2009-02-20

 

Ledare: De cyberkriminella blir allt mer sociala

Internet kryllar av trojaner och spyware som försöker ta sig in i din dator och lura dig på pengar och personlig information. En tydlig trend är att allt fler cyberkriminella, som ligger bakom de här attackerna, börjar utnyttja sociala nätverk av olika slag, för att övertyga användare att ladda ner och installera deras trojaner. Taktiken kan vara att ta reda på vilka man känner, exempelvis genom att använda sajter för att hitta gamla klasskamrater, och sedan registrera Facebook-konton med samma namn som gamla bekanta. Eftersom folk är betydligt mer villiga att klicka på länkar om det kommer från folk de tror att de känner, blir det lättare att luras.

Social engineering

 

Många funktioner i gratis musikspelare

Quintessential Player 5.0 [engelska, 4,3 MB, gratis]
I förra numret av WindowsNytt skrev jag om ett bildvisningsprogram, och nämnde att det finns ett sådant för alla smaker. Detsamma gäller musikspelare. Här kryllar det av alternativ. De allra flesta verkar hålla sig till WinAmp, Windows Media Player och iTunes, men om man tittar runt lite finns det många och klart mycket bättre program. Ett intressant alternativ är det rätt svåruttalade Quintessential Player. Programmet är gratis och innehåller många smarta funktioner, som att rippa musik, stöd för tillägg och så vidare. Värt att prova!

Hemsida: Quintessential Player

Ladda hem Quintessential Player

 

Imponerande ritprogram kostar inte ett öre!

ArtWeaver 0.5.7 [svenska, 8,85 MB, gratis]
Förra året tipsade jag om ett program som heter ArtWeaver, och som ritar sig till konstnärer. Det här är inget bildredigeringsprogram i stil med Photoshop, utan att renodlat ritprogram avsett för att måla och rita digitalt. Det är väldigt imponerande och bör absolut testas av alla som är intresserade av grafik. Programmet är till och med översatt till svenska. För att du ska få svenskt gränssnitt behöver du hämta en översättningsfil som finns på nerladdningssidan.

Hemsida: ArtWeaver

Ladda hem ArtWeaver

 

Vad tjänar du på att använda ReadyBoost?

ReadyBoost Monitor 1.0.7 [engelska, 30 kB, gratis]
I och med Windows Vista lanserade Microsoft en rätt smart funktion som heter ReadyBoost. Med hjälp av ReadyBoost kan du utnyttja delar av ditt USB-minne som en form av cacheminne. Du kanske känner till det virtuella minnet som lagras på hårddisken. Ett sådant är det, fast lite annorlunda. Prova att högerklicka på ditt USB-minne i Utforskaren och välj Egenskaper -> ReadyBoost i dialogrutan. ReadyBoost Monitor visar statistik över funktionen. Fungerar bara på Vista.

Hemsida: ReadyBoost Monitor

Ladda ner ReadyBoost Monitor

 

Bra verktyg för att zooma delar skärmen

DesktopZoom 3.4 [engelska, 371 kB, gratis]
I Windows finns en enklare funktion för att zooma upp delar av skärmen, vilket är bra för användare med dålig syn. Gratisprogrammet DesktopZoom tar den här funktionen till en ny nivå, och erbjuder möjligheter att även zooma upp specifika fönster, skrolla runt i förstoringen med mushjulet, zooma själva muspekaren och mycket mer. En komplett lista över funktioner finns att läsa på hemsidan. DesktopZoom fungerar på Windows XP och 2000, men du kan även köra det under Vista om du stänger av Aero.

Hemsida: DesktopZoom

Ladda hem DesktopZoom

 

Bränn dina filmer på DVD-skivor

DVD Flick 1.3.0.5 [engelska, 12 MB, gratis]
Med hjälp av programmet DVD Flick kan du bränna så gott som alla typer av filmfiler som DVD-filmer, för att kunna spela upp dem i vanliga DVD-spelare. Programmet innehåller stöd för en stor mängd filformat, och du kan även koppla undertexter (subtitles) till filmera. Själva programmet har ett enkelt och logiskt uppbyggd gränssnitt som är lätt att använda. Du kan skapa menysystem utifall att du bränner flera filmer på samma skiva.

Hemsida: DVD Flick

Ladda hem DVD Flick

 

Lättsam gratis bildredigering på svenska

PhotoFiltre 2.3.6 [svenska, 1,6 MB, gratis]
Det franskutvecklade bildredigeringsverktyget PhotoFiltre är det nog inte många som har hört talas om. Men det är värt att ta en titt på. Programmet är ett klart godkänt litet verktyg som innehåller det mesta man kan behöva för att sköta ordinär bildredigering. Det är ingen konkurrent till Photoshop, men vill du ha ett gratis och enkelt alternativ bör du testa det. PhotoFiltre har översatts till svenska, och nedan hittar du en nerladdningslänk för en svensk språkfil som du lägger i programmets mapp efter att du installerat det.

Hemsida: PhotoFiltre

Ladda hem PhotoFiltre

Ladda hem svensk översättningsfil

 

WindowsTips

 

Håll koll på öppna portar i Windows

Trafik över Internet skickas via IP-protokollen TCP och UDP. Dessa sänder data över så kallade portar mellan två IP-nummer, och utan en kraftfull brandvägg kan trojaner och andra skräpprogram utnyttja läckage för att sända och ta emot data över portar du vanligtvis inte använder. Här kan du läsa om hur du kontrollerar alla öppna portar för att se om du har något oönskat i datorn.

Kolla öppna portar

 

Trender inom Internethot under 2009

Cyberkriminella som använder sig av sociala nätverk skrev jag om i ledaren här ovan. Antivirusföretaget Kaspersky har släppt en rapport där man går igenom trender inom Internetsäkerhet för hemanvändare 2009. Här kan du läsa om farliga saker man bör undvika.

Internethot 2009

 

Virus via MSN!

Bloggen Mjukvara.se skriver om virus som sprids via Windows Live Messenger, Windows Messenger och andra chattverktyg. Här får du lära dig hur det fungerar och vad du ska vara uppmärksam på för att slippa utsättas för en virusattack.

MSN-virus

De bästa gratis antivirusprogrammen