2009-03-13

 

Nu blir piraterna på nätet anonyma

Programvaran OneSwarm har fått stor uppmärksamhet, inte minst här i Sverige. OneSwarm är ett nytt fildelningsprogram som är byggt för att du ska kunna dela med dig av dina filer mellan kompisar, och inte till vem som helst. Genom att använda sig av vad man kallar för kompisnätverk, har man lyckats skapa en teknik som ska vara väldigt svår att spåra. Användare är i det närmsta anonyma när de delar ut sina filer, vilket har snabbt har gjort det populärt bland svenska pirater som börjar oroa sig för lagar som FRA, Ipred och Acta. Frågan är hur bra det fungerar i praktiken?

//Tommy K Johansson

Läs om OneSwarm

 

Samla statistik över datorns arbete

CS Fire Monitor 3.0.1 [engelska, 5,3 MB, gratis]
För dig som tycker om att hålla koll på vad det är datorn gör, kanske du borde ta en titt på CD Fire Monitor. I Windows finns det ett par standardverktyg som används för att registrera olika aktiviteter - exempelvis hur mycket minne eller processorkraft som används - men CS Fire Monitor samlar ihop det här på ett bra sätt och visar staplar över aktiviteter. Du kan hålla koll på enheter, nätverkstrafik, minne, hårdvara och mycket mer.

Hemsida: CS Fire Monitor

Ladda hem CS Fire Monitor

 

Portabelt programpaket för ditt USB-minne

PortableApps Suite 1.5 [engelska, från 1 MB, gratis]
Så kallade portabla program är mjukvara som du installerar på ditt USB-minne istället för hårddisken. Programmen körs därefter från USB-minnet och lagrar inga filer på datorns hårddisk. På så vis kan du använda dem utan att lämna något spår efter dig, och du kan köra alla program och filer från vilken dator som helst (så länge det finns USB-port och Windows). PortableApps Suite finns i tre olika varianter, ett med det mesta du behöver.

Hemsida: PortableApps Suite

Ladda hem PortablaApps Suite

Mer om portabla program

 

Vidarebefordra portar i din router

Simple Port Forwarding 2.3.0 [engelska, 2,87 MB, gratis]
Om du ska köra någon form av serverprogramvara på din dator, och om du sitter bakom en router, behöver du kunna port forwarding - eller vidarebefordring av portar, som det kallas på svenska. Med det betyder att trafik utifrån nätet, till en viss port över TCP/IP, styrs av routern om till ett specifikt IP-nummer i ditt nätverk. Detta kan göras i så gott som alla routrar. Det här programmet gör det dock mycket enklare och du slipper kladda i routerns gränssnitt.

Hemsida: Simple Port Forwarding

Ladda hem Simple Port Forwarding

 

Skapa snygga kollage av digitalfoton

Shape Collage 2.1 [engelska, 329 kB, gratis]
Med Shape Collage skapar du enkelt och smidigt kollage av dina digitalfoton. Programmet är gratis och väldigt lätt att använda. Du drar och släpper de foton du vill ha med i kollaget, i programmet, varefter du väljer hur ditt kollage ska se ut. Du kan välja ett antal färdiga mallar, såsom hjärtformad eller formad efter en angiven bokstav, eller så kan du skapa din egen form. Du kan ställa in det mesta om du vill. Resultatet blir en Jpeg-bild bestående av ditt kollage.

Hemsida: Shape Collage

Ladda hem Shape Coll

 

Vaccinera ditt USB mot virusattacker

Panda USB Vaccine 1.0.0.19 beta [engelska, 392 kB, gratis]
Som du kanske vet använder sig Windows av en fil som heter autorun.inf för att automatiskt köra igång program när exempelvis USB-minnen ansluts till datorn. Det här är ett stort problem ur säkerhetssynpunkt eftersom virus utnyttjar det. Om man ansluter en USB-enhet till en smittad dator, kommer viruset lägga sig på USB-minnet och se till att autostarta så fort du pluggar in minnet i en annan dator. Med Panda USB Vaccine kan du hindra att autorun.inf skrivs till ditt USB-minne. Du kan också stoppa Windows från att köra autorun-filer.

Hemsida: Panda USB Vaccine

Ladda hem Panda USB Vaccine

De bästa gratis antivirusprogrammen

 

Gratisprogram för att ta skärmdumpar

FoxArc Screen Capture 1.2 [engelska, 1,9 MB, gratis]
Personligen tar jag säkert minst ett tiotal skärmdumpar om dagen. Det behövs när man jobbar med en datortidning och bloggar om datorer och Internet. Förr använder jag PrintScreen i Windows, men numera kör jag bara med olika program för att hantera skärmdumpar. Det är mycket smidigare, eftersom det dels går att ta en skärmdump från ett markerat område på skärmen och en del program låter dig även automatiskt spara ner dumparna som bildfiler på hårddisken. Ungefär som FoxArc Screen Capture.

Hemsida: FoxArc Screen Capture

Ladda hem FoxArc Screen Capture

 

WindowsTips

 

Datorköp med Vista kan ge gratis Windows 7

Många PC-användare säger sig vilja vänta med att köpa ny dator tills de kan köpa en med Windows 7 förinstallerat. Det här oroar så klart datortillverkarna, så därför har man tagit fram ett program som säger att en del som köper en ny dator med Vista kan få Windows 7 gratis.

Gratis Windows 7

 

8 saker att tänka på när du e-shoppar

Tyvärr har det varit många som blivit blåsta av exempelvis Playzone och Kameraexperten. Därför behövs det tips och råd till dig som ska handla på nätet. Vad ska du göra för att undvika att drabbas av bedragare?

Säker e-handel

 

QuickTime farligaste programmet i webbläsaren

Enligt en rapport från säkerhetsföretaget Kaspersky är det Apples QuickTime som är det farligaste verktyget att ha installerat som tillägg i sin webbläsare. Skälet är att QuickTime har så många säkerhetshål som öppnar upp för attacker mot datorn.

Farliga QuickTime