2009-05-19

Skydda dig mot de farliga webbsidorna!

Just nu sprids en farlig kod, döpt till JSRedir-R, via webbsidor. Skriptet körs direkt i din webbläsare när du besöker en smittad hemsida, och gör så att du skickas vidare till farliga sajter som försöker infektera din dator med virus. Det är inte bara suspekta sajter som drabbas av denna typ av virus. Även kända och legitima webbplatser kan råka ut för det. Det var inte allt för länge sedan som Expressen råkade ut för det här på sin Väder-sajt, för att ta ett exempel. Så se till att skydda dig när du surfar!

PS. Ni har väl inte missat min nya tidning Blogg-magasinet?
En tidning för dig som bloggar eller vill ha tips och råd innan du drar igång!
Här ger jag även tips och idéer på hur kan tjäna pengar på din blogg! DS.

Farlig kod sprids på webbsidor

 

Hårddiskens innehåll i snygg presentation

SpaceSniffer 1.0.4.0 [engelska, 863 kB, gratis]
Ibland kan man verkligen undra vad det är för filer som finns på ens 500 GB-hårddisk. Det döljer sig ofta mängder av saker och det är som regel svårt att få en vettig överblick. SpaceSniffer är en lösning som skapar en grafisk presentation av ditt innehåll. Den visar typer av filer, mappar och underkataloger, hur mycket utrymme som tas upp, med mera.

Hemsida: SpaceSniffer

Ladda hem SpaceSniffer
 Fler hårddiskprogram

 

Konvertera bokmärken och favoriter

Transmute 1.5.1 [engelska, 1,5 MB, gratis]
Om du funderar på att byta till en annan webbläsare, är Transmute ett bra verktyg att ha till hands. Programmet hjälper dig nämligen att konvertera bokmärken och favoriter mellan en lång rad olika webbläsare. Transmute finns även i en Pro-version som har flera extrafunktioner, och det finns också en portabel version för dig som vill köra det från ett USB-minne.

Hemsida: Transmute

Ladda hem Transmute
 Tips på webbläsare

 

Skapa din egen musik gratis

LMMS 0.4.4 [svengelska, 15,1 MB, gratis]
LMMS står för Linux MultiMedia Studio, men låt inte namnet förvirra dig. Det rör sig om ett musikprogram som låter dig skapa låtar i datorn, och programmet finns även tillgängligt för Windows. Om du inte tidigare använt sådana här verktyg kanske gränssnittet känns rörigt till att börja med, fast om du läser dokumentationen som du hittar via menyn Hjälp så kommer du snabbt igång.

Hemsida: LMMS

Ladda hem LMMS
 Fler musikprogram

 

Bästa texteditorn för programmerare?

jEdit 4.2 [engelska, 2,6 MB, gratis]
Det finns hur många gratis texteditorer som helst. En av de allra bästa, som riktar sig mot programmerare, är jEdit. Programmet är helt utvecklat i Java och fungerar därför på de flesta vanliga plattformar, inklusive Windows så klart. jEdit har otroligt många funktioner och har stöd för mängder av programmeringsspråk för färgkodning och dylikt. Klart värt att testa!

Hemsida: jEdit

Ladda hem jEdit
 Fler texteditorer

 

Bygg hemsidor i grafiskt verktyg

KompoZer 0.8 alpha 4 [engelska, 8,4 MB, gratis]
Vill du bygga hemsidor utan att skriva HTML-kod manuellt i en texteditor, kan du prova gratisprogrammet KompoZer. Den senaste versionen är en alpha-version, vilket betyder att det är en tidig testversion som inte är helt stabil. Det finns dock en äldre version av programmet som är stabil. Kolla på hemsidan. KompoZer är en så kallad WYSIWYG-editor. Programmet har översatts till flera språk, dock inte till svenska ännu.

