du letar efter.
Exempelvis letar du efter "hur kan man se dolda mappar"
så behöver du bara söka på till exempel ordet mappar. Så dyker alla
ord upp om det ämnet."

 

Hur stoppar man Microsofts automatiska felrapportering?
Fråga: Hur gör man för att ta bort Microsofts automatiska felrapportering i Windows XP?

Svar:
Börja med att klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och sedan på System. Öppna fliken Avancerat. Klicka på Felrapportering och markera Inaktivera felrapportering. Klicka på Ok.

 

Behålla öppnade mappar vid användarväxling?
Fråga:
Kan man på något sätt behålla de olika mappar som man redan öppnat när man växlar användare och sedan går tillbaks?
Svar: Börja med att öppna en valfri mapp i Utforskaren. Klicka på menyn Verktyg och välj sedan Mappalternativ. Öppna fliken Visning. Markera alternativet Återställ tidigare mappfönster vid inloggning. Klicka på Ok.

 

Hur får man webbsidorna att ladda snabbare?
Fråga:
Finns det något bra tips på hur man får en seg dator med Internet Explorer att ladda webbsidor snabbare?
Svar: Ett sätt att öka hastigheten på laddningen av vissa sidor är genom att inaktivera ljud och bilder. Öppna Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Internet-alternativ. Öppna fliken Avancerat och ta bort markeringarna vid de alternativ som inte känns helt nödvändiga, exempelvis Spela upp ljud i webbsidor. Avsluta med att klicka på verkställ.

 

Hur byter man till vänsterfattad mus?
Fråga:
Hur byter man knapparna på musen så att den passar vänster hand?
Svar:
Prova följande sätt. Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Skrivare och annan maskinvara och därefter på Mus. Öppna fliken Knappar. Markera alternativet Växla primära och sekundära knappar. Klicka på Verkställ.

 

Hur tar man bort visningen av vanliga aktiviteter i mappfönster?
Fråga:
Hur tar man bort visningen av informationen som visas på kanten av mappfönstret (Aktiviteter, Platser etc.)?
Svar:
Öppna Kontrollpanelen och Klicka på Utseende och teman och välj därefter Mappalternativ. Öppna fliken Allmänt och klicka på Använd standardmapparna för Windows. Klicka på Verkställ.

 

Hur ändrar man känsligheten för "mouse over"?
Fråga:
När man aktiverar objekt genom att vila med muspekaren över det så tar det lite väl lång tid, hur ställer man in känsligheten för mouse over-funktionen?
Svar: Det går att ändra med hjälpprogrammet Tweak UI. Öppna det och välj Mouse och sedan Hover. Ställ där in hur lång tid som pekaren ska vila på ett objekt, det går att testa responsen på sidan. Tweak UI kan hämtas på:
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

Hur gör man en egen omslagsbild till en mapp?
Fråga:
Hur gör man för att lägga in en egen bild som "omslag" för en mapp i Windows XP?

Svar:
Högerklicka på mappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Anpassa. Klicka på knappen Välj en bild. Bläddra till bilden, markera den och klicka på Öppna. Klicka på Verkställ.

 

Hur tar man bort auto-kompletteringar?
Fråga:
Hur tar man bort alla auto-kompletteringar till webbplatser som Windows och Internet Explorer lagrar?
Svar:
Börja med att öppna Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Internet-alternativ. Öppna fliken Innehåll och klicka på knappen Komplettera automatiskt. Klicka på Rensa formulär.

 

Uppdateringar via Windows Update även om tjänsten är avstängd?
Fråga:
Går det att använda programmet Windows Update även om den automatiska tjänsten är avstängd på datorn?
Svar: Ja. Börja med att klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Lägg till eller ta bort program och klicka sedan på Lägg till nya program. Klicka på knappen Windows update.

 

Hur ändrar man Kbit/s vid bränning i Media Player?
Fråga:
När man bränner musik på en cd från Windows Media Player så är det inte alltid alla låtar får plats på en vanlig cd-skiva. Hur ställer man in för att ändra hur många Kbit/s som musiken har så att fler låtar kan rymmas?
Svar: Börja med att öppna Windows Media Player, klicka på menyn Verktyg och välj där Alternativ. Öppna fliken Kopiera musik. Vid Ljudkvalitet går det att ändra kvalitetsinställningen. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur tar man bort understrukna
Fråga:
Normalt sett så är länkar på webben understrukna när man använder Internet Explorer. Hur ställer man in programmet så att det inte visas annat än när man faktiskt pekar på en länk?
Svar:
Börja med att klicka på menyn Verktyg i Internet Explorer. Klicka sedan på Internet-alternativ och öppna därefter fliken Avancerat. Markera alternativet Aldrig vid Stryk under länkar och klicka sedan på knappen Verkställ. Den här inställningen fungerar dock inte på alla webbsidor.

 

Enkelklick för att öppna mappar?
Fråga:
Om man använder Windows XP, hur ställer man då in så att mapparna på datorn kan öppnas genom att klicka en gång istället för två?
Svar: Börja med att klicka på Start-knappen, välj Alla program och sedan Utforskaren. Klicka på menyn Verktyg och välj där mappalternativ. Öppna fliken Allmänt och markera alternativet Enkelklicka för att öppna. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur tar man bort onödiga program?
Fråga:
Har upptäckt att vissa av komponenterna på Windows XP inte används och egentligen skulle kunna försvinna från datorn för att inte ligga och ta upp onödig plats på hårddisken. Hur avvecklar man enklast de olika inbyggda programmen som ändå inte används?
Svar:
Den vanliga vägen för att ta bort installerade komponenter är via tjänsten Lägg till eller ta bort program. Börja med att öppna Kontrollpanelen och klicka där på Lägg till eller ta bort program. Markera det program som ska tas bort i listan och klicka på knappen Ta bort.

 

Hur lägger man stora fönster framför aktivitetsfältet?
Fråga:
Trots att ett fönster öppnas i fullskärm så ligger aktivitetsfältet för, hur får man det att ligga under det öppnade fönstret så att bara fönstret syns?

Svar:
Börja med att högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Öppna fliken Aktivitetsfältet. Ta bort markeringen vid Visa alltid aktivitetsfältet överst. Klicka på Verkställ.

 

Hur markerar man enstaka bokstäver i Wordpad?
Fråga:
Om man använder Wordpad och vill markera text så fungerar det på vanligt sätt men ett problem uppstår när man ska markera enstaka bokstäver inom ett ord, ibland fungerar det men ibland så hoppar det till så att programmet markerar hela ordet. Hur löser man det?
Svar:
Prova följande inställning. Börja med att klicka på menyn Visa och välj Alternativ. Öppna fliken Alternativ och ta bort markeringen vid Automatisk ordmarkering.

 

Hur får man kommandotolken på hela skärmen
Fråga:
När man öppnar upp DOS (kommandotolken) från Windows XP så är det i ett litet fönster, hur gör man för att få upp det över hela skärmen?
Svar:
För att visa i fullskärmsläge räcker det med att trycka på Alt + Returtangenten, samma kommando används för att hoppa tillbaka till normalt visningsläge.

 

Hur öppnar man startmenyns undermenyer med klick?
Fråga:
Går det att korrigera inställningen hos Windows XP så att undermenyer som finns på startmenyn inte öppnas så fort man bläddrar förbi dem med musen, det vore att föredra att kunna klicka när en undermeny ska öppnas inom startmenyn.
Svar: Testa följande. Högerklicka först på Start-knappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Start-menyn och klicka på knappen Anpassa. Öppna fliken Avancerat och ta bort markeringen vid Öppna undermenyer när jag pekar på dem med musen. Klicka sedan på Ok och på Ok igen.

Hur pausar man en regel i Outlook Express?
Fråga:
Hur gör man om man har flera olika regler för e-post i Outlook Express och vill ställa en av dem på paus för att kunna återställa den vid ett senare tillfälle?

Svar:
Börja med att öppna menyn Verktyg i Outlook Express. Välj Regler för meddelande och klicka på E-post. Ta bort markeringen vid den regel som ska pausas och sätt sedan tillbaka markeringen när den ska startas igen. Avsluta med att klicka på Ok.

 

Hur tar man bort rapportering av fel till Microsoft?
Fråga:
Hur gör man för att stoppa meddelandet om felrapportering som dyker upp ibland där Microsoft vill att man skickar en rapport till dem?
Svar:
Börja med att klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och välj sedan System. Öppna fliken Avancerat och klicka på Felrapportering. Markera alternativet Inaktivera felrapportering. Klicka på Ok och sedan Verkställ.

 

Hur bygger man ett eget energischema?
Fråga:
Hur gör man för att skapa ett eget skräddarsytt energischema i Windows XP?
Svar:
Börja med att öppna Kontrollpanelen och välj där Prestanda och underhåll följt av Energialternativ. Ställ in de egna energialternativen. Klicka sedan på knappen Spara som. Välj ett namn för Energischemat och klicka på Ok. Klicka på Verkställ.

 

Mer utrymme för besökta webbsidor i Internet Explorer?
Fråga:
Hur gör man om man vill få mer utrymme för besökta webbsidor i Internet Explorer så att de kan öppnas utan uppkoppling?
Svar: Börja med att öppna Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Internet- alternativ. Öppna fliken Allmänt och välj Inställningar under rubriken Tillfälliga Internet-filer. Ändra storleken för de temporära internetfilerna och klicka på Ok.

 

Smart system för att döpa om många filer?
Fråga:
Det ska finnas en smart lösning i Windows för att döpa massor av filer till samma namn följt av nummerordning utan att man behöver skriva in det en och en, kan ni förklara hur?
Svar: Öppna mappen med filerna och markera alla som ska döpas. Högerklicka på dem och välj Byt namn. Skriv in namnet i den första rutan som nu är markerad så ändras resten automatiskt.

 

Hur aktiverar man Clear Type?
Fråga:
Hur aktiverar man Clear Type på en dator med Windows XP Pro?
Svar: Klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Öppna Utseende och teman och därefter Bildskärm. Öppna fliken Utseende och klicka på knappen Effekter. Se till att Använd följande metod för att utjämna kanterna på skärmteckensnitt är markerat och välj sedan Clear Type. Klicka Ok och sedan Verkställ.

 

Hur mycket komprimerar Winzip?
Fråga:
Hur får man reda på hur mycket som bantats i en fil som blivit komprimerad i Winzip?
Svar: Börja med att öppna zip-filen i Winzip. Klicka på menyn File och välj Properties så visas hur många procent som komprimerats.

 

Hur låser man och låser upp aktivitetsfältet?
Fråga:
Hur bär man sig åt för att låsa och låsa upp aktivitetsfältet?
Svar: Högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och ta bort markeringen vid Lås aktivitetsfältet för att låsa upp och sätt dit markeringen för att låsa aktivitetsfältet.

 

Hur gör man Internet Explorer till standardbrowser?
Fråga:
Om man har installerat en ny webbläsare istället för Internet Explorer men nu vill ha tillbaka Explorer som standardbrowser, hur gör man då?

Svar:
Öppna Kontrollpanelen och klicka på Lägg till eller ta bort program. Klicka på Ange programåtkomst och standardprogram. Markera alternativet Anpassa och klicka på pilen längst ut till höger. Välj Internet Explorer vid alternativet Välj standardwebbläsare. Klicka på Ok.

 

Hur lägger man in fler nätradiostationer i Windows Media Player 10?
Fråga:
Hur gör man för att lägga in ytterligare radiostationer från webben i Windows Media Player 10?
Svar:
Börja med att öppna Media Player och klicka på Guide. Klicka på menyn Radio i det nya fönstret som öppnas och klicka sedan på länken Radio tuner. Skriv in ett sökord eller sök bland de genrer som anges. Markera stationen som ska läggas till och klicka sedan på Lägg till i Mina stationer.

