2009-12-22

 

 

 

Farligast 2010: Facebook och Twitter?

Jag blev idag intervjuad angående e-boken Datorsäkerhet för nybörjare, som jag publicerade för någon vecka sedan. En av frågorna handlar om vad jag tror blir de stora farorna under 2010. Jag är säker på att det är på de sociala nätverket man som användare måste bli mer uppmärksam. Facebook och Twitter kommer allt mer utnyttjas av cyberskurkar. Här hjälper så klart säkerhetsprogram (antivirus, antispyware och en brandvägg) en del, men det allra viktigast är att känna igen nätfiske och bedrägeri, och då är det kunskap som är viktig. Kunskap om hur man skyddar sig på Internet.

Datorsäkerhet för nybörjare
Skicka till en vän

 

Mozilla-baserad webbläsare från skaparen av Avant

Orca Browser 1.2 Build 6 [engelska, 9,6 MB, gratis]
Känner du till Avant Browser? Det är en bra webbläsare som bygger på Internet Explorer. Egentligen är det ett skal till IE, som ger dig massor av nya smarta funktioner. Nu har utvecklarna bakom Avant tagit fram Orca Browser, som baseras på samma motor som Firefox. Resultatet är en väldigt snabb och funktionsrik webbläsare.

Orca Browser


Skicka till en vän

 

Det bästa gratis brännarprogrammet?

ImgBurn 2.5 [svenska, 2,2 MB, gratis]
Jag läste nyligen en test av gratis brännarprogram och vinnaren bland de som provades var ImgBurn. Det har jag själv använt och kan bara hålla med om att det är ett väldigt trevligt brännarprogram som klarar de flesta funktioner man kan kräva av ett sådant verktyg. Dessutom är det helt gratis att använda.

ImgBurn


Skicka till en vän

 

Bygg dina hemsidor utan att skriva kod

Fresh HTML 3.39 [engelska, 2,3 MB, gratis]
Vill du bygga webbsidor utan att skriva någon HTML-kod kan du prova det lilla gratisprogrammet Fresh HTML. Det är tänkt att fungera som en så kallad WYSIWYG-editor - det vill säga What You See IS What You Get. Programmet låter dig designa din webbsajt utan att behöva knappa kod manuellt, tack vare olika små smarta funktioner.

Fresh HTML


Skicka till en vän

 

Gratis bildredigering med PhotoFiltre

PhotoFltre 6.4 [svenska, 1,75 MB, gratis]
Ett av de standardprogram så gott som alla behöver, är ett bildredigeringsverktyg. Dels för att fixa till sina digitalfoton man har tagit med digitalkameran eller mobilkameran, men även för att fixa grafik, och annat till webben. PhotoFiltre är ett komplett bildredigeringsverktyg som har den goda smaken att vara helt gratis.

PhotoFiltre

Topp 5 gratis bildredigeringsprogram


Skicka till en vän

 

2 GB onlinehårddisk helt gratis

Dropbox 0.7.82 [engelska, 13 MB, gratis]
Webbtjänsten Dropbox ha på relativt kort period blivit en väldigt populär lagringstjänst. Dropbox ger dig nämligen en onlinehårddisk på 2 GB där du kan spara dina filer som du sedan kan komma åt från var som helst. Du behöver ett program för att skapa smarta genvägar till din onlinehårddisk direkt via Utforskaren.

Dropbox


Skicka till en vän

 

Fotoretuschering på väldigt enkelt vis

FotoMix 5.6.1 [engelska, 5,8 MB, gratis]
För hemmaanvändaren och amatören som inte vill lära sig fotoretuschering i riktiga bildbehandlingsprogram som Photoshop, finns det alternativ. Ett av dessa är FotoMix, ett lättanvänt verktyg för bildredigering. På programmets hemsida hittar du ett par guider som visar hur du använder det. FotoMix är gratis men har reklam i programmet för att finansiera utvecklingen.

FotoMix


Skicka till en vän

 

WindowsTips

Bäst backup för aktiva digitalfotografer?

Det kommer rätt mycket e-post med frågor till mig, och jag försöker svara på dem så gott jag kan. Från Mette i Båstad kom en fråga som jag gick bet på – nämligen vilken typ av backup som passar en fotograf?

Backup för digitalfotografer


Skicka till en vän

 

Icloud - Så ser din dator på nätet ut!

Svenska Xcerion har utvecklat Icloud, ett slags operativsystem som körs i webbläsaren. Konceptet är väldigt intressant och ger dig en dator i molnet. Nu har premiumkonton släppts men du kan prova systemet gratis.

Test av Icloud


Skicka till en vän

 

Problem med dataexekveringsskydd

Dataexekveringsskyddet i Windows kan ställa till en del problem, har jag fått lära mig efter att jag fått brev från flera läsare. De har råkat ut för meddelandet ”Internet Explorer har slutat att fungera” och nere i högra hörnet talar dataexekveringsskydd om att det hindrat skadlig kod från att köras.

Problem med dataexekveringsskydd


Skicka till en vän