Hemsida: KompoZer

Ladda hem KompoZer
 Fler HTML-editorer

 

Skydda dina bilder på nätet

uMark Lite 1.1 [engelska, 295 kb, gratis]
När du lägger upp digitala fotografier på webben kan du vara rätt säker på att någon snor dem, om de är bra. Med hjälp av digitala vattenstämplar gör du det svårare för andra att återanvända dina bilder utan att det märks. Programmet uMark finns i en betalversion och en enklare gratisversion, kallad för uMark Lite. Bra att ha om du vill skydda dina verk!

Hemsida: uMark

Ladda hem uMark
 Fler bildredigeringsprogram

 

Redigeringsprogram för binära filer

Hex Edit Free 3.0 [engelska, 4,15 MB, gratis]
Med Hex Editor Free är det enkelt att öppna upp binära filer och göra nödvändiga justeringar. Det har en rad olika finesser i form av söka/jämföra, överstrykningar, bokmärken, EBCDIC, ISN/OVR-lägen och färgscheman. Bland nyheterna i version 3.0 hittar vi nya mallfunktioner, slumptalsgenerator, reprationskommandon, ett nytt visningsläge, historikspårning och ett antal andra finesser.

Hemsida: Hex Edit Free 3.0

Ladda ner Hex Edit Free 3.0

 

 

 

WindowsTips

 

Windows 7 inte mycket snabbare än Vista?

Tester har gjorts på Microsofts kommande operativsystem Windows 7, och det verkar som om det nya systemet inte är speciellt mycket snabbare än Vista. Däremot finns det så klart många andra fördelar med Windows 7.

Windows 7 vs Vista

 

Sims 3 har redan läckt ut på torrent-sajter

Det efterlängtade datorspelet Sims 3 kommer att lanseras i början av juni, men redan nu har spelet läckt ut på BitTorrent-sajterna för piratkopierare. Det är ungefär två veckor före spelet ska nå butikshyllorna.

Sims 3

 

Snygga Super Mario-bakgrunder i widescreen

Har du tröttnat på den fula standardbakgrunden i Windows? Här hittar du riktigt snygga bakgrundsbilder som du gratis kan ladda ner. De passar för widescreen-skärmar och motiven är hämtade från klassiska TV-spel.

Super Mario i widescreen

 

iCloud, operativsystemet som körs i webbläsaren

Det här tyckte jag var intressant! Svenska företaget Xcerion har äntligen öppnat upp dörrarna till deras webbaserade operativsystem iCloud. Kom åt ditt personliga system från vilken dator som helst!

iCloud

 

Liva upp nätverksikonen

Tycker du att den lilla nätverksikonen som finns längst ner i systemlisten ser lite död ut och att det vore bra om den kunde blinka till lite när du surfar på nätet eller göra något annat som belastar nätverkskortet? Ta då och högerklicka på ikonen och välj alternativet Aktivera aktivitetsanimering så ska du se att den vaknar till liv.

 

Äntligen stöd för iso-filer

I alla äldre versioner av Windows har man varit tvungen att installera ett separat program för att kunna bränna iso-filer, men i Windows 7 som precis har släppts i en sista testversion finns det ett inbyggt iso-stöd. För att bränna ner en sådan fil på dvd eller cd är det bara att dubbelklicka på filen, välja rätt brännare och sedan starta processen. Lätt som en plätt!

 

Kom åt ditt skrivbord var du än är

Microsoft erbjuder sedan en tid tillbaka en betaversion av Live Mesh som är en webbtjänst för synkronisering av filer, fildelning och virtuella skrivbord. När du registrerar dig på sajten får du tillgång till 5 gigabyte med lagringsutrymme där du lagrar alla sådana filer som du lätt vill komma åt från vilken internetansluten dator som helst. I tjänsten skapas även ett virtuellt skrivbord som är en spegling av din egen dators skrivbord. Tack vare detta kan du köra program och hämta filer även om du befinner dig på andra sidan jordklotet.

Live Mesh