 

Hur får man datorn att komma ihåg tidigare öppnade mappar?
Fråga:
Finns det något sätt för datorn att komma ihåg vilka mappar som var öppnade förra gången datorn användes så att de öppnas automatiskt?
Svar: Börja med att öppna Utforskaren. Klicka på menyn Verktyg och välj mappalternativ. Öppna fliken Visning. Markera alternativet Återställ tidigare mappfönster vid inloggning. Klicka på Verkställ.

 

Hur ändrar man utseendet på en mappikon?
Fråga:
Hur gör man för att byta ut en standarikon för en mapp mot en med ett annat utseende?
Svar:
Högerklicka på mappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Anpassa. Klicka på knappen Byt ikon. Bläddra till den ikon som ska användas, markera den och klicka på Ok och sedan Ok.

 

Hur skapar man en skärmsläckare av ett bildspel?
Fråga:
I Windows XP kan man skapa fina bildspel men hur gör man för att få ett bildspel att fungera som skärmsläckare på datorn?
Svar:
Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skärmsläckare. Välj Bildspel för Mina bilder i listan. Klicka sedan på knappen inställningar bredvid listan. Klicka på Bläddra och välj den mapp där bilderna till bildspelet som ska användas ligger. Här går det även att ställa in bläddringsfrekvens och storlek. Avsluta med att klicka på Ok och sedan Ok.

 

Hur ändrar man ordningen på låtarna i en spellista i Mediaplayer?
Fråga:
Hur ändrar man ordningen på den musik som man har lagt in i en spellista i Mediaplayer 10?
Svar: Öppna Mina spelningslistor i Media Player och välj listan det gäller. Högerklicka på den låt som ska flyttas och välj sedan Flytta upp eller Flytta ner.

 

Hur ställer man in tiden för monitorns viloläge?
Fråga:
Hur kan man ändra väntetiden som är inställd för monitorns viloläge?
Svar: Klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Öppna Prestanda och underhåll och sedan Energialternativ. Välj en lämplig tid vid alternativet Stäng av bildskärmen och klicka på Verkställ.

 

Hur kan man snabbt låsa datorn?
Fråga:
Finns det något bra tips på hur man kan låsa datorn utan att vänta på att den ska gå in i viloläge?
Svar:
Prova att använda snabbkommandot Windows-tangenten + L för att snabbt låsa datorn.

 

Hur ger man Aktivitetsfältet flera rader?
Fråga:
Hur gör jag så att aktivitetsfältet som ligger längst ner på skrivbordet blir en eller ett par våningar högre, dvs. så att det får plats flera rader av programikoner?
Svar:
Börja med att högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och se till att markeringen vid Lås aktivitetsfältet tas bort. Placera sedan pekaren vid den övre kanten av aktivitetsfältet så att den förvandlas till en dubbelriktad pil. Klicka och dra aktivitetsfältet till den höjd som önskas.

 

Hur tar man bort den automatiska kompletteringen i Internet Explorer?
Fråga:
Om man vill slippa att Internet Explorer fyller i lösenord och inloggningar på nätet automatiskt, hur ställer man in datorn då?
Svar:
Börja med att öppna Internet Explorer. Klicka på menyn Verktyg och välj Internet-alternativ. Öppna fliken Avancerat. Kolla i listan och ta bort markeringen vid Använd funktionen komplettera automatiskt. Klicka på Verkställ.

 

Hur ställer man in för oformaterad text i Outlook Express?
Fråga:
Hur ställer man in så att e-posten som skickas med Outlook Express har oformaterad text?
Svar:
Klicka på menyn Verktyg och välj Alternativ. Öppna fliken Skicka och markera Oformaterad text under rubriken Format på e-postmeddelande. Avsluta med att klicka på Verkställ. Hur stänger man flera mappar på en gång?Fråga: Jag använder ofta en rad undermappar i olika trädstrukturer för att sortera innehåll på datorn. Jag undrar hur man bär sig åt för att stänga alla öppnade undermappar i ett svep istället för en och en?
 

 

Hur gör man en felsökning av hårddisken?
Fråga:
Har tidigare använt mig av Scandisk för att kolla hårddiskar. Hur gör man en kontroll av diskarna i Windows XP?
Svar: Börja med att öppna Den här datorn och markera den hårddisk som ska kollas. Öppna menyn Arkiv och välj Egenskaper. Öppna fliken Verktyg. Klicka på knappen Kontrollera nu. Markera om hittade fel ska repareras automatiskt och klicka sedan på Starta.

 

Hur ser man IP-adressen?
Fråga:
Jag vill se vad jag har för IP-adress, hur gör jag?
Svar:
Börja med att klicka på Start. Välj Alla program, Tillbehör och sedan Kommandotolken. Skriv: ipconfig och tryck på retur.

 

Hur skapar man ett autosvar i Outlook Express?
Fråga:
XSkulle behöver ha en "e-postsvarare" ibland. Hur ställer man in för autosvar i Outlook Express?
Svar: Börja med att öppna menyn Verktyg och välj Regler för meddelande och sedan E-post. Öppna fliken E-postregler och klicka på knappen Ny. Markera de villkor som är lämpliga för autosvaret. Hur kortar man ner namnen på länkarna i Internet Explorer?Fråga: Hur gör man när namnen på länkarna som ligger på menyraden i Explorer är så långa att länkarna inte ryms?

Hur blir man av med spionprogram på datorn?
Fråga:
Om man har fått in ett spionprogram på datorn, hur gör man då för att bli av med det?

Svar:
Enklast är att ladda ner ett program som söker igenom datorn och tar bort spionprogram. Ett gratisprogram är Spybot Search & Destroy som kan hittas på http://www.spybot.info

 

Hur ger man ett kommando ett kortkommando i Word?
Fråga:
På vilket sätt kan man ge ett kommando ett eget kortkommando i Word?
Svar: Börja med att öppna menyn Verktyg och klicka sedan på Anpassa. Öppna fliken Kommandon och klicka på knappen Tangentbord. Leta reda på kommandot under rubriken Kategorier och markera det sedan under rubriken Kommandon. Placera markören i rutan Ange nytt kortkommando och tryck den tangentkombination som utgör kortkommandot som ska användas. Avsluta med att klicka på Koppla.

 

Hur startar man Internet Explorer i fullskärmsläge
Fråga:
Hur går man till väga om man vill kunna starta upp Internet Explorer så att den automatiskt visar en särskild webbplats i fullskärmsläge?
Svar:
Klicka på Start och välj Kör. Skriv in: iexplore -k 
www.gratisebra.com  (eller byt www.gratisebra.com mot den www-adress som ska öppnas) och klicka på Ok.

 

Hur lägger man in en egen återställningspunkt?
Fråga:
Hur lägger man in en egen återställningspunkt i Windows XP?
Svar: Börja med att klicka på Start och välj sedan Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och slutligen Systemåterställning. Markera alternativet Skapa en återställningspunkt och klicka på Nästa. Skriv en beskrivning och klicka på Skapa.

 

Hur tar man bort tipsbubblorna i aktivitetsfältet?
Fråga:
Hur gör man för att bli av med de tipsrutor som öppnas vid aktivitetsfältet t.ex. när datorn hittar nätverket?
Svar: Klicka på Start och välj Kör. Skriv in: gpedit.msc och tryck på Retur. Öppna Användarkonfiguration, Administrativa mallar, Start-menyn och aktivitetsfältet. Dubbelklicka sedan på Ta bort tipsbubblor för objekt på start-menyn. Markera Inaktiverad och klicka sedan på Verkställ.

 

Hur sorterar man startmenyn alfabetiskt?
Fråga:
Hur gör man för att få ordning och reda på programmen i startmenyn i Windows XP så att allting ligger uppradat i bokstavsordning?
Svar:
Klicka på Start och sedan Alla program. Högerklicka på listan och välj Sortera efter namn.

 

Hur tar man en skärmdump av det aktiva fönstret?
Fråga:
Hur tar man en skärmdump så att man inte får med hela skärmen utan bara det fönster som man har öppnat?
Svar: Håll nere Alt-tangenten samtidigt som Print Screen trycks ner.

 

Hur stänger man av indexeringen?
Fråga:
Hur gör man för att stänga av indexeringen i Windows XP?
Svar:
Börja med att öppna kontrollpanelen och välja Prestanda och underhåll följt av Administrationsverktyg. Öppna sedan Tjänster, välj Indexing service. Avsluta med att välja Inaktivera.

 

Hur bygger man en egen meny i Outlook?
Fråga:
Hur går man till väga om man vill bygga en egen meny i Outlook?
Svar: Börja med att starta Outlook och öppna sedan menyn Verktyg. Välj Anpassa. Öppna fliken Kommandon och markera Ny meny som finns under rubriken Kategorier. Under rubriken Kommandon syns nu Ny meny, klicka på den och släpa den till en valfri plats på menyraden. Högerklicka på menyn och skriv in ett nytt namn vid Namn. Välj nu innehållet för menyn bland alternativen under rubriken Kategorier i rutan Anpassa. Släpa sedan kommandot till rutan som öppnas under den nyskapade menyn. Det går att fylla på med fler kommandon på samma sätt.

 

Hur slipper man Urklippsfönstret?
Fråga:
Hur gör man för att slippa ha urklippsfönstret framme i Officeprogrammen i Windows XP?
Svar:
Börja med att öppna urklippsfönstret i något Officeprogram. Klicka på Alternativ och ta bort markeringen vid Visa Office urklipp automatiskt.

 

Hur kontrollerar man att ett program är kompatibelt med operativsystemet?
Fråga:
Finns det något bra sätt att kontrollera om ett program är kompatibelt med viss version av Windows operativsystem?
Svar: Det går att söka på programnamn och få fram den informationen på Microsofts webbplats med följande adress: http://www.microsoft.com/windows/catalog

 

Hur gör man rullningslisterna bredare?
Fråga:
Hur skapar man en större (bredare) rullningslist för datorns olika fönster.
Svar:
Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Utseende. Klicka på knappen Avancerat och välj Rullningslist i listan under rubriken Objekt. Klicka på Ok och sedan på Verkställ.

 

Hur tar man bort skärmsläckaren?
Fråga:
Hur tar man bort skärmsläckarfunktionen från datorn?
Svar: Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skärmsläckare. Välj Inget i menyn under rubriken Skärmsläckare och klicka sedan på Verkställ.

 

Hur tar man bort statusfältet i Internet Explorer?
Fråga:
Hur gör man för att ta bort respektive plocka fram raden längst ner på fönstret i Internet Explorer där sidans laddning visas?
Svar: Klicka på menyn Visa och markera eller ta bort markeringen vid Statusfält.

 

Hur lägger man till ikonen för förhandsgranskning i Internet Explorer?
Fråga:
Hur lägger man till knappen för Förhandsgranskning i verktygsfältet i Internet Explorer?
Svar:
Klicka på menyn Visa och välj Verktygsfält. Klicka sedan på Anpassa. Markera ikonen Förhandsgranska i den vänstra spalten och klicka sedan på knappen Lägg till. Avsluta med att klicka på knappen Stäng.

 

Hur kan man snabbt förminska alla öppnade fönster?
Fråga:
Hur gör man för att förminska alla fönster som är öppna?
Svar: Snabbaste och enklaste sättet är att använda kortkommandot Windows-tangenten + M.

 

Hur ändrar man utseende på pekaren?
Fråga:
Hur ändrar man utseende på muspekaren så att den inte behöver se ut som en vit pil?
Svar:
Börja med att klicka på start och sedan på Kontrollpanelen. Öppna Skrivare och annan maskinvara och klicka sedan på Mus. Öppna fliken Pekare. Under rubriken Schema går det att välja mellan en rad olika alternativ. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur spärrar man en avsändare av e-post?
Fråga:
Hur gör man för att lägga in en spärr mot en viss e-postavsändare?
Svar:
I Outlook Express går det att lägga in en spärr på följande sätt. Markera ett meddelande från den avsändare som ska spärras. Klicka på menyn Meddelande och välj där Spärra avsändare.

