2009-12-15

 

 

Så mycket säljs din Gmail för på svarta marknaden!

Om din Gmail har blivit kapad, något som händer hela tiden och utan att användaren har märkt det, kan kontouppgifterna säljas på svarta marknaden för upp till 210 kronor. Genom sofistikerade bedrägerier lurar cyberkriminella till sig inloggningsuppgifter, som sedan säljs vidare i mängder. Kontona används bland annat för att skicka ut virus och skräppost till de kontakter du har sparat i e-posten. Men hur skyddar man sig mot det här?

//Tommy k Johansson Fager

Den svarta marknaden och skydd mot bedrägerier

 

Så gör du snabba sökningar i datorn

Google Desktop 5.9.911.3589 [engelska, 1,9 MB, gratis]
I Windows 7 har sökningar i systemet blivit bra mycket snabbare än de var i tidigare Windows. Har du XP eller Vista - eller Windows 7 också för den delen - bör du absolut testa Google Desktop. Det är en programvara från söktjänsten som låter dig söka lokalt på din dator med en liknande teknik som Google använder för webben. Snabbt och precist! Och gratis.

Google Desktop

Läs allt om Windows 7!Håll koll på uppdateringar av dina program

UpdateStar 5.0 [engelska, 4,6 MB, gratis]
Det finns rätt många verktyg för att hålla koll på att du har de senaste versionerna av dina installerade program, och ett av de bättre än UpdateStar. Genom att se till att du laddar ner och installerar nya versioner, gör du datorn säkrare eftersom nya versioner täpper igen eventuella säkerhetshål som kan ha hittats. Ett sådant här verktyg kan jag rekommendera.

UpdateStarTa reda på hur dina hårddiskar mår

HDDScan for Windows 3.2 [engelska, 1,6 MB, gratis]
Rubriken säger inte allt - HDDScan är ett analysverktyg som kontrollerar lagringsmedier för att se hur de mår, men det är inte begränsat till hårddiskar. Programvaran klarar nämligen även av att söka igenom flashdiskar och andra former av lagringsmedier. Det gör att du kan kontrollera såväl hårddiskar som USB-minnen och minneskort. Testa dem innan de kraschar.

HDDScan

Så testar du dina hårddiskar


Städa bort skräpfiler från många program

BleachBit V0.7.2 [engelska, 10 MB, gratis]
Många program lämnar kvar en massa temporära skräpfiler som med tiden fyller upp din hårddisk. Det här lagringsutrymmet vill du så klart ha till att spara mer väsentliga filer, och då kan det vara en god idé att köra BleachBit, som är gjort för att radera just skräpfiler genererade av olika program. Idag finns stöd för 70 applikationer, såsom alla webbläsare, Adobe Reader och så vidare.

BleachBit

Svensk skola i att städa datorn!

 

Ersätt Aktivitetshanteraren med Daphne

Daphne 1.46 [engelska, 1,4 MB, gratis]
I tidigare WindowsNytt har vi skrivit om andra program som ersätter Aktivitetshanteraren för att sköta om processer. Ponera att ett program kraschar - då gör du säkert som de flesta användare, startar Aktivitetshanterarn, går till fliken Processer och letar upp programmet du vill stänga ner. Med Daphne får du betydligt mer kontroll över processerna. En trevlig ersättare!

Daphne

 

Synkronisera filerna i två mappar

FreeFileSync 3.2 [engelska, 2,4 MB, gratis]
Vill du se till att innehållet i två mappar är desamma, kan du använda gratisprogrammet FreeFileSync. Det ser till att mapp A innehåller samma filer som mapp B. Det här kommer väl till hands om du exempelvis vill ha en snabb hantering av backup. Ena mappen är kanske Mina Dokument på din dator, och den andra är en mapp på din externa hårddisk.

FreeFileSync

 

WindowsTips

Dålig säkerhet på svenska dejtingsajter

Dejtingsajter är väldigt populärt. Jag är av förklarliga skäl inte ett smack intresserad av dem själv (lyckligt gift som jag är) men jag tycker det är värt att notera att Kaspersky har kontrollerat de svenska dejtingsajterna, och de får inget högt betyg vad gäller säkerhet…

Säkerhet på dejtingsajter

 

Snabbkommandon för Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 har nyligen lanserats i beta och jag har kört det rätt mycket, speciellt Word. Min uppfattning är att det är en riktigt bra uppgradering. Office 2010 känns fräscht och snabbt, och jag gillar det skarpt. För dig som vill arbeta med det finns det gott om snabbkommandon.

Snabbkommandon Office 2010

 

Gratisprogram testar om Windows är säkert

Microsoft släpper som bekant rätt många patchar och andra uppdateringar för Windows, och skulle du inte ha Automatiska uppdateringar aktiverat kan det vara en god idé att kolla upp så att du verkligen har ett uppdaterat system.

Är din dator säker?