2009-03-27

 

Du tar väl backup?

Jag har skrivit lite om säkerhetskopiering här i WindowsNytt några gånger. Idag har jag suttit och gått igenom mina gamla backuper och rensat bort dubletter och skräp. Jag passade även på att skapa nya jobb av säkerhetskopiering, så numera har jag en riktigt schysst lösning som automatiskt fixar min backup en gång om dagen. Alla viktiga filer och dokument sparas undan på en stabil nätverkshårddisk med RAID-lösning (två hårddiskar som speglar varandra, skulle en gå sönder kan jag byta den utan att det påverkar backupen). Har du ingen rutin för säkerhetskopiering, hittar du en lista över gratis program här under.

Gratis program för backup!

 

Ta död på alla spionprogram helt gratis!

Spyware Terminator 2.5.6.316 [engelska, 632 kB, gratis]
Spionprogram, eller spyware som de kallas på engelska, är en form av farliga program som lägger sig i bakgrunden på din dator och spionerar på dig för att få reda på information. Det kan vara småsaker som att registrera vad du surfar på för hemsidor, eller så läser det av allt du skriver på tangentbordet - inklusive lösenord och dylikt. Adware är en annan form, som skickar upp annonser på skärmen hela tiden. Med Spyware Terminator får du bukt på eländet.

Hemsida: Spyware Terminator

Ladda hem Spyware Terminator

Topp 5 gratis antispyware

 

Skanna din dator efter virus - gratis

Norton Security Scan [engelska, 6,3 MB, gratis]
Man ska aldrig ha mer än ett antivirusprogram installerat på sin dator. De kommer att krocka med varandra och ställa till med besvär. Men om du vill vara på den säkra sidan, och om du inte till hundra procent litar på ditt antivirusprogram, finns det alternativ. Norton Security Scan är ett sådant. Det är ett program som skannar av din hårddisk och kollar efter virus. Det kommer inte rensa eller skydda dig, men det tar reda på om du är smittad med något som ditt vanliga skydd missat.

Hemsida: Norton Security Scan

Ladda hem Norton Security Scan

 

Få Windows XP att se ut som Windows 7

SevenVG Refresh [engelska, gratis]
Orkar du inte vänta på att Microsoft ska lansera Windows 7? Har du tröttat på det tråkiga gränssnittet i ditt gamla XP? Då har AskVG lösningen för dig! Den heter SevenVG Refresh och består av ett tema som gör om gränssnittet i Windows XP till att se ut som i Windows 7. Fönster och aktivitetsfält ändras och går istället i den välkända blåa nyansen. Installationen är inte så komplicerad som den först kan verka. Läs bara instruktionerna noggrant.

SevenVG Refresh

Allt du behöver veta om Windows 7

 

Få koll på din dators grafikkort

GPU-Z 0.3.3 [engelska, 426 kB, gratis]
Om du tillhör den skaran datorentusiaster som är lite av hårdvarunördar, så är GPU-Z ett verktyg du bör ladda ner och installera. Programmet ger dig en hel del väsentlig information om ditt grafikkort. Vad är det för processor, vad sitter kortet i för grafikport och hur mycket minne sitter det på kortet? Det är bara några saker som GPU-Z kan ge svar på. Verktyget är också intressant även för den som helt enkelt bara vill ha reda på vilket grafikkort som finns i en dator.

Hemsida: GPU-Z

Ladda hem GPU-Z

 

Omtyckt gratis antivirus i ny version

AVG Free 8.5 [engelska, 60 MB, gratis]
Jag behöver kanske inte påpeka det här igen, men jag gör det ändå... Idag ska man aldrig köra en Windowsmaskin utan antivirus! Aldrig. Det är väldigt lätt att bli smittad av virus numera, och kör man utan antivirus är datorn i stort sett helt öppen för attacker. Utan antivirus får man aldrig reda på om man smittats. AVG Free är ett omtyckt och fullt funktionsdugligt antivirusprogram som dessutom är helt gratis. Den nya versionen är ännu smartare.

Hemsida: AVG Free

Ladda hem AVG Free

De bästa gratis antivirusprogrammen

 

Skala om dina bilder enkelt och automatiskt

Bulk Image Resizer 1.3.3 [engelska, 2 MB, gratis]
Ponera att du har tagit 57 bilder med din nya digitalkamera, som tar foton i 12 megapixlar. Du ska sedan skicka dessa till ett par kompisar via e-post. Att posta iväg originalbilderna i full upplösning skulle resultera i att halv Internet brakade ihop... Skämt åsido - men det hade blivit e-post på närmare 300 MB. Om du istället skalar om alla bilderna till en mer lämplig storlek för att titta på skärmen - exempelvis runt 1000 x 800 pixlar - går det betydligt smidigare. Det här verktyget gör det åt dig.

Hemsida: Bulk Image Resizer

Ladda hem Bulk Image Resizer

 

WindowsTips

 

Gratisverktyg plockar bort viruset Downadup

Ett av de farligaste virusen idag är Downadup, som också går under namnen Conficker och Kudo. Virustillverkarna har visat sig väldigt skickliga på att bygga mycket intelligenta virus i olika versioner, och man räknar med att det slår igång den 1 april. Kontrollera och städa din dator gratis!

Ta bort Downadup

 

Internet Explorer 8 säkraste webbläsaren

Firefox och Opera får stryk av nya Internet Explorer 8 i den här testen, som kollar hur bra webbläsarna är mot att skydda din från farliga hemsidor. Många virus sprids idag bara genom att du besöker "fel" sajt, och det krävs - bland annat - en bra webbläsare för att stoppa det.

IE8 är säkrast

 

psyb0t infekterar routrar och modem

Det räcker inte med att installera ett antivirus på datorn för att skydda dig mot virus. Inte nu längre. Masken psyb0t visar nämligen att den kan smitta även routrar och modem, vilket gör det väldigt svårt att upptäcka.

psyb0t