2009-03-06

 

När tog du backup senast?

Enligt en nyligen genomförd undersökning av företaget Kabooza tar 82 procent av de svenska datoranvändarna sällan eller aldrig någon säkerhetskopia på sina viktiga filer. Om du tillhör den skaran, fundera över hur du skulle känna det om dina digitalfoton på datorn försvann? Kraschar hårddisken - vilket den kommer att göra förr eller senare - eller om Windows kraschar, eller om du råkar drabbas av virus eller en felaktig programinstallation, så är risken stor att du blir av med allt. Digitalfoton är det största skälet till varför man ska göra ordentlig backup på sin hemdator. Det är tack och lov inte svårt. På länken nedan hittar du hela sju olika gratis backuprogram!

Gratis backup-program

 

Just nu: Gratis fullversion av utmärkt verktyg!
Flash Renamer 6.2 [engelska, 2,2 MB, gratis]
Det svenskutvecklade programmet Flash Renamer fyller 10 år och det firar upphovsmakaren med att släppa en 10th Anniversary-version. Den här är en fullversion av programmet, som dock är helt gratis. I vanliga fall kostar programmet en slant, men nu kan du under en veckas tid ladda ner fullversionen utan kostnad. Enda skillnaden mot betalversionen är att du inte kan uppgradera den i framtiden samt att du måste ladda ner och installera före slutet av mars. Flash Renamer är ett utmärkt verktyg för att snabbt döpa om flera filer - exempelvis MP3-filer - efter angiven syntax.

Hemsida: Flash Renamer

Ladda hem Flash Renamer

 

Hindra anslutning av USB-enheter till datorn

USB Blocker [engelska, 795 kB, gratis]
Ett stort säkerhetsproblem för datorer som används av flera olika användare, är att många virus idag försöker sprida sig via USB-anslutna lagringsenheter. USB-minnen, hårddiskar, med mera. Som systemadministratör är det här ett jobbigt problem. Programmet USB Blocker hindrar anslutning av externa lagringsenheter via USB. Det finns även en kommersiell version av programmet som även hindrar andra enheter, såsom iPods med mera.

Hemsida: USB Blocker

Ladda ner USB Blocker

 

Förvräng fotografier i roligt bildprogram

Magix FunPix Maker [engelska, 24 MB, gratis]
Magix har lanserat ett gäng gratisprogram, och däribland hittar vi FunPix Maker. Det här är ett riktigt roligt litet verktyg som är till för att förvränga digitalfoton. Du öppnar en bild i FunPix och sedan finns det ett antal verktyg för att förstora, förminska, skala om och på andra sätt förändra bilden. För att ta ett exempel kan du ladda in ett foto på en person och dra ut näsan eller förstora ögonen. Sådana grejor. Vansinnigt roligt, om man har rätt humor!

Hemsida: Magix

Ladda hem FunPix Maker

 

Väldigt enkel backup av dina arbetsfiler

Simple Backup 1.3.2.46 [engelska, 675 kB, gratis]
Simple Backup är ett väldigt enkelt program för att automatiskt säkerhetskopiera filer från en plats till en annan. Det passar främst för dig som arbetar mycket med viktiga filer, och vill vara säker på att skydda dem mot fel. Ponera att du är programmerare, och vill att dina arbetsfiler ska säkerhetskopieras till en extern hårddisk en gång i timmen. Då kommer Simple Backup väl till hands. Att det är gratis skadar ju inte heller...

Hemsida: Simple Backup

Ladda hem Simple Backup

 

Cool Vistas-tajlad Alt+Tab för XP!

WinFlip 0.50 [svenska, 600 kB, gratis]
I Windows Vista och med gränssnittet Aero aktiverat, så blir det väldigt snyggt när man växlar mellan olika program med hjälp av [Alt]+[Tab]. I Windows XP visas bara en liten ful ruta med programmens ikoner som man hoppar mellan, men med WinFlip får du samma stuk som i Vista. Fönstrena visas med en snygg 3D-effekt när du hoppar mellan dem. Har du XP bör du testa det här, för det är riktigt snyggt gjort. Ännu en anledning att strunta i Vista i väntan på Windows 7! :-)

Hemsida: WinFlip

Ladda hem WinFlip

 

Skapa diagram och mindmaps på snyggt sätt

Edraw Mind Map 1.0 [engelska, 7,6 MB, gratis]
Att skapa mindmaps är ett bra sätt att få ordning på tankarna till ett projekt. Jag minns att man fick lära sig det i skolan, och faktum är att jag fortfarande använder det med jämna mellanrum, speciellt om det gäller programmeringsjobb. Med gratisprogrammet Edraw Mind Map lägger du undan pappret till förmån för skärmen. Programmet låter dig bygga rätt avancerade mindmaps med hjälp av olika ritverktyg och funktioner. Ett tämligen komplext program som är värt att lära sig, för den intresserade.

Hemsida: Edraw Mind Map

Ladda hem Edraw Mind Map

 

 

WindowsTips

 

7 gratis backup-program för Windows!

Skydda dina filer och riskera att inte bli av med något viktigt, genom att säkerhetskopiera delar av din hårddisk. Det sköter du enkelt med något av dessa trevliga gratisprogram. Här hittar du sju alternativ att välja mellan.

Gratis backup-program

 

Så har ni tänkt att skaffa Windows 7

Intresset för Windows 7 är väldigt stort. Enligt en undersökning jag har gjort bland mina bloggläsare, är det väldigt många som kommer att skaffa operativsystemet. Hur ser du själv på det? För eller emot?

Windows 7, stort intresse

 

Guide till köp- eller gratisprogram inom Internetsäkerhet

Datorer behöver skyddas mot angrepp från Internet. Du behöver antivirus, antispyware och brandvägg. Men vad ska du satsa på? I den här artikeln om program för Internetsäkerhet får du en överblick över gratis versus betalprogram.

Internetsäkerhet, olika program

Gratis Ad-Aware

Gratis antivirus