2009-04-17

Ditt kortnummer kan säljas på svarta marknaden!

Enligt en årlig rapport från säkerhetsföretaget Symantec var 2008 det värsta året någonsin inom hot från Internet. Virustillverkare har gått ifrån att bara förstöra för smittade datorer, till att istället syssla med bedrägerier, stölder och intrång. Det handlar om att tjäna pengar. På den svarta marknaden kan man betala tusentals kronor för inloggningsuppgifter. Dessa uppgifter försöker virus stjäla genom att söka igenom smittade datorer, samla ihop information och skicka till cyberkriminella. Är din dator smittad? Finns dina uppgifter till salu på svarta marknaden? Ett antivirus är en bra start.

Svarta marknaden och Internet

 

Paket för hantering av digitala bilder

WildBit Viewer 5.4 RC2 [engelska, 5,7 MB, gratis]
I grunden består WildBit Viewer av en snabb och bra bildvisare, men programpaketet innehåller flera vettiga verktyg för dig som behöver sådana till att hantera dina digitala bilder, exempelvis digitalfoton. Bland annat kan nämnas ett enklare redigeringsprogram som låter dig fixa till bilderna, och möjligheten att kolla på bildspel. Bildvisaren är riktigt smidig när det gäller att gå igenom stora mängder foton. Den är snabb och indexerar miniatyrer kvickt.

Hemsida: WildBit Viewer

Ladda hem WildBit Viewer

 

Skanna din dator efter virus gratis

ClamWin 0.95.1 [engelska, 27 MB, gratis]
Med alla de hot som finns på Internet behöver man skydda sig mot virus. Det gör man dels med ett resident skydd i form av ett antivirusprogram som ligger i bakgrunden och kontrollerar alla filer och data som skrivs på hårddisken och till minnet, för att stoppa virus som försöker installeras. ClamWin är inget resident program, utan är en virusskanner. Det låter dig söka igenom dina hårddiskar i jakt på virus. Det är helt gratis och uppdateras kontinuerligt med nya virusdefintioner.

Hemsida: ClamWin

Ladda hem ClamWin

Topp 5 gratis antivirus

 

Hantera dina typsnitt i gratisprogram

Cfont Pro 3.7.0.3 [engelska, 2,7 MB, gratis]
Om du tycker om att göra grafiska saker, oavsett om det är bilder eller om du skriver inbjudningskort i Word, så är det roligt att ha många typsnitt installerade på datorn. På Internet kan du hitta tusentals och åter tusentals fria typsnitt att ladda ner. Med programmet Cfont Pro får du en bra överblick över de teckensnitt du har installerade på datorn. Det fungerar klart mycket bättre än att klicka upp typsnitten under Kontrollpanelen.

Hemsida: Cfont Pro

Ladda ner Cfont Pro

Tusentals gratis typsnitt

 

Pyttelitet bildbehandlingsprogram imponerar

Fotografix [engelska, 370 kB, gratis]
Photoshop är inte det enda alternativet inom bildredigering. I alla fall inte för amatörer och hemanvändare som bara är ute efter ett grundläggande bildredigeringsprogram. Fotografix är ett gratisprogram som först och främst imponerar på sin storlek - 370 kB som nerladdad fil! Efter installation kan man konstatera att det inte heller är några fel på själva verktyget. Det har många finesser och duger utrmärkt till enklare arbeten.

Läs mer: Fotografix

Ladda hem Fotografix

 

En röd knapp som gör datorn snabb

Red Button 3.55 [engelska, 317 kB, gratis]
Det finns gott om verktyg för att snabba upp din dator. Red Buttons starka sida är att det inte kan bli mycket enklare. Gränssnittet är på gränsen till simpelt, och det enda du behöver göra är att kryssa i vad du vill göra för att snabba upp och optimera din dator, och därefter klickar du på en knapp - därav namnet. Programmet kommer sedan att göra lite allt möjligt för att städa och trimma din dator till bättre prestanda. En smart litet program!

Hemsida: Red Button

Ladda ner Red Button

Topp 5 gratisprogram för snabbare dator

 

Patcha Windows för snabbare BitTorrent

Half-Open Limit Fix 3.7 [engelska, 237 kB, gratis]
I och med Windows XP Service Pack 2 införde Microsoft en gräns på antalet utgående anslutningar i TCP/IP. Skälet var att man bland annat ville minska trafiken från alla de virussmittade datorer som skickar ut spam och dylikt. Den här begränsningen kan dra ner hastigheten för dig som använder BitTorrent för att ladda ner filer, eftersom BitTorrent inte bara består av nerladdning utan även lägger vikt på uppladdning. Med Half-Open Limit Fix löser du det här simpelt. Fungerar numera även i Windows 7.

Hemsida: Half-Open Limit Fix

Ladda hem Half-Open Limit Fix

 

WindowsTips

avinstallerar du Internet Explorer 8!

Har du problem med IE8? Det har visat sig att Internet Explorer 8 inte fungerar perfekt hos alla, och Microsoft har därför släppt ett speciellt verktyg för att avinstallera IE8 från en dator. Här kan du läsa mer om det.

Avinstallera IE8

 

Lär dig använda din digitala systemkamera!

"Fotografera med digital systemkamera" är en fotokurs på DVD. Den riktar sig till dig som vill få bättre kunskap i hur du använder en digital systemkamera. Den lämpar sig både för dig som är helt nybörjare och just köpt din första digitalkamera och för dig som fotograferat ett tag men vill få bättre grundkunskaper.

Gå på fotokurs utan att lämna tv-soffan! Bekvämt och enkelt!

Läs mer om fotokursen här

 

Hitta alternativ till dyra programvaror

Bakom tjänsten AlternativeTo står två svenska bloggare, som har slagit sina huvuden ihop och byggt en riktigt smart tjänst för att hitta alternativa program. Säg att du behöver ett program för bildredigering, men vill inte lägga 14000 kronor på Photoshop - då letar du alternativ här.

Läs om AlternativeTo

 

Sök och hitta undertexter till filmer

Undertexter till filmer på nätet har blivit riktigt stort. Många entusiaster översätter filmer som saknar svensk textning. Med det här programmet underlättar du letandet av undertexter. Sökfunktionerna är mycket bra och programmet letar i flera databaser samtidigt.

Sök efter undertexter