 

Hur spelar man upp slumpässigt i Media Player?
Fråga:
Hur får man den slumpmässiga spelningen att starta i Media Player?
Svar:
Enklast är genom att trycka på Ctrl + H. Annars kan man klicka på menyn Spela upp och sedan välja Blanda.

 

Ändring av skärmsläckaren så att lösenordsaktiveringen väntar en stund?
Fråga:
När skärmsläckaren går igång så krävs det att lösenordet skrivs in för att man ska komma tillbaks in i datorn. En bra funktion när man är borta länge men inte så smidigt att behöva skriva in lösenordet när man inte skrivit något på 10 minuter. Har hört att man ska kunna lägga in en "buffert-tid" som gör att man kan behålla skärmsläckaren som vanligt men att lösenordet väntar lite innan det slår till men hur får man in den inställningen?
Svar:
Det kan gå med hjälp av verktyget Tweak UI. Börja med att öppna länken Logon i Tweak UI och klicka sedan på Screen Saver. I det högra fönstret går det att välja hur lång tid i sekunder som skärmsläckaren ska få rulla innan lösenordsskyddet går igång. Avsluta med att klicka på Ok. Tweak UI kan hämtas på http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

 

Hur tar man bort automatisk ifyllning av adresser i Outlook Express?
Fråga:
Hur kan man stänga av den automatik som fyller i adresser i Outlook Express när man börjat skriva dem?

Svar:
Börja med att öppna Outlook Express och klicka sedan på menyn Verktyg. Välj Alternativ och öppna fliken Skicka. Ta bort markeringen i rutan Komplettera e-postadresser automatiskt när de skrivs. Klicka på knappen Verkställ.

 

Hur tar man bort animationen vid sökning i Windows XP?
Fråga:
Hur tar man bort den animerade figuren som dyker upp vid sökningar i XP?
Svar: Klicka på Start och sedan på Sök. Klicka på den animerade figuren och välj sedan Inaktivera den animerade figuren.

 

Hur ändrar man skärmupplösningen?
Fråga:
Hur gör man för att ändra skärmupplösningen på datorn?
Svar:
Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet. Välj Egenskaper och öppna sedan fliken Inställningar. Vid rubriken Skärmupplösning finns ett reglage som kan dras åt höger eller vänster. Genom att förskjuta reglaget ändras inställningen för skärmupplösningen. Välj ett nytt värde och avsluta med att klicka på knappen Verkställ.

 

Hur minskar man utrymmet för Systemåterställning?
Fråga:
Hur gör man för att minska på utrymmet som tilldelas Systemåterställning?
Svar:
Börja med att högerklicka på Den här datorn. Välj Egenskaper och öppna sedan fliken Systemåterställning. Markera enheten som ska ändras och klicka på Inställningar. Dra sedan reglaget till den nivå som önskas. Avsluta med att klicka på Ok.

 

Hur slipper man visning av borttagna volymer?
Fråga:
Hur blir man av med visningen av en gammal disk som visas på datorn men som inte längre är installerad?
Svar: Prova att använda Tweak UI (kan hämtas på: http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx Öppna My Computer och sedan Drives i Tweak UI. Ta bort markeringarna vid de diskar som inte längre finns kvar på datorn. Avsluta med att klicka Ok.

 

Hur räddar man ett skadat Word-dokument?
Fråga:
Hur gör man för att få fram ett Word-dokument som blivit skadat och inte går att öppna på normalt sätt?
Svar:
Prova följande metod. Öppna Word och klicka på menyn Arkiv. Välj Öppna och bläddra till dokumentet det gäller. Nästa steg är att klicka på den lilla svarta pilen på högerkanten av knappen Öppna och välja Öppna och reparera.

 

Hur öppnar man en bifogad fil när virusskyddet stoppar den?
Fråga:
Hur gör man för att öppna en bifogad fil i Outlook Express när det inbyggda virusskyddet slagit till?
Svar:
Om man är säker på att den bifogade filen är okej kan man slå av skyddet för en kort stund. Börja med att öppna menyn Verktyg i Outlook Express. Klicka sedan på Alternativ och öppna fliken Säkerhet. Ta bort markeringen vid rutan Tillåt inte att bifogade filer som kan vara virus sparas eller öppnas. Klicka på Ok. Nu kan den bifogade filen öppnas. Glöm inte att återaktivera virusskyddet efteråt.

 

Hur lägger man till en mapp i "skicka till"-menyn?
Fråga:
Hur gör man för att lägga till en egen vald mapp i menyn Skicka till som dyker upp när man högerklickar på ett objekt?
Svar:
Börja med att tillåta visning av dolda filer och mappar. Öppna sedan mappen Documents and Settings på disken där du har Windows XP. Öppna sedan mappen med ditt användarnamn och därefter mappen SendTo. Lägg där in en genväg till den mapp som du vill kunna skicka till.

 

Varför går det inte att ändra startsida?
Fråga:
Hur kommer det sig att det inte går att byta startsida på Internet Explorer? Nu är det en konstig startsida och när den ändra så går inte ändringen igenom utan det blir hela tiden samma.
Svar:
Det är mycket möjligt att det beror på ett spionprogram som kommit in i datorn. Det är då lämpligt att söka igenom datorn med ett program som exempelvis AdAware. Det kan hittas på http://www.lavasoftusa.com/software/adaware 

 

Hur skapar man en mejl-grupp?
Fråga:
Hur gör man för att skapa en mailinglista i Outlook Express?
Svar:
Öppna menyn Verktyg i Outlook Express och klicka på Adressbok. Välj menyn Arkiv och klicka på Ny grupp. Skriv in ett lämpligt namn och välj medlemmar ur den befintliga listan eller skriv in nya kontakter. Klicka på Ok.

 

Hur byter man namnet på ett användarkonto?
Fråga:
Hur ändrar man det namn som finns på ett användarkonto i Windows XP?
Svar:
Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Välj Användarkonton. Klicka på kontot det gäller och välj sedan Ändra namn. Skriv in det nya namnet och klicka på Byt namn.

 

Hur tar man bort klockan från aktivitetsfältet?
Fråga:
Hur gör man för att bli av med klockan som ligger vid aktivitetsfältet?
Svar: Högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Öppna fliken Aktivitetsfältet. Ta bort markeringen vid Visa klockan under rubriken Meddelandefältet. Klicka på Verkställ.

 

Hur sparar man e-post som vanlig text?
Fråga:
Hur gör man för att spara ett e-postmeddelande som ren text som man kan klistra in i ett ordbehandlingsprogram?
Svar: Börja med att öppna meddelandet och gå sedan till menyn Arkiv och välj Spara som. Under Filformat väljer du Textfiler (*.txt). Välj en lämplig plats att spara meddelandet på och klicka sedan på Spara.

 

Hur visar man de senaste favoriterna i Internet Explorer?
Fråga:
Hur gör man för att rensa bland alla favoriterna i Internet Explorer och bara visa de favoriter som använts allra senast?
Svar:
Starta Internet Explorer och klicka på Verktyg och sedan på Internet-alternativ. Öppna fliken Avancerat. Markera rutan Aktivera anpassade inställningar för Favoriter-menyn som ligger under rubriken Webbsökning. Klicka på Verkställ.

 

Hur kan man automatiskt gömma aktivitetsfältet?
Fråga:
Hur gör man för att hålla aktivitetsfältet dolt, så att det kommer fram när man pekar mot botten av sidan?
Svar:
Börja med att högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Öppna fliken Aktivitetsfältet och markera Dölj aktivitetsfältet automatiskt. Klicka på Verkställ.

 

Hur lägger man en genväg till en sajt på skrivbordet?
Fråga:
Hur gör man för att lägga en genväg till en viss webbsida direkt på skrivbordet?
Svar: Börja med att gå till webbsidan som länken avser. Högerklicka på sidan och välj Skapa genväg. Klicka på Ok.

 

Hur tar man bort mappinformationen?
Fråga:
Hur gör man för att den informationsruta som automatiskt dyker upp när man pekar på en mapp inte ska visas?
Svar:
Öppna en av dina mappar och klicka på menyn Verktyg. Välj Mappalternativ och gå till fliken Visning. Ta bort markeringen vid Visa popup-beskrivningar för mappar och skrivbordsobjekt som finns under rubriken Avancerad inställningar. Klicka på Verkställ.

 

Hur gör man en backup av Favoriter i Internet Explorer?
Fråga:
Hur gör man en backup av alla bokmärken som finns i Internet Explorer?
Svar:
Starta Internet Explorer och öppna menyn Arkiv. Välj Importera och exportera och klicka på knappen nästa, välj Exportera favoriter och klicka på Nästa. Välj den mapp du vill exportera eller välj hela mappen Favoriter, klicka på Nästa. Bläddra till den plats där du vill spara Favoriterna och klicka på Nästa. Klicka på Slutför.

 

Hur tar man bort automatiska felrapporter?
Fråga:
Hur gör man för att Windows inte ska föreslå att en felrapport ska skickas till Microsoft varje gång någonting har blivit fel i ett program?
Svar:
Börja med att öppna Kontrollpanelen och klicka på Prestanda och underhåll och sedan på System. Öppna fliken Avancerat och klicka sedan på knappen Felrapportering. Välj Inaktivera felrapportering och klicka sedan på OK.

 

Säkert sätt att stänga ett pop-up fönster?
Fråga:
Hur ska man stänga popup-fönster på rätt sätt, så att man inte startar en process hos t. ex ett spionprogram?
Svar:
Enklast är att trycka på tangenterna Alt + F4.

 

Tätare kontroll av e-post med Outlook Express?
Fråga:
Hur får man Outlook Express att kontrollera om det finns ny e-post oftare?
Svar:
Börja med att öppna menyn Verktyg och klicka på Alternativ. Öppna fliken Allmänt. Fyll i ett lämpligt tidsintervall vid Sök efter nya meddelanden var XX:e minut och klicka på Verkställ.

 

Hur får man mappar att öppnas i nya fönster?
Fråga:
Hur gör man för att mapparna ska öppnas i nya fönster?
Svar: Öppna en valfri mapp och klicka på menyn Verktyg. Välj mappalternativ och öppna fliken Allmänt. Markera sedan Öppna mappar i separata fönster. Klicka på knappen Verkställ.

 

Högerklick för vänster hand?
Fråga:
Hur gör man för att ändra funktionerna på knapparna hos en trådlös optisk Microsoft-mus så att den passar en som är vänsterhänt.
Svar:
Öppna Kontrollpanelen och välj Skrivare och maskinvara. Klicka sedan på Mus och öppna fliken Knappar. Där går det att välja att den vänstra knappen ska användas för högerklick och den högra för vanligt klick.

 

Hur kan man radera filer utan att använda papperskorgen?
Fråga:
Hur kan man ta bort filer direkt utan att använda papperskorgen?
Svar:
Högerklicka på papperskorgen och välj egenskaper. Markera sedan rutan vid Flytta inte filerna till papperskorgen. Ta bort dem genast. Klicka på Verkställ.

 

Hur slipper man automatiskt ifyllda lösenord?
Fråga:
Hur kan man göra för att Windows XP inte ska fylla i lösenord på olika webbsajter automatiskt?
Svar:
Börja med att öppna Internet Explorer. Klicka sedan på menyn Verktyg och välj Internet- alternativ. Öppna fliken Innehåll och klicka på knappen Komplettera automatiskt. Ta bort markeringen vid Användarnamn och lösenord för formulär. Klicka Ok och sedan Ok igen.

 

Hur tar man bort ljudet för pop-up blockering?
Fråga:
Hur tar man bort ljudet som låter varje gång Internet Explorer blockerar ett pop-up fönster?
Svar: Öppna Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Blockering av pop-up fönster och sedan Inställningar för Blockering av pop-up fönster… Ta bort markeringen vid Spela upp ett ljud varje gång ett pop-up fönster blockeras. Klicka på knappen Stäng.

