2009-11-03

 

 

Skräpprogram från datortillverkarna slöare ner datorn

När du köper en ny dator med Windows är chanserna stora att det finns massor av förinstallerade program. Datortillverkar får nämligen betalt av tredjepartsutvecklare för inkludera demoversioner av deras program i ren marknadsföring. Alla de här programmen tenderar dock att gå rätt hårt åt datorerna och det är inte roligt att veta att ens nya dator är mycket slöare på grund av en massa förinstallerade verktyg som man inte använder. Denna typ av program kallas för crapware. De gör inte bara din dator slö, utan de kan faktiskt ställa till med problem. Nu har en datortidning testat hur mycket segare datorer blir på grund av crapware - kan du gissa vilken tillverkare som har sämst installationer? Läs om det på länken - där lär du dig och rensa bort skräpet!

Crapware segar ner din dator!
Skicka till en vän

 

Se på SVT Play i Windows Media Center

Play-kanalerna [svenska, gratis]
Windows Media Center är ett rätt bra program för att kolla på filmer, på din TV, via datorn. Du kan så klart göra andra saker i Media Center, men detta är ett av användningsområdena. Nu har det kommit ett tillägg som gör att du kan se Play-kanalerna via Media Center! Play-kanalerna är de sändningar som exempelvis SVT och TV3 gör via webben. Med det gratis tillägget Play-kanalerna får du in dessa sändningar i Windows Media Center. Smart!

Play-kanalerna

Så installerar du tillägget

 

Bra åtkomst till Microsoft SkyDrive

SkyDrive Explorer 1.1 Beta [engelska, 1,8 MB, gratis]
Microsoft Live heter programföretagets Internetjänst där du gratis kan bli medlem för att få tillgång till olika webbtjänster och nerladdningsbara program. En av tjänsterna är SkyDrive, som är en onlinehårddisk med hela 25 GB lagringsutrymme. Med programmet SkyDrive Explorer, som integrerar sig med Utforskaren, kan du komma åt SkyDrive direkt via, tja, Utforskaren. Programmet är fortfarande i Beta men fungerade rätt bra när jag testade det.

SkyDrive Explorer

Läs mer om onlinebackup
Fler backupprogram


Skicka till en vän

 

Håll koll på lösenorden i Firefox

FireWebSSO 0.9.8.76 [engelska, gratis]
Som webbanvändare har man väldigt mycket användarnamn och lösenord att hålla reda på. Ett bra och säkert sätt att hantera alla de här på, är att använda någon form av programvara eller tillägg till webbläsaren. Om du kör med Firefox kan du prova nya FireWebSSO som är ett bra alternativ till det annars så populära LastPass. Det hjälper dig att automatiskt fylla i lösenord, användarnamn och andra formulär.

FireWebSSO


Skicka till en vän

 

Testa hur din hårddisk mår

CrystalDiskInfo 3.1.0 [svenska, 2,2 MB, gratis]
Hårddiskar håller inte för evigt. Förr eller senare kommer de att gå sönder, och då är det bra att ha lite framförhållning så du hinner byta innan du förlorar allt du har lagrat. Med CrystalDiskInfo får du fram information om hur hårddisken mår. Här får du reda på temperatur, S.M.A.R.T-information och en del annat matnyttigt. Du får även snabbt reda på om hårddisken är i bra eller dåligt skick.

CrystalDiskInfo

Så här testar du hårddisken
Fler hårddiskprogram


Skicka till en vän

 

Utmärkt gratis bildredigeringsprogram för nybörjare

Paint.NET 3.5 Beta 4 [svenska, 4,8 MB, gratis]
Ett av mina favoritprogram är Paint.NET som är ett gratis bildredigeringsprogram med många bra funktioner. Paint.NET har ett trevligt och lättanvänt gränssnitt som är lätt att använda, och hela programmet är en bra lösning för nybörjare som inte vill lägga några pengar på dyra avancerade bildredigeringsprogram. Det här är en betaversion av den kommande Paint.NET 3.5.

Paint.NET

Guider: Kom igång med Paint.NET!
Fler bildredigeringsprogram


Skicka till en vän

 

Spela en omgång Yatzy

Yatzay 3.6.0.8 [engelska, 1,1 MB, gratis]
Spel brukar sällan dyka upp i WindowsNytt, men ibland gör jag ett undantag. I det här fallet gäller det för en version av Yatzy, ett spel som jag faktiskt tycker är väldigt kul i all sin enkelhet. Yatzay är gratis och fungerar precis som det ska göra. Det är ett utmärkt litet spel att slå ihjäl lite tid med när man behöver lugna ner hjärnan efter att ha klarat en stressig deadline.

Yatzay

Fler tips på små roliga spel
Skicka till en vän

 

WindowsTips

Twitter en guldgruva för cyberkriminella

Cyberskurkar har börjat använda sig av Twitter för att lura användare på personliga uppgifter och pengar. Dessa bedragare använder sig av flera olika metoder för att lura vanliga Twitteranvändare. Om du själv twittrar är det inte fel att känna till hur du skyddar dig!

Twitter och cyberkriminella


Skicka till en vän

 

Testa om din hårdvara fungerar i Windows 7

Funderar du på att uppgradera till Windows 7, men är osäker på om din dator och dess tillbehör fungerar ordentligt även efter en uppgradering? Då kan du läsa den här artikeln, där du får lära dig hur du kontrollerar detta på enkelt vis.

Testa datorn för Windows 7


Skicka till en vän