2009-08-28

 

 

Hur ser en farlig webbsida ut? Så här!

Jag brukar ofta skriva om farliga webbsidor och hur viktigt det är att undvika dem. Men hur ser en farlig hemsida ut egentligen? Det finns massor av olika. En del ser precis ut som Facebook, andra gömmer sig på helt legitima sajter, medan många försöker lura dig till att ladda ner virus genom att - ironiskt nog - varna dig för att du är smittad av virus... Här har jag hittat ett utmärkt exempel på hur det kan se ut när en farlig hemsida dyker upp - kolla länken nedan. Sajten försöker se ut som Utforskaren och har en dialogruta som ser ut precis som Windows. Den varnar för virus och vill att du laddar ner ett antivirusprogram (fejkat sådant; det är nämligen farlig kod).

Så här ser en farlig hemsida ut!
Skicka till en vän

 

Bli varnad av autostartande program

StartupMonitor 1.02 [engelska, 60 kB, gratis]
Många program försöker lägga in autostartande verktyg för att antingen dra igång programmet varje gång du startar Windows, eller - mer vanligt - starta ett litet verktyg som ligger i bakgrunden och kollar efter uppdateringar av programmet. Dessa verktyg tar tillsammans massor av datorns prestanda och internminne. För att hindra att program lägger till sådant här kan du skaffa StartupMonitor, som varnar varje gång någonting försöks läggas till. Väldigt bra!

StartupMonitor

Ta bort autostartande program, snabba upp datorn!


Skicka till en vän

 

Betaversion av kommande GIMP-uppdatering

The GIMP 2.7.0 Beta [svenska, 21 MB, gratis]
The GIMP är utan tvekan det mest komplexa och häfta bildredigeringsprogrammet som finns på marknaden för fria programvaror. Det kan lätt konkurrera mot Photoshop (även om Photoshop enligt undertecknad vinner). I stegen mot 2.8-versionen lanserar man nu betaversioner som du kan ladda ner och testa för att se hur utvecklingen går. Den går framåt, kan man lugnt konstatera.

The GIMP


Skicka till en vän

 

Ta backup på ditt USB-minne

USB Image Tool 1.50 [engelska, 212 kB, gratis]
Idag lagrar vi massor av viktiga filer på USB-minnen, som vi går runt med i ficket. Ett USB-minne tål ofta väldigt mycket, såsom att köras i tvätten, tappas från hög höjd och så vidare, men det finns ändå inga garantier för att datan på minnet inte raderas eller förstörs. Därför ska du alltid ta backup, om du använder ditt USB-minne aktivt. Använd USB Image Tool för att sköta det här enkelt och utan problem.

USB Image Tool

Vinn USB-minne på 8 GB!


Skicka till en vän

 

Ersättare till Aktivitetshanteraren

Auslogics Task Manager [engelska, 2,5 MB, gratis]
Ett Windowsverktyg vi alla använder rätt ofta är Aktivitetshanteraren. Den låter oss bland annat se vilka program som körs, och vilka processer som finns i bakgrunden, vilket kommer utmärkt till hands när man behöver stänga av ett program som kraschat. Med Aulogics Task Manager får du en bättre ersättare till Windows egna program. Det här innehåller mer information och fler funktioner. Auslogics är kända programutvecklare med flera smarta verktyg i portföljen.

Auslogics Task Manager


Skicka till en vän

 

Superlätt chattklient klarar många nätverk

Miranda 0.8.5 [engelska, 1,6 MB, gratis]
Förr satt alla och chattade via ICQ, och idag använder alla Windows Live Messenger - förr kallat för MSN Messenger. När jag skriver "alla" ljuger jag dock. Det finns gott om användare som stannat kvar på ICQ, och dessutom finns det flera andra chattnätverk. Miranda är en chattklient som kan ansluta till flera olika nätverk, för att du ska slippa att köra många olika program. Mirandas stora fördel är att det är så otroligt litet och kompakt, och tar ytterst lite datorresurser.

Miranda


Skicka till en vän

 

Fixa dina trasiga och icke kompletta AVI-filmer

Divfix++ 0.33 [engelska, 884 kB, gratis]
Om du sysslar med filmer i AVI-format, exempelvis DivX-komprimerade filmer, så vet du att de kan strula och att du inte då kan spela upp dem. Problemet är ofta att filernas indexering blivit korrupt. Med Divfix++ rättar du till felen så att du kan kolla på filmen igen. Du kan även använda detta för att förhandsgranska filmer som du håller på att ladda ner.

DivFix++


Skicka till en vän

 

WindowsTips

World of Warcraft drabbat av cyberkriminella!

Spelar du World of Warcraft så tillhör du målgruppen för ett gäng cyberkriminella som försöker komma åt dina inloggningsuppgifter. Detta gör de via att lura in folk till en fejkad webbsida genom att utlova en gratis testversion av nya spännande delar av datorspelet.

Phishing av World of Warcraft-spelare


Skicka till en vän

 

Windows 7 får pyngel av Free Software Foundation

Free Software Foundation jobbar för att sprida ordet om fri programvara och vikten av att välja det framför låst kod som exempelvis Windows och andra Microsoft-program. Nu drar de igång en kampanj för att smutskasta Windows 7.

Windows 7 får skällsord


Skicka till en vän

 

Så fungerar antivirus som arbetar i molnet

Många av de nya antivirusprogrammen arbetar i det så kallade molnet. Det innebär att de jobbar mot tillverkarens servrar, för att kunna ha betydligt snabbare uppdateringar om nya faror på Internet. Det finns både för- och nackdelar med det här, och i denna artikel får du lära dig hur det fungerar.

Antivirus och molnet


Skicka till en vän