 

Hur slipper man Medieguiden i Media Player 9?
Fråga:
Media Player startar alltid Medieguiden och söker sig ut på Internet varje gång man startar spelaren. Hur kan man slippa det?
Svar:
Öppna Media Player och klicka på menyn Verktyg. Välj Alternativ och öppna fliken Spelare. Ta bort markeringen vid Starta spelaren i Medieguiden och klicka sedan på Verkställ.

 

Hur återställer man teckensnittsfoldern?
Fråga:
Typsnittsfoldern beter sig konstigt och det går inte längre att importera typsnitt på vanligt sätt. Hur kan man återställa den till normalt läge?
Svar:
Prova att återställa den via Tweak UI (kan laddas ner på:
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx  Öppna Tweak UI och gå in under avdelningen Repair. Välj Repair Font Folder och klicka sedan på knappen Repair Now.

 

Hur tar man bort autostart för vissa program?
Fråga:
Hur gör man för att ta bort autostarten för några av de program som sätter igång när man startar Windows XP?
Svar:
Börja med att klicka på Start och sedan på Kör. Skriv: msconfig och tryck på Retur- tangenten. Öppna fliken Autostart och ta bort markeringen för de program du inte vill ska starta när Windows XP sätter igång. Avsluta med att klicka på Verkställ och sedan på Ok.

 

Hur tar man bort visningen av mappstorlek?
Fråga:
Hur gör man för att ta bort funktionen att mapparnas storlek visas när man pekar på dem med musen?
Svar: Öppna Den här datorn och klicka sedan på Verktyg. Välj Mappalternativ och öppna fliken Visning. Ta bort markeringen vid Visa filstorleksinformation vid mapptips. Klicka på Verkställ.

 

Hur sparar man en sida från Internet på hårddisken?
Fråga:
Hur gör man för att spara en sida som ligger på Internet på datorns hårddisk?
Svar:
Börja med att öppna sidan i webbläsaren, till exempel Internet Explorer. Klicka på Arkiv och välj Spara som. Välj ett namn och var du vill spara sidan. Under filformat väljer du Hela webbsidan. Klicka på Spara.

 

Hur lägger man in släpmärken efter musens pekare?
Fråga:
Hur gör man för att lägga in släpmärken som följer efter musen så att den blir lättare att upptäcka?
Svar: Öppna Kontrollpanelen och klicka på Skrivare och annan maskinvara och sedan på Mus. Öppna fliken Pekaralternativ. Markera rutan Visa pekarspår och ställ in hur långt spåret ska vara med reglaget.

 

Hur får man större snabbstartikoner?
Fråga:
Hur gör man ikonerna i snabbstartfältet lika stora som de som finns på Mac OS X?
Svar:
Det går att göra ikonerna större på följande sätt. Börja med att högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och se till att markeringen vid Lås aktivitetsfältet tas bort. Högerklicka på en tom del av snabbstartfältet och välj Visa och sedan Stora ikoner.

 

Hur lägger man in släpmärken efter musens pekare?
Fråga:
Hur gör man för att lägga in släpmärken som följer efter musen så att den blir lättare att upptäcka?
Svar:
Öppna Kontrollpanelen och klicka på Skrivare och annan maskinvara och sedan på Mus. Öppna fliken Pekaralternativ. Markera rutan Visa pekarspår och ställ in hur långt spåret ska vara med reglaget.

 

Hur lägger man in copyright-märket?
Fråga:
Hur lyckas man lägga in märket för copyright, ett c i en cirkel, i ett Wordpad- eller Word- dokument?
Svar: Det fungerar kanske inte med alla typsnitt men ett tips är att hålla nere Alt-tangenten och skriva siffrorna 0169 på det numeriska tangentbordet.

 

Hur tar man bort visningen av senast använda dokument?
Fråga:
Hur kan man ta bort funktionen senast öppnade dokument som finns på Startmenyn i Windows XP?
Svar:
Högerklicka på Start och välj Egenskaper. Öppna fliken Start-menyn och klicka på Anpassa. Öppna fliken Avancerat. Ta bort markeringen vid Visa en lista över senast använda dokument. Klicka på Ok.

 

Hur byter man lösenordet för ett konto i XP?
Fråga:
Hur gör man för att byta ut lösenordet till ett användarkonto i Windows XP?
Svar: Öppna Kontrollpanelen och välj Användarkonton. Klicka på det konto som ska ändras och klicka sedan på ändra lösenordet. Ange det gamla lösenordet och det nya lösenordet och avsluta med att klicka på Byt lösenord.

 

Hur får man tillbaka pilarna i Internet Explorer?
Fråga:
Hur kan man göra för att få tillbaka pilarna som man använder i Internet Explorer för att bläddra framåt och bakåt mellan sidor på Internet?
Svar:
Högerklicka på verktygsfältet och välj Standardknappar (så att det alternativet blir markerat).

 

Hur stoppar man automatisk rensning av skrivbordet?
Fråga:
Hur gör man för att hindra Windows XP från att återkommande köra programmet Rensa skrivbordet?
Svar:
Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Skrivbord och klicka på knappen Anpassa skrivbordet. Ta bort markeringen vid Kör guiden rensa upp skrivbordet var 60:e dag. Klicka på Ok.

 

Hur gör man Windows Media Player anonym?
Fråga:
Hur gör man för att hindra Windows Media Player från att skicka information över nätet?
Svar:
Öppna menyn Verktyg i programmet och välj Alternativ. Öppna fliken Sekretess. Ta bort markeringarna vid de fält som du kan tycker känns för inkräktande.

 

Programmet är kvar efter att det tagits bort från datorn
Fråga:
Hur blir man av med ett program från listan över program i Lägg till och ta bort program när programmet redan är borttaget från datorn?
Svar:
Öppna registereditorn och gå till HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall. Ta bort mappen för programmet det gäller.

 

Hur kan man se dolda mappar?
Fråga:
Hur bär man sig åt för att se dolda mappar i Windows XP?
Svar:
Öppna Den här datorn och klicka sedan på Verktyg. Välj Mappalternativ och öppna fliken Visning. Under Dolda filer och mappar markerar du Visa dolda filer och mappar. Klicka på Verkställ.

 

Hur stoppar man skrivaren?
Fråga:
Hur stoppar man skrivaren om den har börjat skriva ut en massa dokument som inte ska skrivas ut?
Svar: Dubbelklicka på skrivarikonen som syns på aktivitetsfältet bredvid klockan. Välj Skrivare och sedan Avbryt alla dokument.

 

Gratisprogram för bildkonvertering?
Fråga:
Var hittar man ett bra gratisprogram som automatiskt kan konvertera storleken på många bilder?
Svar:
Två tips är Irfan View och Picasa 2. De finns på http://www.irfanview.com och
http://www.picasa.com

 

Hur skriver man in Euro i Excel?
Fråga:
Hur gör man för att omvandla ett tal i Excel till Euro?
Svar:
Markera cellerna det gäller och klicka på menyn Format. Välj Celler, öppna fliken Tal och klicka på Valuta. Under Symbol väljer du Euro. Klicka på Ok. Hur tar man bort klickandet?Fråga: Hur bär man sig åt för att ta bort det klickande ljudet som finns i Windows?

Hur väljer man standardprogram för bilder?
Fråga:
Hur gör man för att bilder inte ska öppnas i visningsprogrammet för bilder och fax utan i Photoshop?
Svar: Högerklicka på en bild som ska öppnas, välj Öppna med och klicka sedan på Välj program. Markera rutan Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen, bläddra till Photoshop och klicka på Ok.

 

Varför krånglar ljudkortet?
Fråga:
Har seriösa probelm med ljudkortet. Det är nytt men blir inget ljud. Varför?
Svar:
Det kan finnas en rad orsaker till att det inte fungerar men till att börja med kan det vara klokt att se till att du har de senaste drivrutinerna installerade, de bör du kunna ladda ner från tillverkarens hemsida.

 

Hur tar man bort fjärrskrivbordet?
Fråga:
Hur tar jag bort fjärrskrivbordet från min dator?
Svar: Börja med att öppna Kontrollpanelen och gå in under Prestanda och underhåll. Klicka på System. Öppna fliken Fjärrsessioner. Nu kan du avmarkera möjligheten till att använda Fjärrskrivbordet.

 

Var ser man Ram-minnet?
Fråga:
Hur gör jag för att se hur mycket RAM-MINNE som det finns i datorn. Det är en Dell som har Windows XP, det är det jag vet.
Svar: Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Öppna fliken Allmänt. Där ser du storleken på datorns RAM-minne.

 

Hur tar man bort program?
Fråga:
Hur gör jag när jag ska ta bort ett program från en PC med Windows XP Pro? Är en gammal Mac-entusiast som nu hamnat i PC miljö och jag känner mig lite vilsen.
Svar:
Klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Klicka på Lägg till eller ta bort program. Markera det program du vill ta bort i listan som visas och klicka på knappen Ta bort.

 

Hur ställer man in så att det inte kommer skräppost?
Fråga:
Jag får en hel del reklamerbjudanden i min e-post och trots att jag har skrivit och påpekat att jag inte vill ha deras reklamerbjudanden så fortsätter de att skicka. Kan jag ställa in datorn så att deras e-post inte tas emot?
Svar:
När det gäller oönskade reklammejl (kallas vanligtvis spam) så bör man undvika att svara på dem, det leder oftast till att det kommer ännu mer. Om det är en viss användare eller en ämnesrad som ständigt återkommer kan du ställa in e-postprogrammet så att de mejlen filtreras bort. En annan variant är att skaffa ett anti-spam program som installeras på datorn.

 

Var finns Tweak UI?
Fråga:
Har fått tipset att använda Tweak UI på Windows XP men hittar det inte. Var har de gömt det?
Svar:
Det ingår i tilläggspaketet Powertoys som du kan ladda ner gratis från Internet. Du hittar det på  http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

Här kan du läsa mer om hur du använder Powertoys www.gratisebra.com/powertoys.htm
Här kan du läsa om programmet Tweak IU
www.gratisebra.com/omtweakui.htm

 

Varför går det inte att låsa Windows?
Fråga:
Har försökt att låsa datorn genom att trycka på windowstangenten + L men då hamnar jag bara på inloggningsmenyn. Vad gör jag för fel?
Svar:
Prova att ta bort funktionen Snabbt användarbyte som du hittar under inställningarna på Användarkonton.

 

Varför kan jag bara spara bilder som BMP?
Fråga:
Jag har ett konstigt fel som inte blir klok på. När jag spara en bild som jag hittat på nettet så högerklickar jag som vanlig för att spara men jag får bara spara den som BMP, även om den egentligen är JPG.
Svar:
Prova att tömma dina temporära Internetfiler, det kan kanske hjälpa.

 

Säkrare utan gästkonto?
Fråga:
Jag hörde att gästkontot på Windows XP kan vara en säkerhetsrisk. Vad ska man göra åt den saken?
Svar:
Den risken jag kommer till att tänka på är om du har ett gästkonto som saknar ett lösenord vilket kan underlätta för obehöriga att ta sig in i datorn. Det enklaste är att inaktivera gästkontot om det inte redan är gjort.

 

Hur döljer man en mapp?
Fråga:
Kan ni svara på hur skapar man en dold mapp?
Svar:
Börja med att högerklicka på den mapp du vill dölja och välj Egenskaper. Öppna fliken Allmänt och markera rutan dold. Klicka på Verkställ.

