2009-05-29

 

Rekord mycket spam till vår e-post!

Företaget Cisco IronPort arbetar bland anant med att kartlägga hur mycket skräppost det skickas på Internet. De rapporterar nu att man under tisdagen uppmätte rekordnivåer. Hela 250 miljarder skräppost, med reklam och virus, skickades - bara under tisdagen! Skräppost är ett enormt problem som inte kommer att försvinna, eftersom så många användare faktiskt nappar på dess erbjudanden om lån, piller och allt vad det är. Samtidigt finns det många tips för att undvika skräpet. På länken härunder får du 11 nyttiga tips.

11 tips för att slippa skräppost

 

Ny beta av Skype ger dig skärmdelning

Skype 4.5 Beta [svenska, 1,9 MB, gratis]
Skype känner du förmodligen till. Det är en programvara för att ringa över Internet. Med hjälp av Skype kan du ringa gratis till alla andra användare av Skype, vilket gör det till en perfekt lösning om du exempelvis har kompisar på andra ställen i världen. Den senaste betaversionen av Skype innehåller flera nyheter. Bland annat kan du dela med dig av skärmen, så att den du pratar med ser ditt skrivbord i datorn. Det kan användas för att visa hur program fungerar.

Hemsida: Skype Beta

Ladda hem Skype Beta

 

Dela upp stora filer i små

HJSplit 2.3 [engelska, 304 kB, gratis]
Har du råkat ut för att du inte kunnat skicka iväg en tung fil via e-post, på grund av att e-postservern stoppat dig eftersom filen varit för stor? Det här händer rätt vanligt. Skälet är att e-post egentligen inte är skapat för att kunna skicka stora filer, men vi gör det ändå eftersom det som regel är smidigaste lösningen. Med HJSplit kan du dela upp en fil i flera mindre filer. Dessa sätts sedan enkelt ihop med HJSplit. Programmet är gratis och kommer med ett riktigt skitfult gränssnitt.

Hemsida: HJSplit

Ladda hem HJSplit

 

Prova kommande AbiWord - svensk ordbehandlare

AbiWord 2.7.2 Beta [svenska, 7,6 MB, gratis]
Ordbehandlaren AbiWord är en riktig favorit hos WindowsNytts redaktör. Jag har tipsat om programmet tidigare, och när utvecklarna nu släppte en betaversion av programmet tyckte jag det var läge att tipsa om det igen. AbiWord är en grymt bra ordbehandlare, som dessutom är översatt till svenska. Den påminner väldigt mycket om något äldre varianter av Microsoft Word. Den är också kompatibel med Word-dokument, både för att läsa och skriva.

AbiWord hemsida

Ladda hem AbiWord Beta

Guide till AbiWord

 

Kolla vad som skickas via nätverket

SmartSniff 1.50 [engelska, 63 kB, gratis]
Om du misstänker att din dator antingen skickar eller tar emot något olämpligt via nätverkskortet kan du använda SmartSniff för att kontrollera trafiken i råformat. SmartSniff är ett trevligt verktyg för den lite mer vana användaren som vill undersöka om exempelvis en dator blivit smittad av en spambot - en slags trojan som använder datorn för att skicka ut skräppost (rätt vanligt, tyvärr). Gränssnittet är enkelt och programmet är hyfsat lätt att förstå.

Hemsida: SmartSniff

Ladda hem SmartSniff

 

Många seriestrippar direkt till din dator

WinComics 1.4 [engelska, 883 kB, gratis]
Lite roligt måste vi väl ha också? Det går ju inte att bara skriva om nyttoprogram... WinComics är ett program som håller koll på massor av digitala seriestrippar och levererar dem direkt till din dator. Via ett lättanvänt gränssnitt kan du bläddra bland tonvis av seriestrippar - allt från Garfield till Dilbert och cirka 200 andra strippar. En varning bör väl utföras, för risken är att du blir sittande framför programmet hela arbetsdagen...

Hemsida: WinComics

Ladda hem WinComics

 

Ta kontrollen över Caps och Num Lock

Caps Lock Key Status 3.0.0.0 [engelska, 274 kB, gratis]
Enligt många datoranvändare är Capslock den värsta knappen som finns. Helst vill man bara bända bort den och kasta knappen. Hur ofta råkar man inte komma åt Capslock när man egentligen skulle trycka Shift? Den ställer ofta till den när man ska skriva in lösenord, till exempel... Med Caps Lock Key Status får du fram information om huruvida Capslock respektive Numlock är aktiva. Du kan även deaktivera knapparna helt, om du känner för det. Litet och smidigt gratisverktyg.

Hemsida: Caps Lock

Ladda hem Caps Lock

 

WindowsTips

Så får du Windows 7 RC på svenska

Microsoft har sedan en tid tillbaka lagt ut Windows 7 RC för gratis nerladdning och fri användning i ett år, för dig som vill testa det kommande operativsystemet. Nu har de även släppt de svenska språkfilerna, om du vill slippa använda ett engelskt system.

Windows 7 på svenska

 

Ladda ner musik från MySpace

Med den här nya webbtjänsten kan du inte bara ladda ner musik från MySpace-sidor, utan även hämta hem YouTube-filmer. Det här är bra för dig som vill kunna lyssna och titta på material även när du är nerkopplad. Tjänsten är gratis och väldigt enkel att använda.

Ladda ner musik

 

10 tillägg för ett säkrare Firefox

Om du kör med Firefox som webbläsare, har du redan en väldigt säker surflösning. Men den kan bli ännu säkrare om du installerar en del gratis tillägg - plugins - som ger dig ytterligare skydd mot farorna som finns ute på webben. Exempelvis finns det tillägg som stoppar farlig kod.

10 säkra tillägg