2009-03-17

 

Vill du också bli anonym på nätet?

Numera är anonymitet och personlig integritet på nätet något som diskuteras friskt. Det är inte så konstigt med tanke på alla lagar i form av FRA, Ipred och Acta, som alla går ut på att statliga verk och privata intressen ska få övervaka Internetanvändarnas dagliga sysslor online, i jakt på allt från terrorism till intrång i upphovsrätten. Räkna med att vi framöver kommer att få se allt fler möjligheter att bli anonyma på nätet. Det här kommer säkert att bekämpas med näbbar och klor, men efterfrågan är stor och det finns redan idag många tjänster som gör dig anonym.

//Tommy K Johansson

Anonymitet i på nätet

 

Anonym fildelning mellan kompisar

OneSwarm 0.5 [svenska, 11,4 MB, gratis]
OneSwarm är fildelningsprogrammet som är på många läppar numera. Det har sagts kunna slå ut BitTorrent och The Pirate Bay. Om så är fallet låter jag vara osagt, eftersom gränssnittet hanteringen fortfarande lämnar en del att önska. Men OneSwarm är tekniskt intressant då det använder sig av så kallade kompisnätverk för att skydda för insyn i fildelning. Dessutom används andra metoder för att göra användarna anonyma, till skillnad mot exempelvis BiTorrent då ditt IP-nummer syns.

Hemsida: OneSwarm

Ladda ner OneSwarm

Svensk guide till OneSwarm

 

Starta program snabbt med tangentbordet

Find and Run Robot 2.49.01 [engelska, 5,6 MB, gratis]
Om du tillhör den skara användare som föredrar att arbeta med tangentbordet framför musen, vilket är ett smart drag om du både vill slippa musarm och dessutom jobba betydligt snabbare, så är Find and Run Robot ett program för dig. Det är ett program som är till för att starta andra program. Det söker igenom startmenyn och flera andra ställen för att indexera dina installerade program, och genom tangentbordet använder du sökrutan för att hitta rätt. Smidigt, när man lärt sig utnyttja funktionen!

Hemsida: Find and Run Robot

Ladda hem Find and Run Robot

 

Bränn CD/DVD-skivor med gratis brännarprogram

StarBurn [engelska, 9,8 MB, gratis]
Utbudet av gratis brännarprogram är rejält. Det finns mängder att välja mellan, men tyvärr är en del av dem inte speciellt bra. StarBurn är inte ett av dessa. Tvärtom, StarBurn är ett mycket kompetent verktyg för att bränna såväl CD och DVD som Bluray och HD-DVD (om det fortfarande är någon som har den typen av optisk lagring). Programmet klarar det mesta man kan kräva av ett brännarprogram och är inte speciellt svårt att använda.

Hemsida: StarBurn

Ladda hem StarBurn

Fler gratis brännarprogram

 

Testa nya snabba Firefox 3.1 beta 3!

Firefox 3.1 beta 3 [svenska, 7,6 MB, gratis]
Firefox är mitt personliga val när det kommer till webbläsare. Jag tycker webbläsaren är den bästa på marknaden. Den är snabb, lättanvänd, stabil och säker - och framför allt finns det hur mycket tillägg att ladda ner som helst. Tilläggen gör att man kan förbättra Firefox med massor av andra funktioner. Nu släpper Mozilla en ny betaversion av Firefox 3.1. Vill du testa webbläsaren för att se hur bra den fungerar kan du passa på.

Hemsida: Firefox beta

Ladda hem Firefox beta

 

Kopiera filer snabbare med FastCopy

FastCopy 1.96 [engelska, 185 kB, gratis]
Ibland tar det lite väl lång tid att kopiera filer i Windows. Med programmet FastCopy kan du snabba upp proceduren. Verktyget använder sig av en rad olika tekniska lösningar för att trimma kopieringshastigheten, och när jag testade verkade det faktiskt fungera. I alla fall när jag kopierade filer till samma hårddisk. Det kan således vara värt att prova FastCopy, om du ofta kopierar stora mängder data.

Hemsida: FastCopy

Ladda hem FastCopy

 

Ta kontroll över Windows mystiska filer

WinPatrol 2009 [engelska, 866 kB, gratis]
Med WinPatrol 2009 kan du ta kontrollen över alla program, tjänster, driverutiner och så vidare, som körs i bakgrunden av Windows. Det är inget verktyg för nybörjaren men för dig som har lite koll över hur Windows fungerar är det ett utmärkt litet program för att lokalisera spionprogram och annan bråte. Du kan stänga av processer, ta kol på ActiveX-applikationer och massor av annat. WinPatrol finns även i en Pro-version som kostar en slant, men du kommer långt med gratisversionen.

Hemsida: WinPatrol

Ladda hem WinPatrol

De bästa gratis antispywareprogrammen

 

WindowsTips

 

Firefox 3.1 beta 3 - nya versionen, jag har testat!

Mozilla har släppt en ny betaversion av den kommande stora uppdateringen av webbläsaren Firefox. Jag har tagit en titt på programmet för att se hur mycket bättre det har blivit. Och visst går det snabbare att surfa...

Länk

 

Virusskanners direkt i webbläsaren

De flesta antivirusföretag erbjuder sig att skanna av din dator efter skadlig kod direkt via webbläsaren. Du behöver inte installera något program, vilket gör det till en intressant tjänst. Mjukvara.se har tagit en titt på alternativen.

Viruscanners

 

Frivilligt IE8 och Media Player med Windows 7

När Microsoft lanserar Windows 7 har de valt att släppa på tyglarna till sina egna program. Det kommer nämligen att vara möjligt att avinstallera såväl Internet Explorer 8 som Windows Media Player, och byta ut dem mot tredjepartsprogram - exempelvis Firefox och VLC Player.

IE8 i Windows 7

Allt du behöver veta om Windows 7

 

Rippa musik med Audiograbber

För att få över dina musikskivor till MP3-format att kunna spela i datorn eller på din MP3-spelare, behöver du rippa skivorna. Det finns flera sätt att göra detta på. Ett av dem är att använda gratisprogrammet Audiograbber.

Rippa musik