 

Bra skydd mot modemkapningar?
Fråga:
Jag använder fortfaramde modem men är orolig för att drabbas av modemkapning, har du något bra tips på hur jag ska skydda mig?
Svar:
Jag tycker att du ska besöka Konsumentverket på Internet och ladda ner programmet Bluffstopparen. Det är gratis och finns på: http://www.konsumentverket.se  

 

Hur slipper man förhandsgranskningen i Outlook Express?
Fråga:
Hur kan jag göra för att ta bort förhandsgranskningen av mail i Outlook express?
Svar:
Klicka på menyn Visa och sedan på Layout. Under Förhandsgranskning ser du till att ta bort markeringen i rutan Visa förhandsgranskningsfönstret.

 

Hur hittar man datorns ip-adress?
Fråga:
Var på datorn kan man se vad den använder för IP adress?
Svar:
Gör så här. Börja med att klicka på Start och sedan Kör. Skriv: cmd och tryck på Retur-tangenten. I fönstret som du får upp skriver du: ipconfig. Tryck på Retur-tangenten så visas ip-adressen.

 

Hur hindrar man cd-spelaren från att starta av sig själv?
Fråga:
Undrar om ni kan tipsa mig om hur man ska göra för att få datorn att inte sätta igång uppspelningen av cd-skivor när man stopper in dem i datorn?
Svar:
Börja med att öppna Den här datorn och högerklicka sedan på din CD-enhet och välj Egenskaper. Öppna fliken Spela upp automatiskt. Nu kan du välja olika åtgärder för olika typer av innehåll. Om du till exempel inte vill att cd-spelaren ska spela upp musik automatiskt kan du markera det där.

 

Hur hindrar man felrapporteringen i XP?
Fråga:
Hur gör jag för att få Windows XP att sluta tjata om felrapportering? Får upp samma fönster gång på gång.
Svar: Du kan stänga av den funktionen på följande sätt. Börja med att öppna Kontrollpanelen och klicka på Prestanda och underhåll. Klicka på System och öppna fliken Avancerat. Klicka på knappen Felrapportering och markera Inaktivera felrapportering. Klicka Ok och sedan Ok igen.

 

Kan man ha Windows XP på flera datorer?
Fråga:
Jag hart tre datorer hemma och till en av dem (den nyaste) har jag Windows XP. Kan jag använda den versionen till alla tre datorerna eftersom de står på samma plats eller måste jag köpa en version för varje dator?
Svar:
Du behöver ha en licens för varje dator.

 

Hur slipper man markering av nya program?
Fråga:
Hur bli av med markeringen i Windows XP att nya program har installerats?
Svar:
Högerklicka på Start-knappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Start-menyn och klicka på knappen Anpassa. Öppna fliken Avancerat och ta bort markeringen Markera nyinstallerade program. Klicka Ok och sedan Ok.

 

Varför blir man offline på Messenger?
Fråga:
När jag använder Messenger så slår den automatiskt över till att markera att jag är offline av sig själv. Det händer bara ibland men är ganska irriternade.
Svar:
Kolla om du har markerat att du ska visas som offline efter en bestämd tids inaktivitet. Gör så här. Klicka på menyn Verktyg och välj Alternativ. Öppna fliken Inställningar och avmarkera rutan: Visa som inte vid datorn när jag varit inaktiv i XX minuter.

 

Hur växlar man mellan tomt och fullt skrivbord?
Fråga:
Vill minnas att ni tidigare har tipsat om hur man tillfälligt kan rensa skrivbordet från alla ikoner och sen lätt återställa dem. Är tacksam om ni kan förklara det igen.
Svar:
Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Ordna ikoner efter. Klicka sedan på Visa skrivbordikoner för att ta bort eller ta fram ikonerna.

 

Hur kollar man diskutrymmet?
Fråga:
Hur kan jag se hur mycket diskutrymme som är kvar på datorns olika diskar?
Svar:
Gå in på Den här datorn för att få fram dina hårddiskar. Sedan behöver du bara högerklicka på respektive disk och välja Egenskaper så får du fram informationen.

 

Hur tar man en skärmdump?
Fråga:
Hur gör man om man vill ta en skärmdump i Windows XP?
Svar:
Du trycker på tangenten som är märkt Print Screen (alternativt Prt Scr) för att ta en skärmdump. Sedan kan du öppna ett tomt dokument i något bildbehandlingsprogram och välja Klistra in.

 

Gratis Office?
Fråga:
Tror att det ska finnas ett gratis officeprogram som ska vara unfgefär som Microsoft Office men jag hittar inget vettigt på Internet, vet ni vilket jag menar?
Svar: Du tänker kanske på Open Office. Det kan du hitta på http://www.openoffice.org
Läs mer om programmet här
http://www.gratisebra.com/Nya%20gratisprogrammen/Office-ordbehandlare.htm

 

Var kollar man upp ip-adresser?
Fråga:
Jag har en ip-adress på en som jag tror försökt hacka sig in i min dator men hur hittar jag vart adressen hör hemma?
Svar: Du kan kolla upp det på sajten Sam Spade som du hittar på
http://www.samspade.org

 

Bästa sättet att flytta material mellan jobb och hem?
Fråga:
Jag behöver kunna flytta arbetsmaterial på ett smidigt sätt mellan jobbet och hemmet. På båda platserna har jag en stationär dator med Xp. Vad föreslår ni?
Svar:
Du kan använda dig av Portföljen för att synka materialet som du arbetar med. Du öppnar en ny portfölj genom att högerklicka på skrivbordet och välja Nytt och sedan Portfölj. I portföljen placerar du dina arbetsdokument och när du ska ta med dig arbetet så kopierar du över portföljen till något flyttbart medium som en diskett eller ett usb-minne.

 

Hur kollar man vilken decoder datorn har?
Fråga:
Jag har problem med min dvd som strular jag spela upp film, fast den funkar när jag stoppar in skivor. Kan det vara fel decoder?
Svar:
Kontrollera att du har rätt decoder installerad för att spela upp dina filmer. Ett snabbt sätt att kolla vad du har är genom att klicka på Start och sedan Kör. Skriv: cmd och tryck på Retur. Skriv sedan dvdupgrd /detect och tryck på Retur för att få fram information om din decoder.

 

Hur får man tillbaka kastade filer efter att papperskorgen tömts?
Fråga:
Jag har klantat mig och lyckats slänga saker som jag inte borde ha slängt och sedan har jag tömt papperskorgen. Finns det någon lösning på ett sånt problem.
Svar: Till att börja med gäller det att inte använda datorn så att du inte skriver över informationen du vill få tillbaka. Det finns ett antal program som hjälper till med att återställa data som av misstag raderats. Du kan prova Restoration som du kan hitta gratis på Internet på
http://www.snapfiles.com/download/dlrestoration.html

 

Hur byter man namn på datorn ?
Fråga:
Mitt företag har bytt namn men i datorn så står fortfarande det gamla namnet kvar som ägare. Har inte lyckats byta det på egen hand så jag undrar om du kan hjälpa mig.
Svar: Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och sedan på System. Öppna fliken Datornamn och klicka på Ändra. Skriv in det nya namnet och klicka på Ok.

 

Hur flyttar man Mina dokument-mappen?
Fråga:
Jag skulle vilja flytta mappen "mina dokument" till en annan mapp på min dator s.a.s ändra sökvägen till den. Jag har XP professional.
Svar:
Högerklicka på ikonen Mina dokument och välj Egenskaper. Klicka på knappen flytta och välj eller skapa en ny mapp. Klicka sedan på Verkställ och godkänn flytten av dokumenten.

 

Var är volymen?
Fråga:
Var hittar jag volymkontrollen? Ljudet är för lågt men jag vet inte var jag ska höja?
Svar: Volymkontrollen brukar du kunna hitta på aktivitetsfältet. Om den inte syns kan du göra följande. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Ljud, tal och ljudenheter. Klicka sedan på Ljud och ljudenheter. Öppna fliken Volym och markera rutan där det står Visa volymikonen i Aktivitetsfältet. Klicka på Verkställ. Nu borde du ha en liten högtalarsymbol i aktivitetsfältet, klicka på den för att få fram volymreglaget.

 

Hur stoppar man spam?
Fråga:
Jag får ungefär 50-60 spam-mail till min mailadress varje dag. Vad ska jag göra dför att bli av med detta?
Svar: När en adress blir riktigt nedlusad av spam är det svårt att komma till rätta med problemet. Du kan visserligen installera ett anti-spam program som hjälper dig att rensa bort mycket av det som väller in men skräpmejlen kommer inte att upphöra. Mozilla Thunderbird skulle du kunna prova där du enkelt markerar skräppost så du slipper dem i utkorgen i allafall. Men det bästa sättet är egentligen att du gör dig av med den adressen och skaffar en ny och är restriktiv när det gäller vilka som får ta del av den nya adressen.

 

Hur slipper man rensningen av skrivbordet?
Fråga: Med jämna mellanrum får jag upp en konstig ruta på datorn där det står att jag kan ta bort saker från skrivbordet. Det vill jag inte men jag vill gärna slippa frågan.
Svar: Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet och välja Egenskaper. Öppna fliken Skrivbord. Klicka sedan på knappen Anpassa skrivbordet. Ta bort markeringen vid rutan Kör guiden Rensa upp skrivbordet var 60:e dag. Klicka Ok och sedan Verkställ.

 

Hur får man in flera fält på aktivitetsfältet?
Fråga:
Menyn som ligger längs ner på skrivbordet är perfekt att ha när man har typ 2 program öppnade men om man har många så ser man inte vad det är för något och då är den ganska värdelös. Hur kan man göra för att få plats med mer knappar så att man kan läsa vad det står på dem?
Svar: Du kan antingen välja att dra upp aktivitetsfältet så att du får plats med flera rader. Se då till att fältet inte är låst genom att högerklicka på en tom del och se till att det inte finns någon markering bredvid Lås aktivitetsfältet. Sedan placerar du markören vid överkanten av aktivitetsfältet så att pilen ändras till en dubbelpil. Nu kan du klicka och dra fältet uppåt så att det blir mer plats. Ett annat alternativ är att klicka på fältet och släpa det till skrivbordets högra eller vänstra sida. Om du drar ut aktivitetsfältet en bit kan du få plats med många läsbara fält som staplas på höjden.

 

Hur tar man bort senast använda dokument?
Fråga:
Hur gör jag för att ta bort funktionen mina senast använda dokument från Startknappen i Windows XP?
Svar:
Högerklicka på Startknappen och välj Egenskaper. Öppna fliken Start-menyn och klicka på knappen Anpassa. Öppna fliken Avancerat. Under rubriken Senast använda dokument tar du bort markeringen från rutan vid Visa en lista över senast använda dokument. Avsluta med att klicka på Ok och sedan Verkställ.

 

Hur använder man gamla program till Windows XP?
Fråga:
Jag har förstått att det går att använda program som är till gamla windows 95 och 98 på XP genom någon specialinställning. Var hittar man den?
Svar:
Börja med att leta upp exe-filen för programmet som du har installerat på din XP-dator. Högerklicka på den och välj Egenskaper. Öppna fliken Kompatibilitet. Markera rutan Kör det här programmet i kompatibilitetsläge för: och välj den version det gäller från listan. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Varför spelas inte filmen upp?
Fråga:
När jag stopper in en skiva som innehåller filmklipp envisas XP med att öppna skivan och visa innehållet istället för att bara spela upp filmen som ligger på. Vad gör jag för fel?
Svar: Prova att göra följande inställning. Dubbelklicka på Den här datorn och högerklicka sedan på din dvd-läsare. Klicka på Egenskaper och öppna fliken Spela upp automatiskt. Välj filtypen det gäller (Videofiler eller DVD-film) och markera Spela upp under Åtgärder. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Var är Mina dokument?
Fråga:
Var hemma hos en kompis och såg då att han hade Mina dokument (mappen) liggande på skrivbordet. Jag har testat att släpa Mina dokument till skrivbordet men då blir det en genväg men min kompis hade (utan att veta hur) Själva mappen liggande på skrivbordet. Lite skumt eftersom vi båda har XP Pro och en sån sak borde inte hänga ihop med hårdvaran eller hur?
Svar: Det går att ställa in så att exempelvis mappen Mina dokument ligger tillgänglig på skrivbordet eller inte. För att få den till skrivbordet högerklickar du på en tom del av skrivbordet och väljer Egenskaper. Öppna sedan fliken Skrivbord och klicka på knappen Anpassa skrivbordet. Nu kan du markera Mina dokument om du vill att den mappen ska finnas på skrivbordet. Avsluta med att klicka Ok och sedan Verkställ.

