2009-03-10

 

"Men jag kan väl inte få virus?"

I helgen satt jag och försökte fixa en bekants dator. Det var inga större problem med den - den var bara lite seg. Vad jag först noterade var att datorn saknade antivirusprogram och brandvägg. Skälet var den gamla klassikern "men jag laddar ju aldrig ner konstiga saker eller besöker mysko hemsidor". Jo, tack, tänkte jag och laddade ner Avast. Det gick först inte att installera. Efter en totalskanning av hårddisken visade det sig att alla väsentliga systemfiler var infekterade av trojaner och virus. Först efter att ha kört ett antal olika antivirusverktyg fick jag bort skräpet. Jag tror att slutsumman hamnade på ett par tusen filer smittade med runt 30-50 olika virus. Och som sagt, datorn betedde sig inte konstigt på något sätt. Inga lustiga färger, och alla tecken på skärmen ramlade inte plötsligt ner på botten... Vad vi lär oss av detta är att alla måste köra antivirus och brandvägg. That's it.

//Tommy K Johansson

Ladda hem gratis antivirus

 

Ny version av populärt brännarprogram

CDBurnerXP Pro 4.2.4 [svenska, 3,05 MB, gratis]
En av våra favoriter bland gratisprogram, här på redaktionen för Allt om PC, är utan tvekan CDBurnerXP. Detta utmärkta brännarprogram har alla funktioner man kan kräva av ett kompetent verktyg för att bränna CD- och DVD-skivor, det är helt på svenska och dessutom är det gratis. Gränssnittet är snyggt och enkelt att förstå, vilket är mer än vad man ibland kan säga om de kommersiella konkurrenterna. CDBurnerXP bränner utan problem musikskivor, backuper och så vidare.

Hemsida: CDBurnerXP

Ladda hem CDBurnerXP

Topp 4 gratis brännarprogram

 

Städa bort efter avinstallerade program

UnInstall Cleaner 2.1 [engelska, 274 kB, gratis]
Avinstallationer går inte alltid som man vill. Ibland avbryts programmet för att avinstallera ett verktyg, eller så har man "råkat" göra misstaget att bara radera mappen med ett program istället för att avinstallera på korrekt vis. I sådana fall stannar information om programmet kvar i Windowsregistret, och det gör att det finns kvar i listan i Lägg till eller ta bort program. Med UnInstall Cleaner rensar du bort skräp från program du avinstallerat. UnInstall Cleaner laddas ner i rar-format. Ett tips är att använda Revo Uninstaller för alla avinstalleringar - det är kanonbra.

Hemsida: UnInstall Cleaner

Ladda hem UnInstall Cleaner

Guide: Så öppnar du rar-filer

Revo Uninstaller

 

Ta kontrollen över dina digitalfoton

Photology [engelska, 12 MB, gratis]
Photology är ett program för att organisera digitalfoton och andra bilder du har på hårddisken. Redan när du startar programmet första gången kommer det att börja leta upp och indexera bilder från kända fotomappar, för att skapa en sökbar och smart databas över alltsammans. Programmet är till för att du lättare ska hitta bland alla bilder. Du kan underlätta arbetet ytterligare genom att gruppera, lägga in kommentarer med mera. Snyggt och intelligent program!

Hemsida: Photology

Ladda hem Photology

 

Testa hastigheten på ditt USB-minne

Check Flash 1.08 [engelska, 340 kB, gratis]
Du behöver inte betala många kronor för ett vanligt USB-minne idag. De rasar ständigt i pris, och för varje ny större modell som lanseras sjunker priserna på de med mindre kapacitet. Men alla håller inte bra kvalitet. Med programmet Check Flash kan du testa ett USB-minne för att se hur snabbt det fungerar. Notera dock att programmet är avancerat och inget för nybörjare. Vissa tester gör att innehållet på USB-minnet raderas, för att kunna testa alla sektorer ordentligt. Check Flash är väldigt bra, men använd det med stor försiktighet.

Hemsida: Check Flash

Ladda hem Check Flash

 

Fler funktioner till din avancerade datormus

X-Mouse Button Control [engelska, 1,56 MB, gratis]
Har du en datormus med minst fem knappar, så kan du konfigurera den rätt mycket. I alla fall om tillverkarens egna drivrutiner tillåter det. Microsoft IntelliMouse har rätt många finesser, men vill du har fler så bör du testa X-Mouse Button Control. Det har en hel rad nya funktioner, men framför allt kan du anpassa inställningarna till att fungera i specifika program. Du kan alltså välja att den fjärde musknappen används till helt olika funktioner beroende på vilket program du arbetar i.

Hemsida: X-Mouse Button

Ladda hem X-Mouse Button (32-bitar)

 

Radera filer säkert och ordentligt

Freeraser [engelska, 1,8 MB, gratis]
När du raderar en fil i Windows, genom att dra den till Papperskorgen eller tömma papperskorgen, så är det fortfarande väldigt lätt att återställa den. Med rätt programvara - och det finns många sådana gratisvarianter - går det att hitta och reparera filen på några sekunder. Vill du vara säker på att filen inte går att återställas behöver du en så kallad shredder. Freeraser är ett bra alternativ, en enkelt och gratis program som raderar filer på säkert vis.

Hemsida: Freeraser

Ladda hem Freeraser

Gratisprogram som återställer filer

 

WindowsTips

 

IE8 går att avinstallera från Windows 7?

Det verkar som om Microsoft har gjort en kovändning när det gäller Internet Explorer och Windows. Tydligen verkar det gå att avinstallera Internet Explorer 8 från Windows 7, något som tidigare inte varit möjligt. Nu kvarstår frågan om det här kommer att gälla även i den färdiga versionen av Windows 7...

Installera IE8?

 

Snabbare dator helt gratis!

Här kommer en favorit i repris - nämligen en stor samling av tips och artiklar om hur du trimmar din dator, rensar den från skräp, får upp hastigheten och gör den som ny igen! Massor av gratisverktyg för att fixa det mesta...

Snabbare dator

 

Så får du Internet Explorer i Firefox

En del webbplatser fungerar bara i Internet Explorer, på grund av teknisk okunskap från utvecklarnas sida. Det här är dystert för alla oss som föredrar Firefox som webbläsare. Med det finns en lösning som gör att man slipper lämna Firefox! Nämligen ett smart gratis tillägg...

IE i Firefox