2009-03-03

 

Varning för bedrägerisajter bland gratisprogram!

I veckan har jag uppmärksammat en webbplats som kallar sig för Wikyware, och som är rent bedrägeri. Wikyware är på svenska och lurar folk att ladda ner olika kända gratisprogram; exempelvis PDFCreator, Windows Live Messenger och VLC Media Player. Man har dock gjort om installationsprogrammen och för att kunna slutföra installationen krävs att man beställer en registreringskod via SMS. Det här är rent bedrägeri.
Programmet är gratis och går att hämta utan problem från tillverkarnas hemsidor. Så akta dig för Wikyware! Gratisprogram ska inte kräva SMS-registrering. Läs mer om hur de lurar dig på nedan länk.

Bedragare lurar gratisnerladdadare

Prenumerera gratis på min RSS-feed

 

Gör om dina foton till sketcher och konstverk

FotoSketcher 1.85 [engelska, 2,7 MB, gratis]
I bildbehandlingsprogram brukar det finnas en del filter för att göra om digitalfoton till oljemålningar och teckningar. Det är den här biten som FotoSketcher har nischat in sig på. Programmet är väldigt lätt att använda och det innehåller flera coola filter med många olika inställningar. Öppna ett digitalt fotografi och börja applicera filter för att göra om bilderna till snygga konstverk. Det fungerar faktiskt riktigt bra och ofta imponerar resultatet.

Hemsida: FotoSketcher

Ladda hem FotoSketcher

 

Splitta dina fönster för full koll

WinSplit Revolution 0.02 [engelska, 1,47 MB, gratis]
Hanteringen av fönster är inte jätteavancerad i Windows. Den kommer att bli bättre i Windows 7, men fram tills dess kan du testa programmet WinSplit Revolution. Det här lilla vertyget lägger sig i bakgrunden och låter dig placera om fönster på skärmen med hjälp av snabbkommandon. Främst är det hanteringen av aktivt fönster du tar kontroll över. Håll nere [Ctrl]+[Alt] och tryck ner knapparna på det numeriska tangentbordet för att flytta runt fönstret.

Hemsida: WinSplit Revolution

Ladda hem WinSplit Revolution

 

Konfigurera och tweaka ditt Windows

WinBubble 1.76 [engelska, 383 kB, gratis]
WinBubble är ett verktyg inom genren tweaking. Med det innebär att du kan använda programmet till att göra små och stora ändringar i hur Windows ser ut och fungerar. För att göra dessa ändringar manuellt behöver man ofta gå in och pilla i registret, men här har man samlat ihop en massa under ett och samma skal. För att nämna några funktioner, så kan du ändra din datortillverkares logotyp som syns när du visar Systeminformation i Kontrollpanelen. Du kan även byta ikoner för hårddiskar, bestämma vad som ska finnas i context-menyn med mera.

Hemsida: WinBubble

Ladda hem WinBubble

 

Mångsidig mediaspelare i snyggt utförande

GOM Player 2.1.16.4613 [engelska, 4,5 MB, gratis]
Jämte VLC Media Player är GOM Player ett favoritprogram för att spela upp filmer. Mediaspelaren har många bra funktioner och har dessutom inbyggt stöd för en stor mängd filformat, vilket betyder att du inte behöver bråka med codecs. GOM Player hanterar även många andra tjänster, så som undertexter i flera olika format. Programmet är lätt att använda, och det går även att ladda ner skal för att få ett mer personligt utseende på gränssnittet.

Hemsida: GOM Player

Ladda hem GOM Player

 

Skärmsläckare som tänder eld

Free Fire Screensaver 1.26 [engelska, 4,45 MB, gratis]
Det hör knappast till vanligheten att jag tipsar om skärmsläckare i WindowsNytt, men varför inte? Free Fire Screensaver är en riktigt cool och snygg skärmsläckare som tänder eld på hela ditt skrivbord. Fönster, texter, ikoner - ja, allting fattar eld när skärmsläckaren går igång. Effekten är faktiskt riktigt snygg och dessutom har man lagt på ljudeffekter som låter som om det brinner. För att konfigurera, högerklicka på skrivbordet, välj Egenskapar och sedan fliken Skärmsläckare.

Free Fire Screensaver

 

Sök igenom nätverket efter information

SoftPerfect Network Scanner 3.9.190 [engelska, 696 kB, gratis]
SoftPerfects lilla verktyg Network Scanner gör precis vad den säger - den skannar igenom ett nätverk och listar information om ansluta enheter och datorer.
Network Scanner får naturligtvis utnämnelsen som veckans nördprogram, eftersom det har en ganska nischad användargrupp. Jag har skrivit om liknande program tidigare och Network Scanner är inte sämre än dem. Det är snabbt och presenterar en god överblick av ett nätverk.

Hemsida: SoftPerfect Network Scanner

Ladda hem SoftPerfect Network Scanner

 

WindowsTips

 

Tullen ska få kontrolla din laptop och MP3-spelare

Personlig integritet är ingenting som har med framtiden att göra. Det har EU gång på gång gjort klart för oss, och nu understryker de det ytterligare i och med lagförslaget Acta. I och med Acta ska tullen få kontrollera exempelvis din laptop och din MP3-spelare, i jakten på upphovsskyddat material...

Acta-lagen

 

Kampen mot att slippa musarm fortsätter

I helgen var det Internationella Musarmsdagen. Alla som har haft problem med musarm, vilket är många av oss, vet hur fruktansvärt det är. Tack och lov finns det bra hjälpmedel, och här hittar du ett bra alternativ som fungerar utmärkt.

Mot musarm!

 

Veckans frågestund: Undrar du något om datorer?

Ordet är fritt i veckans frågestund. Här kan du ställa frågor om datorer och Internet, och jag - tillsammans med alla andra läser - hjälper till att ge svar på det mesta. Har du något du undrar över, välkommen hit!

Veckans frågestund

 

Gratisprogram för bild av webbsida

Skulle du vilja göra om en webbsida till en stor bild? Det finns gratisverktyg som hjälper dig, och här är ett alldeles utmärkt sådant som är väldigt enkelt att använda.

Webbsida till bild