 

Snabbaste vägen till Ipconfig?
Fråga:
Använder ipconfig på kommandoprompten ganska ofta för att kolla ip-inställningar. Finns det något smidig sätt att få upp ipconfig utan att behöva klicka på start och leta upp kommandoprompten bland alla menyerna i Xp?
Svar:
Det enklaste är att lägga upp en genväg på skrivbordet. Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Nytt och sedan Genväg. Skriv: cmd /k ipconfig och klicka på Nästa. Ge din genväg ett namn och Klicka på Slutför.

 

Hur garderar man sig mot ett glömt lösenord?
Fråga:
Jag har lagt in ett lösenord för att logga in i Windows XP men det är lite för många lösenord att hålla reda på. Vad föreslår du som det bästa sättet att skydda sig mot att bli utestängd från sin egen dator?
Svar: Du kan välja att skapa en diskett som hjälper dig om du skulle glömma bort ditt lösenord men tänk då på att disketten kan användas av andra, det är därför lika viktigt att skydda den som ett par nycklar. Gör följande för att skapa disketten. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Användarkonton. Markera ditt konto och klicka sedan på Förebygg att lösenordet glöms bort som ligger under rubriken Närliggande aktiviteter. Ha en tom diskett till hands och följ guiden.

Hur gör man för att kopiera texter i kommandotolken?
Fråga:
Hur gör man för att kunna kopiera och klistar in text i kommandotolken?
Svar: Börja med att öppna Kommandotolken. Högerklicka sedan på listen högst upp och välj Egenskaper. Öppna fliken Alternativ och markera rutan Snabbredigeringsläge. Klicka Ok. För att markera text behöver du bara klicka och dra med musen, tryck sedan på Retur för att kopiera texten. För att klistra in kopierad text behöver du bara högerklicka med musen.

 

Hur tar man bort program?
Fråga:
Hur tar jag bort ett program som finns på min dator?
Svar:
Börja med att klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. Klicka på Lägg till eller ta bort program. Markera programmet du vill ta bort i listan och klicka sedan på knappen Ta bort. Klicka på Ja för att bekräfta att du vill ta bort programmet.

 

Var hittar man en gratis brandvägg?
Fråga:
Var kan jag hitta en gratis brandvägg?
Svar:
Det finns flera om du söker på nätet. Du kan till exempel kolla på Zone Alarm som du hittar på http://www.zonelabs.com
Eller kolla in
www.gratisebra.com som tipsar om bra gratisprogram

När ska man defragmentera?
Fråga:
Hur vet man när man ska defragmentera. Jag har en ganska ny dator som är en Dell med Pentium med XP.
Svar: Du kan analysera läget för att se om det är dags att defragmentera, gör så här. Klicka på Start och välj sedan Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och Diskdefragmenteraren. Välj hårddisken du vill testa och klicka sedan på Analysera. När analysen är klar får du en rekommendation.

 

Hur ger man extra kraft till vissa program?
Fråga:
Undrar om ni kan lösa följande nöt? Jag skulle vilja kunna själv välja att ett visst program, exempalvis photoshop, får mer processorkraft än de övriga som är öppna och detta I Windows XP som ju inte är särskilt lätt att ställa in.
Svar: Du kan prova följande knep. Se till att det program du vill prioritera är öppet. Tryck sedan på Ctrl + Alt + Del så att Aktivitetshanteraren öppnas. Öppna fliken program och markera programmet. Högerklicka sedan på programmet och välj Gå till process. Högerklicka på den process som är markerad och välj Ange prioritet. Nu kan du välja vilken prioritetsgrad programmet ska ha, exempelvis Hög.

 

Hur undviker man dåliga utskrifter med färgad text?
Fråga:
Det blir dåliga utskrifter med text t ex word & powerpoint. Använder en sv/v laserskrivare modell Brother och vissa avsnitt, särskilt de gula blir nästan osynliga.
Svar: Om du måste använda dig av färgad text så är ett tips att du väljer mörka färger alternativt att du skriver ut på en färgskrivare.Hur slipper man blockering av bilder i Outlook Express?

 

Byta ny drivrutin till en DVD mot en gammal?
Fråga: Jag har en Dell med P4 och 512 RAM och Windows XP. Jag var dum nog att installera en ny drivrutin till min dvd och nu fungerar den inte alls. Kan man installera en gammal drivrutin "över" en ny eller slår den nya automatiskt ut den gamla?
Svar: Det enklaste är att återställa den gamla drivrutinen, då gör du så här. Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Öppna fliken Maskinvara och klicka på Enhetshanteraren. Dubbelklicka på enheten som krånglar och öppna fliken Drivrutin. Klicka på Återställ tidigare drivrutin.

 

Var hittar man Service Pack 2?Fråga: Var hittar man SP2 till XP?
Svar: Det gör du på följande adress:
http://www.microsoft.com/sverige/products/windows/xp/sp2/  

 

Hur blir man av med spyware?
Fråga:
Jag är lite desperat eftersom jag har fått in något virus eller liknande (tror att det är spyware) i min dator. Har försökt att ta bort (spyware)programmet som envisas med att dyka upp och ta över EXPLORER hela tiden men det går inte att bli av med det.
Svar:
Du kan prova att använda Ad Aware eller Spybot för att bli av med ditt problem. De är gratis och kan hämtas på Internet på följande adresser:
http://www.lavasoft.de/ms/index.htm  och http://www.safer-networking.org/microsoft.en.html

 

Hur skyddar man sig mot Phishing?
Fråga:
Har hört talas om Phishing på Internet och undrar hur man ska skydda sig mot det?
Svar:
Phishing går som regel ut på att bedragare försöker lura till sig information som kreditkortsnummer, bankuppgifter eller liknande genom att skicka ut e-post som ser ut att komma från ett verkligt och seriöst företag. Några saker som kan vara värt att tänka på är att generellt aldrig lämna ut personlig och känslig information i ett e-postsvar, ring istället upp företaget som kontaktat dig och förvissa dig om att det är de som är avsändare. Om du uppmanas att besöka en webbsida i ett mejl som gör dig misstänksam så skriv in adressen själv i din webbläsare istället för att klicka på den bifogade länken. Om du upptäcker att någon skickar ut falsk e-post bör du anmäla det.

 

 

Var hittar man en boot-diskett till Windows XP?
Fråga: Har haft massiva problem med min dator, bland annat har min cd lagt av. Tänkte försöka med en hederlig boot diskett för att få fart på XP men har ingen dator att skapa ifrån. Kan tänka mig att det går att hitta på nätet men frågan är var?
Svar: Sidan du söker hittar du på adressen: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sv&FamilyID=55820edb-5039-4955-bcb7-4fed408ea73f

 

Kan man uppgradera Windows NT4 till XP?
Fråga: Går det att uppgradera Windows NT4 till Windows XP, har hört både ja och nej på den frågan, vilket stämmer?
Svar:
Du kan uppgradera Windows NT4 till Windows XP Professional, inte till XP Home.

 

Var finns defragmenteringen på Windows 98?
Fråga:
Hur hittar man diskdefraagmenteringen medd en dator som har winows98?
Svar: Klicka på Start och välj Program. Peka sedan på Tillbehör, Systemverktyg och klicka till sist på Diskdefragmenteraren.

 

Hur fixar man en ljudsignal när program stängs?
Fråga:
Jag saknar att min dator (som hatr window XP) inte signalerar när den stänger ett enskilt program. När hela datorn stängs ner eller startar så hörs det, skulle vilja lägga in samma grej när man stänger program. Vet du hur man kan fixa det?
Svar: Öppna Kontrollpanelen och gå in på Ljud, tal och ljudenheter och sedan Ljud och ljudenheter. Öppna fliken Ljud. Vid Programhändelser markerar du Stäng program (under Windows). Vid rutan Ljud väljer du ett ljud du tycker passar. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur slipper man grupperingen på aktivitetsfältet?
Fråga:
Måste alla webfönster som jag öppnat lägga sig i samma ikon nere på akttivitetsmenyn, det är mycket enklare att se dem var för sig om man vill byta fönster.
Svar: Det går att ändra inställningen så att de inte staplas. Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Avmarkera alternativet Gruppera liknande knappar i aktivitetsfältet. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur låser man datorn riktigt snabbt?
Fråga:
Måste ibland springa ifrån min dator i all hast och hinner då inte stänga XP på vanligt sätt. Problemet är att jag helst vill undvika att någon annan ska kunna anvbända den när jag inte är på min plats.
Svar: Se först till att ha ett lösenord installerat för ditt användarkonto. Sedan räcker det med att trycka på Windows-tangenten + L.

 

Hur stänger man flera mappar på en gång?
Fråga:
Har du något bra sätt att stänga flera mappar som öppnats i varandra på en gång. Det äår ofta som man måste öppna 7-8 undermappar för att komma åt ett dokument och då vore det smidigt att slippa klicka bort dem en och en.
Svar: Om mapparna öppnas i separata fönster så går det att stänga alla undermapparna genom att hålla nere Skift medan du på den sista mappen du öppnade klickar på krysset i högra hörnet.

 

Tillfällig avstängning av brandväggen?
Fråga:
Jag har uppdaterat min dator till Service Pack 2. Hur ska jag göra om jag tillfälligt vill stänga av brandväggen som följde med service pack och sedan kunna sätta på den igen?
Svar: Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Där klickar du på Säkerhetscenter. Under Hantera säkerhetsinställningar för klickar du på Windows-brandväggen. Öppna fliken Allmänt och markera om du vill ha brandväggen på eller av. Avsluta med att klicka på Ok.

 

Hur kollar man om datorn klarar av Doom 3?
Fråga:
Köpte Doom3 men det funkade inte att lägga in spelet på min dator. Gick tillbaks till affären men de sa att min burk va för klen. Ska inte en hyfsat ny dator klara av ett vanligt pc-spel? Och hur ska jag se vad min dator klarar av för att jämföra med spelen? Svar: Doom 3 är ett krävande spel där kraven på datorn är ganska höga. Ett bra sätt för dig att kolla om ett spel fungerar på din dator innan du köper det är att använda Windows XP Game Advisor som du hittar på adressen
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/games/gameadvisor/default.mspx 

 

Hur tar jag bort Quick Launch-texten?
Fråga:
Hur får jag bort texten: Quick Launch som finns längst ner till vänster på menyfältet bredvid startknappen på windows xp. Har sett att det inte finns på andra datorer.
Svar: Det går att välja mellan att ha den förklarande texten synlig eller spara utrymme och ta bort den. Gör så här för att ta bort den texten. Högerklicka på en tom plats på snabbstartdelen av aktivitetsfältet och avmarkera Visa rubrik.

 

Hur exporterar man sina favoriter?
Fråga:
Jag har en Delldator med Xp. Skulle vara tacksam för hur gör man för att exportera favoriter från XP Explorer till annan dator? / Anna
Svar: Börja med att öppna Internet Explorer och klicka på menyn Arkiv. Välj Importera och exportera. Klicka på Nästa och markera sedan Exportera favoriter. Klicka på Nästa. Markera mappen Favoriter alternativt den mapp du vill exportera och klicka på Nästa. Klicka på Bläddra och välj den plats där du vill placera favoriterna. Klicka på Nästa och sedan Slutför. Nu kan du spara filen till en cd, mejla den eller på annat sätt flytta den till en annan dator. Där kan du importera favoriterna med samma guide.

