2009-09-11

 

Akta dig för farliga antivirusprogram!

Under nyheterna den här veckan skriver jag om en virusvarning gällande Facebook Fan Check, som sägs vara ett farligt virus som sprids via Facebook. Men något sådant virus verkar dock inte finnas. Problemet är att varningen spred sig som en löpeld och massor av nervösa användare vände sig till sökmotorerna för att hitta virusskydd mot det här. De sökträffar som då kom upp sade sig innehålla utmärkta och gratis antivirusprogram som skulle ta kål på Fan Check. Det rörde sig dock om falska antivirus. Sådana finns det tyvärr massor av idag. Program som utger sig för att vara gratis antivirus och antispyware, och som efter en installation lurar dig att du har drabbats av virus och sedan försöker få dig att registrera programmet. Det handlar om rent bedrägeri. Och det är väldigt, väldigt vanligt...

Läs mer om falska antivirusprogram
Skicka till en vän

 

Mounta dina image-filer med gratis verktyg

Gizmo Central 2.7 [engelska, 8 MB, gratis]
Image-filer (någon bra svensk term saknas) är filer som innehåller kompletta kopior av innehållet på en CD/DVD-skiva, en hårddisk eller någon annan lagringsenhet. Det är ett bra sätt att kopior och backup på, eftersom det är lätt att distribuera allt material som en fil. Med Gizmo Central mountar du sådana här filer (ISO, BIN, CUE etc) som virtuella enheter så att du kan arbeta mot dem.

Gizmo Central


Skicka till en vän

 

Smart Firefox för ditt USB-minne

Portable Firefox 3.5.3 [engelska, 9 MB, gratis]
Firefox har stadigt seglat upp som den andra största webbläsaren efter Internet Explorer, och har idag runt 25 procent av marknaden. Portable Firefox installerar du på ditt USB-minne, och du kör det även därifrån. Ta med dig webbläsaren var du vill, och när du använder den lagras inga spår på datorn du kör det ifrån. Lite synd att ingen översatt den portabla versionen till svenska. Än.

Portable Firefox

Flera smarta portabla program!


Skicka till en vän

 

Apple lanserar nya versionen av iTunes

iTunes 9 [svenska, 90 MB, gratis]
Apple iTunes har i dagarna lanserats i version 9, och den finns även att ladda ner på svenska och för Windows. Installationspaketet ligger på smått absurda 90 MB, men så är det en väldigt avancerad och omtyckt musikklient. Kör du med Apple iPod som musikspelare är det naturliga valet att köra iTunes (även om det finns andra alternativ). Nya versionen kommer så klart med flera intressanta funktioner och förbättringar!

iTunes


Skicka till en vän

 

Konvertera Urklippet till ren text

PureText 2.0 [engelska, 13 kB, gratis]
Det här gillar jag! Ponera att du kopierar text från en webbsida och sedan klistrar du in den i Word. Då följer en massa formatering med och det blir länkar, fetstil, färger och allt möjigt. Visst går det att välja att klistra in som special och välja råtext, men om du gör det här flera gånger om dagen är det lättare att bara trycka ett snabbkommando för att konvertera allt i urklippet till ren text. Det är detta som PureText gör.

PureText


Skicka till en vän

 

Gillar du att spela gamla arkadspel?

MAME 0.134 [engelska, 10 MB, gratis]
Det är inte ofta men ibland händer det att det dyker upp spel i WindowsNytt. MAME är en emulator som hanterar en rad olika gamla arkadspelsmaskiner och genom att köra programmet och ladda ner en så kallad ROM-fil med ett spel, kan du börja spela klassikerna på din dator. Ett par ROM:ar finns att ladda ner från sajten, men du kan hitta massor av annat om du bara letar lite på Google...

MAME

Här spelar du tusentals C64-spel


Skicka till en vän

 

TweetDeck för den sociala användaren

TweetDeck 0.30 [engelska, gratis]
Om du gillar att chatta och posta på Twitter, Facebook och (eller) MySpace kan TweetDeck underlätta ditt jobb ordentligt. Det här verktyget, som är gjort i Adobe Air, låter dig samla ihop allting under ett tak så att du slipper logga in på en massa webbsidor för att läsa och skriva, följa dina kompisar och så vidare. Klart värt att testa om du exempelvis kör Twitter!

TweetDeck

Följ mig på Twitter


Skicka till en vän

 

WindowsTips

 

Tillägg städar Firefox, gör surfande snabbare

Med hjälp av ett litet smart tillägg för Firefox kan du trimma databasen som håller koll på allt om ditt surfande, och på så sätt göra att webbläsaren inte bara startar snabbare, utan även göra ditt arbete i programmet snabbare.

Surfa snabbare


Skicka till en vän

 

Facebook Fan Check Virus - inget virus

Det har spridits massor av rykten om ett elakt virus som kallas för Facebook Fan Check Virus. Problemet är inte att det inte finns något sådant virus, utan att skrämda användare givit sig ut på webben i jakt på en lösning, och lite för snabbt laddat ner fejkade och skadliga program som säger sig ta bort viruset - men som istället gör tvärtom...

Varning för viruset som inte är ett virus


Skicka till en vän

 

Firefox 4.0 är på gång, snabbare och bättre

Än så länge får vi vänta ett tag på Firefox version 4.0 men Mozilla har redan lagt ut planen över när de tänker vara klara med både betaversionen och det färdiga programmet. En del information om vad vi har att förvänta oss finns!

Firefox 4.0


Skicka till en vän