Gratisebra.com hittar gratisprogrammen.

Bara bra gratisprogram.

 

Bra länkar om foto och digital bildbehandling

 

Moderskeppet - bildbehandling - en fri grundkurs med blogg (en av minna absoluta favoriter)
En grundkurs i bildbehandling gjord av en lärare på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Här får du lära dig färglära, pixelgrafik, retuschering samtidigt som du blir inspirerad och lockad att prova själv. Till kursen hör bland annat en blogg om bildbehandling och Photoshop.
http://www.moderskeppet.se/

 

Bildskola - Åsas bildskola
Kan du rita ditt självporträtt i ett bildprogram? Är du nybörjare med digitalkameran? Åsas bildskola är en bra resurs att använda i klassrummet med eleverna. Den är pedagogiskt upplagd och ger grunderna i bildhantering. Missa inte heller Håkan Källqvists avsnitt om Bildanalys, som visar hur du kan styra bilders betydelse med olika hjälpmedel som exempelvis musik. Två bildspel om havet låter dig se vad som händer med en bild när den beskärs och placeras i ett nytt sammanhang. De program som används i bildskolan är IrfanView och Paint.
http://www.multimedia.skolutveckling.se/kurser/asasbildskola/bildskolan.html

 

Bild i undervisningen - Multimediabyrån
På Multimediabyråns innehållsrika webbplats hittar du artiklar där lärare berättar om hur du kan arbeta med digital fotografering i undervisningen. Med kamerans hjälp kan eleverna få upptäcka sin egen stad eller få skapa en egen digital hembygdsbok på nätet. Du hittar fler inspirerande exempel i idébanken. Hos Multimediabyrån finns också bildarkiv, kurser och enkla manualer till olika bildbehandlingsprogram.
http://www.multimedia.skolutveckling.se/scripts/view/frame.asp?i=112231
http://www.multimedia.skolutveckling.se/scripts/view/frame.asp?i=21766
http://www.multimedia.skolutveckling.se/scripts/view/frame.asp?i=33475
http://www.multimedia.skolutveckling.se/kurser

 

Bildbehandling online - Webbild.com av Sören Hielm
Har du provat att editera bilder online, direkt i webbläsaren? Sören Hielm, Profero Media har satt upp en gratis och mycket lättanvänd bildeditor online. Först laddar du upp bilden och därefter kan du storleksändra, beskära, ändra kontrast med mera på din bild.

http://www.webbild.com/

 

Fotoinfo.just.nu
På fotoinfo.just.nu finns länkar till aktuella fotoutställningar i Sverige, gallerier och museer som ställer ut fotografier, tidningar och böcker i ämnet samt mycket, mycket annat. För den riktigt intresserade finns länkar till fotoklubbar och utbildningar.
http://fotoinfo.just.nu/

 

Fotosidan
På Fotosidan finns många användbara resurser för såväl amatörer som för proffsfotografer. Här finns mycket material för nybörjare och alla andra stadier till exempel en grundkurs i fotografering och en bildpool för nybörjare där man kan få hjälp av andra att utvecklas. På webbplatsen hittar du dessutom en ordlista, kalendarium över fotoutställningar, nyhetsartiklar från området samt en oerhörd massa vackra fotografier att beundra och häpnas över.

http://www.fotosidan.se/

 

Freefoto
Det bästa och mest roliga är att skapa egna bilder eller ta egna fotografier, men behöver du någon gång använda andras bilder så vänd dig till ett gratisarkiv, där det står tydligt och klart deklarerat att du får använda bilderna och *hur* du får använda dem. Freefoto är ett exempel på ett sådant arkiv med tiotusentals gratisbilder indelade i olika kategorier. Med tanke på upphovsrätten är det alltid bäst att hämta bilder ur gratisarkiv som Freefoto eller Multimediabyråns bildarkiv.
http://www.freefoto.com/

 

Kulturnät Sverige - Film och foto
På Kulturnät Sverige finns länkar till Fotoarkiv, fotoföreningar och fotografer. Kulturnät Sverige drevs tidigare av Statens kulturråd, men sköts numera av en ideell förening.
http://www.kultur.nu/Film_och_foto/

 

Lathund för bildbehandling
Lathunden innehåller teori och praktiska övningar i bildbehandling. Du får lära dig grundläggande fakta som skillnaden mellan vektorgrafik och pixelgrafik och skillnaden mellan olika bildformat och när de skall användas. Institutionen för interaktiva medier och lärande vid Umeå universitet står bakom informationen.
http://www.iml.umu.se/stod/ovrigt/digitalabilder/

 

Photofiltre - gratis bildbehandlingsprogram
Photofiltre är ett gratis och lättanvänt bildbehandlingsprogram som innehåller både enkla och något mer avancerade funktioner. Under fliken Tutorials (handledningar) kan du få spännande bildbehandlingsidéer och detaljerade anvisningar till hur du skall gå till väga för att göra verklighet av idéerna. Programmet finns på engelska och franska men det finns språkfiler på flera språk bland annat svenska.
http://www.photofiltre.com/
http://photofiltre.free.fr/download_en.htm (sök svensk språkfil gjord av Lars Carlsson)

 

Photoshopskola - Devello photoshoptips
Här finns mängder av tips för dig som använder Photoshop, allt från en grundkurs till de mer avancerade funktionerna i programmet. Allt beskrivs lättläst, steg-för-steg med skärmdumpar, vilket kan vara ett bra stöd i självstudier av programmet. Om du skall använda det i din undervisning måste du noggrant ange källan. Titta också under Frågor och Svar. Det Forum som finns på webbplatsen är stängt. Se också Stefan Westlings och Norbins Photoshopskolan. De båda senare verkar dock inte vara uppdaterade på ett tag.
http://photoshoptips.devello.se/
http://www.algonet.se/%7Estefwest/pskol/

Picasa - hjälper dig hitta dina egna bilder!
Har du foton utspridda på hela din dator? Har du glömt vilka mappar du har använt eller vilka filnamn du tilldelat dina bilder? Picasa är ett program som hjälper dig att hitta och organisera alla bilder som du har sparat i din dators olika kataloger. Programmet ger dig också möjlighet att behandla dina bilder när du väl har hittat dem.
http://picasa.google.com/

 

Svenska fotografers förbund (SFF)
Årets fotobok brukar utses på bokmässan i Göteborg och den presenteras också på SFF:s webbplats. 2006 var det Lennart af Petersen som tilldelades priset postumt. Förkortningen SFF står för Svenska fotografers förbund och det är en organisation för yrkesverksamma fotografer. På SFF:s webbplats kan du söka information om svenska fotografer, det finns ett kalendarium över fotoutställningar i svenska städer och en fotoboksguide (böcker av SFF:s medlemmar) med söktjänst.
http://www.sfoto.se/sff_start/

 

Utställningar – ett axplock
Högskolan för fotografi och film. Se till exempel Galleriet
http://www.foto.gu.se/

 

LIFE:s fantastiska fotogalleri:
http://www.life.com/Life/lifeclassic.html
World Press Photo
http://www.worldpressphoto.nl/

 

Gatufoto
http://web.comhem.se/~u13121867/index.html
Fotohistoria - Fotomuseet i Osby
http://www.fotomuseetiosby.nu/