 

Hur undviker man popupp-fönster?
Fråga:
Hur gör man för att slippa alla pop-up fönster när man surfar?
Svar: Du kan till exempel prova de blockerare som finns hos Google eller MSN. Du hittar dem på http://toolbar.google.com och http://toolbar.msn.com.

 

Hur byter man ut ett lösenord till datorn?
Fråga:
Mitt lösenord till datorn därhemma är inte längre hemligt. Skulle behöva byta ut det men vet inte hur man gör riktigt. Har en ny dator (3 mån) med Office och Windows.
Svar:
Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Välj Användarkonton och klicka på ditt konto. Klicka sedan på Ändra lösenordet. Nu kan du byta ut ditt lösenord mot ett nytt.

 

Hur får man tillbaka den riktiga startsidan?
Fråga:
Sidan som jag startar med på Internet har försvunnit och ersats av en som jag inte lyckas få bort. Jag har lagt in den vanliga sidan en massa gånger men den här andra sidan som jag inte vet varifrån den kommer kommer bara tillbaks hela tiden.
Svar:
Testa följande. Börja med att skapa en genväg till Explorer. Du hittar programmet i mappen C:\Program\Internet Explorer. Och lägg genvägen på skrivbordet. Högerklicka på genvägen och välj Egenskaper. Under fliken Genväg letar du upp Mål. Där lägger du till adressen till den startsida du vill ha (börja med ett mellanslag) till exempel: "C:\Program\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE"
www.gratisebra.com

 

Hur får man datorn att spela upp musiken i valfritt program?
Fråga:
Undrar om du kan tipsa mig om hur jag ska fixa ett litet problemas som jag har. Varje gång jag ska spala musik på min dator och dubbelklickar på en låt så öppnas låten i Windows mediaplayer men jag vill inte använda den utan vill köra med winamp. Då måste jag öppna winamp först och sedan öppna upp låten ifrån winamp. Kan man fixa så att datorn väljer winamp före mediaplayer eller är det låst för att det är microsoft?
Svar: Du kan ändra så att musiken spelas upp i Winamp om du vill. Högerklicka på en av dina musikfiler och välj Öppna med. Bocka för rutan Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen och välj Winamp från listan eller bläddra till programmet. Avsluta med att klicka på knappen Ok.

 

Hur kan man dela med sig av favoriterna i Internet Explorer?
Fråga:
Jag skulle vilja ha reda på hur jag kan göra om jag vill dela med mig av mina favoritet i Exporer. En god vän till mig skulle vilja ha de favoriter som jag har lagt in i sin dator.
Svar: Öppna Internet Explorer och gå till menyn Arkiv. Klicka där på Importera och exportera. I den guide som startas kan du välja att exportera (eller importera) dina favoriter.

 

Hur fäster man program på Startmenyn?
Fråga:
Läste för ganska länge sedan ett tips på hur man får program att läggas i den "fasta avdelningen" när man klickat på startknappen i windows xp home. Jag skulle vilja lägga dit Word, Excel och Nero. Kan du inte berätta hur det var man gjorde det.
Svar: Klicka på Startknappen och Alla program. Högerklicka sedan på det program som du vill ha i den fasta avdelningen och välj Fäst på Start-menyn. Då läggs programmet till ovanför strecket och finns tillgängligt så fort du klickar på Startknappen.

 

Var finns källkoden?
Fråga:
Hur bär jag mig åt för att kunna se källoden på en website?
Svar: Öppna den sida du är intresserad av. Klicka sedan på menyn Visa och välj Källa.

 

Hur knäpper man en stillbild från Movie Maker?
Fråga:
Jag har filmat och klippt filmen i datorn med Movie Maker. Det jag undrar är hur man bär sig åt om man vill lyfta ut en stillbild ur filmen för att kunna skriva ut på printern?
Svar: Börja med att spela upp och pausa på den bildruta som du vill använda. Klicka sedan på menyn Verktyg och välj Ta bild från förhandsgranskning. Spara bilden på en lämplig plats för att sedan kunna skriva ut den.

 

Varför hörs inte Messenger?
Fråga:
Jag verkar ha nåt fel på min Windows messenger. Jag kan chatta men när jag får ett svar så blinkar fönstret längst ner på skärmen men det hörs inget ljud. Hos min kompis som har samma sorts dator så hörs det när hon får svar.
Svar: Om du kan spela upp andra ljud så kan du kolla ljudinställningarna i Messenger. Om det inte går att spela upp andra ljud så är felet nog inte i Messenger. Kolla då drivrutinerna till ditt ljudkort, kontrollera att volymkontrollen inte är avstängd och kolla även kopplingen till dina högtalare om du har externa högtalare. I Messenger kan du kontrollera inställningen genom att klicka på menyn Verktyg, välja Alternativ och öppna fliken Inställningar. Kontrollera att rutan Spela upp ljud när en kontakt loggar in eller skickar ett meddelande är markerad.

 

Hur får man innehållet att bli större på datorn?
Fråga:
Varför är allting på min skärm så litet? Det går knappt att läsa vad som står. Hur får jag det större?
Svar: Du kan prova att ändra upplösningen på skärmen, det kanske är så att du har en högre upplösning än vad som passar dig. Gör så här för att ändra upplösningen. Högerklicka på en tom del av skrivbordet och välj Egenskaper. Öppna fliken Inställningar. Dra i regeln vid rubriken Skärmupplösning så att den visar på 1024x768 eller 800x600, du kan också pröva dig fram tills du hittar en upplösning som passar dig. Avsluta med att klicka på knappen Verkställ.

 

Hur slipper man felrapporteringen till Microsoft?
Fråga:
Jag har sett i tidigare tips att det ska gå att ta bort felrapporteringen som Microsoft vill ha skickat till sig så fort ett program hänger sig. Vill gärna bli av med den ganska irriterade pop-up rutan. Hur bär man sig åt egentligen?
Svar: Du kan slippa felrapport-rutan på följande sätt. Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Öppna fliken Avancerat och klicka på knappen Felrapportering. Markera Inaktivera felrapportering och klicka Ok.

 

Hur minskar man antalet spam?
Fråga:
Jag håller på att bli skogstokig på all spam-post som formligen väller in i min mailbox. Det är det ena idiotioska erbjudandet efter det andra som jag är helt ointresserad av. Har försökt att skicka svar på spammen men inte fått någon bekräftelse på det och det verkar vara nya som skickar hela tiden. Har du något tips på hur jag ska slippa drunkna i spam-posten?
Svar: Till att börja med så är det ingen idé att svara på spam-mejl som skickas. Det har bara motsatt effekt. När de som skickar ut skräpmejlen får ett bevis på att det faktiskt finns en mottagare i andra änden så finns risken att du hamnar på ännu fler utskickslistor. Det kan ju vara en idé att skaffa ett spamfilter. Det finns många olika att välja mellan och din datoråterförsäljare kan säkert hjälpa dig med det.Eller installera Mozilla Thunderbird där du enkelt markerar skräppost.

 

Hur kan man veta om länken är farlig?
Fråga:
Jag har en webbsäkerhetsfråga som jag undrar över. Jag har läst mycket om modemkapningar och trojaner och sådant elände och känner att jag inte vågar klicka på vad som helst på internet eller bland eposten. Hur ska en vanlig icke-datorexpert kunna veta om den länk som verkar vettig och intressant på internet är ofarlig eller inte?
Svar: Först och främst är det klokt att ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn. Ett tips som kanske kan hjälpa dig att få bättre koll på vart länkarna leder innan du klickar på dem är följande. Högerklicka på länken och välj Egenskaper. I den ruta som dyker upp kan du se vilken webbadress länken har. Det kan i alla fall ge en viss fingervisning om var du hamnar om du väljer att klicka på länken.

 

Hur aktiverar man SSL?
Fråga:
Hur gör man om man ska aktivera SSL?
Svar: Börja med att starta Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Internet-alternativ och öppna fliken Avancerat. Se till att markera rutorna vid Använd SSL 2.0 och Använd SSL 3.0. Avsluta med att klicka Verkställ.

 

Hur stoppar man möjligheten att surfa fritt med Internet Explorer?
Fråga:
Jag skulle vilja modifiera Explorer så att den kan användas på en dator där man visar en webbplats och ger möjlighet att hoppa till andra som är förvalda och lagrade som favoriter men att man inte kan skriva in egna adresser och surfa fritt.
Svar: Du kan välja att inte visa adressfältet. Då kan ingen skriva in en adress (utan att själv återställa adressfältet) men välja bland favoriter som är inlagda. Gör så här. Högerklicka på en tom del av verktygsfältet och avmarkera Adressfältet så försvinner det. Du kan få tillbaka det genom att åter markera det.

 

Hur stoppar man datorns kontroll över lösenorden?
Fråga:
När jag är på internet så har jag märkt att programmet (Explorer) automatisk har lärt sig mina lösenord till olika ställen. Jag föredrar att hålla dem för mig själv eftersom man aldrig vet om någon hackers har tagit sig in i min dator. Jag tycker faktiskt inte att det käns särkskilt säkert när datorn håller reda på allt sånt. Hur får jag tillbaka kontrollen?
Svar:
Du kan göra följande för att stänga av den funktionen. Starta Internet Explorer och klicka på Menyn Verktyg. Välj Internet-alternativ och öppna fliken Innehåll. Klicka på knappen Komplettera automatiskt. Nu kan du bocka ur rutan Användarnamn och lösenord för formulär och sedan klicka på knappen Rensa lösenord.

 

Hur hittar man en sajt som inte längre finns?
Fråga:
Skulle vilja komma åt en sajt på nätet som inte finns längre. Jag vet att det finns olika platser som lagrar gamla sajter men vet inte var jag kan hitta dem. Tacksam för hjälp.
Svar: Du kan testa ett webbsidesarkiv som du hittar på adressen http://www.archive.org  Där finns en hel del gamla webbsidor magasinerade.

 

Hur flyttar man en person från listan med spärrade avsändare i Outlook Express?
Fråga:
En person som jag får mail från har av misstag hamnat på "svarta listan" i Outl.Expr. dvs han är spärrad. Skulle verkligen vilja ändra på det om du kan hjälpa mig?
Svar: För att ta bort en person från listan med spärrade avsändare i Outlook Express gör du på följande sätt. Öppna menyn Verktyg och välj Regler för meddelande. Klicka på Lista med spärrade avsändare. Markera personen som hamnade där av misstag och klicka sedan på Ta bort. Bekräfta och avsluta med att klicka Ok.

 

Hur får man drivrutinen till nätverkskortet att fungera?
Fråga:
Jag har ett krånglande nätverkskort som jag inte blir riktigt klok på. Det fungerade men började strula efter att jag la in nya drivrutiner. Borde det inte fungera bättre med nya än med gamla drivrutiner? Funderar på om jag ska avinstallera och göra om allting från början/ köpa nytt eller om det finns andra vägar att gå.
Svar: Om den tidigare drivrutinen fungerade kan du ju börja med att återställa den. Om du använder Windows XP gör då så här. Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper. Öppna fliken Maskinvara. Under rubriken Enhetshanteraren klickar du på knappen Enhetshanteraren. Öppna din krånglande enhet (nätverkskortet) och öppna sedan fliken Drivrutin. Klicka där på knappen Återställ tidigare drivrutin och klicka Ja.

 

Hur lägger man in copy-right märket
Fråga: Hur lyckas man lägga in märket för copyright, ett c i en cirkel, i ett Wordpad- eller Word- dokument?
Svar: Det fungerar kanske inte med alla typsnitt men ett tips är att hålla nere Alt-tangenten och skriva siffrorna 0169 på det numeriska tangentbordet.


