Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

När man laddar ner filmer, program och spel från nätet är de ofta i format som .bin .cue .iso .nrg .dmg eller .toast. Alla dessa filer är exempel på olika typer av imagefiler, eller skivavbildningar, dvs kopior av en CD eller DVD.

Här följer en enkel guide till hur man öppnar och använder dessa filer.

Eftersom processen skiljer sig åt mellan mac och PC har vi valt att dela upp guiden.

 

Med PC:

 

.bin/.cue
Bin-filer med tillhörande cue-sheet bränner du lättast med programmet FireBurner (Shareware) som finns för både Linux och Windows. Programmet är relativt litet och enkelt, och allt du behöver göra när du startat det är välja File -> Load tracks from cue-sheet och därefter navigera till katalogen där din .cue-fil ligger.

 

Efter det är det bara att trycka Create CD -> Burn och läsa instruktionerna.

 

(.bin/.cue-stöd finns även i Aheads Nero - Burning Rom och flera andra brännarprogram.)

 

Om du inte har någon CD-brännare eller om du helt enkelt inte vill slösa skivor, kan du lura datorn att filen är en CD-skiva, t.ex. med programmet Daemon Tools.

 

.nrg
Detta är en skivavbildning skapad av PC-programmet Aheads Nero - Burning Rom och bör därför brännas med det programmet.

 

Programmet finns i två olika versioner, Nero och Nero Express. I Nero Express (den nerbantade versionen av programmet) väljer du bara "Disc image or saved project" i första dialogen och navigerar till katalogen där du har din .nrg-fil.

 

Om du använder Nero går du in via File -> Open image, och ser sedan till att kryssa i Finalize CD innan du väljer Burn.

 

.iso
.iso är en väl vedertagen standard som går att bränna med många olika program, men artikelförfattaren anser här att Aheads Nero - Burning Rom är det bästa, eftersom det även stödjer .cue/.bin och .nrg.

 

.iso-filer kan du också läsa direkt utan att bränna CD-skivor, med hjälp av t.ex. Daemon Tools.

 

.cdi
.cdi är ett format som mest förekommer i console-sammanhang, framför allt Dreamcast-spel. Det kallas Discjuggler efter (det enda?) programmet som kan bränna .cdi, och tillverkas av företaget Padus.

 

För att bränna en .cdi-fil öppnar du Discjuggler och väljer File -> New eller trycker på den vita lilla ikonen (ett tomt papper) på verktygsfältet under menyn. Därefter väljer du "CD Image to CD Recorder" och i nästa ruta klickar du på ikonen under Source och letar upp din .cdi-fil.

 

Om allting var som det skulle (d.v.s. om din brännare stöds av programmet och din .cdi-fil är komplett) är nu en knapp med texten "Start" klickbar en bit nedanför "Source"-rutan. Då är det bara att bränna.

 

Även här fungerar program som Daemon Tools om du vill slippa bränna en CD.

 


--------------------------------------------------------------------------------

Med Mac:

 

.bin/.cue
.bin/.cue-kombinationer öppnar du enklast med Roxio Toast Titanium, ett kommersiellt program för DVD- och CD-bränning (se mer under toast)

 

Om du har Toast Titanium 5 väljer du Disc image under menyn Other. Dra sedan in .bin-filen i fönstret för toast och bränn skivan. Om du får ett varningsmeddelande bör du i stället välja att konvertera bin/cue-kombinationen till en .iso-fil med Gumby (se nedan), eller installera Toast Titanium 6.

 

Om du har Toast Titanium 6, vilket rekommenderas, markerar du Copy i menyraden. Välj sedan Bin/Cue Files i dragfliken till vänster och dra in .cue-filen i fönstret.

 

Om du inte har Toast installerat, eller får ett varningsmeddelande när du försöker öppna filerna med Toast 5, bör du konvertera filerna med Gumby, ett gratisprogram som kan konvertera och bearbeta många olika filtyper som annars är svåra att använda på en mac. Välj Binchunker i menyn Functions och dra sedan din .bin-fil in i fönstret. Tryck Process och välj var du vill spara den konverterade filen. Programmet kommer då att skapa en .iso-fil (se nedan) som du kan öppna med Skivavbildning, Mac OS X medföljande verktyg för skivavbildningar.

 

Se till att de .bin- och .cue-filer som hör ihop alltid ligger i samma mapp, annars kan inte programmen hantera dem rätt.

 

.iso
Isofiler öppnar du med Skivavbildning (Med engelskt systemspråk: Disc Copy) som är Mac OS X medföljande verktyg för skivavbildningar. Du behöver bara dubbelklicka på filen så öppnas den och programmet placerar en virtuell skiva på skrivbordet.

 

.dmg
Dmg är en macspecifik skivavbildning. Du kan öppna eller skapa .dmg-filer med Mac OS X medföljande verktyg Skivavbildning (eng. Disc Copy).

 

Många av de macfiler man hittar genom tex Macserialjunkie är krypterade Stuffit-filer som innehåller .dmg-filer, detta för att förbättra säkerheten för distributören. För att kunna öppna dessa måste du ha Stuffit Expander och ett lösenord som du förhoppningsvis fått där du hittade filen. När du packat upp filen öppnas den med Skivavbildning som placerar en virtuell skiva på skrivbordet.

 

Riktigt stora filer, tex program som ligger på DVD-skivor, brukar man oftast kunna ladda ner i form av segmenterade .dmg-filer. Det är filer som delats upp i mindre delar för att göra nedladdningarna enklare och säkrare. När du fått ner alla segmenten lägger du dem i samma mapp. Öppna programmet Skivavbildning som ligger i mappen Program/Verktygsprogram (eng. Applications/Utilities) och välj Konvertera avbild... Markera den första filen i sekvensen och välj sammanfoga. Välj sedan var du vill att den sammanfogade filen ska sparas. Om du har ont om hårddiskutrymme kan du i stället välja att sammanfoga sekvensen på en DVD-skiva. Välj Bränn avbild...

 

.toast

Toast är ett mac-specifikt filformat som är genererat med Roxio Toast, ett kommersiellt program för DVD- och CD-bränning. För att kunna läsa dessa filer måste du alltså ha Toast Titanium instellerat. När du väl har programmet installerat behöver du bara dubbelklicka på filen för att öppna den. Sedan kan du välja om du vill placera den som en virtuell skiva på skrivbordet eller bränna skivan.