2009-11-10

 

 

Säkerhetsspecial - så skyddar du din dator gratis!

Att inte skydda sin dator mot virus och andra hot på Internet är vansinne om man kör med Windows. Det finns alldeles för många möjligheter att attackera Windowsdatorer. Mycket handlar inte om själva Windows, bortsett från att virusskaparna inriktar sig på Windows för att det är störst, utan på tredjepartsprogram. Tillätt i webbläsaren är till exempel en stor fara. I denna utgåva av Windows inriktar vi oss på säkerhetsprogram - och gratis sådana! Det behöver inte kosta ett öre att skydda dig. Så häng på!

De bästa gratis antivirusprogrammen

Det här är datorvirus!
Skicka till en vän

 

Microsoft har fått mycket beröm

Microsoft Security Essentials [engelska, 8,6 MB, gratis]
För ett tag sedan lanserade Microsoft sitt gratis antivirusskydd Security Essentials i fullversion. Genast har det blivit en stor succé och faktum är att tester har visat att Security Essentials står sig riktigt bra gentemot konkurrenterna. Ett nyligen genomfört test visade dessutom att Security Essentials var ett av endast tre antivirus, i ett test av 16 olika, som höll i kvalité.

Microsoft Security Essentials

Test visar att Security Essentials är ett bra val


Skicka till en vän

 

Avast! ett omtyckt gratis antivirus

Avast! Free Antivirus [svenska, 37 MB, gratis]
Ett av de allra mest omtyckta och äldsta antivirusprogrammen på gratismarknaden är Avast!. Programmet finns i betalversion, men gratisversionen funkar fint för hemanvändare som vill ha ett grundläggande skydd mot virus. Gränssnittet kan kännas en aningen annorlunda, men det betyder inte att virusprogrammet inte är bra. Lätt att installera och håller sig tyst i bakgrunden. Gratis registrering behövs.

Avast!


Skicka till en vän

 

Panda arbetar tyst i molnet

Panda Cloud Antivirus [svenska, 27 MB, gratis]
Den nya trenden bland antivirusprogram är att de ska arbeta i molnet. Det betyder att programmen kommunicerar i realtid med säkerhetsföretagets servrar, för att kontrollera nya filer och deras hotnivå. Det här gör att du inte behöver ladda ner uppdateringar som förr, vilket underlättar enormt mycket. Panda Cloud Antivirus tar inte mycket kraft från datorn, det håller sig tyst i bakgrunden och det är väldigt enkelt att använda.

Panda Cloud Antivirus

Svenskt test av Panda Cloud Antivirus


Skicka till en vän

 

Klassikern Spybot tar kål på spyware

Spybot Search&Destroy [svenska, 16 MB, gratis]
Spybot är mitt favoritverktyg för att ta bort spyware - spionprogram - och adware. Dessa skräpprogram infekterar tyvärr datorn väldigt enkelt och resulterar i att man får upp annonser i tid och otid, ikoner läggs till på skrivbordet, startsidan byts ut med mera. Med hjälp av Spybot tar du bort skräpet och dessutom får du realtidsskydd mot framtid försök av angrepp.

Spybot Search&Destroy

Svensk guide till Spybot


Skicka till en vän

 

Ad-Aware är fortfarande väldigt bra

Ad-Aware 2010 [svenska, 74 MB, gratis]
Lavasofts Ad-Aware har funnits i tio år och hjälpt oss datoranvändare att bli av med spyware och adware. Numera ger även gratisversionen av programmet realtidsskydd, vilket tidigare bara fungerade i betalversionen. Det gör att du är skyddad mot att spyware försöker installera sig på din dator. Ad-Aware är lätt att använda och du skannar snabbt igenom datorn för att ta bort installerat skräp.

Ad-Aware


Skicka till en vän

 

WindowsTips

 

iPhone-apps skickar iväg personlig information

Det finns applikationer till iPhone som i det tysta skickar iväg dina personliga uppgifter till utvecklarna. Per Hellqvist skriver om detta i ett inlägg på sin blogg, där han förklarar att det ofta handlar om ren ”hamstermentalitet” – det vill säga när man samlar på sig data bara för att man kan.

iPhone och säkerhet


Skicka till en vän

 

Gratisprogram håller koll på trafikmängden

Undrar du hur mycket trafik som skickas och tas emot i Windows? Då kan du skaffa gratisprogrammet Simple Internet Meter Lite. Det ger dig ett antal små fönster som övervakar nätverkstrafiken med statistik och diagram – perfekt för dig som vill ha kontroll.

Gratisprogram håller koll


Skicka till en vän

 

Tycker du att Firefox 4.0 ser snyggt ut?

Mozilla har presentat förslag på hur gränssnittet i Firefox 4.0 ska se ut. Tanken är att göra om gränssnittet så att det mer påminner det som Microsoft lanserat på bredare front i och med Windows 7 – det vill säga med flikar. Första gången vi såg Microsofts omdesign var i Office 2007, medan sedan dess har vi sett det på många ställen. I övrigt liknar Firefox 4.0 väldigt mycket Google Chrome.

Firefox 4.0, nytt utseende


Skicka till en vän