2009-03-24

 

Överföra dina gamla LP till datorn

En fråga som ofta dyker upp, är hur man överför sina gamla vinylskivor till datorn och konverterar dem till MP3. Det är ett ganska omfattande jobb, om skivsamlingen är stor, men visst vore det kul att ha all musik digitaliserad och överförd till MP3-spelaren? Ett sätt är att koppla LP-spelaren till datorn, men då behövs som regel en förstärkare imellan. Alternativet är att skaffa en USB-ansluten skivspelare med inbyggt ljudkort. Då blir anslutningen en smula enklare. Själva inspelningen och konverteringen kan göras med ett gratisprogram. Hur du går tillväga förklarar jag i en artikel om vinyl till MP3, som du kan läsa på nedan länk.

//Tommy K Johansson

Vinyl till MP3

 

Återställ lösenord för dina e-postkonton

Mail PassView 1.50 [svenska, 92 kB, gratis]
Okej, det har till slut blivit dags att formatera din dator. Efteråt försöker du hitta lösenorden till dina e-postadresser... Eh. Eftersom jag har erfarenheter av att ha ansvar för en e-postserver, vet jag att frågan "jag har glömt mitt lösenord" är så vanlig att man vill gråta. Med programmet Mail PassView tar du reda på vad du har för sparade lösenord på datorn, kopplade till e-postprogram av olika slag. Kör det innan du formaterar hårddisken.

Hemsida: Mail PassView

Ladda ner Mail PassView

 

Vuze, den stora torrentklienten i Java

Vuze 4.2.0.0 [svenska, 10 MB, gratis]
Torrentklienten Azureus har för ett tag sedan bytt namn till Vuze, och nu kommer en ny version. Det här är en av de stora programvarorna inom genren. Det allra största är nog uTorrent. Vuze har dock en del andra funktioner som uTorrent saknar, exempelvis möjlighet att strömma högupplösta videoklipp från Vuze HD Network. Vuze är skrivet i Java, så du behöver ha Java installerat på datorn, men det brukar de flesta ha.

Hemsida: Vuze

Ladda hem Vuze

 

Kopiera filer snabbt och effektivt

RichCopy [engelska, 5,8 MB, gratis]
Lite då och då har jag skrivit om verktyg för dig som ofta behöver kopiera stora mängder filer mellan två plats. Att använda den inbyggda filkopieringsfunktionen i Windows har sina nackdelar; den är inte speciellt snabb och den tycker inte om att man avbryter eller pausar kopieringen. Eller rättare sagt, det går inte att pausa. Med RichCopy får du betydligt fler möjligheter. Det är en avancerad filkopierare med många finesser. Bland annat klarar den av parallellkopiering, som innebär att flera filer kopieras samtidigt för snabbare hantering.

Hemsida: RichCopy

Ladda hem RichCopy

 

Håll koll på bilen eller motorcykeln

Moto Assistant 1.1 [engelska, 4,3 MB, gratis]
Jag har en förkärlek för små smarta och nischade program. Moto Assistant är ett sådant. Det är en form av databas för dig som vill hålla koll på allt som har med ditt motorfordon att göra. Du kan fylla i när du tankar och hur mycket, hur långt du kör och förbrukning - för att räkna ut hur mycket det kostar att ha fordonet. Men utöver det kan du även skriva in datum och fakta om reprerationer och besiktning, och du kan få påminnelser i god tid om det.

Hemsida: Moto Assistant

Ladda ner Moto Assistant

 

GIMP som portabelt program för USB-minnet

GIMP Portable 2.6.6 [engelska, 17 MB, gratis]
Det mest avancerade bildredigeringsprogrammet som finns inom öppen källkod - och således är gratis att ladda ner och använda - är GIMP. Visst har det en hög inlärningströskel, men det har Photoshop också, och det är det värt med tanke på hur mycket pengar du sparar på att köra GIMP istället för Photoshop. GIMP Portable är en version avsedd att installera på ditt USB-minne, så att du kan köra det från vilken dator som helst utan att lämna några spår.

Hemsida: GIMP Portable

Ladda hem GIMP Portable

 

Döp om massor av filer samtidigt

Ken Rename 0.77 [engelska, 646 kB, gratis]
Digitalfoton och MP3-musik innebär sjukt mycket filer på hårddisken. Och det är sällan man får någon bra struktur. Börjar man på att byta namn på filerna så tar det en evighet om man gör det manuellt. Med Ken Rename kan du göra sådant här automatiskt. Det finns gott om finesser som låter dig plocka information från ID-taggar i MP3-filer och EXIF-information från bilder, och återanvända denna i filnamnen. Bara för att nämna en funktion...

Hemsida: Ken Rename

Ladda hem Ken Rename

 

WindowsTips

 

Konvertera VHS-band till DVD

Sitter du på en massa gamla VHS-kassetter med familjefilmer, som nu ligger och dammar i garderoben eftersom VHS-bandspelaren inte fick plats i hemmabiosystemet? Då kan du konvertera dina VHS-kassetter till DVD. Faktum är att det inte är speciellt svårt. Här kan du läsa om hur du gör.

VHS till DVD

 

18 smarta tillägg för Microsoft Office

Det finns en hel del gratis tillägg för Microsoft Office som hjälper dig med alla möjliga vardagliga - och ovanliga - aktiviteter. Här hittar du en lista över ett gäng av dem, och letar du vidare kommer du att hitta ännu fler guldkorn.

Microsoft Office-tillägg

 

Varning för farligt "antispyware"!

Nu sprids ett nytt farligt malware som utger sig för att vara ett gratis antispyware. Spyware Fighter, kallar det sig, och det hjälper definitivt inte till att rensa din dator. Tvärtom! Det kan förstöra ordentligt. Läs mer om varningen i den här artikeln.

Spyware Fighter