2009-05-08

 

Se upp för bedrägeri på svenska programsajter!

Under den senaste tiden har jag haft ögonen på ett par svenska sajter som säger sig erbjuda bra gratisprogram. Den ena av sajterna är DatorAssistent.se där man säger sig ha antispywareprogram. Problemet är att alla programmen är så kallade scareware. Det är fejkade säkerhetsprogram som säger sig hitta trojaner och spyware som inte finns på datorn, och vill man få bort dem måste man betala. Rent bedrägeri, med andra ord. Den andra är Wikyware som har ett stort arkiv av gratisprogram. När man installerar programmen uppmanas man dock att beställa en registreringskod via SMS för 20 kronor. Koden kommer inte, och pengarna förlorar man. Dessutom ska man inte behöva betala för gratisprogram. Bägge sajterna markandsför sig via Google AdWords, så håll ögonen öppna!
DatorAssistent.se

Wikyware
 

 

Stäng av program som har kraschat

WiXkill 0.8 [engelska, 88 kB, gratis]
Det händer så klart att program kraschar eller hänger sig. Då kan man starta Aktivitetshanteraren och försöka leta upp programmet under fliken Processer. Men det är inte alltid så användarvändligt, eftersom man kanske inte vet vad processen heter. Med WiXkill gör du proceduren enklare. Du klickar helt enkelt på det kraschade programmet, WiXkill identiferar det och låter dig välja mellan att avsluta det, döda processen fullständig, samt några andra alternativ. Smart verktyg att ha liggande!

Hemsida: WiXkill

Ladda hem WiXkill

Svensk guide till WiXkill

 

Tillägg för Firefox hanterar flera Gmail-konton

Gmail Manager 0.5.7.1 [engelska, gratis]
Både jag och min fru använder Gmail för e-post, och eftersom vi bägge använder våra femtioelva datorer, så behöver man ofta logga ut och logga in på sitt konto. För att underlätta detta finns Firefox-tillägget Gmail Manager. Det ger dig en extramenyn i Firefox som låter dig snabbt och smidigt byta konto i Gmail. Tillägget är gratis och lätt att installera och konfigurera. Gå bara till länken här under och klicka på Install för att lägga till verktyget i din Firefox-webbläsare.

Ladda hem Gmail Manager

 

Rippa dina DVD-filer till datorn

Free DVD Ripper 2.0.2 [engelska, 9,9 MB, gratis]
Nu när det börjar bli allt vanligare att koppla datorn till hemmabion för att kolla på filmer, är det säkert många som undrar hur man överför sina DVD-filmer till datorn, så att man kan samla ihop allt på en hårddisk. Det finns ett stort utbud av sådana här verktyg. Det kallas att "rippa" när man överför en film från DVD till en fil på datorn. Free DVD Ripper är ett omtyckt program som ska vara bland de snabbaste verktygen inom genren. Det kan rippa DVD till en rad olika format, inklusive Mpeg och AVI.

Hemsida: Free DVD Ripper

Ladda hem Free DVD Ripper

 

Färdig version av uTorrent redo för nerladdning

uTorrent 1.8.2 [svenska, 268 kB, gratis]
Nu har den väldigt populära BitTorrent-klienten uTorrent släppts i en så kallad final version. Det betyder att man har gått ut betastadiet av uppdateringarna och anser sig vara klara med den nya versionen. uTorrent är mitt personliga favoritprogram när jag ska hantera filer via BitTorrent-protokollet. Torrenter fungerar faktiskt till annat än piratkopiering. Jag använder det exempelvis för att skicka tunga filer när de ska till flera mottagare. Grymt smidigt. uTorrent är snabbt, svenskt och litet.

Hemsida: uTorrent

Ladda hem uTorrent

Svensk nybörjarguide till uTorrent

 

Strular ditt grafikkort? Testa det!

Video Memory Stress Test 1.7 [engelska, 644 kB, gratis]
Stöter du på grafikproblem när du spelar spel, kan det bero på att ditt grafikkort håller på att gå sönder. Sådant händer, elektronik håller inte i evigheter. Ett bra sätt att ta reda på hur bra ditt grafikkort egentligen fungerar är att köra Video Memory Stress Test. Det är ett litet analysverktyg som testar ditt grafikkorts minneskretsar för att se om de fungerar ordentligt. När du har kört testet kommer du att presenteras en loggfil som innehåller eventuella fel. Har du många fel är det dags att skaffa nytt grafikkort.

Hemsida: Video Memory Stress Test

Ladda hem Video Memory Stress test

 

Arkivera och komprimera filer snabbt

FreeArc 0.51 [engelska, 6,24 MB, gratis]
Med FreeArc kan du komprimera och arkivera dina filer snabbt och effektivt. Programmet ska slå flera av de ledande komprimeringsverktygen i tester. Att arkivera filer på det här viset innebär att du packar ihop många filer i en enda stor fil, och varje respektive fil komprimeras även för att ta mindre utrymme. Det passar med andra ord väldigt bra om du exempelvis har ett par tusen dokument som du vill ta en säkerhetskopia på. Arkivera dem först och bränn sedan filen på en DVD.

Hemsida: FreeArc

Ladda hem FreeArc

 

 

WindowsTips

 

57 suveräna gratisprogram du inte får missa!

I den här bloggposten har jag gått igenom hela 57 gratisprogram som jag har plockat från mitt arkiv. Det är riktigt bra grejor och du hittar massor av nyttiga verktyg inom säkerhet, arbete, bildbehandling, tweaka din dator för ett snabbare system, med mera. Ta gärna en titt!

Gratisprogram
  Fler Gratisprogram

 

Surfade utomlands, fick 150000 i telefonräkning

Inför semestertiderna är det viktigt att komma ihåg att det inte är gratis att surfa på mobilt bredband utomlands. Det har många svenska konsumenter fått befara. Nu senaste är det en tjej som var i Marocko och sedan kom hem till en mobilräkning på sanslösa 150000 kronor!

Dyrt att surfa utomlands

 

Ladda ner Windows 7 RC gratis i ett år

Microsoft har släppt den sista testversionen av Windows 7. Det är en RC-version som är så lik den kommande färdiga versionen som man kan komma. För dig som vill testa kan du ladda ner Windows 7 RC gratis och använda det ända fram till juni 2010.

Ladda ner Windows 7

 

Prova Windows 7 i virtuell miljö

Tips om Vista har skrivit en utmärkt guide som visar hur du kan installera Windows 7 i en virtuell miljö. Det kostar ingenting att ladda ner och använda det du behöver. Det fungerar så att du startar en datormiljö i ditt vanliga Windows, och härigenom kan du köra igång installationsprogrammet utan att påverka ditt vanliga system.

Installera Win7 virtuellt