2009-10-02

 

 

Microsoft har lanserat gratis antivirus!

Nu har Microsoft lanserat fullversionen av deras gratis antivirusprogram Security Essentials. Jag har tidigare skrivit om programmet i WindowsNytt, men då har det fortfarande varit i betaversion. Den nya kompletta versionen imponerar rätt mycket, och erbjuder ett bra och tryggt skydd mot såväl virus och trojaner, som maskar och spyware. Det kräver inte speciellt mycket datorkraft och det håller sig tyst i bakgrunden. Men är det lättskött?

Läs test av Microsoft Security Essentials
Skicka till en vän

 

Starta och hantera en blogg enkelt

Thingamablog 1.0.6 [engelska, 3,7 MB, gratis]
Om du vill starta en blogg idag brukar det vara vanligast att man använder en bloggtjänst där man får allt gratis, eller så installerar man ett bloggverktyg på ett webbhotell med egen domän. Det finns dock ett annat alternativ, för dig som saknar webbhotell som har stöd för PHP, MySQL etc - och det är att använda Thingamablog. Med det här programmet kan du driva en blogg på ett webbhotell där enda kravet är FTP-access. Sådant gratis webbhotell erbjuder alltså.

Thingamablog

Lär dig blogga som ett proffs


Skicka till en vän

 

Konvertera ljud och musik mellan olika format

winLame 2009 Beta 1 [engelska, 3,2 MB, gratis]
Behöver du konvertera musik- och ljudfiler mellan olika filformat, kan jag rekommendera att du tittar på gratisprogrammet winLame. Det går att använda både för nybörjare och mer avancerade användare. Som nybörjare kan du utnyttja de förinställningar som finns, men du kan även välja att manuellt göra inställningar på komprimering och ljudkvalitet. Om någon vill, så finns möjlighet att översätta programmet till svenska.

winLame


Skicka till en vän

 

Skanna och ta bort farliga rootkits

Rootkit Buster 2.80.1071 [engelska, 1MB, gratis]
Rootkits är program som gömmer sig i systemfiler för att sedan exempelvis registrera vad användare gör. Det finns många farliga rootkits, så det är bra att hålla koll på dem så att ens dator inte blir infekterad. Vill du kontrollera din dator kan du använda Trend Micros Rootkit Buster, som söker igenom massor av olika filer för att hitta och rensa bort rootkits.

Rootkit Buster


Skicka till en vän

 

Fildelningsprogram för Gnutellanätverket

LimeWire Basic 5.3.6 [engelska, 18 MB, gratis]
Gnutellanätverket är ett fildelningsnätverk som lever och frodas. Här delar användare filer för fulla muggar, och du kan hitta det mesta du letar efter. Många säger säkert att det bara handlar om piratkopior men det gör det inte - det finns mängder av lagliga filer inom open source och dylikt. LimeWire Basic är en enkel, snabb och lättanvänd programvara som är gratis.

LimeWire Basic


Skicka till en vän

 

Fixa fel i Windows XP snabbt och lätt

XPQuickFix 1.0 [engelska, 528 KB, gratis]
Virus och klåfingriga användare kan ställa till det för oeprativsystemet. Om du kör Windows XP och har råkat ut för att du inte längre kan starta Aktivitetshanteraren, komma åt registereditorn eller dylikt, så kan du testa att köra programmet XPQuickFix. Det låter dig nämligen väldigt enkelt rätta till sådana här vanliga men irriterande fel.

XPQuickFix


Skicka till en vän

 

Så skapar du snygga polaroidbilder

Poladroid 0.9.6 [engelska, 5,9 MB, gratis]
Kommer du ihåg polaroidkameran som framkallade kvadratiska bilder direkt på papper? De här bilderna hade en väldigt speciell stil, och med hjälp av gratisprogrammet Poladroid kan du återskapa den här känslan genom att köra dina vanliga digitalfoton genom ett filter. Du kan skapa många typer av polaroidbilder och det är inte speciellt svårt.

Poladroid

Skapa polaroidbilder gratis på webben


Skicka till en vän

 

WindowsTips

Så mycket kostar svenska Windows 7

Nu har de allra flesta IT-återförsäljare börjat ta upp förhandsbeställningar på Microsoft Windows 7, som kommer att lanseras den 31 oktober. Priserna skiljer sig en del mellan återförsäljarna, så det är värt att titta runt bland olika. Här hittar du prislistorna!

Windows 7 går att förhandsbeställa


Skicka till en vän

 

Svenska datorer näst minst virussmittade

Vi svenskar verkar vara rätt duktiga på att skydda våra datorer med antivirus. Det visar statistik som Panda Security tagit fram från sin onlineskanner Active Scan. Sverige hamnar näst längst ner på listan och det är bara Norge som har färre infekterade datorer.

Svenska smittade datorer


Skicka till en vän

 

Fungerar program som trimmar datorn?

Det finns väldigt många program som säger sig kunna trimma din dator. Jag tipsar om sådana i WindowsNytt och enligt min erfarenhet kan de i många fall hjälpa till riktigt bra. Men hur fungerar det jämfört med att uppgradera internminnet?

Test av program som trimmar datorn


Skicka till en vän