 

Hur tar man bort klickandet?
Fråga: Hur bär man sig åt för att ta bort det klickande ljudet som finns i Windows?
Svar: Klicka på Start och välj Kontrollpanelen. Klicka på Ljud, tal och ljudenheter och sedan på Ljud och ljudenheter. Öppna fliken ljud. Nu kan du ändra inställningarna för de olika ljuden på datorn.


 

Hur får man ordning på en strulande dator?
Fråga:
Jag har windows XP Home på en Dator som har blivit jättestrulig efter installation av ett ljudprogram (vilket jag ångrar nu). Det är svårt att beskriva allt som händer men den hänger sig ibland och det dyker upp konstiga rutor på skärmen. Kan jag få den att lugna ner sig och bli normal igen?
Svar: Du kan göra en systemåterställning till en tidpunkt innan du installerade ljudprogrammet. Klicka på Start och klicka på Hjälp och support. Klicka på Använd systemåterställning och sedan på Återställ datorn till en tidigare tidpunkt. Klicka på nästa, välj ett datum som är före din programinstallation och följ guiden.


 

Hur tar man bort spionprogram?
Fråga:
Kan jag ha fått in spionprogram i datorn genom att använda Kazaa? Jag misstänker det och om det stämmer, hur får jag bort dem?
Svar: Då bör du använda något bra anti-spyware program som exempelvis Ad-Aware för att lokalisera och ta bort spionprogrammen. Du hittar Ad-Aware på: http://www.lavasoftusa.com/software/adaware  

 

ur slipper man förhandsgranskningen i Outlook Express?
Fråga:
Hur kan jag göra för att ta bort förhandsgranskningen av mail i Outlook express?
Svar: Klicka på menyn Visa och sedan på Layout. Under Förhandsgranskning ser du till att ta bort markeringen i rutan Visa förhandsgranskningsfönstret.


 

Hur byter man namn på datorn?
Fråga:
Mitt företag har bytt namn men i datorn så står fortfarande det gamla namnet kvar som ägare. Har inte lyckats byta det på egen hand så jag undrar om du kan hjälpa mig.
Svar: Klicka på Start och sedan Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och sedan på System. Öppna fliken Datornamn och klicka på Ändra. Skriv in det nya namnet och klicka på Ok.

 

Hur slipper man rensningen av skrivbordet?
Fråga: Med jämna mellanrum får jag upp en konstig ruta på datorn där det står att jag kan ta bort saker från skrivbordet. Det vill jag inte men jag vill gärna slippa frågan.
Svar: Börja med att högerklicka på en tom del av skrivbordet och välja Egenskaper. Öppna fliken Skrivbord. Klicka sedan på knappen Anpassa skrivbordet. Ta bort markeringen vid rutan Kör guiden Rensa upp skrivbordet var 60:e dag. Klicka Ok och sedan Verkställ.

 

Hur slipper man blockering av bilder i Outlook Express?
Fråga:
Det står "Vissa bilder har blockerats för att minska risken att avsändaren kan identifiera din dator. Klicka här om du vill hämta bilderna" när jag får mail till Outlok Express. Om jag klickar så dyker bilderna upp men hur slipper man den här dumma inställningen?
Svar: Klicka på menyn Verktyg och välj Alternativ. Öppna fliken Säkerhet. Där tar du bort markeringen i rutan Blockera bilder och annat externt innehåll i HTML-e-post. Avsluta med att klicka på Verkställ.

 

Hur kan man spegelvända foton?
Fråga: Skulle behöva spegelvända några bilder som jag tagit med min digitalkamera. Jag har lagt in dem i datorn men har inte photoshpo eller något likanade inlagt. Kan man fixa det ändå. Jag kör med Wind XP professsional.
Svar: Du kan använda Paint. Gör så här. Klicka på Start, Alla program, Tillbehör och sedan Paint. Öppna bilden du vill ändra i Paint. Klicka på menyn Bild och välj Vänd/rotera. Markera Vänd vågrätt och klicka Ok.


 

Hur byter man ljud i Messenger?
Fråga: Hur var det nu man gjorde när man ville lägga in ett eget ljud som hörs när man får ett nytt meddelande i Messenger.
Svar: Börja med att spara ljudfilen som du vill använda i wav-format och placera den i mappen Media, vilken du hittar i Windows-mappen. Öppna menyn Verktyg i Messenger. Klicka på Alternativ och öppna fliken Inställningar. Klicka på Ljud och öppna sedan fliken Ljud. Leta upp Windows Messenger i listan Programhändelser och markera händelsen Nytt meddelande som ligger under Windows Messenger bläddra sen till ljudet du lagt till och klicka Ok och sen Ok igen.


 

Hur skapar men en zippad mapp i XP?
Fråga: Hur gör man för att ordna en zippad mapp i XP Professional?
Svar: Börja med att öppna en mapp. Klicka på menyn Arkiv och välj Nytt. Välj Komprimerad mapp, döp mappen och tryck på Retur-tangenten. Dra sedan filer till den komprimerade mappen.


 

Kan Word översätta åt mig?
Fråga: Jag brukar använda Word till texter för både svenska och engelska och ganska ofta behöver jag kolla översättningar av vissa ord. Tror att det ska finnas en funktion inbyggt i word som hjälper till med det men hart inte kunnat hitta den. Har du hittat den?
Svar: Du kan översätta ord mellan de ordlistor som du har installerat. Gör så här. Öppna menyn Verktyg och välj Språk. Klicka på Översätt och markera sedan Text. Skriv in ordet och välj språk du vill använda under rubriken Ordlista. Klicka slutligen på Kör.


 

Hur kan man stänga alla undermappar på en gång?
Fråga: Jag sitter med en relativt ny och fräsch dator som jag kör XP på och allting fungerar som det ska men en irriterande grej är följande: jag har ställt in mapparna så att jag får upp separata mappar för varje ny jag öppnar, vilket passar mig perfekt, ger bra översikt osv. Det som stör mig är att behöva stänga varje enskild mapp när jag ska stänga ner. Jag tror att det ska finnas ett kommando för att stänga alla på en gång men har inte klurat ut vilket. Vet du?
Svar: Det finns det. Håll bara nere Skift-tangenten när du klickar på krysset i övre högra hörnet.


 

Slå på och av en regel i Outlook Express efter behag?
Fråga: Såg ett tidigare inlägg om regler i Outlok Express men hur gör man för att kunna ha en regel som man vill använda lite då och då? Det kan ju vara en regel som man vill använda vissa tider på året eller tillsammans med en viss kampanj.
Svar: Det går ganska lätt att avaktivera och sedan återaktivera en regel som skapats i Outlook Express. Gör så här. Klicka på menyn Verktyg i Outlook Express och välj Regler för meddelande. Klicka sedan på E-post… och markera eller avmarkera den regel du vill ändra. Avsluta med att klicka Ok.

 

Hur hittar man alla skal till windows media
Fråga: Var hittar man alla balla skal till MediaPlayer 9?
Svar: Under knappen Skalväljare hittar du en del olika. Prova annars att titta på
http://www.windowsmedia.com  Det enklaste är att gå dit ifrån Mediaplayer 9. Klicka då på Skalväljare och därefter Fler skal.


 

Hur spärrar man enskilda webbplatser?
Fråga: Hur ska jag ställa in datorn för att stoppa särskilda platser på Internet? Det jag vill göra är att hindra exempelvis mina barn som använder datorn att kunna öppna vissa plaster.
Svar: Du kan göra följande för att spärra webbplatser. Öppna Internet Explorer och klicka på menyn Verktyg. Välj Internet-alternativ. Öppna fliken Innehåll och klicka sedan på knappen Aktivera vid Klassificering av innehåll. Öppna därefter fliken Godkända platser. Där kan du skriva in adressen till platsen du vill spärra klicka sedan på Aldrig. Upprepa tills du har lagt in de platser du vill spärra och avsluta med att klicka Verkställ.


 

Hur slipper man ett rörligt aktivitetsfält?
Fråga: Har fått ärva en dator med Windows XP. Mitt problem är att den meny som ligger längst ner på skärmen med genvägarna "guppar". Den dyker upp ibland när man är där med musen men sen så försvinner den vilket är ganska irriterande. Finns det något sätt att få den att vara stilla?
Svar: Du kan göra följande. Högerklicka på en tom del av Aktivitetsfältet (menyn som ligger längst ner) och välj Egenskaper. Öppna fliken Aktivitetsfältet och avmarkera rutan Dölj aktivitetsfältet automatiskt. Avsluta med att klicka Ok.


 

Vad ska man ha för program för att använda ftp?
Fråga: Jag ska skicka en del filer via ftp men har inget program. Har du något tips på vad jag kan använda mig av (helst gratis)?
Svar: Det finns en hel del ftp-program att välja mellan. Du kan exempelvis prova Smart-ftp som du hittar på 
http://www.smartftp.com Annars finns det en massa att välja mellan om du tittar in på http://www.download.com 
eller http:www.gratisebra.com 


 

Hur gör man för att slippa virus?
Fråga: Jag har blivit livrädd för att smittas av virus och vågar knappt använda datorn längre, tror att det ska dyka upp ett virus så fort jag surfar eller öppnar mail. Hur ska man göra för att vara helt säker?
Svar: Helt säker kan man nog aldrig vara men det finns vissa saker som kan vara klokt att tänka på när man surfar eller öppnar e-post. Ofta räcker det med sunt förnuft, om du får mejl från en person du inte känner eller om ämnesraden låter konstig så finns det skäl att vara extra försiktig. Var även extra försiktig när det gäller bilagor i mejl eller nedladdning av program från leverantörer som du inte helt och fullt litar på. Framför allt, se till att ha ett bra antivirusprogram och en brandvägg inkopplad.


 

Hur skriver man ut ett avsnitt av en hel webbsida?
Fråga: Skulle printa en bit av en websida (en text) men har bara lyckats printa hela sidan.
Svar: Gör så här. Använd musen för att markera texten du vill skriva ut. När det är klart väljer du att skriva ut sidan. Vid utskriftsinställningarna väljer du Markering.


 

Enkel ändring av textstorleken på webben?
Fråga: Hur ändrar man enklast storleken på texter på Internet?
Svar: Om du har en mus med rullhjul är det riktigt enkelt. Håll nere Ctrl och rulla sedan på hjulet. Det här knepet fungerar inte på riktigt alla sajter men är ofta användbart.


 

Hur tillämpar man regler på gamla meddelanden i Outlook Express?
Fråga: Jag har nyligen lagt till en ny och väldigt bra regel i Outlook Express men jag skulle vilja att den kunda användas inte bara på alla nya meddelanden utan även de som jag redan har samlat på mig i inkorgen. Har du något förslag?
Svar: Prova följande. Öppna menyn Verktyg och välj Regler för meddelande. Välj sedan E-post och öppna fliken E-postregler. Klicka på knappen Använd nu och markera sedan den regel eller de regler du vill tillämpa på samtliga meddelanden. Klicka Bläddra för att välja vilka mappar som ska omfattas. Avsluta med att klicka på knappen Använd nu.


 

Hur kollar man datorns drifttid?
Fråga: Jag skulle vilja veta hur man kan kolla hur länge datorn (själva systemet) varit I drift sedan datorn sattes igång. Jag har Windows xp pro.
Svar: Gör så här. Klicka på Start och välj Kör. Skriv: cmd och klicka på Ok. När kommandotolken öppnas skriver du systeminfo och trycker på Retur.


 

Hur får man cd-spelaren att bara spela upp musiken automatiskt?
Fråga: Om man vill att den inbyggda cd-spelaren ska spela upp musik automatiskt men inte skickar med data-filer, hur gör man då?
Svar: I Windows XP kan du göra följande. Dubbelklicka på Den här datorn och högerklicka sedan på cd-spelaren. Välj Egenskaper och öppna fliken Spela upp automatiskt. Där kan du välja åtgärd för olika typer av filer, exempelvis att en musik-cd ska spelas upp. Avsluta med att klicka Verkställ.